Domowe puszyste racuchy drożdżowe z dynią, to coś wspaniałego i pysznego! Opracowałam przepis na ciasto, które nie chłonie tłuszczu, tak jak standardowe racuchy. Racuchy z dynią, są obłędnie puszyste i przepyszne! Przepis na nie znajdziesz w moim nowym e-booku: cena e-booka to tylko 15 zł! Jest to kopalnia wiedzy o wypiekach chleba, pieczywa i extra dodatek DYNIA
SMYKWKUCHNIDynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba ją najpierw
Mama Gotujemnie dżem malinowy.. 2 szkl.mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 szkl.wody 1 szkl.mleka 3/4 szkl.musu z dyni Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać ,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Przypominam i zapraszam
Moje domowe kucharzeniezazwyczaj warzywne makarony mogliśmy zrobić za pomocą obieraczki do julienne, czy też innego sprzętu, a w przypadku dyni makaronowej wystarczy tylko widelec. W dodatku jest niesamowicie pyszna! Wkrótce zamieszczę przepis z nią w roli głównej. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne żytnie ciasto pierogowe. Na jego podstawie przygotowałam pierogi dyniowe a'la ruskie w wersji wegańskiej. Osobiście, zakochałam się w nich(...)takiemu specjaliście zasmakowały moje pierożki, więc mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu! Przepis na ok. 76 pierogów, czyli 12-13 porcji. Składniki: - żytnie ciasto pierogowe (wegańskie) lub bezglutenowe - 250g puree z dyni - 180-200g tofu naturalnego - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Be Fit Be Strongbardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków. Jako inspiracja posłużył mi przepis na pumpkin snickerdoodles z blogu Sweet Pea's Kitchen. Ciasteczka dyniowe z cynamonem Składniki ciasto 220g mąki pszennej 100g masła 100g purée z dyni hokkaido (lub inne gęste) 80g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli posypka 2-3 łyżki cukru(...)cukrem pudrem na puszystą masę - do masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać - dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi - ciasto zafoliować i schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni - cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk
Smakołyki Berenikidodajcie trochę czekolady) 1 łyżeczka oleju kokosowego Wszystkie składniki oprócz pestek dyni zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pestki dyni i ew. czekoladę wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowej foremki. Piec około 20 minut, uważając by ciastko się nie przypiekło. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać. Smacznego! *** Na zdjęciu: proteiny
Poranek na słodkonamaczanka 350 g wody 240 g mąki orkiszowej jasnej 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren dyni 50 g sezamu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Pozostawić
Przepisy na domowy ser i chlebjuż ostatni przepis dyniowy w ten weekend. Wielgachna dynia skończona. Dziś dla odmiany, deser. Wiem, że powinnam na bloga wrzucać więcej słodkości, ale jakoś naprawdę rzadko kiedy mamy na nie ochotę. Muffiny dyniowe z powidłami nie są ani pracochłonne ani czasochłonne. Są puszyste, nie za słodkie, naprawdę w sam raz. Z tej ilości składników wyszło mi 20 sztuk. Składniki(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 0,5 kg dyni (bez skóry) kostka masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki powideł Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy, odstawiamy. Dynię studzimy
Kardamonovyłyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu po pół łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika) MOKRE SKŁADNIKI: 1 szklanka puree z dyni 1 duże jajko 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki) 1 łyżka oleju 0,5 szklanki rodzynek lub mieszanki bakaliowej CYNAMONOWA KRUSZONKA: 25 g roztopionej margaryny (lub masła(...)szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem, zalewamy gorącą margaryną i mieszamy, aż otrzymamy kruszonkę. CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 165-175 stopni C. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie suche przesiewamy do mokrych i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą
Rozpustne gotowaniemnie nie istniała, a teraz robię z niej babeczki! :) Coś niesamowitego. Babeczki wyszły pyszne, pachnące o pięknym żółtym kolorze. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Składniki ciasto: 150 gram masła szklanka zmiksowanej (pieczonej) dyni niepełna szklanka mąki (ja dałam pół na pół pszennej i orkiszowej) niepełna szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka skórka starta(...)waniliowy. Cały czas trzymając na ogniu dodajemy dynię i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Babeczki dyniowe z posypką kokosową Zestawiamy z ognia i po kolei dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka oraz pozostałą mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do całości i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Nakładamy ciasto do papierków i wkładamy do blaszki. W misce
Pyza i SurówkaNocne kajzerki Dyniowy chleb tostowy Składniki: 250g pure z dyni (upieczonej, zblendowanej dyni) 500g mąki (dałam typ 650) 125ml zimnej wody 10g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 10g soli 1 łyżka masła 1 łyżka oleju/oliwy Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać pure z dyni, mąkę, sól. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać miód, masło i olej, wyrabiać do miękkości. Z ciasta
