cukinii na tarce, zabrałam się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe , na którym robiłam tenże chlebek to typowe ciasto na mące, wodzie, oliwie, drożdżach, soli i odrobinie cukru. Jak zawsze, drożdże najpierw rozpuściłam w wodzie, dałam im chwilę na wyrośnięcie, po czym połączyłam je z pozostałymi składnikami. Tartą cukinię, ser oraz pesti dyni dodałam dopiero w momencie kiedy pozostałe składniki(...)sól, oliwę, wyrośnięte drożdże oraz zioła prowansalskie. Wymieszać, a następnie wyrabiać przez 5 minut . Po tym czasie dodać tartą cukinię, pestki dyni i tarty ser żółty. Wyrabiać razem jeszcze przez 2-3 minuty. Kolejno, przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Ja najczęściej odstawiam ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na godzinę. Prostokątną formę do pieczenia
MeCooksprzebieram się ani ja, ani moje dzieci, nie urządzam "krwawych" przyjęć, nawet horrorów nie oglądam. Ot, czasem dynię wyrzeźbimy...i postraszymy lampionem sąsiadów ;) Nie lubię w tym "święcie" jednego, nie lubi, nie cierpię, nie znoszę wszechobecnego PASKUDNEGO jedzenia. Krwawych ciast, upiornych, kościstych ciasteczek, przebrzydłych sałatek z robalami...Nie lubię(...)brzydkich dań ! Wyjątkiem są śmieszne potrawy, zabawne ciastka i desery. Tak, to mogę strawić, zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wam moje halloweenowe cake popsy - dynie też powinny posmakować :) Składniki: 250 g okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe babki ) 100 g serka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu
kolorowotorcikowoPieczona dynia Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą, kozim serem. Pieczona dynia Jedna mała dynia lub ćwiartka dużej Oliwa do skropienia Sól Masło szałowiowe listki szałwii 3 łyżki masła Dynie przeznaczoną do pieczenia dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Uwaga, koniecznie zostawiamy skórkę
Korniszonkiszklanki cukru (następnym razem nie będę dodawać, bo masa kajmakowa daje dużo słodyczy) 200 g pestek dyni Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Orzechy drobno posiekać lub przełożyć do worka strunowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Warstwę herbatników posmarować połową masy kajmakowej, posypać orzechami, przykryć drugą warstwa. Ugotować budyń. W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka(...)pogotować jeszcze 2 minuty. Gorący budyń wylać na herbatniki, ułożyć kolejną warstwę herbatników, wyłożyć pozostałą masę kajmakową. Wyrównać. Pestki dyni zezłocić na suchej teflonowej patelni. Posypać pestkami. Można podawać od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
moj przepis naprzygotować jakiś dodatek do mięs na obiad lub jako samą kolację. Jedynie problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków. Połączenie smaku batatów, jabłek oraz cebuli jest(...)oregano (tutaj możecie użyć swoich ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie. Składniki na ciasto: 3 łyżki oleju kokosowego 7 łyżek puree z dyni ¼ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta
PaleoLifemąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pozostały cukier, masło i rozcieramy dłońmi Następnie dodajemy żółtka, jajko, pure z dyni oraz podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na ok. 16 kawałków, formujemy kulki, układamy je na podsypanej mąką stolnicy
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowuje się dokładnie tak samo, jak te klasyczne, natomiast część mąki jest zastąpiona pieczoną dynią. Dynia daje im piękny pomarańczowy kolor. Do pieczenia wykorzystuję dynię Hokkaido, jej miąższ jest zwarty i mało wodnisty. Pamiętaj, aby przy wiązaniu bułek sznurkiem nie robić tego zbyt ściele. Ciasto urośnie, więc sznurki mogą zbyt głęboko wejść w ciasto i potem będzie je ciężko(...)dodaj po kolei wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła i dokładnie wyrób na gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodaj tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrób. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, zagnieć. Ciasto nie powinno być rzadkie, w razie czego dodaj nieco
Kulinarne przygody Gatityodstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. W dużej misce wymieszaj obie mąki z otrębami pszennymi, bazylią i solą. Dodaj drożdże, startą dynię i oliwę. Wodę dolewaj małymi partiami. Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło. 3. Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło. Podziel na pól i uformuj dwa chleby
Apetyczna babeczkapieczarek dodałam kurki, które najpierw podsmażyłam z dodatkiem soku z cytryny, miodu i musztardy francuskiej. Skusicie się? :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego kremowego twarogu (około 65 g) nadzienie: 80 g puree z dyni 60 g startego sera cheddar łyżka naturalnego kremowego twarogu (około 20 g) 0/5 łyżeczki pieprzu cytrynowego szczypta soli(...)dodajemy do nich sok z cytryny, miód i musztardę. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli i smażymy, aż nieco zmiękną. Puree z dyni mieszamy ze startym serem, twarożkiem i przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (10×35 cm). Wypełniamy serowo-dyniowym nadzieniem, a na wierzch układamy kurki. Tartę pieczemy około 45 minut
Mienta blogwyszedł mi tak gęsty, czekam na sugestie;) Ciasto: 530 g mąki 2,5 łyżeczki sody 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki imbiru 200 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 400 ml oleju 7 jajek 200 g brązowego cukru 600 g pure z dyni Krem: 600 g mielonego gęstego sera na sernik(...)zimnego masła 60 ml kremówki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy olej, brązowy cukier oraz pure z dyni. Mieszamy rózgą kuchenną aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, oraz przyprawy przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier i mieszamy. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Mieszamy chwilę
Smaki Na Talerzudrożdży 7 łyżek oliwy 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki mleka do posmarowania bułek pestki dyni Korszeń Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odkleja się z łatwością od ścianek miski. :) Potrwa to około 10 minut. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy(...)wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w zgrabną kulkę zakładając nieestetyczne boki pod spód. Bułeczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Po tym czasie smarujemy bułki mlekiem i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
MamaOskarkajogurtu greckiego 2 jajka 50 g sera dojrzewającego, np. Bursztyn ze Skarbów Serowara Ciasto Składniki na ciasto zagniatamy. Masą wykładamy formę do tarty – spód i boki. Wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Spód tarty obciążamy, aby ciasto zbytnio nie wyrosło, pieczemy ok. 15 minut. Nadzienie Warzywa ścieramy na tarce lub miksujemy blenderem/melakserem. Dodajemy(...)innego naczynia. Ciasto Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i jajko. Mieszamy 40 sekund/obroty 4. Ciastem wykładamy formę do tarty – spód i boki. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem. Jeśli mamy możliwość obciążamy nasionami fasoli lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, aby ciasto nie wyrosło
KucharzycaSmaczne ciasto, idealnie wpasowujące się w jesienną porę roku. Wilgotne dzięki dyni lub jabłkom i długo zachowujące świeżość. Z dużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek. Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu(...)przez kilka kolejnych dni po upieczeniu, śmiało możecie trzymać je na blacie pod przykryciem z folii aluminiowej lub spożywczej. SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 4 jajka 2 szklanki startego na tarce ( na dużych oczkach) miąższu dyni / można zastąpić jabłkami 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów
cool and mintyOjczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe. Składniki 150 g mąki owsianej 1/2 dyni hokkaido 2 jabłka(...)formy na tartę, posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno. Warto wiedzieć, że dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę
My Chcemy Jeść