Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe...Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę.Jednak upieczone bez dodatku drożdży.Z owocami i krusznką, polane lukrem.Komu kawałek?Zapraszam!Składniki:Ciasto:3 szklanki
Gospodyni Miejskadolna, 3 półka) przez około 40 - 50 minut.Czekoladę połamać na kosteczki.Na upieczone, gorące ciasto wyłożyć kosteczki białej czekolady. Gdy czekolada się roztopi wystarczy ją rozsmarować pędzelkiem po cieście.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 35 x 24 cm.Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem.Szklanka(...)zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Obtoczenie owoców w kisielu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar soku z owoców.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz banalne w wykonaniu :)A więc do dzieła kochani ! Składniki na biszkopt :3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę cytrynową :2 szkl. wody2 budynie waniliowe lub śmietankowe2 cytryny1 margaryna1 szkl cukruMasa śmietanowa :½ l śmietany 30% 3 śmiatan
charlotte gotujestół i nie posiada jakiegokolwiek pęknięcia. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie, ponieważ wystarczy zaledwie 5-7 minut, aby wstawić go do piekarnika. Poza tym ciasto smakuje naprawdę obłędnie. Lekko mleczny posmak, wilgotna i zwarta struktura oraz jednocześnie delikatność w smaku sprawiają, że ciężko powstrzymać się na jednym kawałku. Dodatkowo dzięki olejowi sernik długo pozostaje świeży. Polecam(...)twarogu (może być z wiaderka, ale dobrej jakości) 1/2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego; 1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 budyń śmietankowy/waniliowy 3 łyżki śmietany (gęstej) 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy Woj-Len ) Przygotować spód. Pokruszone ciastka oraz miękkie masło/margarynę dokładnie zmiksować, a następnie wklepać
Di gotujemleka 200 g masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 3 duże jajka 1125 g mąki Nadzienie (wedle gustu, ja zrobiłem z dżemem, czekoladą i budyniem) Tradycyjnie zacznijmy od zaczynu: z naszego mleka nalewamy do szklanki 50 ml, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-25 minut żeby(...)mleko stygnie to szykujemy całą resztę: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, wyrośnięty zaczyn i przestudzone mleko. I teraz będzie naprawdę ciężko. Musimy porządnie, bardzo porządnie wyrobić ciasto. I do dość długo, bo 25-30 minut. Nie będzie to łatwe, więc warto pomyśleć o zatrudnieniu jakiegoś faceta :) A jak już mamy wyrobione ciasto, to przykrywamy je ściereczka
Marder&Marder Manufacturemąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody Masa cappuccino: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 3/4 szklanki cappuccino o Italian Truffles (o smaku kokosowym) 250 g margaryny z dodatkiem masła 0,5 litra mleka Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady(...)cukrem na kogel mogel. Następnie dodać rozpuszczoną kawę z kakao - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościdziś można upiec dobry sernik Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka margaryny 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników 1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzechówHelio Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy(...)mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej
Z Majeczką w kuchnibudyniem. Cukier to indywidualna sprawa i trzeba go dać według własnego smaku. Należy jednak pamiętać, że masa jest słodka i biszkopty także. Na koniec partiami dodajemy pianę, wykładamy na mak i do pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto
Dieta moja pasjadelikatnie mówiąc w stanie opłakanym - pokruszone dość drobno, jakby ktoś je celowo rozbił. Na szczęście nie wyglądało na to, że owoce rozmroziły się i zamrożono je ponownie. Na zaplanowane ciasto nie nadawały się jednak. Postanowiłam zasypać je cukrem na jeden dzień, żeby puściły jak najwięcej soku, a następnie zalać wódką. Tak też zrobiłam i malinki nabierały(...)zagotować. Wlać resztę mleka wraz z mąką i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodać masło i dokładnie połączyć z budyniem.Tak przygotowany budyń wlać do pucharków, a na wierzchu ułożyć po łyżce malin z nalewki.Deser można podawać na zimno lub na gorąco, zaraz po przygotowaniu. Jest bardzo aromatyczny, a słodycz budyniu
Codzienna kuchnia niecodziennaMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksować ze szczypta soli,dodać 2 łyżki wody ,oraz cukier . Dorzucić masło pokrojone w kostkę ciągle miksując. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.-Ja to robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody) Owoce 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 3 duże jabłka 1/2 szkl. cukru(...)zaczną się lekko rozpadać,. Odcedzamy z nadmiaru soku. Na gotowe już owoce wyłożyć piankę. Pianka 5 -6 białek, dużych 200 g cukru 2 budynie śmietankowe-proszek 1/2 szklanki oleju szczypta soli Wykonanie Ubić na sztywną białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i miksować , aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy , cały
w mojej kuchniKochani! Tym razem dodaję przepis na ciasto, które mnie samą bardzo zaskoczyło. Jest naprawdę bardzo dobre, zwłaszcza na drugi lub nawet na trzeci dzień, a dodatkowo jest łatwe w wykonaniu. Składniki na dużą blachę 36×24 cm: Masa: 1 litr mleka 300 g prawdziwego masła (1,5 kostki) 10 łyżek cukru 4,5 kopiastej łyżki mąki pszennej 4,5 łyżki(...)mąki, żółtka, cukier rozmieszać bardzo dokładnie z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego wcześniej rozrobioną mąkę z żółtkami i cukrem, cały czas mieszając do otrzymania budyniu. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, utrzeć je mikserem i ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć warstwę herbatników
Mojewlasne.plLubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka(...)wystudzony budyń i krótko miksujemy. Masa kajmakowa: Kajmak lekko podgrzewamy i mieszamy z ryżem Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy masę kajmakową. Na niej rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki. Ciasto wstawiamy najlepiej
Podróż w kulinariałyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę
Mała Cukierenkałyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę
Mała Cukierenkatortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle miękkie i przez to nieco trudniej je ukroić zachowując idealną linię warstw. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)wykrawamy otwory literatką. Składniki na krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki pszennej 350 g masła roślinnego
Domowe ciasta