wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)składniki się połączyły ale na tyle krótko aby całość nie została nazbyt mocno napowietrzona. Ser, podczas pieczenia, mógłby mocno urosnąć i mocno opaść. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto półkruche i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone do całkowitego wystygnięcia. Biała polewa 3 łyżki
Ze smakiem bez glutenuwysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)składniki się połączyły ale na tyle krótko aby całość nie została nazbyt mocno napowietrzona. Ser, podczas pieczenia, mógłby mocno urosnąć i mocno opaść. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto półkruche i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone do całkowitego wystygnięcia. Biała polewa 3 łyżki
Ze smakiem bez glutenusię jak bardzo uwielbiam sernik, dorzucam do listy "najlepsze ciasta" i ten - czekoladowy z malinami. Na przywołanie jeszcze ciepłych dni, by chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych 100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3/4 szklanki cukru 120 ml śmietanki(...)największych obrotach. Masę serową przelać na spód. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 20 min, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 min. Studzić ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Polewa czekoladowa - do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do momentu aż czekolada się
pink envelopeTort dla wszystkich miłośników kawowych ciast. Jest bardzo delikatny, nie za słodki. Smakuje wyśmienicie i na jednym kawałku na pewno się nie skończy :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka szklanka cukru i mąki łyżeczka proszku do pieczenia i octu NA MASĘ KAWOWĄ 2 szklanki mleka po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki kawy zbożowej(...)odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy. MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.Zimne mleko ubijamy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy po łyżce serek homogenizowany, miksujemy. Na końcu wlewamy żelatynę i dobrze ubijamy. Gdy masa nam stężeje smarujemy ciasto. SKŁADANIE CIASTA : Na pierwszy krążek ciasta nakładamy połowę masy kawowej na której
Pani na deserszkl. cukru dodatkowo na polewę: tabliczka mlecznej czekolady+kilka łyżek śmietanki 30 % 50 gr wiórek kokosowych lub płatków migdałowych Przygotowanie: składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 części bierzemy dużą blachę prostokątną ,z papieru do pieczenia wycinamy 4 jednakowe prostokąty pasujące na dno blachy,i na nich bezpośrednio rozwałkowujemy cieniutko każdy(...)mleko z mąką ,cukrem jak budyń,studzimy dodajemy margarynę i miksujemy na gładką masę,(nie przejmujcie się jak będzie za rzadka,bo tak ma być) przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto i dajemy do lodówki
Swojskie jedzonkowersję sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada się doskonale na święta, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spróbujcie, bo warto i cieszcie się smakiem tego pysznego ciasta. Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną, przedświąteczna paczkę. Rodzina i ja kochamy białe sery i wszelkie mleczne wyroby, dlatego tak nas ona ucieszyła. A Wam moi drodzy(...)żółtek dodajemy pokrojone masło, cukier, budyń (proszek) i aromat pomarańczowy. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie do naszej masy dodajemy łyżka po łyżce ser, miksując na małych obrotach. Do naszej serowej masy dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy ją delikatnie z ciastem (łyżką, nie mikserem). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem
Słodkie okruszkisuchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w foremce) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 zielone galaretki np. agrestowe 500 ml gorącej wody składniki na masę budyniową: 900 ml zielonego soku np. Kubuś lub Pysio 3 budynie waniliowe wykonanie: W 250 ml soku mieszamy budynie(...)dodajemy cukru). Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na masę śmietanową: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 zielone galaretki np. agrestowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wody
Domowy Smak Jedzeniastopniowo żółtka ciągle ubijając, tylko może mniej intensywniej. Wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając, żeby nam piana nie opadła.Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice wylewamy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.150° ok.20 min. Najlepiej jest biszkopt upiec dzień wcześniej . Masa jabłkowa: -1,5 kg jabłek (antonówki lub renety ) -galaretka owocowa np.cytrynowa(...)dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Zalecałabym ręczne ucieranie, a jeżeli mikserem to na wolnych obrotach, żeby nam masa nie zrzedniała Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Polewa: -pół kostki margaryny -4 łyżki cukru -łyżka wody -2 łyżki kakao Składniki polewy podgrzać w garnku do wrzenia ( nie gotować!) i ciągle mieszając ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą. (function
