bardzo cienkie naleśniki): 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 łyżki budyniu waniliowego 0,5 łyżeczki stewii 0,5 łyżeczki cynamonu nadzienie: duży słoik musu brzoskwiniowego wg. tego przepisu (ja jestem zaopatrzona na całą zimę;) ) cynamon wg. smaku miód do polania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy rozgrzewamy teflonową patelnię (ja użyłam specjalną do naleśników) wylewamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajku. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej, następnie dodaję budynie i jogurt naturalny. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę serową, wylewam na wierzch masę kukułkową i mieszam za pomocą patyczka do szaszłyków. Piekarnik nagrzewam do 120°C i wstawiam ciasto na 1h 20 min. następnie zwiększam temperaturę
Ciasteczkowy PotwórKaszę miksujemy blenderem na gładki krem ( podobny w konsystencji do gęstego budyniu). Następnie mieszamy z cukrem, jajkami i mąką na jednolitą masę. Masę wykładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 C. Upieczone ciasto studzimy. W między czasie porzeczki z kompotu miksujemy blenderem na gładko. Wylewamy
Delicious Titbitsproszkiem do pieczenia (przesiane przez sito) i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piec w temperaturze 175 0 C około 15-20 minut. Składniki na masę serową: 1,5 kg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru kryształu; 12 jaj; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 kostki margaryny
In my kitchenMoim najczęstszym i lubianym ciastem jest sernik. Mogę go jeść pod każdą postacią: na zimno, pieczony i moim nowym odkryciem jest gotowany! Coś innego od wszystkich, a smakuje jak pozostałe. :) Składniki: 100g twarogu półtłustego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 1 jajko słodzidło Sposób przygotowania: W garnku mieszamy rozgnieciony twaróg i jajko. W szklance mieszamy mleko
Truskawkowa Fiestadzielę się przepisem, który dostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie urlopu. Ciasto tak bardzo zasmakowało całej naszej rodzince, że zrobiłam je w pierwszej kolejności po powrocie z wakacyjnych wojaży. Przepis na biszkopt - kliknij tutaj.Do upieczenia tego biszkoptu użyłam formy o średnicy 29 cm.Krem:1 budyń waniliowy,0,5 l mleka,200 g masła,1/4 kostki margaryny,2 żółtka
Delicious Titbitsciasto chyba zna już każdy. Internet ugina się od interpretacji tego ciasta. Postanowiłam upiec go także i ja. A zatem jeśli jeszcze go nie piekliście to teraz jest dobry czas! Weekend niebawem! Ja przepis zapożyczyłam ze strony Kasi , Nieco go zmodyfikowałam na potrzeby mojej blaszki ;-) Składniki; 8 białek 1 żółtko pół szklanki cukru 35 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek(...)łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa; sok z 1 puszki brzoskwiń ( 820g) 2 szkl. wody 20 dag miękkiego masła 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 płaskie łyżki mąki pszennej 7 żółtek Dodatkowo; 2 pudełka delicji brzoskwiniowych puszka brzoskwiń (820g) 2 galaretki brzoskwiniowe 80 ml. mocnej kawy 50 ml. spirytusu Przygotowanie; Zmielone orzechy łączymy
Radość kipiąca uśmiechem.różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne, żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty. *foremka 24*24 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 1 kilogram sera z wiaderka 5 jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego skórka otarta(...)wlać do wysokiego naczynia i ubić. Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą, jasną i puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wsypać budynie i wlać olej. Na końcu delikatnie dużą drewnianą łyżką wmieszać ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową wylać na biszkopty, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia; Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę i siekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190-200 o C przez(...)Składniki na masę serową: 1 kg tłustego białego sera; 250 ml kwaśnej śmietany; 120 g margaryny; 1,5 szklanki cukru pudru; 4 jajka (białka oddzielić od żółtek); 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru; około 30 g cukru waniliowego; Ponadto: 800 g jabłek; Ser zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka
In my kitchengdyż się nie klei do powierzchni stolnicy, ani do wałka. Nie wykorzystaliśmy ciasta w całości, więc połowę zabraliśmy ze sobą, zamroziłam je surowe, wczoraj wyciągnęłam z zamrażalnika, a rano ciasto było tak samo miękkie i elastyczne jak w dniu przygotowania. To wpływ dużej ilości tłuszczu. Farsz to truskawki obtoczone w cukrze i sos ze śmietany 36 % i sok z poduszonych(...)mój skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem. W sobotę zjedliśmy śniadanie przygotowane przez właścicielkę hotelu, a potem zajęliśmy się lepieniem pierogów. Ubraliśmy czerwone fartuszki z logo Smakfonia, zakasaliśmy rękawy i ruszyliśmy do boju, tworząc pierogi o różnych smakach, kształtach i kolorach. Podzieleni na dwu – trzy osobowe zespoły, poznaliśmy przepis na ciasto, o którym wspomniałam wyżej, które dzięki dodatkowi oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięweekend. Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe z serem. Ja piekłam w zeszłym tygodniu, przepis dopiero dziś, bo po drodze były inne smakołyki :) Spróbujcie koniecznie bo warto. Ciasto nie jest trudne, a naprawdę pyszne. Mojej rodzinie, bardzo smakowało. Myślę, że i Wam posmakuje. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)łyżeczki soli Na kruszonkę: 50 g. masła 2 kopiaste łyżki maki 1 łyżka cukru Na masę serową: 500 g. twarogu 2 żółtka 3 pełne łyżki cukru pudru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Jajko i żółtka ubić z pozostałym
Agusiowe smakołykikolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki. Jestem bardzo zadowolona, ze udało mi się w końcu upiec to ciasto, bloczki wyglądały na talerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały. Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne(...)Składniki:Biszkopt ciemny:5 jajek3/4 szklanki mąki2 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukruBiszkopt jasny:4 jajka3/4 szklanki mąki1/2 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa: 1 litr mleka4 budynie waniliowełyżka kakao2 kostki masłamasa śmietanowa:500 g serków homogenizowanych waniliowych3 galaretki czerwone4 banany1 cytrynapolewa:1/2 kostki masła 3 łyżki kakao4 łyżki kwaśnej śmietanyłyżeczka żelatyny3 łyżki cukrudodatkowo: banany Wykonanie: Biszkopt jasny
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepyszne ciasto idealne do małej czarnej. Ciasto 3 bit na delikatnym biszkopcie sprawdzi się również na przyjęciu dla najmłodszych pociech. biszkopt 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami cukier. Do sztywnej piany dodajemy(...)momentu wykorzystania całego budyniu i powstania gładkiej aksamitnej masy. Tak przygotowaną masę budyniową rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Na przygotowanej masie układamy warstwę herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana
Podróż w kulinariaprostu lekkie smaczne ciasto z kaszą manną :) Składniki na blachę 23 x 23 cm lub w nawiasie ( większą blaszkę 24 x 28 cm ) Biszkopt: 4 jajka lub na większą ( 5 jajek ) 1/2 szkl cukru (3/4 szkl cukru) 1 szkl mąki tortowej ( 1 szkl maki tort.) 1 łyżka budyniu w proszku ( 1 łyżka bud w proszk.) 1/2 łyżeczki proszku do piecz(...)wykładamy na biszkopt. 5. Na ta masę wykładamy naszą drugą "czystą" masę i wkładamy do lodówki. 6. Kiedy galaretka zaczyna tężeć. Filetujemy pomarańczę i wykładamy pół księżyce na ciasto. Zalewamy tężejącą galaretką. Żeby galaretka nam nie spływała, możemy zrobić płotek z połówek biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Gotowanie...to proste !ciasto dodane są wiórki kokosowe, ale ja nie przepadam za nimi, tak więc wiórki zamieniłam na migdały tarte do środka i płatki migdałowe do posypania.Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec", a nie "Rafaello"? ;-) Składniki: 0,5 l mleka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżce ostudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem. Na papierze (lub blaszce) rozkładamy I warstwę krakersów. U mnie było to 5x5 krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą krakersów i znowu krem. III warstwa krakersów i krem. Wierzch posypujemy płatkami migdałów Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki
Walijskie Pichcenie