W Trójmieście mamy szary weekend. Jest zimno i pada… więc, mam dla Was dziś coś specjalnego! Najlepszy sernik waniliowy bez spodu z brzoskwiniami. Jestem pewna
Be Fit Be Strongwymieszać. Ciasto wylać na blaszkę (33x22) wyłożoną papierem do pieczenia.Kruszonka:1/4 kostki margaryny1 żółtko1/2 szklanki cukruniepełna szklanka mąki1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę rozpuścić i wystudzić, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Palcami zagnieść kruszonkę. Masa serowa:40 dag twarogu na sernik3/4 szklanki cukru 4 żółtka5 białek1/4 szklanki oleju2 duże łyżki gęstej śmietany1 duże(na 3/4 l mleka) opakowanie budyniu śmietankowego1 opakowanie(...)cukru wanilinowego1 łyżka octu Dodatkowo:ok. 60 dag śliwek np. węgierek Ser wymieszać z żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić na sztywno, ubijając dodać cukier i ocet. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić we wyłączonym
Praktyczna plgalaretki wiśniowe i szybko mieszać do rozpuszczenia galaretek i odstawić do wystudzenia ja użyłam żaroodporne naczynie 26x18cm - herbatniki petit bery krakuski ułożyć na dnie i bokach formy zimny budyń mikserem utrzeć z miękkim masłem na krem krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki, przykryć folią i do lodówki teraz w 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę(...)galaretkę cały czas miksując rózgą śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających po bokach posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej je jeść........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.462651890520302.1073741825.121601201292041&type=1
W Mojej Kuchni LubięZaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia. Ciasto jasne: Białka wraz(...)wcześniej przegotowanego budyniu miksujemy, aż powstanie gładka masa. Przełożenie: Blat dolny smarujemy połową kremu. Każdy biszkopt maczamy w ponczu i układamy na kremie. Wystudzoną i tężejącą już galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami. Czekamy aż galaretka zastygnie. Następnie wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy górnym blatem. Polewa: Wszystkie składniki podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Polewamy wierzch ciasta. Polewę można posypać
Czerwona Porzeczkaprzedstawić Wam idealny przepis na najprostsze wegańskie ciasto. Wystarczy wymieszać składniki! Drukuj Proporcje na: formę 20 x 11 cm Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 200 g mąki pszennej 70 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka budyniu (waniliowy) 130 ml mleka roślinnego (u mnie(...)kostki czekolady (gorzkiej) przygotowanie W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz budyń), a w drugiej misce wymieszaj mleko roślinne i olej. Następnie mokre składniki wlej do suchych i całość wymieszaj na gładką masę. Ciasto przełóż do formy do pieczenia, a na wierzchu ułóż plasterki banana i posiekaną czekoladę. Ciasto piecz 30 minut
Via Gustoinny sposób smaruje się masłem. Tylko dzięki tej metodzie otrzymamy oryginalny efekt. Jeśli boicie się tego etapu, to wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie (koniecznie na maśle) i przygotujcie je, jak to opisałem w przepisie. Drugi etap to przygotowane budyniu z żółtek. Moim zdaniem jest najtrudniejszy i trzeba ściśle przestrzegać proporcji oraz temperatur, dlatego termometr cukierniczy będzie bardzo pomocny. Problematyczne(...)pewnością nie pożałujecie. PS. Mimo że sam korzystam z innego przepisu, to pomocny w formowaniu babeczek może się okazać ten film . * SKŁADNIKI na 24 pastéis de nata Ciasto do pastéis de nata : 275 g mąki pszennej plus do podsypywania ¼ łyżeczki soli morskiej 125-175 ml zimnej wody 200 g masła o temperaturze pokojowej Do podania: mielony cynamon cukier
Food Squarebardzo delikatny smak więc w połączeniu z karmelem świetnie współgrał. