kategorii Ciasta . Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 2 szkl. tortowej TOTA i 0,5 szklanki krupczatki TOTA ) 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 5 żółtek jaj klasy M Na piankę: 4 białka jaj klasy M 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)opakowanie budyniu wiśniowego (40 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego Na masę jabłkową: około 1,5 kg jabłek* około 2 łyżki płynnego miodu mielony cynamon 1 łyżeczka soku z cytryny *można dać więcej. Ja zmieszałam gruszki azjatyckie (tzw. jabłko-gruszki) ze zwykłymi jabłkami Przygotowanie: Jabłka lub jabłko-gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce
Słodkie okruszkiwigoru. Do tego odrobina wanilii – nie znam deseru, w przypadku którego byłaby zbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest specjalnie na święta, dlatego do środka dorzuciłam zarówno brzoskwinie jak i rodzynki, wierzch natomiast połyskuje rozpustną czekoladową polewą. Składniki na tortownicę(...)proszku do pieczenia szczypta soli ¼ kostki wegańskiej margaryny 1 płaska łyżeczka przecieru z mango Masa: 350 g naturalnego tofu ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki waniliowego budyniu ½ szklanki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 szklanka gęstego mleka kokosowego, dobrze schłodzonego spora garść rodzynek, namoczona w ciepłej wodzie przez
Roślinna - blog wegańskiWiosna, ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie(...)23x37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Nasączenie: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklani wody 1 - 2 łyżki cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka cytrynowa sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g masła 2 szklanki wody Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem
Cynamonowe szczęściekostek czekolady. Przygotowanie: Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać ( gdy budyń wystygnie zrobi się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki). Przygotować biszkopt i bezy. Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno nasączyć wodą(...)biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać boki ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h. Smacznego
W kuchni u Monikizagnieść ręcznie) . Gotowym ciastem wykleiłam dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: - 1,5kg sera (użyłam gęsty wiaderkowy) - 1 szklanka ksylitolu lub cukru (dałam po połowie ksylitol i cukier trzcinowy) - 2 całe jajka - 6 żółtek (dałam 5, z obawy, że masa się nie zmieści...) - 2 budynie śmietankowe (lub 80g mąki(...)powrotem do piekarnika i piekłam jeszcze 15 minut,w temp.180C*C, program góra-dół, bez termoobiegu. Łączny czas pieczenia - 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam ciasto do wystudzenia i stężenia. W miarę gdy ciasto stygnie na powierzchni tworzą się kropelki rosy. Ważne by ciasto zbytnio się nie przypiekło górą, nie wyjdą wówczas krople rosy. Smacznego
Smaczne ZdroweCiasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200ml mleka (zrobiłam to mikserem). 6. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń(...)spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać. 8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć
Mała Cukierenkadociskamy do dna. Jajka przekładamy do misy, dodajemy cukry i ubijamy mikserem aż będą lekko puszyste. Następnie dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie miksujemy masę serową aby nie było grudek. Ser wlewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170-180 % C, uważając aby sernik się nie spiekł. Po upieczeniu studzimy(...)całkowicie się rozpuszczą, studzimy. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wsypujemy 1 śmietanfix, dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ostudzoną czekoladę i przesiane Kakao, dokładnie miksujemy. Na zimne ciasto rozkładamy mus czekoladowy, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto jest delikatne i smaczne, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliMój pierwszy wpis na blogu i zaczynam od ciasta, które pewnie większość z Was już zna. Rafaello to ciasto bez pieczenia. Krakersy lub herbatniki przekładane pyszną masą budyniową z dodatkiem kokosu. Na wierzchu prażony kokos. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy krakersy zmiękną. Przepis na dużą formę z 4 warstwami krakersów zapożyczyłam z bloga www.domowe-wypieki.pl i trochę zmodyfikowałam. Składniki: około(...)szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki 5 łyżeczek cukru waniliowego 375g masła 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka (około 3/4 szklanki) i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować
