ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:547/780)

Ciasteczka Miodowo Imbirowe Z Kremem Cytrynowym 158

jajko 250 gr mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego Krem Cytrynowy: 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej 125 ml wody z sokiem cytrynowym 1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty 50 gr masła w temp pokojowej(...)cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez

Gotowanie...to proste !
Ciasto balowe z karmelem 448

pszennej,  4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić.  Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki(...)szklanki mąki pszennej. 1 i 1/2 szkl. mleka zagotować. W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje jak budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę budyniową. Dodatkowo: 1/2 l śmietany 30%,  2 łyżki cukru pudru,  2 śmietan-fiksy,  50 g gorzkiej czekolady

Z miłości do słodkości
Pawi ogon 204

pszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru słoik ulubionego dżemu Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy dżemem, a następnie zwijamy rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C(...)niej po łyżce zimnego budyniu, a na koniec wlewamy żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Masa jabłkowa: 2 galaretki u mnie cytrynowe 6 jabłek 1/2 szklanki wody Jabłka obieramy i kroimy w plastry, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dusimy aż zaczną się rozpadać, wtedy wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Złożenie ciasta: ciasto miodowe bez bezy wkładamy

Cynamonowe szczęście
Jaglane kluski z jabłkiem i cynamonem 187

kukurydzianej. Ciasto z początku może się trochę rozpadać, ale przy odpowiedniej ilości mąki nie musicie się o to martwić.  Świetnie smakują w towarzystwie twarożku posypane cynamonem i rodzynkami lub tradycyjnie -  z masełkiem i cukrem. ;)  Składniki: czas przygotowania: ok. 30 minut  czas gotowania: 3-5 minut na 3-4 porcje 100 g kaszy jaglanej opakowanie budyniu waniliowego(...)Odciskamy z nadmiaru wody (np, przy pomocy sitka). Zblendowaną kaszę mieszamy w misce z jajkiem, startym jabłkiem, proszkiem budyniowym i cukrem (do smaku). Dosypujemy kilka łyżek mąki, tak aby ciasto było dość zwarte, ale nie klejące. Teraz gotujemy kluski. Ja nabierałam porcje zwilżoną w wodzie łyżką i kładłam bezpośrednio na wrzątek. Gotowałam przez ok. 2-3 minut od wypłynięcia

Kuchnia Ellie
Migdałowa szachownica 807

kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Ciasto ciemne: Wykonanie jak powyżej. UWAGA: Oba ciasta urosną z górką, dodatkowo ciasto kakaowe może wyrosnąć ciut niższe niż ciasto jasne. Z obu ciast należy ściąć wybrzuszenie i tak wyrównać, aby oba miały podobną wysokość ( przyda się dobry, długi nóż z piłką ). Krem budyniowo - maślany:   200 ml mleka, żółtka oraz obie mąki zmiksować(...)ognia i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania doprowadzić do zagotowania ( należy mieszać energicznie, aby nie zrobiły się grudki ). Gdy budyń zabulgocze zdjąć go z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć/zmiksować na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać

Opowieści z piekarnika
Sernik bez sera, a raczej delikatne ciasto jogurtowe lekkie jak puch. 177

się mówi potrzeba matką wynalazków. To ciasto, bo dla mnie sernikiem nie jest i to z prostej przyczyny. Sernik, jak sama nazwa wskazuje, ma w sobie ser. Tu powinno się mówić jogurtnik.  Zaś tam gdzie jest robione ze śmietany... Odmieńcie sobie sami. 😀 Kilka dni temu zgłoszono się do mnie z prośbą o modyfikację przepisu i podano wymogi. Do tego(...)podać zleceniodawcy razem z wizualizacją.  Krótko pisząc, mówisz i masz. 😊 1000 g jogurtu greckiego 3 żółtka 6 białek 3/4 szklanki ksylitolu cytryna szczypta soli cukier waniliowy 2 jasne budynie Oraz: papier do pieczenia wiórki kokosowe tortownica 26 cm Do żółtek dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, sól i cukier waniliowy. Mieszamy chwilę, a następnie dodajemy po łyżce jogurt

Dieta moja pasja
Pomarańczowa delicja 125

Fantastyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. Delikatne, lekko kwaskowe dzięki pomarańczom i pomarańczowej galaretce. Dość proste w przygotowaniu. Szczerze polecam. Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń 1 l świeżego soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru 4 galaretki … Czytaj dalej Pomarańczowa delicja

gotuj ze mną
SEROWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI. BARDZO PUSZYSTE I DELIKATNE. 149

otarta z 1 sparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy.  Wykonanie: Wszystkie składniki masy

Walijskie Pichcenie
Sernik z jagodami 237

absolutnie idealne :) Do weekendowej kawki, trzeba korzystać z jagód póki jeszcze są! Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na spód brownie Składniki na sernik: 750 g sera na sernik 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 50 g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + ok. 2 szklanki jagód Spód brownie przygotowujemy wg. przepisu , ja swój

