ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:114/386)

HUMMUS Z DYNIĄ. 169

Chłodne poranki i wieczory, powiew wiatru lekko jesienny i pierwsze lekko złotem dotknięte liście. Zachód słońca nad morzem. Pusta plaża i szum fal, nic więcej do

W kuchni Karmel-itki
Chlebek dyniowy 63

większych łasuchów Chlebek dyniowy – składniki: 400g mąki orkiszowej ( tu kilka słów o niej), 400g pulpy z dyni (jak ją zrobić przeczytasz tutaj ), 100ml ciepłego mleka, 7g suchych drożdży (1 opakowanie), łyżeczka cukru i soli, opcjonalnie 2 łyżki pestek dyni, odrobina masła i kaszy manny do wysmarowania foremki. Chlebek dyniowy – sposób przygotowania Najpierw przesiewam do miski wszystkie suche składniki(...)małym garnuszku lekko podgrzewam mleko. Gdy jest już ciepłe, to dolewam je do suchych składników. Dodaję także pulpę z dyni. Wszystkie składniki mieszam dokładnie łyżką do połączenia. Na koniec dorzucam także pestki dyni i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam. Ciasto nakrywam ręcznikiem i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przerzucam je do foremki wysmarowanej masłem

Natka Pietruszki
Tarta z nadzieniem dyniowym 104

jest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3-4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (białego) szczypta soli Nadzienie dyniowe: 500 g przecieru z dyni (najlepiej odcedzić je z nadmiaru wody na sicie) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru trzcinowego(...)wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie dyniowe: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. W misce dokładnie mieszamy ze sobą puree z dyni, cukier, jajka, śmietanę, mąkę oraz przyprawy. Masę dyniową wykładamy na schłodzony spód ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut (lub chwilkę dłużej). Upieczone nadzienie powinno być przy delikatnym dotyku dość miękkie

MyCookBook.pl
Odwrócone ciasto marchewkowe | Zalety słodkich wypieków z warzywami 129

Dzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje. Nic dziwnego, ponieważ o tym sprytnym zabiegu można

Fitsweet.me
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 2085

cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje

Czerwona Porzeczka
Włoskie smaki – dyniowe gnocchi z polskim akcentem 20

dyni mają przyjemną konsystencję i subtelny smak, który idealnie łączy się z kremowym twarogiem. Twaróg dodaje im lekkiej kwasowości, przełamując naturalną słodycz dyni, a orzechy włoskie, karmelizowane na maśle szałwiowym, dodają chrupkości i intensywnego aromatu. Maślany posmak oraz nuty szałwii i miodu tworzą wyjątkowe połączenie, które zachwyca od pierwszego kęsa. Przepis dla każdego – sezon na dynię trwa! Wykorzystaj dynię(...)tego uniknąć osobiście gotuję gnocchi z dodatkiem puree z pieczonej dyni . Takie puree ma trzy zalety. Po pierwsze, jego smak jest bardziej intensywny. Po drugie, kolor pieczonej dyni jest głębszy i bardziej wyrazisty. Wreszcie, po trzecie, puree z pieczonej dyni jest gęstsze, ponieważ zawiera mniej wody. Do ciasta dodajemy mąkę, parmezan, twaróg, jajka oraz gałkę muszkatołową, a następnie formujemy niewielkie

codojedzenia
Dżem z dyni i pomarańczy 45

Pyszny dżemik jesienny, bardzo ciekawy smak, idealny do naleśników i ciast, szybko się robi i nie trzeba pasteryzować. Dynia, jabłka i sok z pomarańczy świetnie się uzupełniają. Polecam

