soli Na zielony budyń: 1 duży, zielony sok PYSIO ( może być inny zielony) 3 budynie śmietankowe bez cukru. Masa śmietanowa: ½ l śmietany kremówki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru 2 galaretki agrestowe 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 2 opakowania delicji WYKONANIE: Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli. dodajemy cukry i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodajemy żółtka(...)mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 36 x 25 cm. Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C. Warstwa zielona Do garnka wlewamy sok zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim budyniów. Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą
W kuchennym oknie Ewysamo dno). Przelać do formy ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180℃ przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić. Ciasto serowe: 60 dkg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru pudru; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 6 jaj; 15 dkg margaryny lub masła; Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń(...)cukier waniliowy; 4-5 łyżek cukru kryształu; 25 dkg masła; Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. Galaretka gruszkowa: 2 galaretki gruszkowe; 0,75 l kompotu z gruszek; 2 łyżeczki żelatyny; kilka gruszek z kompotu lub z puszki; cukier do smaku; Gruszki pokroić w średniej wielkości kostkę
In my kitchenCiasto o bardzo ciekawym smaku i pięknej prezentacji. Chałwa wyśmienicie łączy się w smaku z nutellą - koniecznie spróbujcie ;) Zapraszam! Chałwowiec Składniki: (na małą blaszkę 20x24) biszkopt jasny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1/2 proszku do pieczenia masa(...)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180'C na 20 minut (sprawdzamy patykiem czy ciasto jest gotowe). Powtarzamy te czynności przy biszkopcie ciemnym. Masa: Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować a następnie wlać budyń, mieszać i wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej kruszymy
Tagebuch po polskuMalinowa mgiełka Subtelne i delikatne ciasto malinowe na makowym biszkopcie, przykryte śmietankową pianką. Coś pysznego! Składniki: na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100g cukru 1 niepełna łyżka oleju 1 niepełna łyżka gorącej wody 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku (suchego, prosto z paczki) na masę malinową: 0,5 kg mrożonych malin 1 szklanka(...)rondelka, zalewamy szklanką wody, dodajemy pół szklanki cukru i całość zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Pół szklanki masy odlewamy, przelewamy przez sitko i odkładamy aby na końcu ozdobić nią ciasto *** *** Masę malinową przestudzamy i przelewamy na wystudzony biszkopt *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru na sztywno
Blog z Apetytemblaszkę o wymiarach 22×28 cm. Składniki na ciasto: 4 żółtka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 250 g borówek(...)Następnie dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy cały czas ubijając. Dodać budynie i miksować do połączenia składników. Na końcu wlać olej i zmiksować na gładką masę. 4. Piankę przełożyć na upieczony spód, a na pianie ułożyć umyte i osuszone borówki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 5. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C
Danka Pichciłyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka miodu 1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego) 6 jajek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki ksylitolu około 1/3 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii (można pominąć(...)zagnieść, ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić w miarę równomiernie ciasto (ja pokryszyłam je, rozsypałam i wylepiłam). Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach. Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, stewię, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka
FitKotpyszne ciasto. Tym razem wybrałam przepis na przekładane ciasto serowo- owocowe z galaretką. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Truskawki i jagody możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. SKŁADNIKI: Sernik: 50 dag sera białego, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego, 10 dag margaryny, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki(...)Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuje razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty
Tradycyjna kuchnia Kasinawet przetwory. Ja użyłam malin do przygotowania ciasta. Nie wymaga ono dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam!!! SKŁADNIKI : Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, 200g masła, 2 łyżki(...)mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję. 3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasisamo szybko znika. Jesz i nie wiesz kiedy, dosłownie . Lekko kwaśne jabłka, waniliowy budyń i maślana kruszonka – idealna równowaga. Kocham cynamon, dlatego polecam spróbować również taką wersję. Posyp na jabłka sporą ilość cynamonu i odrobinę brązowego cukru. Miłośnicy cynamonu oszaleją, uwierzcie mi . To ciasto zawsze kojarzy mi się z latem, wakacjami i kiedy jeszcze chodziłam do szkoły(...)siedzenie, więc nie byłam pulchniutkim dzieckiem. Słabość do słodkich wypieków pozostała ze mną do dziś. Kocham piec i jeść wszelkiego rodzaju ciasta, jestem wielkim łakomczuchem . Największą jednak radość sprawia mi, gdy wszystkim smakuje. Artykuł Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniebardzo sycące, polecam więc nie łasić się od razu na podwajanie ilości składników. :) Ciasto: 350 gramów mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 8 gramów drożdży świeżych 3 kopiaste łyżki cukru 2 średnie jabłka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sos: pół opakowania budyniu waniliowego z cukrem 330ml mleka cynamon mielony Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy całe, letnie mleko(...)około pół godziny. Jabłka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wyrośniętego ciasta. Placki kładziemy łyżką stołową (są wtedy idealnej wielkości) na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Sos przygotowujemy tak, jak napisano w instrukcji na opakowaniu od budyniu, z tym, że dzielimy porcję na pół. Z doświadczenia wiem, że całe opakowanie to jednak
Kuchenna Kontrrewolucyamaślane ciasto ucierane z jagodami. Jeżeli owoce są mrożone, należy ich nie rozmrażać tylko oprószyć mąką ziemniaczaną i takie wyłożyć na ciasto. Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jaja 200 g mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g mrożonych lub świeżych jagód Wszystkie składniki powinny być(...)średnicy około 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na puszysto. Wbijać po jednym jajku, ciągle dokładnie ucierając. Następnie dodać przesiane suche składniki i wymieszać całość. Ciasto przelać do formy, wyrównać i na wierzch wysypać jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
wyzwania kuchennekruszonką... Czego można chcieć więcej w takie mroźne dni, jakie nam zapanowały? Składniki: Ciasto: 120 gram masła 5 żółtek 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 5 białek 150 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 3 opakowania budyniu waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny Kruszonka(...)opakowania budyniu waniliowego, cukier waniliowy i sok z limonki.Przestajemy miksować i dodajemy masło, mieszając je delikatnie z masą za pomocą trzepaczki. Tak przygotowaną masę budyniową wylewamy na spód. Kruszonka Masło roztapiamy. Dodajemy do niego po 1 łyżce mąki i cukru i mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie przypominać kruszonkę - wtedy wysypać nią na górę ciasta. Ciasto piec około godziny
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: Ciasto: Masło 200 g lub margaryna 250 g Mąka 2 szklanki Cukier 1/2 szklanki Żółtka 3 Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki Cukier z wanilią łyżeczka Masa serowa: Twaróg z wiaderka 1 kg Cukier szklanka Żółtka 4 Jajka 2 Mleko 2 szklanki Budyń śmietankowy 2 Olej 1/2 szklanki Pianka: Białka 7 Cukier 1/2 szklanki(...)masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i zagniatamy szybko ciasto. Dużą blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce. Kolejno przygotowuje masę serową. Do miski wsypujemy cukier, żółtka oraz jajka i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy budynie, mleko oraz olej i ponownie miksujemy krótko . Dodajemy twaróg i miksujemy
Kulinarne przygodySernik. Czy można go nie lubić? Osobiście chyba nie znam nikogo, kto odmówiłby choćby kawałka tego ciasta. I nie ważne czy to sernik tradycyjny, wiedeński, z owocami czy w cieście. Każdy jeden jest niepowtarzalny w smaku i niezastąpiony na stole podczas rodzinnej uroczystości. Dziś u mnie przepis na sernik z gruszkami, bo akurat teraz mam ich pod dostatkiem. Wyszedł kremowy(...)masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 400g sera podwójnie zmielonego 2 łyżki budyniu śmietankowego (sproszkowanego) Dodatkowo: 2-3 gruszki (w zależności od ich wielkości) ½ filiżanki karmelu Sposób przygotowania Spód: Składniki siekamy ze sobą, zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy spód tortownicy, dziurkujemy i odstawiamy
Kuchnia w czekoladzietwarogu śmietankowego 8 jajek 200g masła 200g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1 puszka brzoskwiń Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170*C bez termoobiegu, dolna półka piekarnika. Masło mieszamy z mąką, rozdrabniamy masło nożem na małe kawałki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto dwie części, jedną wstawiamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Brzoskwinie odsączamy(...)dodajemy biały ser, miksujemy po każdym dodaniu, na koniec wmiksowujemy budyń. Nie śpieszymy się z dodawaniem składników, im dokładniej zmiksowana masa tym lepiej dla sernika. Dodajemy brzoskwinie, mieszamy łyżką (już nie miksujemy). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli do masy serowej i mieszamy już tylko szpatułką. Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim spód blachy – możemy pociąć je na plastry
Gotowanie i blogowanie