całkiem smaczne, orzeźwiające i mocno owocowe. Ciasto o tej samej nazwie i podobnym przepisie znalazłam na 3 blogach (pewnie jest ich więcej): Moje Wypieki , Domowe-wypieki i Kotlet.tv . Moje jednak różni się nieco od każdego z tych przepisów. Składniki: (na blaszkę 20x20cm) MASA SOCZKOWA: 900ml soku przecierowego marchewkowego 150g masła 3 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru MASA ŚMIETANOWA
Cakes By Kejtsztywno, połączyć z ciastem. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić, nasączyć sokiem porzeczkowym. KREM: Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozpuścić w niej mąki, cukry i wymieszać żółtka. Wlać na gotujące się mleko, ugotować jak klasyczny budyń. Wystudzić, przykrywając folią spożywczą na wierzchu (żeby
Cakes By KejtCiasto to jest rożnie nazywane:) Jedni nazywają 3 Bit inni Herbatnikowiec. Składniki: 1 opakowanie herbatników ok 50 szt potrzebujemy 1 opakowanie krakersów ok 24 szt 1 masa krówkowa kajmakowa ta większa 400-500ml 1 dżem porzeczkowy ( jeśli nie mamy swojego to najlepszy z Lidla) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 3,2% 1 kostka masła śmietankowego
Moje Słodkie Piekiełkojajku, następnie dodajemy śmietanę, ser oraz budynie. Masę serową rozdzielamy na trzy części. Jedną łączymy z kawą i kakao, drugą z sama kawą, a trzecią część pozostawiamy. Formę o wymiarach 23x28 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy białą masę, następnie na górę masę z kawą , a na koniec trzecią z kawą i kakao. Ciasto pieczemy przez 90 minut w temp
W Moim Magicznym Domudyniowo-waniliowo-cynamonowy budyń z borówkami (także w środku) i kremem czekoladowym z ciecierzycy ~ Ale mnie tato wczoraj zaskoczył! Mamy drugi tydzień października, a on przywiózł mi 5kg borówek i 2kg malin! :o Takie niespodzianki to ja lubię ♥ Ale nie lubię tego, że przez to w zamrażarce jest tak ciasto, że strach ją w ogóle otworzyć :D Zapraszam też
breakfast of dreamsbędę miała ochotę piec moje ukochane ciasto, polecę do sklepu specjalnie po niego! Koniecznie poszukajcie go w sklepach, bo nie wiem jak wypiek wyjdzie z innym serkiem SKŁADNIKI: - 500g serka twarogowego chudego ''EMILKI'' z Mlekomy - 140g serka homogenizowanego ''Tutti 0%'' z Biedronki (ja wybrałam owoce leśne) -100ml MIODU - 5 jajek - 2 budynie waniliowe (suchy proszek) - owoce
fitolarun.blogspot.comzrobiłam czekoladowe naleśniki budyniowe (zamiast budyniu śmietankowego dałam czekoladowy), posmarowałam go pół na pół masłem z nrkowców i kremem czekoladowym - efekt był niesamowity! Ale być może ja nie jestem obiektywna bo połączenia słodko-słone zawsze mi bardzo smakują ;) Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. Ja z powodzeniem użyłam
Kto ugości moich gości?Owijamy w folię i schładzamy.2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia.3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy.4. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy partiami wystudzony budyń. Wszystko dokładnie miksujemy.5. Krem przekładamy do rękawa
Kuchnia domowa Aniczereśnie ;)) do dekoracjiPrzed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając
Ciastkozercyzimne 100 g cukru sól Zagniatamy ciasto, dość szybko aby nie ogrzewać niepotrzebnie dłońmi. Wykładamy dno tortownicy podpiekamy 5 minut w piekarniku przed wylaniem masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie 125 g masła 250 g cukru (zmielić na cukier puder) 3 jajka 50 g mąki 1 torebka budyniu waniliowego 3 łyżki mleka esencja waniliowa
SMYKWKUCHNIrozsmarowane - nie koniecznie idealnie - wtedy powstają piękniejsze "góry". Włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 min na złoty kolor. W trakcie nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto może opaść Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Odczekać chwilę i wyjąć placek z formy. Blaszkę dokładnie umyć, osuszyć i postępować jak za pierwszym razem. Krem: W garnuszku(...)wymieszać pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami. Dodać mąką ziemniaczaną i pszenną dokładnie wymieszać, w celu pozbycia się grudek. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka i ugotować jak budyń.. Chwilę gotować, cały czas energicznie mieszając, by masa zgęstniała oraz nie pojawiły się grudki. Masa musi być bardzo gęsta. (Uważać by nie doszło do przypalenia masy przy brzegach
My sweet a lifePierwszy raz piekłam ciasto w nocy. Do tego, pierwszy raz robiłam ciasto przy świecach. Nie planowałam "romantycznie, przy świecach i winie", ale mała awaria światła w kuchni rzuciła mi wyzwanie - trzeba robić sernik przy gromnicy. Z pomocą przyszła mi druga para rąk, dzięki której uwinęłam się jeszcze przed północą. Beż żadnej grudki, z idealnym spodem, mam dla Was malinowy sernik(...)garścią (niestety mrożonych) owoców leśnych. Składniki na spód 200 g herbatników 100 g masła na masę serową 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu malinowego 4 jajka 120 ml śmietanki kremówki 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo 100 g czekolady mlecznej 100 g owoców leśnych (do dekoracji) wiórki kokosowe Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać
pink envelopepozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać. Biszkopt: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka(...)waniliowy lub śmietankowy 1 kostka masła 2/3 mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozprowadzamy mąki. Zmniejszamy płomień, wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy mieszając by się nie przypaliło. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie ciągle ucierając dodajemy ostudzony budyń. Dodatkowo: 1 słoik dżemu (u mnie porzeczkowy) 2 czerwone galaretki wiórki kokosowe do posypania Galaretki rozpuszczamy
Cynamonowe szczęściegarnka i rozpuszczamy. Twaróg mielimy, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany twaróg dodajemy stopniowo do rozpuszczonego masła z cukrem cały czas gotując. Budyń rozprowadzamy w 0,25 l mleka i wlewamy do masy serowej. Mieszając czekamy aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Dodajemy migdały (lub płatki lub słupki) (mogą być orzechy(...)układamy na dnie blachy (30cmx20cm) , jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Na wystudzony sernik przygotowujemy czekoladę. Składniki na czekoladę: 150 g śmietanki 30% 110 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę
Słodki sentymentFrancuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak. Czym właściwie jest krem angielski? Jego podstawowe składniki to mleko, śmietana, żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu jest dość proste, wymaga jednak sporej uwagi. Najważniejsze(...)podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszamy. Sos będzie gęstniał, musimy uważać żeby nie doprowadzić go do wrzenia. Krem jest gotowy gdy osiągnie konsystencję płynnego budyniu i będzie równomierną warstwą spływał po łyżce. Natychmiast zdejmujemy go z ognia i przelewamy do naczynia w którym chcemy go przechowywać. Gdyby zdarzyło się, że krem jednak się zwarzy można szybko
Smakowity Blog Kulinarny