ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:401/780)

Babeczka z pieczonego jabłka 155

Mam nadzieję, że chcecie się trochę ze mną rozgrzać, bo ziiiimno… Przychodzę z odsieczą J Dziś przepis na coś zdrowego, słodkiego i- dzięki dodatkowi przypraw i

Domowe ciasta
MALINOWE COULIES 186

Coulies to lekki sos owocowy dodawany do deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw.  Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce

cool and minty
Naleśniki budyniowe. 165

budynie waniliowe 1 szklanka mleka 3-4 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem, wsypać budynie i wlać mleko. Ponownie zmiksować. Dodać mąkę i olej, zmiksować żeby składniki się połączyły. Ciasto będzie dość rzadkie. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny. Rozgrzać patelnię z nie wielką ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki z obu stron

Agusiowe smakołyki
biszkopt z truskawkami i galaretką 417

mąki orkiszowej lub pszennej 40 g budyniu waniliowego 100 g cukru pudru 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno, papierem

Domowy Smak Jedzenia
Krem budyniowy do przekładania ciast i tortów. 155

się na nim skorupka. Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawaj stopniowo cukier puder. dalej ucierając dodawaj stopniowo wystudzony budyń. ucieraj, aby krem miał jednolitą konsystencję i będzie puszysty. gotowym kremem przekładaj torty i ciasta.    Z podanej porcji przełożysz dwie warstwy tortu o średnicy 18 cm. Jeśli potrzebujesz więcej kremu zwiększ proporcje

Przepisy i porady kulinarne
Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem 9484

pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem maku. Sernik jest bardzo prosty do zrobienia. To sernik z wiaderka, na dużą blachę, z budyniem i makiem. Jest bardzo kolorowy i ślicznie się prezentuje. Ten sernik szczególnie polecam jako ciasto na Wigilię i Święta

AniaGotuje.pl
Torcik z malinami 173

przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin   Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo

MojaQchnia.pl
Pistacjowe ciasto na jogurcie (szybkie) 256

będzie pysznie i zielono A teraz zapraszam na przepis na pyszne pistacjowe ciasto na jogurcie. Składniki: (na keksówkę) 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g 3/4 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) u mnie budyń bezglutenowy 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)musi mieć temperaturę pokojową). Następnie dolewamy olej rzepakowy, miksujemy. Po czym dodajemy 2 łyżki budyniu i powoli wsypujemy mąkę, ciągle miksując. Na koniec do naszej masy wsypujemy nasze rozdrobnione pistacje, całość mieszamy łyżką. Pistacjową masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (na środkowym poziomie). Czas pieczenia zależy od piekarnika

Słodkie okruszki
Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant) 182

Były już rurki francuskie - klik , czy np. ekspresowe z ciasta kruchego - klik ... (Wszystkie tu - klik .) A co powiecie na takie małe, drożdżowe, maślane i po prostu

Di gotuje
Raffaello na herbatnikach 258

mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozprowadzoną mąkę z żółtkami i gotujemy z tego budyń. Masło ucieramy, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Następnie dodajemy .  kokos i adwokat i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ciasta, na nim rozkładamy 1 paczkę herbatników (10 dag ), nakładamy masę , a na masę herbatniki - powinny wyjść 3 warstwy. Na wierzch wykładamy krem

Gorący kąsek
3 BIT 212

Składniki: 6 paczek herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 paczka margaryny 400 ml śmietany kremówki 18% 2 bite śmietany Śnieżki

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sernik z bezą 205

Sernik według przepisu mojej mamy. Ciasto, którego zawsze gości na naszym stole w czasie świąt, imienin i innych przyjęć okolicznościowych. Zawsze

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto popapraniec 226

stopniach ok 40 minut. W między czasie kontrolować stopień wypieczenia patyczkiem. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Ja przed smarowaniem dżemem nasączyłam ciasto likierem amaretto ale nie jest to konieczne. W miedzy czasie z podanych składników ugotować budyń, do wystudzonego wkręcić miękkie masło. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym wyłożyć większą cześć masy budyniowej przykryć drugim blatem, na wierzchu posmarować dżemem

W garach u Gosi
Ciasto fasolowe z mozzarellą 182

Składniki: 6 jajek z czego tylko 3 żółtka 3 budynie waniliowe 1 miarka odżywki białkowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka zmielonych nasion chilli

ClauditteMissCooking
Ciasto śmietankowo - arbuzowe 145

Biszkopty - 1 paczka mała mleko - 1 litr budyń śmietankowy - 3 op cukier - 3/4 szkl masło - 250 g arbuz bez skóry i pestek - 1,5  kg