Kulinarne przemysleniaLekki wilgotny biszkopcik, krem budyniowo-maślany z dużą ilością brzoskwiń, delikatna kokosowa beza i odrobina czekolady na górze. Prawda, że brzmi wspaniale? To takie ciasto, które nada się na każdą okazję, od święta i na co dzień. Składniki łatwo dostępne, przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności, a smak zrekompensuje poświęcony czas. Bardzo polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach ok. 42x29(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g) 500 ml wody 1 łyżka cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 1/2 szkl mleka 3 żółtka 2 op. budyniu waniliowego (2x40 g) 300 g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 1/4 tabliczki deserowej czekolady (25 g) 1 łyżka mleka 10 g masła Przygotowanie: Biszkopt jasny: Wszystkie składniki biszkoptu w szczególności jajka
Nastoletnie WypiekaniePuszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji Składniki : 2 kostki masła razem 400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)wolnym ogniu do zgęstnienia ( jak budyń ) po zagotowaniu mieszamy jeszcze około minuty ( po spróbowaniu nie powinniśmy czuć mąki ) Odstawiamy do ostudzenia Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy ostudzoną masę po łyżce gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęciasto ptysiowe: 125g masła 5 jaj szklanka mąki Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, do drugiej szklanki mleka wsypujemy obie mąki i mieszamy całość.Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy wszystko do garnuszka i gotujemy budyń .Studzimy(...)Ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy po 1 łyżce wcześniej przygotowany budyń. Biała polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Sposób przygotowania polewy: Do garnuszka wlać mleko. Rozpuścić cukier. Wymieszać. Podgrzać. Dodać pokrojone drobno masło. Rozpuścić je. Zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku. Energicznie mieszać. Wystudzić
Różne smaki w kuchniciasto ptysiowe: 125g masła 5 jaj szklanka mąki Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masła cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, do drugiej szklanki mleka wsypujemy obie mąki i mieszamy całość.Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy wszystko do garnuszka i gotujemy budyń .Studzimy(...)Ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy po 1 łyżce wcześniej przygotowany budyń. Biała polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Sposób przygotowania polewy: Do garnuszka wlać mleko. Rozpuścić cukier. Wymieszać. Podgrzać. Dodać pokrojone drobno masło. Rozpuścić je. Zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku. Energicznie mieszać. Wystudzić
Różne smaki w kuchniłyżeczka proszku 2 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem czekoladowy: 0,5 opakowania budyniu waniliowego (można też zrobić cały budyń i pół zjeść ;)) 1 szklanka mleka 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao +kolorowe cukiereczki do dekoracji Przed rozpoczęciem pieczenia dobrze jest sprawdzić ile i jakie rozmiary(...)papierowymi papilotkami i przekładamy do nich po łyżeczce ciasta. Zostawiamy dość dużo miejsca, żeby wyrosły. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły Zanim babeczki wystygną możemy przygotować krem. Gotujemy połowę budyniu (nie dodajemy cukru) i odstawiamy do przestudzenia. Masło
CiastkozercyTakie ciacho wymyśliłam i zrobiłam na ubiegłe święta. Biszkopt, krem budyniowy, galaretka z malinami i płatki migdałów - brzmi smakowicie-prawda? Ciasto lekkie i pyszne. Będzie idealne latem, kiedy będzie dostęp do świeżych owoców, teraz pozostaje wykorzystać maliny mrożone. Wygląda bardzo ładnie i apetycznie, wprost bajecznie:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej(...)ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Miksując, dodawać stopniowo zimny budyń i waniliowy ekstrakt. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, dodać maliny (jeśli będą zmrożone, szybko stężeje). Składniki ponczu wymieszać. Biszkopt delikatnie naponczować, wyłożyć połowę kremu. Podłużne biszkopty maczać w ponczu, układać na kremie, wzdłuż ciasta, pozostawiając odstęp tej samej szerokości co biszkopt. Pomiędzy biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę
6niebomieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubija na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników i delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto wykładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 45 min. w 180 st.C. Po upieczeniu odstawimy cisto do całkowitego wystudzenia. składniki na krem(...)Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. składniki wkładkę galaretkową: 1000 ml kompotu z owocami czarnej porzeczki 2 czerwone galaretki woda, dopełnienie kompotu wykonanie: Z kompotu odsączamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącego kompotu, gdyby było mniej kompotu to dopełniamy wodą i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Do foremki wkładamy jedno ciasto piernikowe
Domowy Smak Jedzeniaciasto. Dzielimy je na dwie części (ok. 2/3 na spód ciasta i 1/3 do starcia na wierzch na kruszonkę). Ciasto na spód rozwałkowujemy, przekładamy do foremki i podpiekamy. Pozostałe ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. składniki na wkładkę orzechową: 250 g orzechów włoskich, zmielonych 2 łyżki cukru 125 ml mleka 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki(...)cukrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie budyń i ser. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Na warstwę orzechową wykładamy 1/2 cz. masy serowej, układamy na niej pokrojone brzoskwinie i wykładamy pozostałą masę serową. Na wierzch równomiernie ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzenia