sposób mogę sobie pogratulować w każdy piątek, a od poniedziałku z nową werwą podjąć dalszą walkę z "zachciankami". Dlatego w weekendy mogę sobie bez wyrzutów sumienia pozwolić na kawałek ciasta - choćby takiego... Biszkopt, kawa, adwokat, czekolada - prawda, że brzmi zachęcająco? Wygląda i smakuje pysznie:) Może ktoś skusi się i przygotuje takie na Wielkanoc? Ja mam je w planach, w wersji(...)puch, dodając po łyżce budyniu. Na końcu, ucierając na najniższych obrotach wlać powoli adwokat, miksować tylko do połączenia składników. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, układać na warstwie kremu. Całość oprószyć kakao. Wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Polewę rozsmarować na wierchu ciasta
6nieboPyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka(...)łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu w proszku 70 g drobnego cukru nadzienie: 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowego z wiśni) 250 ml śmietany 36% 1 śmietan-fix (można pominąć) na wierzch: ok 200 g malin ok 250 g wiśni (użyłam i polecam tzw. "nadwiślanki") galaretka, najlepiej wiśniowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić
Ze smakiem i z pasjąskładniki wrzucić do miski i zagnieść jak na ciasto kruche. Podzielić na trzy części. Blachę o wymiarach 23cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć ciasto (można wcześniej rozwałkować i przenieść na blachę). Piec w temperaturze 170 0 C przez 25 minut (można na raz piec dwie blachy). Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek(...)dużych oczkach. Smażyć 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Masa budyniowa: Składniki: 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki mąki tortowej 250 g masła o temperaturze pokojowej Wykonanie: 1 szklankę mleka wlać do garnka i wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. W pozostałej części mleka rozpuścić
Przepisy BabciMałe babeczki w święta do koszyczka są wkładane, a później z wielkim smakiem zjadane. Dzieci lubią je dekorować, a potem jedną za drugą smakować. Przepis na ciasto jest proste, banalne, a do tego w smaku są cytrynowe, idealne. Białka tylko ubijamy, pozostałe składniki w mikserze mieszamy, potem tylko pieczemy, i dowolne dodatki do ozdoby dajemy. Małe, żółte, cytrynowe, takie babeczki(...)gotowe. Składniki na ok 18 szt.: 3 jaja, 100 g cukru pudru, 1 cytryna, 50 ml oleju rzepakowego, 200 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak Winiary (60 g), 50 ml mleka 2% tłuszczu, szczypta soli, ponadto : np. lukier gotowy żółty, koraliki dekoracyjne, listki z gorzkiej czekolady (listki mięty do ich zrobienia
Moniki SmakołykiKiedy nie ma potrzeby pieczenia, nie ma zakalca. Kolejne ciasto z serii… to musi się udać. Bez włączania piekarnika, wystarczy lodówka. Efekt… bajecznie kremowy, mocno bananowy deser. Niezwykle smaczne połączenie słodkiej masy budyniowej z lekko kwaskową galaretką. Świetny dodatek do weekendowej herbaty, który zaspokoi także niebywale wymagające podniebienia naszych dzieci. Składniki (forma 24 cm x 30 cm): Krem(...)cukru 3 jajka 0,5 kostki (100 g) masła Dodatkowo: ok. 30 herbatników 3 banany 2 galaretki (w tym przypadku użyłam brzoskwiniowej) Przygotowanie: 1) Przygotować budyń. W rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka oraz cukier. Pozostałe mleko zmiksować z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami. Gotową masę dodać do gorącego mleka cały czas energicznie mieszając, a następnie gotować
Fitsweet.mesłoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście. Składniki: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g masła (zimnego) 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)wiaderka (np. Wieluń Mój Ulubiony) 250 ml kwaśnej śmietany 18% 120 g masła 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (duże) Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie kajmak piernikowy POLDER (Polecam! kajmaku nie trzeba podgrzewać, łatwo go rozsmarować) płatki migdałów
Słodkie okruszkiPolecam Lambadę bo jest ekspresowa, pyszna i efektowna. Polecam nawet całkiem początkującym. Źródło: Smaczny.pl, autor: Edyta. Biszkopt z 4 lub 5 jajek + ok. 1/2 szklanki soku