Cukiernia Pychotkiniespełna dwa tygodnie Wielkanoc ( choć dzisiaj u mniej pogoda raczej Bożonarodzeniowa), dlatego zabrałam się za przygotowywanie świątecznych przepisów dla Was. Jako pierwszy postanowiłam zrobić Tofurnik. Zrobienie tego ciasta chodziło już za mną od dawna. Pomyślałam, że zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym momentem by go w końcu zrobić. Postawiłam na połączenie migdałów i wanilii a także gorzkiej czekolady. Muszę Wam powiedzieć(...)Następnie wsypujemy budyń, sodę oczyszczoną oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie blendujemy. Potem dodajemy mleczko kokosowe oraz słodziło. Blendujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut a następnie przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Kiedy ciasto się upiecze pozostawiamy
Health-Fit-Lifejako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni, konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak, dzięki użytemu chili. Jest wilgotne i puszyste zarazem. Słodkie i wytrawne(...)tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina - 3 łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez 30 minut, potem
SMYKWKUCHNIbuchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej mówiąc klasyka wśród cukierników mianowicie Creme Anglaise (czyt. krem anglez). Gładki, aksamitny o konsystencji nieco przypominającej budyń. Co najważniejsze waniliowy, więc dobrze sprawdzi(...)zapienią’, a następnie dodajemy je do mąki; W przypadku suszonych drożdży ‘instant’ możemy dodać je od razu bezpośrednio do mąki ). 2. Wlewamy mleko i oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli wyrabiamy mikserem – najpierw kilka minut na pierwszym biegu, później jeszcze chwilę na drugim). 3.Ciasto przekładamy do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas
vaniliowoczekoladowanatrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka razy, więc gorąco polecam :) Spód(...)waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 70 dag twarogu 6 jaj 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 duży cukier waniliowy 125g margaryny (1/2 kostki) Bakalie (ilość wg uznania) np. rodzynki, skórka z pomarańczy etc. + 1 łyżka mąki Masa kokosowa: 4 białka
Smakowy Rajtakie desery, którym nie sposób się oprzeć. Sernik to zdecydowanie jedno z takich ciast, obok którego nie potrafimy przejść obojętnie. Na szczęście samych rodzajów sernika jest tak dużo, że spokojnie możemy dorzucić jeszcze jeden bez poczucia, że odstaje on od oryginału. Nasz dzisiejszy wypiek chociaż jest bez sera, smakuje wybornie. Dodatek suszonych, wędzonych śliwek nadaje mu przepyszny aromat(...)śliwki nadaje mu delikatnej słodyczy. SKŁADNIKI (tortownica 24 cm): 700 g gęstego jogurtu greckiego 600 g jogurtu o smaku suszonej śliwki (nie do picia!) 3/4 szklanki cukru kryształu 4 budynie śmietankowe na 0,5 l każdy 6 jajek 1/2 szklanki oleju szczypta soli 10 suszonych śliwek 200 g herbatników 100 g masła POLEWA - klik Herbatniki kruszymy i łączymy z zimnym
Kuchnia od dwojgaszklanka cukru 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli dodatkowo : opłatkowe śnieżynki do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka). Ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiekarnika wyskoczyło drożdżowe z serem i malinami. Bo chwilę wcześniej na moich kolanach były "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barewicza. Wybrałam koperty z serem, które lekko zmodyfikowałam dokładając maliny, a ciasto doprawiając laską wanilii. Z wyglądu bardziej przypominają mi bułeczki, ale niech już zostaną te koperty, bo jak się im dobrze przyjrzeć.... ;) Składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki mleka ciepłego(...)świeżych 60 g masła 40 g cukru 1 jajko szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii Nadzienie: 200 g sera białego cukier z wanilią 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu (proszku z torebki) 1 jajko maliny Dodatkowo: cukier perlisty (można pominąć) mleko do posmarowania Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól, na to przesianą mąkę, robię dołek do którego wsypuję cukier
Blondynka Gotuje