Ciasto kokosowe chodziło już za mną od dłuższego czasu Aż w końcu postanowiłam że zrobię, troszkę zapomniane przeze mnie Rafaello. Żeby nie było za słodko, robię je zawsze na krakersach. Połączenie słodkiej masy i lekko słonych krakersów daje niesamowicie pyszne połączenie! Składniki: 2 opakowania krakersów po 180g 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 2 żółtka(...)ciągle mieszając. Powstanie nam budyń, który odstawiamy do pełnego wystygnięcia. Następnie masło miksujemy na puszysta masę. Po łyżce dodajemy masę budyniową. Wszystko musi się ładnie połączyć. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.Blachę wykładamy papierem i wykładamy krakersami. 1/4 masy kokosowej smarujemy krakersy i tak 3 razy. Ostatnią część masy (najmniejszą) wykładamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Całość posypujemy
Olikowa kuchniaPrzepis pochodzi ze strony gotujmy.pl. Ciasto bardzo smaczne i bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam. Składniki na blat: 6 białek 200g wiórków kokosowych 100g cukru szczypta soli 50g płatków migdałowych 3 wafle Princessa kokosowa Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dajemy cukier i ubijamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec delikatnie łączymy z wiórkami,, płatkami migdałowymi(...)łyżce zimnego budyniu. Dodatkowo: 1 op. podłużnych biszkoptów, puszka masy krówkowej GOSTYŃ 3 wafle Princessa kokosowa Na blat wykładamy połowę masy, na niej układamy bokiem biszkopty lekko je wciskając. Ja nasączyłam je jeszcze. w powstałe szpary pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy masę krówkową. Na masę wykłądamy drugą część kremu a na wierzchu posypujemy pokrojonymi w kostkę wafelkami. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser
Mam apetyt na ...formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, . i . dopiero . wówczas . przekroić . na . dwa . blaty. Puree . z . dyni . Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz(...)budyni powinny być w temperaturze pokojowej W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami. Na pierwszym blacie rozsmarować 3/4 kremu przykryć drugim blatem, polać polewą, wstawić do lodówki aby polewa stwardniała, następnie ciasto udekorować kleksami z pozostałego kremu
RAROSSAjajko 250 gr mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego Krem Cytrynowy: 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej 125 ml wody z sokiem cytrynowym 1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty 50 gr masła w temp pokojowej(...)cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez
Gotowanie...to proste !pszennej, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki(...)szklanki mąki pszennej. 1 i 1/2 szkl. mleka zagotować. W reszcie mleka rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje jak budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać masę budyniową. Dodatkowo: 1/2 l śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fiksy, 50 g gorzkiej czekolady
Z miłości do słodkościpszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru słoik ulubionego dżemu Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy dżemem, a następnie zwijamy rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C(...)niej po łyżce zimnego budyniu, a na koniec wlewamy żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Masa jabłkowa: 2 galaretki u mnie cytrynowe 6 jabłek 1/2 szklanki wody Jabłka obieramy i kroimy w plastry, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dusimy aż zaczną się rozpadać, wtedy wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Złożenie ciasta: ciasto miodowe bez bezy wkładamy
Cynamonowe szczęściekukurydzianej. Ciasto z początku może się trochę rozpadać, ale przy odpowiedniej ilości mąki nie musicie się o to martwić. Świetnie smakują w towarzystwie twarożku posypane cynamonem i rodzynkami lub tradycyjnie - z masełkiem i cukrem. ;) Składniki: czas przygotowania: ok. 30 minut czas gotowania: 3-5 minut na 3-4 porcje 100 g kaszy jaglanej opakowanie budyniu waniliowego(...)Odciskamy z nadmiaru wody (np, przy pomocy sitka). Zblendowaną kaszę mieszamy w misce z jajkiem, startym jabłkiem, proszkiem budyniowym i cukrem (do smaku). Dosypujemy kilka łyżek mąki, tak aby ciasto było dość zwarte, ale nie klejące. Teraz gotujemy kluski. Ja nabierałam porcje zwilżoną w wodzie łyżką i kładłam bezpośrednio na wrzątek. Gotowałam przez ok. 2-3 minut od wypłynięcia
Kuchnia Elliekratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Ciasto ciemne: Wykonanie jak powyżej. UWAGA: Oba ciasta urosną z górką, dodatkowo ciasto kakaowe może wyrosnąć ciut niższe niż ciasto jasne. Z obu ciast należy ściąć wybrzuszenie i tak wyrównać, aby oba miały podobną wysokość ( przyda się dobry, długi nóż z piłką ). Krem budyniowo - maślany: 200 ml mleka, żółtka oraz obie mąki zmiksować(...)ognia i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania doprowadzić do zagotowania ( należy mieszać energicznie, aby nie zrobiły się grudki ). Gdy budyń zabulgocze zdjąć go z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć/zmiksować na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać
Opowieści z piekarnikasię mówi potrzeba matką wynalazków. To ciasto, bo dla mnie sernikiem nie jest i to z prostej przyczyny. Sernik, jak sama nazwa wskazuje, ma w sobie ser. Tu powinno się mówić jogurtnik. Zaś tam gdzie jest robione ze śmietany... Odmieńcie sobie sami. 😀 Kilka dni temu zgłoszono się do mnie z prośbą o modyfikację przepisu i podano wymogi. Do tego(...)podać zleceniodawcy razem z wizualizacją. Krótko pisząc, mówisz i masz. 😊 1000 g jogurtu greckiego 3 żółtka 6 białek 3/4 szklanki ksylitolu cytryna szczypta soli cukier waniliowy 2 jasne budynie Oraz: papier do pieczenia wiórki kokosowe tortownica 26 cm Do żółtek dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, sól i cukier waniliowy. Mieszamy chwilę, a następnie dodajemy po łyżce jogurt
Dieta moja pasjaFantastyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. Delikatne, lekko kwaskowe dzięki pomarańczom i pomarańczowej galaretce. Dość proste w przygotowaniu. Szczerze polecam. Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń 1 l świeżego soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru 4 galaretki … Czytaj dalej Pomarańczowa delicja
gotuj ze mnąotarta z 1 sparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy. Wykonanie: Wszystkie składniki masy
Walijskie Pichcenieabsolutnie idealne :) Do weekendowej kawki, trzeba korzystać z jagód póki jeszcze są! Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na spód brownie Składniki na sernik: 750 g sera na sernik 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 50 g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + ok. 2 szklanki jagód Spód brownie przygotowujemy wg. przepisu , ja swój
Ciastkozercyodkryłam płatki jaglane stały się one moją ulubioną bazą do deserów i ciast. Potrafią zasycić, po ugotowaniu są gęste i posiadają niezbyt nachalny smak, dzięki czemu można doprawiać je na wiele różnych sposób. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jeden z moich ostatnio ulubionych deserów właśnie z płatków jaglanych - budyń jaglany. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem i zapachem przypomina
Health-Fit-Lifemąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na minimalnych obrotach. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi. Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wystudzić. Bezglutenowy krem karpatkowy - składniki: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - bezglutenowe 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Ze smakiem bez glutenubardzo trafione połączenie smakowe. Absolutnie fantastyczne. Nic dodać, nic ująć. Polecam bardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus
Smaki Na Talerzu