opakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce); Wykonanie: Ciasto lekko rozmrozić, delikatnie rozwinąć i ułożyć w formie do pieczenia (na tym samym papierze, z którym było zwinięte). Rozwinięte ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i piec wg przepisu na opakowaniu. Upieczone placki wystudzić, jeden z nich po wystudzeniu pokroić ostrym nożem na kwadraty (wyszło mi 16 kwadratów). Składniki na krem(...)mieszać łyżką, by na wierzchu nie robił się "kożuch". Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fixem, ubitą dodać do dobrze wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na upieczony placek ciasta francuskiego, wyrównać i na wierzch ułożyć przygotowane kwadraty z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić na noc do lodówki, by się dobrze
In my kitchenszczypta soli 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru drobnego 1/2 kostka masła polewa 125 g czekolady (gorzka + mleczna) około 100 ml śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciasto. Ciasto odkładamy(...)pianę. Do misy przekładamy ser, dodajemy masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy, masło oraz budyń - miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Powstała masę przekładamy na masę makową. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 70 minut (po 50 minutach zmniejszyłam grzanie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiaderka – zmielonego twarogu 2 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1/2 puszki brzoskwiń Pianka bezowa: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru *** Składniki na kruche ciasto zagniatamy razem tworząc kulę *** *** Dużą blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 26×38 cm) wykładamy papierem(...)dodajemy ser. W oddzielnej misce mieszamy mleko z budyniami i całość stopniowo wlewamy do masy serowej. Na końcu dodajemy olej, miksujemy. Masa serowa powinna być bardzo rzadka *** *** Brzoskwinie z puszki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Pokrojone brzoskwinie wkładamy do masy serowej, mieszamy i całość przelewamy na podpieczony spód *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemwytrzymało, gdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!! SKŁADNIKI kruche ciasto z połowy składników, przepis TUTAJ 1 paczka herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky 12 herbatnków regionalnych Petit Beurre Maślanych Masa serowa: 500 g twarogu, ½ kostki masła, 2 jajka, ½ szkl. mleka, 1 budyń czekoladowy, ok. ½ szkl. cukru Polewa czekoladowa: ¼ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki(...)wykładamy folią Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Na kruche ciasto wylewamy warstwę gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych, następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość polewamy
słodki bratekczubate łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 jajko łyżka śmietany Sernik: 1kg twarogu 3x zmielonego 500g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 500g wiśni (u mnie mrożone) 2 łyżki kakao Ciasto kakaowe: Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i kakao, dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć
Smakołyki AsiDodajemy mąkę i wlewamy 1 szkl. wody lub mleka (u mnie pół na pół). Odstawiamy na 10 min. Przygotowujemy w tym czasie budyń z tego przepisu . Rozgrzewamy patelnię i skrapiamy delikatnie olejem np. rzepakowym. Wylewamy ciasto przy pomocy chochelki i równomiernie rozprowadzamy. Gdy boki zaczną się odrywać przewracamy naleśnik na drugą stronę. Gotowy naleśnik przekładamy
CzarnawisienkaSkładniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki kakao krem 1 budyń waniliowy 400 ml mleka 2 łyżki cukru 1 kostka margaryny Palmy 1 łyżeczka soku z limonki 20 dag batonów Prince Polo 10 dag mielonych orzechów włoskich 3 łyżki kremu czekoladowego do nasączenia biszkoptu 150 ml mocnej kawy 50 ml rumu polewa(...)żółtka. Mąkę mieszamy z kakaem, łączymy z ubitą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 190°C około 30 - 35 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń z cukrem i sokiem z limonki. Gotujemy budyń, studzimy. Margarynę miksujemy, dodając po łyżce budyniu
kgwjanczewomojprzepisna.pl | Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym Dziś mam dla was przepis na ptysie w lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je
moj przepis naZapraszam :) Składniki na ciasto parzone(...)dodajemy po jednym jajku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia . Rękaw cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy okrągłe ptysie. Pieczemy w temperaturze w temperaturze 190 stopni około 20/ 30 minut mają być rumiane i w środku dobrze upieczone. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy. W drugiej połowie mieszamy budynie , mąkę i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego mleka , mieszamy tak długo
Sama słodycz i szczypta chiliciemnych winogron oraz czapą śmietanową. Niebo w gębie! Choć nieco pracochłonny to jednak dość prosty w przygotowaniu. Polecam Składniki: ciasto: 250 g herbatników 500 g twarogu w kostce 2 jajka 3/4 szkl cukru 150 g masła 3 op. budyniu waniliowego 3/4 szkl mleka 330 ml śmietanki 30% 1 op. bitej śmietany w proszku 50 g migdałów w płatkach galaretka(...)zagotowujemy. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy galaretkę do przestygnięcia. Ciasto: Twaróg rozdrabniamy. Do garnka wkładamy masło, jajka, wsypujemy cukier i dodajemy twaróg. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy ( na małym gazie). W tym czasie proszki budyniowe mieszamy razem z mlekiem. Gdy masa twarogowa zacznie się gotować wlewamy budynie wymieszane z mlekiem. Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając aż zgęstnieje
słodkie i nie tylko historie kulinarneoleju 1-2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy "Mój Ulubiony" z Wielunia) 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier waniliowy 6 jajek 100 g rodzynek Polewa: 100 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać(...)białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie
Na Ciasteczkowych Papierachcudownie pachnącą maślaną kruszonką? Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości:ciasto na bułki: 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka 80 g miękkiego masła 2 saszetki drożdży instant nadzienie: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 650 ml mleka 2 łyżki cukru (lub ile kto lubi(...)truskawek kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 160 g mąki pszennej Przygotowanie:Budyń rozrobić, posłodzić i ugotować w 650 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części - połówki lub ćwiartki jeśli są duże. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Nie trzeba robić zaczynu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
Ze smakiem i z pasjąPyszne małe rożki..taki na jeden kęs ..ja mam specjalną blachę do takich rożków, ale można Z ciasta odrywać kawałki, cienko rozwałkować i formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć. Przepis na te rożki znalazłam u Dorotki, zamiast budyniu można dać mielone orzechy albo migdały. 220 g mąki pszennej 120 g masła, w temperaturze pokojowej 80 g cukru(...)pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 50 g) 2 żółtka 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.Układać na blaszce posmarowanej masłem
Moje domowe kucharzenieHollis Gold . Zapraszam na pyszne ciasto :) Składniki na ciasto miodowe : około 3,5 szklanki Mąki tradycyjnej lub tortowej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy : 500 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki zwykłej 120 g margaryny 1 cukier(...)budynie , cukier, mąkę,cukier waniliowy i żółtka. Do gotującego mleka wlać mieszankę, gotować aż zgęstnieje. Budyń przestudzić dodać 1 łyżkę soku z cytrynek w rumie, ale jeśli nie lubicie to nie musicie i utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej
Sama słodycz i szczypta chiliczuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam… Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być(...)budyniem. Mieszać, aż powstanie jednolity, dosyć gęsty krem. 5. Papaję osączyć na sitku. 6. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w tortownicy. Na wierzchu poukładać owoce, na owoce wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Wierzch: 7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki
Mała Cukierenka