Camilla w kuchni
Miniserniczki z malinami i białą czekoladą 170

kiedy już nastąpi, mogę jeść te małe, niepozorne owoce na śniadanie, obiad i kolację. W zanadrzu mam jeszcze kilka przepisów na malinowe ciasta, a miniserniczki to tylko przedsmak :) Składniki: 1/2 kg twarogu mielonego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 100ml kremówki 50g białej czekolady 2 łyżki miodu 12 malin Przygotowanie: Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę, przestudzić. Ser, jajka, miód

Cakes By Kejt
Naleśniki z serem i jagodami 180

szklanka wody 1 i 1/3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy Nadzienie serowe: 250 g twarogu skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki budyniu waniliowego 2-3 łyżki mleka 4 łyżeczki cukru jagody (około 200 g) Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Patelnię dobrze rozgrzewamy i lekko natłuszczamy. Wlewamy po porcji ciasta i smażymy naleśniki. Twaróg

My simple kitchen
Czekoladowy omlet z kokosowym sosem 150

prostu nie umiem tego ogarnąć;/ macie jakieś patenty? ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, pozostałe ciasto na gofry przerobiłam na czekoladowy omlet z kokosowym sosem ;) Składniki: 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 0,5 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki stewii 3 łyżki otrębów owsianych firmy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szarlotka królewska z bezą 560

kilku dniach. Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm   ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany 5 żółtek Masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Masa jabłkowa 3 kg jabłek cynamon cukier do smaku 1/2 szklanki bułki tartej Jabłka obrać

Jadło i czytadło
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 208

prostu przyzwyczajenia, które można zmienić :) Oto jedno z moich niedzielnych śniadań. Tak, jestem łasuchem ;) Śniadanie składa się z maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi(...)rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka mąki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta bananowa z mascarpone i czekoladą. 226

przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia do tarty. Ciasto ugniatamy dokładnie na dnie i brzegach oraz widelcem co kilka centymetrów nakłuwamy powierzchnię ciasta. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Odkładamy do wystudzenia. Krem: -400 ml mleka -budyń waniliowy -cukier waniliowy -3 duże banany pokrojone w plastry -serek mascarpone 200 ml Przygotowujemy budyń na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy

BaRepas
Sernik wiedeński puszysty 191

puszystą masę.  Pod koniec ucierania nie przerywając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do utartej  masy dodajemy zmielony ser, mąkę, budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z budyniem waniliowym 196

Miałam spory zapas jabłek...i miałam też budyń.Długo nie myślałam, zrobiłam jabłecznik z budyniem waniliowym.Wyszło i ładnie, i smacznie :)Jeszcze trochę zostało.Czytaj więcej

bistro mama
Snikers 399

podanych składników zagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min  w temperaturze 180 stopni.Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa, na drugi masa budyniowa. Na wierzch placek z karmelem orzechowym.  Najlepiej smakuje

W kuchennym oknie Ewy
na markizach sernik z mandarynkami w galaretce... 180

sztywno żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto bananowe bez pieczenia 249

Jedno z lepszych ciast bez pieczenia jakie jadłam, jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów

Aga w kuchni
Szarlotka 185

Skoro juz jestesmy przy ciastach to moze teraz juz udany placek, a mianowicie mowa o szarlotce. Ciasto:  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html  Teraz kwestia jablek  5 duzych jablek  3 lyzeczki cynamonu  2 lyzki budyniu smietanowego lub waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru  Obieramy jablka i scieramy na tarce Przesmarzamy w rondelku jablka, dodajemy cynamon i cukier puder

Klaudynkowa kuchnia
Tarta malinowa z kremem karpatka 187

się upały. pewnie lody będą w użyciu. tarta malinowa z kremem karpatka. zrobiony z domowych składników Ciasto: szklanka krupczatki ćwierć kostki masła 3 łyżki cukru cukier waniliowy żółtko Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na pół godziny. Wyjmij i rozwałkuj. Upiecz ok 20 minut w 180 stopniach. Krem karpatka: szklanka mleka 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyzki(...)trzepaczką rozprowadź składniki rozpuszczone w mleku. Powstanie budyń. Odstaw do ostygnięcia. Zacznij  ucierać masło dodając stopniowo ostudzony budyń. Gdyby się zważyło - a tak nie musi się stać - miej odrobinę wrzątku w pogotowiu. Krem rozprowadź na upieczonym cieście. Udekoruj malinami i cukrem pudrem. Włóż do lodówki

AZgotuj!
Nadziewane drożdżowe rogaliki 201

okresie karnawału. Składniki: 500 g mąki 35-40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste) 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła (można go rozpuścić) 2 jajka szczypta soli nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania 1 jajko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże

