Witajcie :) Lubię eksperymentować w kuchni i modyfikować przepisy, ostatnio pokombinowałam tak z sernikiem. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny puszysty sernik, bez kleistego budyniu
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) Na dworze zimno i wietrznie na osłodę dnia mam dla Was pyszne błyskawiczne serniczki. Nie potrzeba do nich wielu składników. Bez masła i budyniu
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam na pyszny kremowy sernik Składniki 1 kg dobrego białego sera najlepiej swojskiego 6 jajek 250 g miękkiego masła 2 szklanki cukru pudru
W królestwie smaków BeatyZnając ten przepis będziesz mogła eksperymentować z nadzieniem do woli :) Wypróbowałam je z owocami tj. truskawki , maliny , jagody , banany a także z budyniem i marmoladą. Ze
Tradycyjna KuchniaNie masz jeszcze pomysłu na Wielkanocny wypiek? Spróbuj tego! Składniki: 30 dag masła 30 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 5 budyni waniliowych( 20 dag
Tradycyjna KuchniaJuż kilka miesięcy temu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem , który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli
Kuchnia ŁukaszaSzybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą.SKŁADNIKISpód 250 g herbatników180 g masła orzechowego3 łyżki roztopionego masłaMasa serowa1 kg białego
RAROSSAskładniki:1 kg sera dwukrotnie zmielonego5 jajek125 g margaryny lub masła1 niepełna szklanka cukru4 łyżki cukru waniliowego1 budyń waniliowy8 fig2 garście płatków migdałowych Krestodo wyłożenia formy
Monia miesza i gotujemąkę i wiórki kokosowe lub budyń kokosowy. Miksujemy wszystko dokładnie, ale na najniższych obrotach.Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy godzinę - aż wierzch zbrązowieje.Sernika nie wyciągamy od razu - pozostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia.Z pozostawionej masy krówkowej i śmietanki robimy polewę na ciasto - po prostu mieszamy obydwa składniki
Miksturownikciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru. Nie będę skromna, wyszedł pyszny ! :)zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotuje Składniki na biszkopt:5 jajek1 i 1/2 szkl mąki pszennej1/2 szkl mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szkl cukru1 łyżeczka octu1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem bananowy :500 ml nektaru bananowegoopakowanie budyniu waniliowego(...)wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę.Krem Milky Way: Batoniki siekamy na małe kawałeczki. Śmietanę wlewamy do garnuszka, wrzucamy batoniki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się Milky Wayów (nie możemy dopuścić do zagotowania
charlotte gotujeCiasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Dziś zatem przepis bez pieczenia: Raffaello na krakersach. Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm, kremu jest jednak na tyle dużo, że spokojnie starczy na średnich rozmiarów prostokątną blaszkę. Składniki: 3 żółtka 3 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru(...)łyżce zimny budyń (najlepiej prosto z lodówki). Do kremu dodajemy 200 g wiórków kokosowych i mieszamy. Dno blaszki lub tortwonicy wykładamy krakersami. Ja zaplanowałam 4 warstwy krakersów, dlatego krem też podzieliłam sobie mniej więcej na 4 porcje. Na krakersy nakładamy porcję kremu i wyrównujemy łyżką. Posypujemy płatkami migdałowymi. Powtarzamy z pozostałymi warstwami. Na wierzchu ciasta zamiast płatków migdałowych wysypujemy resztę
Ciastkozercyciasto bez pieczenia, gdzie podstawą była właśnie kasza jaglana. Taki zamiennik twarogu, a sam przepis okazał się hitem! Od razu wiele osób wzięło się za robotę i chwalili ten smak. TUTAJ znajdziecie przepis. Kaszę również często wykorzystuje do mniejszych deserów i dzisiaj chciałam się z Wami podzielić jednym z nich. Korzystając z letnich temperatur i świeżych owoców, wykonałam budyń
zdrowo i aktywnieciasto bez pieczenia, gdzie podstawą była właśnie kasza jaglana. Taki zamiennik twarogu, a sam przepis okazał się hitem! Od razu wiele osób wzięło się za robotę i chwalili ten smak. TUTAJ znajdziecie przepis. Kaszę również często wykorzystuje do mniejszych deserów i dzisiaj chciałam się z Wami podzielić jednym z nich. Korzystając z letnich temperatur i świeżych owoców, wykonałam budyń
Zdrowie i pysznie na talerzuPostanowiłam dzisiaj upiec ciasto i tak też zrobiłam. W smaku jest bardzo dobre, gorzej z prezentacją :( Jednak stwierdziłam, że wkleję go na bloga z tego względu, że nie jestem profesjonalistką (im chyba też zdarzają się porażki) tylko amatorką. I dlatego też dzisiaj dodałam nowy dział a mianowicie moje porażki kulinarne ;) Składniki: biszkopt(...)jajek 60g mąki 60g cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia rolada
Amatorka kuchennalubi piec może sobie zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, więc warto zrobić wieczorem, żeby nas nie kusiło podjadanie w ciągu dnia. Składniki: 3 szk mleka 3 łyżki kopiaste mąki pszennej 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej 3 szt żółtka 3 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 szk cukru 2 szk kokosu 250 g margaryny(...)cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko z żółtkami i mąkami. Masę do momentu aż się zagotuje cały czas mieszamy żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia i gorący budyń nakryć folią spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części
Ala piecze i gotujekakaowych 100 g rodzynek sułtańkich Helio blaszka o wymiarach 32/26 cm Ser trzykrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, następnie dodajemy do sera razem z budyniami i mlekiem, mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do sera delikatnie mieszając łyżką.Następnie wsypujemy rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)jeszcze z wierzchu posypać rodzynkami ale nie koniecznie. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 70 minut.Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach, wyciągamy ciasto gdy całkiem ostygnie. Zimny sernik można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chilibakaliami na wierzchu.Składniki:1 kg Twarożku sernikowego Hanusia Mlekovita 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka Dobrej Gospodyni Mlekovita1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników pół puszki masy kajmakowej orzechowej 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki(...)cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy.Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta. Zapraszam na stronę Mlekovity: http://www.mlekovita.com.pl/php/Zapraszam również
Z Majeczką w kuchniCiasto piec około 20 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę budyniową: 3 żółtka; 3 łyżki cukru kryształu; 1 szklanka mleka; 1 kostka masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 3-4 łyżki waniliowej kawy cappucino; Wykonanie: Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem, wlać do nich gotujące się mleko, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń(...)adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną i schłodzoną lekko czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie placka: Połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej-ciasto kokosowe-druga połowa masy budyniowej-druga połowa biszkoptu-masa kokosowa. Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto biszkoptowe przed przełożeniem dobrze jest lekko naponczować
In my kitchen