Nocne kajzerki Dyniowy chleb tostowy Składniki: 250g pure z dyni (upieczonej, zblendowanej dyni) 500g mąki (dałam typ 650) 125ml zimnej wody 10g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 10g soli 1 łyżka masła 1 łyżka oleju/oliwy Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pure z dyni, mąkę, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać miód, masło i olej, wyrabiać do miękkości. Z ciasta
Obiad gotowyMikser planetarny to sprzęt, bez którego nie wyobrażam sobie pracy w kuchni. Gdy kupowałam mojego najważniejszego pomocnika kuchennego, bardzo ważne było dla mnie, by poradził sobie z zagniataniem ciasta drożdżowego i nie wyzionął przy tym ducha. Jak wiecie, uwielbiam drożdżowe wypieki, więc był to dla mnie priorytet. Zwracałam też uwagę na dostępne przystawki : maszynkę do mielenia mięsa, malakser, blender(...)przygotowywania np. placków ziemniaczanych bez niego. Obecnie w moim domu króluje robot/malakser firmy Kenwood . Ułatwia mi życie nie tylko podczas przygotowania placków, ale też przyspiesza wyrabianie kruchego ciasta, ekspresowo blenduje puree z dyni i w minutę wyciska sok z pomarańczy na śniadanie. Tych robotów kuchennych szukaj na Black Friday 2022: 1 . Kenwood MultiPro Express FDP65.820SI sprawdź cenę 2. Bosch MultiTalent
Na-talerzu.plgodzinę na przygotowanie półproduktów. Zamiast mrozić całą pierś z kurczaka kroję ją na kotlety lub w kostkę, żeby po rozmrożeniu mieć już pół pracy za sobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję wcześniej na mniejsze kawałki lub piekę w piekarniku, wtedy gdy wrócimy po pracy szybko przygotujemy sobie posiłek. Tak samo warzywa i owoce na sałatkę lub do pracy
KuchniaWeDwoje.plmleka 40 g miękkiego masła łyżka musu z dyni 8 g płynnego miodu 8 g soli pół łyżeczki suszonych ziół (użyłam tymianku, ale może być oregano, kminek, rozmaryn, zatar itp.) żółtko + łyżka mleka do posmarowania sezam W misce wymieszać mąki, sól, miód, pokruszone drożdże, mus z dyni i zioła. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Pod koniec dodać masło
Weekendy w domu i ogrodzieKolejne ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem
Zasmakuj Kuchnicałą pierś z kurczaka kroję ją na kotlety lub w kostkę, żeby po rozmrożeniu mieć już pół pracy za sobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję wcześniej na mniejsze kawałki lub piekę w piekarniku, wtedy gdy wrócimy po pracy szybko przygotujemy sobie posiłek. Tak samo warzywa
KuchniaWeDwoje.plsuchych drożdży (7g) 2 łyżki oleju sezam czarny i łuskany Helio do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy puree z dyni, mleko i olej. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, smarujemy odrobiną wody i posypujemy sezamem. Ponownie odstawiamy pod przykryciem
słodkie i nie tylko historie kulinarnenich zawsze, gdy kupię większy kawałek dyni. Z dynią można zrobić bardzo dużo pysznych dań. Bez drożdży i również na słodko polecam też placki z dyni na słodko oraz najlepsze ciasto dyniowe . To też świetne propozycje na jesienne imprezy oraz na Halloween
AniaGotuje.plskładniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do dyni przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam wszystko łyżką gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam nakładam ciasto do foremek Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach. SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DYNIOWĄ: 3/4 szklanki dyniowego puree 3/4 szklanki wody 1 galaretka pomarańczowa WYKONANIE: galaretkę rozpuszczam
Upiecz sobie babeczkęmyślę, że inne odmiany też można zakisić. Jeśli spróbujcie to dajcie znak jak wrażenia. Mam nadzieję, że moja kolejna kiszonka będzie Wam smakować. Wiesz, że miąższ dyni nadaje się też do ciasta na słodkie wypieki? Spróbuj babeczek dyniowych! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSezon na ciasta z orzechami rozpoczęty. Poza dynią, to właśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem
Bon appetit mon amiekawałku i startej na tarce o małych oczkach ***************************************************************************** Ugotowane i zmielone ziemniaki zagnieść z 0.5 łyżeczki przyprawy 5 smaków , mąką , jajkiem , puree z dyni , i solą na elastyczne ciasto .Uformować w wałek i kroić nożem małe kopytka.Gotować we wrzącej wodzie z solą od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.Odcedzič ,okrasić cebulką lub boczkiem , albo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiznowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już o niej intensywnie. Niedawno widziałam już pierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę. Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, puree z dyni i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec dodajemy wystudzone masło. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
Gotowanie moimi oczami