Praktyczna plkategorii Ciasta . Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 2 szkl. tortowej TOTA i 0,5 szklanki krupczatki TOTA ) 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 5 żółtek jaj klasy M Na piankę: 4 białka jaj klasy M 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)opakowanie budyniu wiśniowego (40 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego Na masę jabłkową: około 1,5 kg jabłek* około 2 łyżki płynnego miodu mielony cynamon 1 łyżeczka soku z cytryny *można dać więcej. Ja zmieszałam gruszki azjatyckie (tzw. jabłko-gruszki) ze zwykłymi jabłkami Przygotowanie: Jabłka lub jabłko-gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce
Słodkie okruszkiwigoru. Do tego odrobina wanilii – nie znam deseru, w przypadku którego byłaby zbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest specjalnie na święta, dlatego do środka dorzuciłam zarówno brzoskwinie jak i rodzynki, wierzch natomiast połyskuje rozpustną czekoladową polewą. Składniki na tortownicę(...)proszku do pieczenia szczypta soli ¼ kostki wegańskiej margaryny 1 płaska łyżeczka przecieru z mango Masa: 350 g naturalnego tofu ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki waniliowego budyniu ½ szklanki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 szklanka gęstego mleka kokosowego, dobrze schłodzonego spora garść rodzynek, namoczona w ciepłej wodzie przez
Roślinna - blog wegańskiWiosna, ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie(...)23x37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Nasączenie: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklani wody 1 - 2 łyżki cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka cytrynowa sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g masła 2 szklanki wody Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem
Cynamonowe szczęściekostek czekolady. Przygotowanie: Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać ( gdy budyń wystygnie zrobi się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki). Przygotować biszkopt i bezy. Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno nasączyć wodą(...)biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać boki ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h. Smacznego
W kuchni u Monikizagnieść ręcznie) . Gotowym ciastem wykleiłam dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: - 1,5kg sera (użyłam gęsty wiaderkowy) - 1 szklanka ksylitolu lub cukru (dałam po połowie ksylitol i cukier trzcinowy) - 2 całe jajka - 6 żółtek (dałam 5, z obawy, że masa się nie zmieści...) - 2 budynie śmietankowe (lub 80g mąki(...)powrotem do piekarnika i piekłam jeszcze 15 minut,w temp.180C*C, program góra-dół, bez termoobiegu. Łączny czas pieczenia - 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam ciasto do wystudzenia i stężenia. W miarę gdy ciasto stygnie na powierzchni tworzą się kropelki rosy. Ważne by ciasto zbytnio się nie przypiekło górą, nie wyjdą wówczas krople rosy. Smacznego
Smaczne ZdroweCiasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200ml mleka (zrobiłam to mikserem). 6. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń(...)spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać. 8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć
Mała Cukierenkadociskamy do dna. Jajka przekładamy do misy, dodajemy cukry i ubijamy mikserem aż będą lekko puszyste. Następnie dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie miksujemy masę serową aby nie było grudek. Ser wlewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170-180 % C, uważając aby sernik się nie spiekł. Po upieczeniu studzimy(...)całkowicie się rozpuszczą, studzimy. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wsypujemy 1 śmietanfix, dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ostudzoną czekoladę i przesiane Kakao, dokładnie miksujemy. Na zimne ciasto rozkładamy mus czekoladowy, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto jest delikatne i smaczne, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliMój pierwszy wpis na blogu i zaczynam od ciasta, które pewnie większość z Was już zna. Rafaello to ciasto bez pieczenia. Krakersy lub herbatniki przekładane pyszną masą budyniową z dodatkiem kokosu. Na wierzchu prażony kokos. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy krakersy zmiękną. Przepis na dużą formę z 4 warstwami krakersów zapożyczyłam z bloga www.domowe-wypieki.pl i trochę zmodyfikowałam. Składniki: około(...)szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki 5 łyżeczek cukru waniliowego 375g masła 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować
Cukiernia Pychotki