ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:100/386)

Chleb na kawie zbożowej i zakwasie bez zagniatania 126

wody (w tym czubata łyżka kawy, łyżka melasy i do tego ciepła woda) 150 ml wody łyżka pestek dyni Do dużej miski wsypać mąki i sól. Dodać aktywny zakwas oraz kawę i melasę z wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dolać wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Odstawić na kwadrans do autolizy(...)przejmować się, że ciasto jest w plamy. Po kwadransie ciasto wymieszać ponownie drewnianą łyżką. Teraz łatwiej będzie pozbyć się plam w różnych odcieniach. Ciasto przykryć podwójnie złożoną ściereczką kuchenną. Odstawić do wyrastania na kilka godzin lub całą noc. Po 8-10 godzinach ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch pestkami dyni. Odstawić pod przykryciem

Weekendy w domu i ogrodzie
Konfitury dyniowe według przepisy Marco Ghia 142

jednym z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości jest wekowanie. Sezon na dynię w pełni, więc wykorzystajcie ten przepis i zróbcie cudownie pachnące i pyszne konfitury z dyni. Można je potem wykorzystać do ciasta lub do naleśników. Albo po prostu wyjeść łyżeczką ze słoiczka. Składniki: 1,5 kg dojrzałej dyni 200 g wody 3 cytryny (ekologiczne, niewoskowane) 100 g startego imbiru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia na ostro według Nigela Slatera 118

można jakoś wytrzymać… A jak pada to najlepiej spędzać czas w kuchni przy przygotowaniu jakichś rozgrzewających potraw Rozpoczął się już sezon na potrawy z dyni… i można z niej przygotować ciasta, ciasteczka, muffiny i całe mnóstwo innych pysznych potraw, ale ja chciałam czegoś rozgrzewającego… Pomyślałam, że dynia na ostro to będzie świetny pomysł na deszczowe popołudnie. Wybrałam

UgotujmyTo.pl
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 165

Później wystarczy takie puree rozmrozić i wykorzystać do kolejnych partii ciastek. 2. PIEKARNIK Ustawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto. 3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI (3 min) Masło najlepiej wyciągnąć z lodówki na jakąś godzinę przed robieniem ciastek. Gdy będzie już miękkie, wrzucamy je do miski razem z cukrem pudrem i ucieramy(...)przesadzić – ogólnie powinna Wam wyjść płaska łyżka po wsypaniu wszystkich przypraw). Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników. 3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min) Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Nerds Kitchen
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 171

tuż przed wyjazdem, widziałam dynie na targu). Wyszły po prostu boskie! Siostra C. i on sam zajadali tak, że aż im się uszy trzęsły. Mięciutkie, pachnące i słodkie. Z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Wyciekający z nich podczas pieczenia sok razem z mąką ziemniaczaną utworzył taki kisiel - nie kisiel, który zachwycił wszystkich. A do tego ciasto nie rozmiękło(...)mąki pełnoziarnistej. Wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, wlać mleko ryżowe, odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać pure z dyni, skórkę z cytryny i resztę cukru. Zagnieść ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasta, dokładnie wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe ciasto z pesto z rukoli i camembert 156

ciasta przykryłam i do zimnego piekarnika włożyłam.  Ciasto powoli się wypiekało i pod wpływem temperatury swoją objętość zmieniało.  Wierzch przyrumienił się idealnie i ciasto wyszło niebanalnie.   Składniki: pesto: 50 g pestek dyni, 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, pieprz czarny mielony do smaku, 15 szt. całych zielonych oliwek bez pestek(...)jajka, 125 g sera camembert z pieprzem, 100 ml wody, 2 łyżki kopiaste pesto. Przygotowanie: pesto: Pestki dyni miksujemy za pomocą blendera. Stopniowo dodajemy oliwki, rukolę i olej, całość blenderujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, cukru. Dodajemy połowę mąki, jajka,  2 kopiaste łyżki

Moniki Smakołyki
Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną 147

Delikatne i puszyste drożdżówki z ciasta, które przyrządza się dzień wcześniej, smakują inaczej niż te tradycyjne wypieki. Kto raz spróbuje takich brioszek, będzie o nich myślał jeszcze długo :) Dziś mam dla Was jesienną wersję z dynią, kwaśnymi antonówkami, żurawiną i słodkim mleczkiem. Przygotujcie na weekend i koniecznie podzielcie się nimi z najbliższymi :) 80 g masła 50 ml mleka(...)Rozsmarowujemy na nim pure z dynii, polewamy mleczkiem i rozkładamy pokrojone w kosteczkę jabłko, a następnie posypujemy żurawiną—>KLIK. Ciasto zwijamy jak roladę i […] Artykuł Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Odrywany CHLEBEK CYNAMONOWY z jabłkiem i dynią 59

chlebku nie żałujcie, bo one super nadają wilgoci 👌 Ciasto drożdżowe -200g mąki orkiszowej typ 700 -100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -8g drożdży suchych -130ml ciepłego mleka (nie gorącego) -25g cukru kokosowego  -70ml oleju rzepakowego -1 małe jajko -mąka do podsypywania ciasta Cynamonowe nadzienie -200g dyni -100g jabłek -1 łyżka cynamonu -2 pełne(...)łyżki cukru kokosowego CYNAMONOWE NADZIENIE 1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć do miękkości i odparowania soku. 2. Na koniec dodać cukier kokosowy oraz cynamon i zblendować ręcznym blenderem lub zmiażdżyć widelcem. Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąki wymieszać z drożdżami. 2. Mleko, cukier kokosowy, olej i jajko zmiksować na gładko blenderem

Candy Pandas
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 153

nasiąknie... :)   Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy lub oleju(...)ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na ciepło lub zimno.  Farsz Dynię pokroić w drobną kostkę (5 mm) razem ze skórą jeśli używacie Hokkaido

SzczyptaSmaQ
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 160

bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać znacznie większe okazy. Czasem podawane są także w wersji smażonej na głębokim tłuszczu i moczonej w mleku kondensowanym. Do ciasta na bułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu powstają bardziej kolorowe wariacje mantou .  Tak, macie rację - są bardzo podobne do naszych klusek na parze.  To niezwykłe(...)Ciasto zagniata się doskonale, jest elastyczne i nie sprawia żadnych problemów. Pure z fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich

KUCHARNIA
Placuszki dyniowe 194

misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej misce mieszamy razem maślankę, jajko, olej, ekstrakt z wanilii i purée z dyni. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnie przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy około 2 łyżek ciasta na jeden placuszek, pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor. Placuszki można podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem

Ciastkozercy
Buraczki na zimę 67

mojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około

moj przepis na
Buraczki na zimę 82

mojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około

moj przepis na
Buraczki na zimę 108

mojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około

moj przepis na
Buraczki na zimę 286

mojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około

moj przepis na