ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:397/780)

Orkiszowe wegańskie drożdżówki z budyniem 194

budyniu)  1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 szkl. letniej wody  Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.  Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze spienionymi drożdżami, rozpuszczonym olejem kokosowym oraz 5 łyżkami ksylitolu. Ugniatamy elestyczne ciasto (możemy dolewać ciepłej wody lub dosypywać mąki(...)upływie czasu, ciasto ponownie ugniatamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy cienkie prostokąty. Dzielimy na 15 części. Ciasto zwijamy w rulonik, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Odkładamy w ciepłe miejsce na czas robienia i studzenia budyniuBudyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z 3 łyżkami ksylitolu), studzimy.  W drożdżówkach robimy dziurkę i nakładamy

Czarnawisienka
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 395

Ubić na sztywno białka, stopniowo dodawać cukier i. Ubijać, aż masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier rozpuszczony. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko miksować.. Drugą część ciasta rozwałkować Na wierzch wyłożyć ubitą piane ,rozsmarować i piec w w 120 C z termoobiegiem ok 25-30 minut(...)doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z jabłkami, przykryć drugim plackiem z bezą i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Smacznego :) nut -apple Ingredienti:      meringa

w mojej kuchni
Jabłecznik z twarożkowym kremem. 269

naleśników lub bułeczek drożdżowych, ale świetnie się sprawdza w połączeniu z tym aksamitnym, twarożkowym kremem. Subtelny dodatek cynamonu podkręca smak, ale myślę, że następnym razem oprószę nim również wierzch ciasta, by nadać mu bardziej cynamonowego charakteru :). Składniki na Jabłecznik z twarożkowym kremem: na formę 25x38 cm 3 jajka 100 g cukru 100 ml mleka 100 ml oleju 200 g mąki(...)minut, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. MASA BUDYNIOWO-JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru na 3/4 litra mleka (lub 1 i 1/2 op. budyniu na 1/2 litra mleka) czyli 60 g proszku budyniowego 2 łyżki soku z cytryny 300 ml wody      Jabłka obieramy

Rozpustne gotowanie
Ciasto z truskawkami wg Siostry Anastazji 1990

masła 2 op. budyniu śmietankowego 1 op. cukru wanilinowego 3-4 łyżki cukru Masa truskawkowa: 1 l zmiksowanych truskawek* 3 galaretki truskawkowe   Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem(...)dodajemy zimny budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Truskawki miksujemy na mus. Przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego musu wsypujemy suche galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odkładamy do stężenia. Tężejącą masę truskawkową wykładamy na masę budyniową. Uwagi: Biszkopt przygotowałam z 5 jajek. *Wykorzystałam dwa opakowania po 450g mrożonych truskawek. Połowę ciasta przechowywałam w lodówce

Smaki Na Talerzu
Kołocz z serem 220

cukru wanilinowego 4 jajka 10 dag masła 1 budyń waniliowy szczypta soli skórka z cytryny sok z cytryny do smaku Na kruszonkę (posypkę): 250 g mąki 185 g cukru pudru 1 żółtko 65 g margaryny 100 g masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: Jajko do posmarowania Cukier puder  Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: *Zaczyn  Drożdże rozkruszyć do wysokiego naczynia, dodać

My sweet a life
Karpatka z Truskawkami 237

odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka, stopniowo, po jednym i dobrze rozcieramy. 2 formy prostokątne o wymiarach 24×36 cm natłuszczamy i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto po równo. Ciasto będzie lepkie, ale takiewłaśnie ma być. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Krem: 500 ml mleka 1 łyżka(...)powstania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżka ostygnięty budyń i dalej ucieramy, do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Na krem nakładamy (obok siebie) całe lub przekrojone truskawki. Na truskawki wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Chłodzimy

Made By Mom And Son
Sernik - delikatny, puszysty, z kokosową nutą... 367

proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (całe wiadereczko) 5 żółtek 1 szklanka cukru budyń śmietankowy/waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki oleju kto lubi - rodzynki pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Ciasto: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku około

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kostka kokosowa 282

Coś słodkiego dla fanów kokosa. Ciasto jest mocno kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos. I ogólnie w całym wpisie dużo kokosu :) składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli(...)wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się z kokosem.  Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Na wierzchu delikatnie ułożyć wystudzoną bezę.  Ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał

Monia miesza i gotuje
Ekler 205

cukier, obie mąki oraz ziarna wanilii. Całość mieszamy ze sobą. Wstawiamy na gaz i gotujemy podobnie jak budyń, cały czas mieszając. Gotową masę odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy do tego ciepłe masło oraz śmietankę. Całość łączymy mikserem. Ostudzone ciasto na eklery rozcinamy na pół. Spód każdego ciastka wypełniamy kremem i przykrywamy 2 częścią ciasta. Czekoladę roztapiamy

Ciastka i ciasta
Drożdżówki z budyniem 170

szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru budyń waniliowy Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże.  Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy na 10 minut.  Do wyrośniętych drożdży dodajemy  wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól.  Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło.  Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia(...)niezbyt ciasno w foremkach do tartaletek (po 4 w każdej foremce).  Środek wypełniamy kawałeczkiem ciasta, aby zakryć dno foremki.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 15 minut.  Pod koniec pieczenia na środek nakładamy łyżkę  wcześniej ugotowanego budyniu  (budyń należy przygotować z 350 ml mleka).  Drożdżówki ponownie wkładamy do piekarnika

Pyszności Słodkości
Ciasto z budyniową pianką i wiśniami ^ 214

łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapianka* 5 białek* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe* 1 szklanka cukru* 1 cukier wanilinowy* 1/2 szklanki oleju* 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 g)Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta

Mix smaku
Tort ananasowo- śmietanowy z galaretką 376

proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam(...)puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz advocat. Ucieram. 3. Biszkopty nasączam zalewą spod ananasa. Masą budyniową przekładam biszkopty. 4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję cukier puder oraz śmietan- fix. Ubijam. Na końcu dodaję żelatynę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję. 5. Galaretki żółte rozpuszczam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Kapitańskie 1163

Już sama nazwa tego ciasta bardzo mi się spodobała, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Aromat kawy oraz  dyskretny posmak jajecznego likieru gwarantowały udany wypiek. Upiekłam, choć właściwie dużo pieczenia tutaj nie ma:) Na wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i  biszkopcikami również naponczowanymi(...)delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.   3. Masa ajerkoniakowa: Miękkie masło zmiksować  i dodawać po  łyżce zimnego budyniu ciągle miksując Na koniec ostrożnie wlewać Adwokat i połączyć delikatnie z masą

Maślane ciasteczko
Chałwowiec. 172

Biszkopt: 5 jajek  1/2 szklanki cukru drobnego 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao szczypta soli Krem: 400g chałwy waniliowej 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 250 g margaryny(w temp. pokojowej) BISZKOPT Mąkę i kakao przesiewamy i mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy partiamy cukier cały(...)łyżką) do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 25x25cm(ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie biszkopt wyciągamy do góry nogami na kratkę tak aby odkleić papier. Pozostawiamy do wystudzenia. KREM 500 ml mleka gotujemy, budynie rozpuszczamy w 250 ml pozostałego

Moje-pitraszenie
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 221

kruche z malinami i delikatną pianką budyniową idealne na letni deser.  Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa: 5 białek 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju

talerz przyjemności
Kruche ciasto z truskawkami i pianką jak puch 411

owoce... ciasto zniknęło w jedno popołudnie i na pewno będę robić je częściej. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na piankę: 5 białek 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego

IMPRESJA SMAKU