ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:406/780)

ciasto kora orzechowa 826

stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia).   Sok z brzoskwiń gotuję z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie mieszam z mąką pszenną i rozpuszczam w 3/4 szklanki(...)dodaję stopniowo przestudzony budyń.   Na placek bakaliowy wykładam połowę kremu. Na to układam delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Na ciastka wykładam drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywam plackiem i cieniutko smaruję pozostałym kremem.. Pokrojone w kostkę brzoskwinie mieszam z tężejącą galaretką i wykładam na ciasto. Całość wstawiam do lodówki

babka w formie
Sernik z limonką i liczi 267

ostudzonego 7 jajek 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią i 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/4 szklanki cukru Starta skórka z 1 dużej limonki 1 duża gruszka obrana, pokrojona i pozbawiona gniazda nasiennego, 15 liczi obranych i wypestkowanych Przygotowanie: 1/ Najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika do 200 stopni, następnie łączymy składniki na spód ciasta zagniatając je intensywnie rękoma(...)złapie jasno żółty kolor. Następnie dodajemy stopniowo masę serową, budyń, mąkę i rozpuszczone masło. Ubijamy krótko a następnie dodajemy do masy ubite białko i przetartą skórkę limonki. 7/ Na ostudzony spód rozkładamy łyżką zmiksowaną gruszkę z liczi a następnie delikatnie i stopniowo dodajemy masę serową wygładzając powierzchnię łyżką. 8/ Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na termoobiegu

Kuchnia PROzdrowotna
Żytnia tarta z budyniem i winogronami 116

proste, ale zabójczo smaczne ciasta! Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjną tartę, którą miałam okazję spróbować będąc na wakacjach na Sycylii. Zapadła mi w pamięci tak bardzo, że musiałam odwzorować ten smak. Dlatego, umilmy sobie te chłodne dni pyszną włoską tartą, w nieco zdrowszej wersji – na mące żytniej i przy użyciu erytrolu zamiast cukru. Brzmi i wygląda(...)mieszamy trzepaczką, by nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia, aż zgęstnieje (jeżeli nie doprowadzimy do wrzenia, budyń nie zastygnie na tarcie). Chwilę gotujemy ciągle mieszając, studzimy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy. SPÓD: Mąkę, erytrol, żołtka, masło i skórkę dokładnie wyrabiamy rękoma. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i przekładamy na wałku do formy lub wygniatamy w formie na spodzie

Be Fit Be Strong
Tarta truskawkowa 203

porcja = 170 kcal 500 g truskawek 0,5 l mleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto: 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier. 2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką(...)wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. 7. Truskawki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki. Krem budyniowy: 8. Do garnka wlej 350 ml mleka. 9. Do 150 ml mleka dodaj 2x budyń wraz z cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszaj. 10. Mleko w garnku zagotuj

Atlas Smaków
Karpatka 160

trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić. Krem : zagotować 2 szklanki mleka (500 ml) z cukrem i wanilią. Pozostałą szklankę mleka (250 ml) zmiksować blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki(...)misie miksera umieścić masło oraz dodatkowy cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodawać budyń, w kilku turach (np. po 3 pełne łyżki) miksując po każdym dodaniu do połączenia. Gotowy krem maślano - budyniowy wyłożyć na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez

Smaki Natalii
Snickers ciasto bez pieczenia 377

Ciasto snickers, jest bardzo łatwe w przygotowaniu więc polecam każdemu. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.  Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe jeżeli bez cukru to dodać 4 łyżki 800 ml mleka 1,5 kostki miękkiego masła mała puszka kajmaku orzechy włoskie Wykonanie: Ugotować budyń, odstawić go do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać(...)łyżce budyniu dalej miksując. W blaszce wyłożyć co najmniej jedną warstwę folii aluminiowej a na nią jedną warstwę herbatników, 1/3 masy, przykryć herbatnikami następną 1/3 masy przykryć herbatnikami i pozostałą masą wszystko zakryć herbatnikami. Na wierzch ciasta wylać kajmak i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce

Pychotkaaa
Pomarańczowy sernik dyniowy. 192

ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g  puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru(...)podgrzewamy (np. w mikrofalówce) do około 50 stopni C, odstawiamy. Twaróg, dynię, cukier, olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy.      Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego

Rozpustne gotowanie
Sernik gotowany z mini rollsami 298

łyżki cukru z wanilią - 5 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 180 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - 1 laska wanilii - esencja migdałowa Dodatkowo: - 21 szt. batonów mini rolls Polewa czekoladowa: - 102 g czekolady deserowej (75% kakao) - 50 g masła   Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie(...)budyniu) gotujemy jeszcze chwilę i garnek zestawiamy z kuchenki. Czekamy, aż lekko przestygnie (zbyt gorąca spowoduje rozpuszczenie czekolady na mini rollsach). Połowę masy wykładamy na półkruchy spód w formie. Wyrównujemy powierzchnię. Mini rollsy układamy w niewielkich odstępach na masie serowej i delikatnie w nią wciskamy. Na wierzch wykładamy pozostałą masę serową, równamy powierzchnię i przykrywamy ją drugim blatem ciasta półkruchego

mojewypiekiinietylko
Sernik z brzoskwiniami 163

miękkiego masła lub margaryny (u mnie Kasia)1 kg twarogu sernikowego (u mnie President) lub innego trzykrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu śmietankowegoPonadto:1 puszka brzoskwiń5 białek3/4 szkl cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć cienką warstwę ciasta (ja nie cierpię wałkować :) dlatego szczypię małe kawałki i "rozciągam

Kto ugości moich gości?
Kruche z pianką i borówkami 712

Musicie zrobić to ciasto, jest rewelacyjne. Mamy jeszcze świeże owoce więc warto to wykorzystać. Jest kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach.  Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru(...)pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek 1 szk cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie waniliowe 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso 300 g borówki amerykańskiej 100 g malin cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek

Ala piecze i gotuje
DYNIOWY 3 BIT 138

łyżeczki proszku do pieczenia Winiary 1 łyżka oleju szczypta soli KREM Z DYNI 1/2 szkl. puree z dyni 300 g masła 2 cukry wanilinowe Winiary 2 szkl. mleka 1 budyń śmietankowy Winiary 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 2 łyżki cukru KREM ŚMIETANOWY 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny(...)pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec 20 min  temp 180 st. Wystudzić.  Przygotowujemy krem z dyni: Połowę mleka podgrzać z cukrem do rozpuszczenia się cukru. W drugiej połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę, żółtka oraz puree z dyni. Masę dodać do gorącego mleka z cukrem. Ugotować budyń

Kuchnia w oparach
Murzynek z serem 153

wypiek, który wszyscy uwielbiają. Do jego przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera i drobnej mąki tortowej – ja użyłam Basi tortowej extra, którą często wykorzystuję do wypieków lekkich ciast i biszkoptów. Nie wyobrażam sobie tego serowego murzynka bez kakaowej polewy – to mój smak dzieciństwa. Wszystkie składniki są łatwo dostępne – zaopatrzymy się w nie w niemal w każdym sklepie(...)stopniowo miękkie masło, a następnie zmielony ser. Wmiksowujemy budyń (proszek). Wyłączamy mikser i porcjami dodajemy ubitą na początku pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Na wierzch masy murzynkowej rozkładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Jej wszystkie składniki (masło, cukier

Poezja smaku
Sernik z brzoskwiniami 1703

masa serowa: ser w wiaderku 1,5 kg, masło 160 g, cukier 1,5 szklanki, jajka 5 szt, budyń waniliowy 1,5 szt, piana: białka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, Dodatkowo: brzoskwinie z puszki odsączone 600 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy, dzielimy na dwie równe części, wkładamy do woreczka i mrozimy przez 2 godziny

kulinarne odsłony pati
Sernik z rosą 189

pieczenia masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu na sernik szklanka cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu śmietankowego 2,5 szklanki mleka 3,2 % 0/5 szklanki oleju   8 jajek szklaka cukru tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę (ok. 40×25 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy

Mienta blog
Karpatka z brzoskwiniami i galaretką 205

żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy brzoskwinie. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała

VioletoweKucharzenie