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim. Składniki:puszka brzoskwiń2 łyżeczki żelatynyłyżka cukru pudrubudyń śmietankowymasa krówkowa albo mleko zagęszczone słodzonepaczka herbatnikówpaczka biszkoptów okrągłych Wykonanie: W szklance soku z brzoskwiń rozpuszczamy budyń. Resztę soku gotujemy z łyżką cukru pudru, gdy będzie dobrze nagrzany(...)lekko ciepły budyń. Na wierzch kładziemy znowu herbatniki i smarujemy je masą krówkową. Jeśli nie mamy takiej wystarczy gotować puszkę słodkiego mleka zagęszczonego przez 3 godziny. Masę krówkową przykrywami herbatnikami. Brzoskwinie z puszki miksujemy blenderem i dodajemy do nich żelatynę rozpuszczoną z niewielkiej ilości wody. Gdy masa lekko stężeje nakładamy ją na ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto kruche: 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g masła lub margaryny 2 jaja 1 łyżka śmietany (użyłam 18%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzone dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor(...)czas mieszając aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce chłodnego budyniu. Dodatkowo: słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy) tabliczka czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Jeden z kruchych placków smarujemy połową kremu i przykrywamy bezą kokosową. Na bezie rozprowadzamy równomiernie dżem i przykrywamy drugą bezą, którą
Cynamonowe szczęściesmaku 2 łyżki brązowego cukru czekoladowy piankowy pudding: 5 białek pół szklanki cukru brązowego szczypta sody oczyszczonej 30 g budyniu czekoladowego w proszku 1/4 łyżeczki octu winnego około 20-30 ml oleju słonecznikowego dodatkowo: cukier puder do posypania. Przygotowanie: ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pozostałe składniki, zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki
KreatywnePinyobrać, dlatego ta robota zawsze spada na męża :) Naleśniki toffi z pomelo 14 naleśników o średnicy 22 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek
Kuchenne zapiski EdytyJesienne ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl' biszkopt dyniowy: 4 jajka małe 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru trzcinowego 70 g mąki tortowej 70 g puree z dyni pieczonej galaretka(...)żeby nie wytworzył się kożuch. Odstawiam do przestygnięcia Do masła dodaję po łyżce budyniu i ucieram krem. Na biszkopt dyniowy wykładam 1/3 kremu budyniowego, potem wylewam galaretkę dyniową i wstawiam do lodówki aż stężeje. Wykładam połowę kremu budyniowego który został, układam ciastka, i znowu krem budyniowy. Ciasto dekoruję kakao
wesoła kuchniazostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 dojrzałe banany ¾ szklanki mleka 1 budyń bananowy 2 łyżki soku z cytryny Pianka Milky(...)oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej, dodać budyń, wszystko krótko wymieszać. Nie miksować
Kolorowy Przepisownikstanowczo za mało ... Wielkanocna babka z kremem SKŁADNIKI: ciasto : 5 jajek 250 g mąki wrocławskiej 200 g cukru drobnego do wypieków 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli krem : 100 ml soku z cytryny 150 ml mleka 1/2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem 100 g masła 1 łyżka cukru pudru lukier(...)babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy 80 ml, wsypujemy budyń i mieszamy. Pozostałość mleka zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń i gotujemy na gęsto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiswojej diecie gluten oraz białka mleka krowiego i oczywiście nie tylko dla alergików... Pokochacie to ciasto ! :) Składniki: - 2 saszetki kaszy jaglanej/szklanka kaszy jaglanej; - 4 łyżki erytrolu; - 2 łyżeczki miodu; - 1,5 szklanki napoju ryżowego; - 1,5 szklanki wody; - 1 budyń waniliowy bez cukru; - 2 jaja; - 3 łyżki mąki kukurydzianej; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 2 łyżki oleju kokosowego; - garść żurawiny(...)ok.20 minut co całkowitego wchłonięcia; - do lekko ostudzonej kaszy dodaj budyń, wbij jaja, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz nasiona chia - całość zblenduj; - do masy dodaj garść żurawiny oraz posiekanych orzechów brazylijskich - całość wymieszaj; - masę przełóż do okrągłej formy (wysmarowanej olejem kokosowym) i piecz 45 minut w 170 stopniach, aż ciasto się zarumieni. UWAGA! Zniżka 5% na produkty Agnex dla Moich
MintTasteczekolady- uważam jednak, że można ją pominąć bo ciasto samo w sobie jest i słodkie, i pyszne! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): 200 gram chudego twarogu 150 gram puree z dyni* 2 jajka 1/2 szklanki cukru (trzcinowego, białego, stewii lub ksylitolu- wszystko jedno) 1 laska wanilii 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)** 150 gram herbatników lub ciastek orzechowych(...)laski wanilii i jajka, cały czas mieszając. Masę serową mieszam dokładnie z puree z dyni i budyniem. Masę serowo-budyniową wylewam na spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut (góra/dół). Upieczone ciasto studzę w piekarniku. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Polewam nią ciasto i schładzam
Mango Papaja