Obiad gotowyMikser planetarny to sprzęt, bez którego nie wyobrażam sobie pracy w kuchni. Gdy kupowałam mojego najważniejszego pomocnika kuchennego, bardzo ważne było dla mnie, by poradził sobie z zagniataniem ciasta drożdżowego i nie wyzionął przy tym ducha. Jak wiecie, uwielbiam drożdżowe wypieki, więc był to dla mnie priorytet. Zwracałam też uwagę na dostępne przystawki : maszynkę do mielenia mięsa, malakser, blender(...)przygotowywania np. placków ziemniaczanych bez niego. Obecnie w moim domu króluje robot/malakser firmy Kenwood . Ułatwia mi życie nie tylko podczas przygotowania placków, ale też przyspiesza wyrabianie kruchego ciasta, ekspresowo blenduje puree z dyni i w minutę wyciska sok z pomarańczy na śniadanie. Tych robotów kuchennych szukaj na Black Friday 2022: 1 . Kenwood MultiPro Express FDP65.820SI sprawdź cenę 2. Bosch MultiTalent
Na-talerzu.plgodzinę na przygotowanie półproduktów. Zamiast mrozić całą pierś z kurczaka kroję ją na kotlety lub w kostkę, żeby po rozmrożeniu mieć już pół pracy za sobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję wcześniej na mniejsze kawałki lub piekę w piekarniku, wtedy gdy wrócimy po pracy szybko przygotujemy sobie posiłek. Tak samo warzywa i owoce na sałatkę lub do pracy
KuchniaWeDwoje.plmleka 40 g miękkiego masła łyżka musu z dyni 8 g płynnego miodu 8 g soli pół łyżeczki suszonych ziół (użyłam tymianku, ale może być oregano, kminek, rozmaryn, zatar itp.) żółtko + łyżka mleka do posmarowania sezam W misce wymieszać mąki, sól, miód, pokruszone drożdże, mus z dyni i zioła. Zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Pod koniec dodać masło
Weekendy w domu i ogrodzieKolejne ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem
Zasmakuj Kuchnicałą pierś z kurczaka kroję ją na kotlety lub w kostkę, żeby po rozmrożeniu mieć już pół pracy za sobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję wcześniej na mniejsze kawałki lub piekę w piekarniku, wtedy gdy wrócimy po pracy szybko przygotujemy sobie posiłek. Tak samo warzywa
KuchniaWeDwoje.plsuchych drożdży (7g) 2 łyżki oleju sezam czarny i łuskany Helio do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy puree z dyni, mleko i olej. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, smarujemy odrobiną wody i posypujemy sezamem. Ponownie odstawiamy pod przykryciem
słodkie i nie tylko historie kulinarnenich zawsze, gdy kupię większy kawałek dyni. Z dynią można zrobić bardzo dużo pysznych dań. Bez drożdży i również na słodko polecam też placki z dyni na słodko oraz najlepsze ciasto dyniowe . To też świetne propozycje na jesienne imprezy oraz na Halloween
AniaGotuje.plskładniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do dyni przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam wszystko łyżką gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam nakładam ciasto do foremek Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach. SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DYNIOWĄ: 3/4 szklanki dyniowego puree 3/4 szklanki wody 1 galaretka pomarańczowa WYKONANIE: galaretkę rozpuszczam
Upiecz sobie babeczkęmyślę, że inne odmiany też można zakisić. Jeśli spróbujcie to dajcie znak jak wrażenia. Mam nadzieję, że moja kolejna kiszonka będzie Wam smakować. Wiesz, że miąższ dyni nadaje się też do ciasta na słodkie wypieki? Spróbuj babeczek dyniowych! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSezon na ciasta z orzechami rozpoczęty. Poza dynią, to właśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem
Bon appetit mon amiekawałku i startej na tarce o małych oczkach ***************************************************************************** Ugotowane i zmielone ziemniaki zagnieść z 0.5 łyżeczki przyprawy 5 smaków , mąką , jajkiem , puree z dyni , i solą na elastyczne ciasto .Uformować w wałek i kroić nożem małe kopytka.Gotować we wrzącej wodzie z solą od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.Odcedzič ,okrasić cebulką lub boczkiem , albo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżki puree z dyni marmolada Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko, cynamon, puree z dyni i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy dowolne kształty foremką. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 oC przez około
Słodkości na talerzuznowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już o niej intensywnie. Niedawno widziałam już pierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę. Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, puree z dyni i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec dodajemy wystudzone masło. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia
Gotowanie moimi oczamimleka robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie obie mąki i sól mieszamy w misce, dodajemy puree z dyni, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy rękoma do czasu aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto
Słodka Kraina Wypiekówgęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana.Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego).Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota
Gospodyni Miejska