razem Nowy Rok powitaliśmy tortem śmietanowym z musem truskawkowym. Smakował nawet mojej mamie a ona jest jak dla mnie najlepszym degustatorem, ponieważ nie jest miłośniczką ciast. A co za tym idzie ciast/tort/ciasteczka muszą być bardzo dobre aby usłyszeć pochwały, że jej smakowało :) Składniki: biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) : 6 jajek(...)soli. W połowie ubijania dodawać cukry. Żółtka rozbełtać widelcem. i dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń i delikatnie za pomocą łyżki mieszkać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w około 30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe. masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również
Amatorka kuchennaowoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g) 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka szklanka oleju rzepakowego(...)pół , usuwamy pestki Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników . Śliwki układamy na cieście i dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 min Ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewytortownicy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowe ciasto kakaowe odwracamy do ,,góry nogami,, i zostawiamy do wystudzenia w otwartym piekarniku. Masa biała: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4-5 łyżek cukru pudru 20 dag masła cukier waniliowy 1. Gotujemy budynie wg. przepisu razem z cukrem pudrem
Apetyczna babeczkasuche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st.C przez 45-60 min. Do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty. Mleko z cukrem nastawiamy na palnik (350 ml), w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy. Na małej mocy palnika(...)powstał na wierzchu kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Ostudzone biszkopty przekładamy masą. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową
kulinarne odsłony patiszkl cukru -200ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g -200g masła MASA SEROWA TRUSKAWKOWA -500ml śmietanki 30% -3/4 szkl cukru pudru -400g truskawek (u mnie mrożone) -1 galaretka truskawkowa -200ml wrzątku -1 łyżka żelatyny Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia CIASTO Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier(...)zmniejszamy ogień i dodajemy jajka-mieszamy dokładnie. Dodajemy ser z wiaderka-mieszamy. W osobnej misce mieszamy mleko z budyniami,wlewamy je do masy serowej i zwiększamy ogień. Mieszamy do zgęstnienia najlepiej trzepaczką. Masę odkładamy na 10 minut, następnie wylewamy ją na ciasto. Odkładamy do ostudzenia i lekkiego stężenia. PIANKA TRUSKAWKOWA Galaretkę zalewamy 200ml wrzątku, dodajemy żelatynę mieszamy i studzimy. Truskawki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuopakowanie, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 550 dag, jabłko kwaśne 10 sztuk, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, budyń waniliowy 1 opakowanie, migdały tarte BeachFlower BackMit 2 szklanki do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, mąki, 1/4 szklanki mleka ciepłego i wymieszać, odstawić na 30 minut aby zaczyn(...)obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" , piec
W Mojej Kuchni Lubięstół. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka oleju 4 łyżki mleka 4 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki cukru Na krem budyniowo - orzechowy: 25 dag masła lub margaryny 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka(...)margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy. 4. Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach. Ciasto odstawiamy do stężenia. 5. Krojenie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej
Izabelawkuchniczęści nic nie dodawać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzch pokrojone w kosteczkę jabłka. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 400ml mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy w proszku (40g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki soku z cytryny 250g masła (miękkiego(...)przetrzeć przez sito wybierając z garnka tylko nieprzypaloną część. Masło zmiksować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać schłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę. Ciasto z masą wstawić do lodówki do wychłodzenia i stężenia. Składniki na polewę: 200g gorzkiej czekolady (lub 100g gorzkiej + 100g
Mania Wypiekaniaswoim wyglądem, a cóż dopiero smakiem..... Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra) pół szklanki wody(...)połowie porcji wody. Przygotować krem: Syrop, cukier zagotować. W wodzie rozprowadzić budyń i żółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy
kgwjanczewosera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President) 4 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru ¾ szklanki oleju 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe Piana na wierzch 4 białka ½ szklanki cukru Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy
dom-agi.plmasła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 budynie waniliowe Winiary 10 dag rodzynek 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera blaszka o wymiarach 32/25 Wykonanie : W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy ciasto i odkładamy na około 10 minut do lodówki. Ser mielimy dwukrotnie(...)sztywną pianę. Utarte żółtka z masłem dodajemy do sera i mieszamy mikserem , następnie wsypujemy budynie i mieszamy. Porcjami dodajemy do masy serowej ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, z czekoladowego ciasta odcinamy około 1/5 z reszty robimy kulki i wykładamy dno blaszki, następnie zalewamy masą serową
Sama słodycz i szczypta chilidrobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części- jedna(...)sztywno łyżką dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie powoli wsypujemy budynie i wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Na spód przelewamy ubitą pianę. Układamy maliny otworkami do góry. Maliny lekko wciskamy w masę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (40%). Pieczemy w 190C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Passion of Cookingłyżek cukru 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 op. cukru waniliowego 1-2 łyżki soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny Przygotowanie: Masło/margarynę do pianki rozpuść w garnuszku na małym ogniu i pozostaw do ostudzenia. Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko ręcznie lub w malakserze(...)ubijania wlej sok z cytryny. Zmniejsz obroty miksera o połowę. Wymieszaj ze sobą resztę cukru, mąkę i budyń. Stopniowo dodawaj do białek. Miksuj kilka chwil do całkowitego połączenia składników. Do masy dodaj przestudzone masło. Wymieszaj ręcznie trzepaczką. Piana zmniejszy swą objętość. Wyciągnij ciasto z lodówki. Posmaruj spód powidłami śliwkowymi. Ja wykorzystałam takie, w których jest tylko cukier, bez dodatkowej chemii
Anioszek w kuchniKruche ciasto ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi wiśniami oraz tartym ciastem na wierzchu. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne połówki wiśni. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest kwaśnymi(...)pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (20 x 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia MagdaLenymnie formy jaką użyłam nie pasuje do stefanki stąd mój pomysł na takie ciasto. Polecam spróbować robiłam go na Święta Bożego Narodzenia i wszystkim bardzo smakował. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe 3/4 szklanki cukru kryształ 250 g margaryny (1 kostka) 1/2 litra mleka(...)proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartej tortownicy o wymiarach 12 x 30 cm lub keksówki. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa- ugotować budyń w 1/2 litra mleka - przestudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać
Ciastka - domowe słodkości