Jabłka i dynię, czyli typowe dary jesieni możemy połączyć w jednym cieście. Dodatek dyniowej konfitury wzbogacił smak tradycyjnej szarlotki, nadał jej też żywego koloru. Ja podałam ją na ciepło, z lodami i bitą śmietaną ale na zimno smakuje dobrze, jak zwykła szarlotka. To taki wypiek do codziennej herbatki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka(...)nadzienie: 2 kg słodkich jabłek 1/2 szklanki rodzynek skórka otarta z cytryny łyżka cynamonu 250-300 g dżemu z dyni i pomarańczy (użyłam tego : klik ) Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać na blat. Dodać pozostałe składniki ciasta, posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie części. jedną wylepić dno foremki i podpiec w 200*C przez 10-15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacałość, której nikt się nie oprze. Gwarantuję, że zarówno dorośli, jak i dzieci z przyjemnością będą wołać o dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna Lubella / do pierogów – 270 g * masło – 1 pełna łyżeczka * przecier / puree z dyni – 3 czubate łyżki ( 0,5 szkl ) * sól – 1 szczypta * ciepła woda – 3 łyżki NADZIENIE: * ser biały(...)smaku * żółtko – 1 szt DODATKOWO : * masło * kandyzowana skórka pomarańczowa * brązowy cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy łyżeczkę masła i puree z dyni. Delikatnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Odstawiamy na ok. 20 minut do chłodzenia. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem , cukrem
Ostra na Słodkokorzenne ciasto dyniowe, wilgotne, przypominające piernik , przełożone gotowaną masą serową idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia SKŁADNIKI Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, 50 g stopionego masła 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa(...)łyżeczka startej skórki pomarańczowej Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao WYKONANIE Ciasto: Formę o wym, 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie suche składniki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy
słodki bratekTwój smutny głos, przepełniony melancholią niczym jesienna słota, nadal dźwięczy w moich uszach. Ile bym dała, aby deszczowe chmury, bruzdy gniewu na Twym czole, przepędzić
W kuchni Karmel-itkiChłodne poranki i wieczory, powiew wiatru lekko jesienny i pierwsze lekko złotem dotknięte liście. Zachód słońca nad morzem. Pusta plaża i szum fal, nic więcej do
W kuchni Karmel-itkiwiększych łasuchów Chlebek dyniowy – składniki: 400g mąki orkiszowej ( tu kilka słów o niej), 400g pulpy z dyni (jak ją zrobić przeczytasz tutaj ), 100ml ciepłego mleka, 7g suchych drożdży (1 opakowanie), łyżeczka cukru i soli, opcjonalnie 2 łyżki pestek dyni, odrobina masła i kaszy manny do wysmarowania foremki. Chlebek dyniowy – sposób przygotowania Najpierw przesiewam do miski wszystkie suche składniki(...)małym garnuszku lekko podgrzewam mleko. Gdy jest już ciepłe, to dolewam je do suchych składników. Dodaję także pulpę z dyni. Wszystkie składniki mieszam dokładnie łyżką do połączenia. Na koniec dorzucam także pestki dyni i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam. Ciasto nakrywam ręcznikiem i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przerzucam je do foremki wysmarowanej masłem
Natka Pietruszkijest po prostu boska. Idealnie sprawdzi się też jako słodki wypiek na Halloween :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3-4 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (białego) szczypta soli Nadzienie dyniowe: 500 g przecieru z dyni (najlepiej odcedzić je z nadmiaru wody na sicie) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru trzcinowego(...)wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie dyniowe: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. W misce dokładnie mieszamy ze sobą puree z dyni, cukier, jajka, śmietanę, mąkę oraz przyprawy. Masę dyniową wykładamy na schłodzony spód ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut (lub chwilkę dłużej). Upieczone nadzienie powinno być przy delikatnym dotyku dość miękkie
MyCookBook.plDzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje. Nic dziwnego, ponieważ o tym sprytnym zabiegu można
Fitsweet.mecienko. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje
Czerwona Porzeczkadyni mają przyjemną konsystencję i subtelny smak, który idealnie łączy się z kremowym twarogiem. Twaróg dodaje im lekkiej kwasowości, przełamując naturalną słodycz dyni, a orzechy włoskie, karmelizowane na maśle szałwiowym, dodają chrupkości i intensywnego aromatu. Maślany posmak oraz nuty szałwii i miodu tworzą wyjątkowe połączenie, które zachwyca od pierwszego kęsa. Przepis dla każdego – sezon na dynię trwa! Wykorzystaj dynię(...)tego uniknąć osobiście gotuję gnocchi z dodatkiem puree z pieczonej dyni . Takie puree ma trzy zalety. Po pierwsze, jego smak jest bardziej intensywny. Po drugie, kolor pieczonej dyni jest głębszy i bardziej wyrazisty. Wreszcie, po trzecie, puree z pieczonej dyni jest gęstsze, ponieważ zawiera mniej wody. Do ciasta dodajemy mąkę, parmezan, twaróg, jajka oraz gałkę muszkatołową, a następnie formujemy niewielkie
codojedzeniaPyszny dżemik jesienny, bardzo ciekawy smak, idealny do naleśników i ciast, szybko się robi i nie trzeba pasteryzować. Dynia, jabłka i sok z pomarańczy świetnie się uzupełniają. Polecam
Swojskie jedzonkoWymieszaj po czy dosypując połowę mąki wyrabiaj ciasto. Po chwili dodaj stopione i ostudzone masło i resztę mąki. Wyrabiaj ciasto około 5 minut za pomocą robota (lub ręcznie odpowiednio dłużej). Odstaw do wyrośniecia. Startą dynię podlej odrobiną(...)wody i gotuj około 5 minut. Dodaj sok z pomarańczy, cukier i żurawinę. Budyń wymieszaj w niewielkiej ilości wody - dodaj do dyni i ugotuj budyń. Na końcu dodaj masło, zagotuj budyń i odstaw do ostudzenia. Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnice. Rozwałkuj podsypując mąką. Pokrój ciasto w trójkaty. Rozłóż na trójkatach ostudzony budyń i zwiń rogaliki
Gotuj Sam!W tym szczególnym okresie proponuję Wam dla osłody przepis na marmurkowy keks czekoladowo-dyniowy, które możecie przygotować na świąteczny stół. Jest naprawdę wyborny i oryginalny w
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzez sito dyni 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru Mąkę, cukier i przecier z dyni włożyć do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło i całość posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Następnie szybko całość zagnieść rękami, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Całość procesu można sobie ułatwić używając melaksera. Ważne jest, żeby ciasta nie wyrabiać zbyt długo
Świat Ciastaznowu wyjdzie jedna wielka kapa. A nie wyszła. Nie, nieee. Ciasto wyszło przegenialne. Puszyste, pyszne, nie za słodkie. Może kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam z polewy. Jeżeli chodzi o przepis na mus z dyni, wrzucę go na bloga za parę dni. Składniki: 1 szklanka(...)się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka i skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wciskamy kawałki jabłek. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone
Kardamonovy