Ciastkozercy
Przepis #14 Czekoladowy budyń jaglany 105

odkryłam płatki jaglane stały się one moją ulubioną bazą do deserów i ciast. Potrafią zasycić, po ugotowaniu są gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem i zapachem przypomina

Health-Fit-Life
Biszkopt z kremem karpatkowym 804

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na minimalnych obrotach. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi. Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wystudzić. Bezglutenowy krem karpatkowy - składniki: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - bezglutenowe 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Ze smakiem bez glutenu
Kostka advocatowa z malinami 181

bardzo trafione połączenie smakowe. Absolutnie fantastyczne. Nic dodać, nic ująć. Polecam bardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus

Smaki Na Talerzu
Magiczne ciasto 520

będę bo i tak nie umiem, wystarczy ze powiem, że to ciasto mimo że składa się z trzech warstw jest pieczone jako jedno w całości, ale tylko chemiczna magia powoduje że wychodzą trzy warstwy. Góra jest biszkoptowa, lekka i puszysta, leciutko przypieczona, a środek, kremowy jak budyń w napoleonce. I co zaciekawieni? To zapraszam do pieczenia. Źródło. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśniki budyniowe 8010

szczypta soli 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 2 op. budyniu waniliowego (2x40 g) 80 g mąki pszennej 400 ml mleka Przygotowanie: Jajka z solą i cukrem zmiksować krótko mikserem. Wlać mleko, olej i wsypać przesiany proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Wszystko zmiksować do połączenia (ciasto będzie rzadkie). Patelnię rozgrzać bez dodatku oleju (lub z niewielką ilością, choć

Nastoletnie Wypiekanie
Małe szarlotki w formie muffinek 143

mnie robiła, to córeczka :) W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy

Słodkie okruszki
Małe szarlotki (muffinki) 180

mnie robiła, to córeczka :) W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy

Słodkie okruszki
Ciasto słoneczne orzechowe ze słonecznikiem (z kajmakiem, ok. 520 kcal/100g) 180

Kaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie.  Składniki: Biszkopt:  4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g)  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru  Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców

Malowane smakiem
Ciasto Shrek a raczej Fiona z truskawkami 146

Nadeszła pora na damską wersję ciasta Shrek idealnego na upały : ) Składniki: Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czerwona: 1 l czerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji połówki truskawek

Pychotkaaa
Sernik waniliowy z chałwą 136

formy. Wykonanie ciasta na spód placka: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja, 2 łyżki grysiku, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag masła

Tradycyjna Kuchnia
Cynamonowe naleśniki z musem brzoskwiniowym 138

bardzo cienkie naleśniki): 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 łyżki budyniu waniliowego 0,5 łyżeczki stewii 0,5 łyżeczki cynamonu nadzienie: duży słoik musu brzoskwiniowego wg. tego przepisu  (ja jestem zaopatrzona na całą zimę;) ) cynamon wg. smaku miód do polania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy rozgrzewamy teflonową patelnię (ja użyłam specjalną do naleśników) wylewamy ciasto

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik a'la kukułka 119

jajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie i jogurt naturalny.  Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową  i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków.  Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór
Jagielnik z musem porzeczkowym 255

Kaszę miksujemy blenderem na gładki krem ( podobny w konsystencji do gęstego budyniu). Następnie mieszamy z cukrem, jajkami i mąką na jednolitą masę. Masę wykładamy do formy o  średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 C. Upieczone ciasto studzimy. W między czasie porzeczki z kompotu miksujemy blenderem na gładko. Wylewamy

Delicious Titbits
Sernik brzoskwiniowy 540

proszkiem do pieczenia (przesiane przez sito) i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piec w temperaturze 175 0 C około 15-20 minut.  Składniki na masę serową: 1,5 kg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru kryształu; 12 jaj; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 kostki margaryny

In my kitchen
Gotowany serniczek 195

Moim najczęstszym i lubianym ciastem jest sernik. Mogę go jeść pod każdą postacią: na zimno, pieczony i moim nowym odkryciem jest gotowany! Coś innego od wszystkich, a smakuje jak pozostałe. :) Składniki: 100g twarogu półtłustego  3 łyżki mleka 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 1 jajko słodzidło  Sposób przygotowania: W garnku mieszamy rozgnieciony twaróg i jajko. W szklance mieszamy mleko

Truskawkowa Fiesta
Ciasto z borówkami i kremem budyniowym 264

dzielę się przepisem, który dostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie urlopu. Ciasto tak bardzo zasmakowało całej naszej rodzince, że zrobiłam je w pierwszej kolejności po powrocie z wakacyjnych wojaży. Przepis na biszkopt - kliknij tutaj.Do upieczenia tego biszkoptu  użyłam formy o średnicy 29 cm.Krem:1 budyń waniliowy,0,5 l mleka,200 g masła,1/4 kostki margaryny,2 żółtka

Delicious Titbits