ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:114/386)

DYNIOWE PIERNICZKI 138

Must have podczas Świąt Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni 100g masła 80g miodu 100g cukru 60ml wody skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku umieszczamy masło i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Następnie dodajemy cukier i wodę. Do lekko ciepłej mieszanki dodajemy purée(...)dyni, sodę oczyszczoną, skórkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i przyprawę do piernika, wszystko mieszamy, zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej, schładzamy przez około 1 godzinę. Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce, pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Gotowe można polukrować.   http://ambition.pl

słodki bratek
Puree z pieczonej dyni 143

Puree z pieczonej dyni to podstawa do wielu dań,takich jak ciasta ,zupy,pieczywo.Ja takie puree wkładam do małych pojemniczków i zamrażam .U mnie w domu wszyscy bardzo lubią dania z dyni. Składniki: 1 dynia, najlepiej Hokkaido papier do pieczenia Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym

Bajeczna Kuchnia
Ciasto czekoladowo-buraczane z owocami leśnymi 212

przy napadzie ochoty na ciasto mało kto będzie miał pod ręką pieczonego buraka, ale można go zastąpić np. ugotowaną szybko marchewką albo kawałkiem zmiksowanej dyni czy cukinii. Spróbujcie a nie pożałujecie. To ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie, delikatne i tak pyszne, że znika bardzo szybko, jeszcze zanim dobrze wystygnie. Nikt z domowników nie domyślił się, że przemyciłam

Smaczna Pyza
Wega bezglutenowe ciasto dyniowe 149

ubolewałam podczas robienia z niej czegokolwiek innego od "dyniowych frytek". Tego roku zamierzam eksperymentować i tak powstają moje pierwsze specjały. Dzisiaj bezglutentowe, wegańskie ciasto, które podałam z morwą białą i kawałkami gruszki :D SKŁADNIKI : 1/4 dyni hokkaido 3 łyżki kaszy jaglanej banan 2 łyżki ksylitolu łyżka cynamonu dodatkowo: morwa biała, gruszka WYKONANIE: kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody(...)dynię obieramy, trzemy na tarce, po czym blednujemy z bananem, kaszą jaglaną, cynamonem i ksylitolem ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy- pieczemy ok 30 min w 200 stopniach gotowe ciasto dekorujemy kawałkami gruszki i posypujemy morwą białą

healthy dreams
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 194

zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu) 40 g sera parmezan 4 borowiki (świeże lub suszone) 20 g masła   Na ciasto* : 150 g mąki + około 30 g do podsypania * 1 żółtko 1 łyżka oleju o neutralnym smaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki(...)Zagotuj. Na talerz wylej sos, tak, aby zakrył cały talerz. Ułóż usmażone borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz również przygotować farsz poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na noc. *** Nakładając farsz uważaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pączki dyniowe z powidłami śliwkowymi 63

Wspaniałe jesienne pączki :) Jesienne, bo z ciasta z dodatkiem puree dyniowego, a dynia to dla mnie taki najbardziej oczywisty symbol jesieni. Puree dyniowe nadaje pączkom intensywnego pomarańczowego koloru...i w zasadzie to tyle, jeśli chodzi o wpływ tego składnika na pączki, ponieważ dyni nie czuć w nich wcale, ale warto je zrobić choćby właśnie dla tego pięknego koloru! :) Swoje pączki(...)polecam! Składniki na 24 sztuki : 640 g mąki pszennej, u mnie tortowa 25 g drożdży świeżych 90 g cukru 250 ml mleka, letniego 350 g puree z dyni, u mnie z dyni hokkaido ( opis wykonania puree znajduje się  TUTAJ  ) 55 g masła 2 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki wódki lub spirytusu skórka otarta z 1 średniej pomarańczy

Opowieści z piekarnika
Dyniowe bułeczki pełnoziarniste 151

Jest dość słodka i ma intensywnie pomarańczowy kolor. Pasuje zarówno do dań wytrawnych jak i przepisów na słodkości jak na przykład ciasto dyniowe czy nawet dodatek do koktajli. Z pewnością pojawi się u mnie klasyczny krem z dyni, który jest chyba najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie tego warzywa. Tym razem miałam jednak ochotę na coś nowego. Padło więc na wytrawne bułeczki(...)mąki żytniej 2 jajka Odrobina sody Słodka i ostra papryka, odrobina cynamonu, czosnek Upieczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki Zblendować dynię z jogurtem i jajkami Dodać mąki, sodę i przyprawy i dokładnie połączyć Przelać ciasto do foremek (u mnie silikonowe na muffiny) Piec 35 - 40 minut w 180 stopniach