Kuchnia domowa Ani
Kruche babeczki z cytrynowym budyniem 142

mojprzepisna.pl | Kruche babeczki z cytrynowym budyniem Bardzo kruche, pyszne babeczki, pierwsze w mojej karierze. Przepis troszkę zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje Wypieki . Babeczki są nadziane budyniem cytrynowym, przystrojone owocami. Polecam. Składniki na 10 dużych babeczek lub 20 małych: 300 gr mąki pszennej 150 gr zimnego masła (u mnie klarowane) 20 – 60 gr cukru pudru 1 duże jajko (rozmiar(...)składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy

moj przepis na
Kruche babeczki z cytrynowym budyniem 186

Wypieki . Babeczki są nadziane budyniem cytrynowym, przystrojone owocami. Polecam. Składniki na 10 dużych babeczek lub 20 małych: 300 gr mąki pszennej 150 gr zimnego masła (u mnie klarowane) 20 – 60 gr cukru pudru 1 duże jajko (rozmiar L) Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć(...)jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy 13 cm. Delikatnie przełożyć wykrojony krążek, delikatnie wcisnąć w dno foremki. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Foremki wstawić do lodówki na godzinę

moj przepis na
Pani Walewska 230

zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.   Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem(...)gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Krem wykładamy na upieczone placek. Drugi placek układamy na kremie, lekko dociskamy, ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach

Bajeczna Kuchnia
Ciasto ,,Kawoszek''. 521

każdej swej warstwie ma kawę cappuccino, samej kawy cappuccino pić nie lubię ( wolę czarną ), ale w cieście uwielbiam. Biszkopt, krem, pianka i dekoracja z biszkopcików to idealne połączenie. Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale też łatwe w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Spróbujcie koniecznie, a ja zapewniam, że będziecie zachwyceni, tak jak ja. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka(...)obie mąki i proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy

Izabelawkuchni
Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy 263

tortowej) 180g cukru 200g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego Krem: 700ml mleka migdałowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200g orzechów włoskich 100g orzechów laskowych 1 kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy – miękka, w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru(...)dodać masę orzechową i energicznie wymieszać szpatułką. Orzechowy budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę jak kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy. 7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, odciąć z wierzchu przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta. Jeden krążek ciasta położyć na paterze. Składniki do nasączenia

Mała Cukierenka
Kokosowiec, ciasto z kokosem 162

proszek do pieczenia, zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40 minut w nagrzanym piekarniku w 175 C. Wystudzić na kratce kuchennej, a następnie przeciąć na połowę. Ciasto z kokosem: - 5 białek - 1/2 szklanka cukru - 20 dag wiórek kokosowych - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać(...)dodać mleko z dodatkami, mieszać aż zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.  2. Masło utrzeć na gładką masę, dodawać wystudzony budyń i miksować. Dodatkowo: - 1 słoik dżemu - 1/2 szklanki kokosu Kokos i bakalie dobrej jakości znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . Przełożenie ciasta: - 1/2 ciemnego ciasta - 1/2 masy - ciasto kokosowe - 1/2 masy - ciasto ciemne - dżem - wiórki kokosowe

Apetyczna babeczka
sernik z pianką i żelkami 349

Ciasto to upiekłam do przedszkola córeczki na poczęstunek z okazji Dnia Babci i Dziadka. To impreza seniorów ale chciałam, żeby maluszki też znalazły na stole coś dla siebie. W tym wypieku połączyłam sernik pieczony na biszkopcie kakaowym z malinową pianką, galaretką i żelkami. Nic tak nie przyciąga małych łasuchów jak kolory, galaretki i żelki. Wiem, że żelki to nic zdrowego(...)kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut.  W tym czasie przygotować masę serową: białka ubić. Żółtka osobno utrzeć z cukrem. Następnie ucierając dodawać po trochę sera, budynie i olej. Na końcu wmieszać pianę z białek. Masę serową wyłożyć na upieczony

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik krówkowy 421

krówek 200 ml mleka 700 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 3 jajka 85g cukru 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI   1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem (dno + boki mniej(...)proces, możecie włożyć garnek z mlekiem do garnka z lodowatą wodą i często mieszać). 4. Do misy miksera wrzucamy twaróg, cukier i jajka i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy budyń, a następnie powoli wlewamy mleko. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę posiekanych krówek i delikatnie mieszamy. 5. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Kakaowa szarlotka z makową bezą 278

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Blacha 25/30 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 1,5 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka śmietany 18% 25 dag masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka(...)Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak,   nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć   makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta.  Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut.  Słodkich wypieków! Normal

Wanilia i Kardamon