Swojskie jedzonko
Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną 170

Wymieszaj po czy dosypując połowę mąki wyrabiaj  ciasto. Po chwili dodaj stopione i ostudzone masło i resztę mąki.  Wyrabiaj ciasto  około 5 minut za pomocą robota (lub ręcznie odpowiednio dłużej). Odstaw do wyrośniecia. Startą dynię podlej odrobiną(...)wody i gotuj około 5 minut. Dodaj sok z pomarańczy, cukier i  żurawinę. Budyń wymieszaj w niewielkiej ilości wody - dodaj do dyni i ugotuj budyń. Na końcu dodaj masło, zagotuj budyń i odstaw do ostudzenia. Gdy ciasto wyrośnie przełóż  je na stolnice. Rozwałkuj podsypując mąką. Pokrój ciasto w trójkaty. Rozłóż  na trójkatach ostudzony budyń i zwiń rogaliki

Gotuj Sam!
MARMURKOWY KEKS CZEKOLADOWO-DYNIOWY 105

W tym szczególnym okresie proponuję Wam dla osłody przepis na marmurkowy keks czekoladowo-dyniowy, które możecie przygotować na świąteczny stół. Jest naprawdę wyborny i oryginalny w

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kruche ciasteczka dyniowe 90

przez sito dyni 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru Mąkę, cukier i przecier z dyni włożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło i całość posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Następnie szybko całość zagnieść rękami, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Całość procesu można sobie ułatwić używając melaksera.  Ważne jest, żeby ciasta nie wyrabiać zbyt długo

Świat Ciasta
Ciasto dyniowe z jabłkami 89

znowu wyjdzie jedna wielka kapa. A nie wyszła. Nie, nieee. Ciasto wyszło przegenialne. Puszyste, pyszne, nie za słodkie. Może kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam z polewy.  Jeżeli chodzi o przepis na mus z dyni, wrzucę go na bloga za parę dni. Składniki: 1 szklanka(...)się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka i skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wciskamy kawałki jabłek. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone

Kardamonovy
Owsiany chlebek dyniowo-bananowy 152

Miałam do przeróbki trzy dynie hokkaido, wyprodukowałam z nich sporo puree, które teraz wykorzystuję w różnej postaci do dań słodkich i wytrawnych. Przypomniało mi się pewne ciasto z jego udziałem i tak wyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią. Inspiracja: Naturalna kuchnia wegetariańska Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. *Aby uzyskać puree z dyni należy dynię pokroić na mniejsze kawałki (pozbyć się nasienia i włókien), Ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez

Fabryka pomysłów
Chleb paleo z ziarnami i orzechami. 81

chleb nie jest przewiewny i delikatny, jest zbity, sycący i jest mega dużo żucia. Chleb jest zdrowy i łatwy do wykonania, a w środku znajdziemy: jajka , nasiona chia , pestki dyni i słonecznika , migdały . Kanapka z tym chlebem to rozkosz dla naszego podniebienia i jaki zdrowy dla brzuszka! Każde domowe pieczywo jest wyjątkowe na swój sposób i dobrze jest mieć(...)masa dobrze się połączy. Wsypujemy słonecznik i dynię. Mieszamy. Formę o wymiarach 11×29 cm wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej nasze ciasto na chleb. Wierzch chleba posypujemy słonecznikiem i dynią. Piekarnik nastawiamy na 170 °C i pieczemy chleb przez 40 – 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze na 15 minut w piekarniku. Wyciągamy go i odstawiamy

Zdrowy Styl Joanny
Razowy chlebek dyniowo – bananowy 227

www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszny i bardzo zdrowy chlebek z dodatkiem puree z dyni, banana, płatków owsianych i mąki razowej. Wyszedł naprawdę smaczny i bardzo nam smakował. Taki chlebek to idealna przekąska na drugie śniadanie lub kawałek ciasta do po południowej kawy bądź herbaty. Post Razowy chlebek dyniowo – bananowy pojawił się poraz

Marta Gotuje
Chlebek z dynią 125

dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).Ciasto:Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i dynie wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle wody, aby ciasto nie było za twarde, ale i nie za rzadkie

Moje pyszne gotowanie