HealthyCreations
Drożdżowy wieniec dyniowo-cynamonowy 125

się nie zmarnowało :) Jeśli jesteście fanami cynamonek, dyniowych wypieków lub ciast drożdżowych, to koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało :) ciasto: 420 g mąki pszennej 20 g drożdży 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki puree z dyni łyżka cukru 2 łyżki rozpuszczonego masła 1 jajko nadzienie: łyżka masła klarowanego kopiasta łyżeczka cynamonu łyżka konfitury dyniowo-pomarańczowej (lub łyżka cukru trzcinowego(...)ziarenko tonki Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy rozczyn, resztę mleka, puree z dyni, roztopione masło oraz jajko. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie rozwałkowujemy je na spory prostokąt. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło klarowane rozpuszczmy i mieszamy z konfiturą, startą tonką

Mienta blog
Kremowy sernik z musem dyniowym pachnący cynamonem i wanilią 203

Jeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina

DefinicjaSmaku
Pączki dyniowe z marmoladą 197

pączki dyniowe. Jesienią robię sobie spore zapasy puree z dyni aby móc później wykorzystać ją do różnych potraw.  Dzięki niej nabierają one wspaniałego żółtego koloru. Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar . Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków. Nie tylko do pączków ale również do ciast kruchych, drożdżowych, rogalików i wielu, wielu innych. Warto mieć pudełeczko w lodówce(...)innego Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do większej miski. dodać cukier, drożdże i sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej, jajka i puree z dyni. wszystko dokładnie wyrobić aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było trochę za luźne można dosypać odrobinę mąki. Trzeba jednak uważać aby nie było zbyt twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe

Smakołyki Asi
Tarta dyniowa z bezami ( Pumpkin Pie ) 191

cukru pudru * 1 jajko * 1 żółtko * 400 g pure z dyni* * 150 g śmietanki 30% * 3/4 szklanki cukru trzcinowego * 3 jajka * 1/2 łyżeczki cynamonu * 8-10 małych bez   Wykonanie:  Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut. Pure z dyni, połączyć ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz cynamonem. Całość zmiksować na jednolitą masę. Na podpieczony kruchy spód wylać masę dyniową. Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec

kolorowotorcikowo
Sernik na czekoladowym spodzie z migdałów i pestek dyni 162

gorzkiej czekolady min.70% kakao Ganache 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 200 g śmietanki 30% Najpierw zajmujemy się ciastem, można przygotować je dzień wcześniej. Posiekaj drobno czekoladę, wymieszaj z tartymi migdalami i tartymi pestkami dyni, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw na bok. Oddziel białka od żółtek. Cukier i masło utrzyj na puch i dodawaj po 1 żółtku(...)pamiętaj aby każde żółtko miksować z masłem około 1 minuty. Wmieszaj czekoladę z migdałami ,pestkami dyni i proszkiem. Dno tortownicy wyłóż papierem i zaciśnij obręcz, brzegi możesz posmarować olejem kokosowym i posypać mąką. Ciasto przełóż do formy ,wyrównaj, piecz około 25 minut w 175 stopniach. Wyjmij upieczone z piekarnika. Przygotuj masę serową. Posiekaj czekoladę na dość grube kawałki, odstaw

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 259

niesamowicie aromatyczny. Feta wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem posmarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę .  Nie omieszkam tu niniejszym pozachwalać idei olejów(...)250g:250g bo chleb trochę się kruszył... 150g mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju z pestek dyni BIOLEVITA w saszetce + reszta do posmarowania chleba p rzed pieczeniem - (do podejrzenia m.in. TU ) 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła, ciepła "kranówa" 200g sera feta - pokrojony w dowolną kostkę

Grunt to przepis!
Tarta dyniowa 166

wrzucamy na blachę do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Dynię pieczemy ok. 20 minut, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie robimy spód tarty. Do robota wrzucamy mąkę oraz cukier puder i razem mieszamy, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone(...)ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy naszą masę dyniową. Do miksera wrzucamy ser ricotta, skórkę z pomarańczy oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Następnie miksując dodajemy cukier i po 1 jajku. Na koniec dodajemy do masy wcześniej obraną ze skórki i zblendowaną

Kuchenne Wariacje
Chleb Galicyjski 189

łyżki pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka prosa mąka kukurydziana, do posypania 1. Oprószyć blachę mąką kukurydzianą. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną i razową z solą. 2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego w mące, odczekać 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko(...)elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, by wyrosło. 3. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Dodać pestki dyni, słonecznika i proso. Delikatnie zagnieść.  4. Uformować kulę. Skręcić na czubku, żeby powstał zawijas. Przełożyć ciasto na przygotowaną blachę i oprószyć mąką kukurydzianą

Apetyczna babeczka