pełne łyżeczki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 2 jajka 2 łyżki oleju Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Miksując po woli wlewać olej, mleko i roztopiona czekoladę. Zmiksować i wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto wylać na prostokątną blaszkę, wysmarowaną margaryną(...)chciałam brudzić maszynki więc z lenistwa zblendowałam blenderem ręcznym. Do miski z serem dodać żółtka, cukier, budyń i olej. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać łyżką. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na ciemnym cieście zrobić kratkę z sera. Trochę mi nie wyszło :) Piec w temperaturze 180 stopni, 45 minut. Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam
Agusiowe smakołykiwiśnie, masa czekoladowa, cukierki Michaszki, czegóż chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!! SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa(...)żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24X38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem czekoladowy: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy
słodki bratekosób lubiących ciasta w typie tiramisu. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świetnie sprawdza się również jako deser w pucharkach (zamiast biszkoptu można użyć np. nasączonych biszkoptów). Składniki -4 jajka -1/2 szkl. mąki ziemniaczanej -1/2 szkl. mąki pszennej -3/4 szkl. cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki kakao -cukier waniliowy -budyń śmietankowy -kostka masła(...)Śmietan-fix) Przygotowanie Białka ubić dodając cukier. Mieszać, dodając żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 40 minut w temp. 160st. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l mleka). Ostudzić. Zmiksować z masłem. Powstałą masą karpatkową posmarować ciepły biszkopt. Schłodzić. 1/3 szkl. mleka odlać
Zielona Kuchniaprowadzących aktywny tryb życia . Orzechy zawarte w kremie bardzo dobrze wpływają też na pracę naszego mózgu. Krem orzechowy możemy wykorzystać do: smarowania pieczywa i tostów dodatek do zapiekanek i ciast składnik smacznych lodów i deserów Krem orzechowy w znakomity sposób podkreśli smak wielu potraw, doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i ostrymi smakami. Jeżeli zależy nam na urozmaiceniu swojej(...)owocami - na przykład gruszką lub jabłkiem, przyprawionymi szczyptą cynamonu. To posiłek idealny zarówno na obiad jak i pożywne śniadanie . Całość zagęścić można także budyniem, nadając konsystencję kleiku. Kasza znajdzie swoje zastosowanie przy pieczeniu ciast, takich jak szarlotka. Wykorzystywana jest również jako do dodatek do mięs, burgerów, pulpecików, zup oraz jako farsz do pierogów i gołąbków. Polecane, jednak wciąż mało popularne
Sama słodycz i szczypta chiliPolecam to ciacho jest rewelacyjne! PRZEPIS NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM CIASTO: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody 2-3 łyżki kakao 2 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka słoiczek dżemu lub powidła śliwkowego 0,5 szklanki oleju KREM: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 kostki masła(...)ustawienie góra dół. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski. Miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do blaszki, wygładzamy i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. KREM: 1,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko, mieszamy i gotujemy. Przykrywamy folią spożywczą, żeby dotykała budyniu
Pani na deserkostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtko Dodatkowo: 1 puszka masy makowej 1 łyżka miodu 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 białko kilka kropel aromatu migdałowego Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej
Praktyczna plDziś opowiem Wam bajkę i to nie byle jaką bajkę. W tej bajce delikatny biszkopt spotyka mus truskawkowy, który romansuje z kremem karpatkowym, a zazdrosne biszkopciki
Cynamonowe szczęścieWarzywa w słodkich daniach do niedawna nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom
Chocolate Muffin Blogkrem: Mąkę, cukier, sól, jajka, żółtka, sok i skórkę z pomarańczy umieścić w garnku. Podgrzewać, często mieszając, aż się zagotuje i nabierze konsystencji budyniu. Po kawałeczku dodawać zimne masło, cały czas mieszając. Przetrzeć przez sitko. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem. Położyć na cieście papier do pieczenia, wysypać fasolkami. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMasa jogurtowa 3 jogurty greckie po 400 g 8 jajek 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki oleju Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować(...)nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć. Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka, jogurty, budynie i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać
Ala piecze i gotujePyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;) Przepis na blaszkę 23 cm Ciasto kruche: 200 g mąki pszenna 1 żółtko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietana esencja waniliowa Masa toffi: 1 budyń waniliowy z cukrem 350 ml mleka 200 g cukru Polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej kilkanaście malusieńkich batoników Twix(...)godziny. 2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół) Upieczony spód, studzimy. Masa toffi 3. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się karmelizować, nie mieszając go tylko potrząsając patelnią. 4. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy
Gotowanie...to proste !mleka 1 laska wanilii 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie waniliowe 0,3 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto(...)studzimy. Chłodne mleko przecedzamy. Do dużej miski wykładamy ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka i tak ma być. Na przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze
Rozpustne gotowaniezjedzonym kawałku chce się sięgnąć po kolejny. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 1 małe jajko 15 dag masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masy krówkowej ( kajmaku ) Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy(...)margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i masę krówkową, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie
Izabelawkuchniszklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 5 białek budyń waniliowy 60 g ziarenka z połowy laski wanilii pół szklanki oleju słonecznikowego 140g cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: 1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce 2. Dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder(...)przygotować budyniową piankę Piec: 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Budyniowa pianka: 1. Ubić białka na sztywno. 2. Dodać ziarenka wanilii, wymieszać 3. Nadal ubijając dodawać po łyżce: budyniu, a następnie po łyżce cukru pudru 4. Na sam koniec dodać, nadal ubijając olej. 5. Nakładać piankę na podpieczony spód. 6. Na piankę ukłądać warstwę truskawek 7. Na truskawki posypać
KreatywnePiny