kaki . Przygotowanie musu z persymony jest banalne. Zmielcie owoc, dodajcie cukier, sok z cytryny i skrobię (w moim przypadku był to budyń czekoladowy). Wszystko zagotujcie i zagęśćcie. Lekko schłodzony jest gotowy do wylania na przekrojone ciasto. Przekrojenie ciasta może nie być proste. Tak czy inaczej, nie przejmujcie się tym, moje ciasto trochę się rozpadło podczas przekładania
Słodkie Gotowaniełyżki kakao, 3 łyżki maku niebieskiego mielonego masa budyniowa: budyń śmietankowy 40g, 400 ml mleka, 150 g masła, łyżka cukru masa karpatkowa: opakowanie masy karpatkowej, 350 ml mleka dodatkowo: dżem wiśniowy ok 400 g, sok z 3 łyżek cytryny + 1/4 szklanki wody, płatki czekoladowe 2 opakowania Przygotowanie: ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno(...)minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, a następnie dzielimy na dwa blaty ciasta. masa budyniowa : Proszek budyniowy rozrabiamy w mleku, dodajemy cukier, zagotowujemy. Pod koniec gdy masa zacznie gęstnieć, należy mieszać, aby nie przywarła do dna. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Gdy budyń będzie już całkiem zimny, dodajemy stopniowo masło. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. masa karpatkowa: Masę rozrabiamy
Lena Gotujeserowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mleka 3,2 % 125 g margaryny Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Wyrabiamy(...)cukrem waniliowym. Następnie kolejno dodajemy twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko oraz wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 50 minut. Beza: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem białego cukru. Wykładamy je na upieczone ciasto (po tych 50 minutach). Na wierzchu możemy zrobić
VioletoweKucharzeniekonsystencji ciasta, jeśli będzie za suche i nie będzie się chciało lepić, możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek.Masa budyniowa: 2 szklanki mleka3 łyżki cukruopakowanie budyniu smietankowego150g miękkiego masłaMasa Jabłkowa:1kg jabłekgalaretka cytrynowałyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy Dodatkowo:mleczna czekoladałyżka masłaMąkę siekamy z masłem
Czerwona Porzeczkamałej czarnej. Rożki z kremem to również jedna z najbardziej ulubionych słodkości wśród małych łasuchów. Składniki: Ciasto półkruche: 250ml mąki pszennej 125g masła extra 125g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Krem budyniowy: 400ml mleka 1 budyń waniliowy 1 żółtko 3 łyżki cukru 150g masła extra Bita śmietana: 300ml śmietany 36% 1 śmietan- fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 280g(...)rożków wysmarować masłem i nawinąć paski ciasta. Następnie posmarować rozkłóconym białkiem i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Krem budyniowy: Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie rozrobić budyń i żółtko. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko
Szalona Kuchnia Ewelinypudru 2 żółtka 200 g zimnej margaryny 1 łyżka śmietanki do kawy 12% Masa budyniowa kakaowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Przygotowanie: Ciasto - mąkę krupczatkę z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki(...)ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek. Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny
Ciastka - domowe słodkościciasta dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać jajka, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 35 x 25 cm natłuścić. Rozsmarować w niej łyżką połowę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Wystudzić. Drugi placek upiec w ten sam sposób. Krem budyniowo-maślany: 750 ml mleka(...)zrobiły się w nim grudki. Budyń przykryć folią, dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierać. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony blat ciasta, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyMagda Zawsze sceptycznie podchodziłam do robienia rolady biszkoptowej – martwiłam się, że nie ogarnę zwinięcia, ciasto finalnie się rozpadnie i będzie wyglądać nieapetycznie. Przy tym niezawodnym przepisie wszelkie wątpliwości odeszły w niepamięć – wykonanie jest bardzo proste i szybkie – pieczenie zajmuje niecały kwadrans a krem to łatwizna. Delikatna, puszysta, śmietankowa rolada idealnie łączy się z prostym, niesłodkim kremem(...)użyć truskawek, jagód, wiśni) 200g dżemu malinowego – używamy takiego smaku jak użyliśmy owoców Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta oraz do rolowania Nastawiamy piekarnik na 180*. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę oraz budyń. Do osobnej miski wbijamy białka, żółtka na razie odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i mikserem zaczynamy ubijać
Smaczna Stronatakie wykorzystanie naszej niedocenionej, a jak pysznej, pietruszki. Nie od dziś wiadomo, że z korzeniowych warzyw można robić pyszne słodkości- mam tu na myśli ciasto z buraka, marchewki... Pole do popisu jest ogromne a na budyń nie wiem czy sama bym wpadła... Dobrze, że miałam inspirację. Składniki:3 korzenie pietruszki (około 500-600 gram), obranej ze skórki i pokrojonej
Mango Papajakostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 całe jaja 3 żółtka masa serowa: 500 g twarogu 1 budyń śmietankowy 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru galaretka Wykonanie: ciasto: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Kolejno dodawać jajka i żółtka i kolejno po każdym dokładnie ucierać. Dodać przesianą mąkę(...)proszkiem. Ciasto podzielić na trzy części i każdą piec w temp. 170°C około 20 minut. masa serowa: Ser zmielić dwukrotnie. Do rondelka włożyć masło, ser, cukier i jaja i wszystko razem gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodać rozpuszczony budyń w kilku łyżkach mleka. Gorącą masę wylać na pierwszy blat. Przykryć drugim blatem. masa jabłkowa: Jabłka
Pysznie & Pięknietwarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (można zastąpić 7 łyżkami mąki ziemniaczanej) 6 jajek - oddzielnie białka i żółtka 1 czubata szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) szczypta soli(...)ubijania białek) opcjonalnie 1/2 szklanki rodzynek Przygotowanie Twaróg zmielić trzykrotnie (lub użyć twarogu sernikowego albo labnehu) a następnie utrzeć lub zmiksować (na niskich obrotach miksera) z żółtkami, cukrem, budyniami, mlekiem i śmietaną. Kiedy masa serowa będzie gładka dodać stopione i schłodzone masło i jeszcze chwilę miksować. Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, dodawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazostawiamy w spokoju. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie dlatego serniki pękają. A nasz musi być idealny :) Masę(...)wolnym ogniu razem z cukrem, czekoladą i orzechami, cały czas mieszając - łatwo się przypala. Powinna powstać masa o konsystencji budyniu lub nawet odrobinę bardziej gęsta; w razie potrzeby można więc zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej. Na ostudzone ciasto wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Wiem, ze kusi, żeby od razu spróbować
sama złodyczniezbędna. Rozważałam już opcję dolnej warstwy ciastek, ale domownicy orzekli, że w żadnym wypadku, tak jest idealnie. U mnie blaszka 33x23cm Składniki: 1) ciasto francuskie (u mnie świeże) 2) masa budyniowa: - 220g masła - 2 budynie waniliowe - 2 żółtka - 100g cukru - 800g mleka - 1 łyżka cukru waniliowego - ekstrakt waniliowy 3) masa śmietanowa: - 350g(...)żelatyny +30ml wody 4) 150g dżemu truskawkowego 5) ok.150g herbatników maślanych 6) lukier: - 100g pudru (u mnie trzcinowy) - 50g kremówki - kilka kropli aromatu migdałowego Ciasto francuskie wyłożyć na blachę (u mnie o wym.37,5x24,5cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C na termoobiegu ok.15-20 minut, do lekkiego przyrumienia. Blaszkę
Smaczne Zdrowemasy dodajemy mąkę z sodą i jajkiem i zagniatamy. Dzielimy ciasto na 6-7 równych kawałków. Rozwałkujemy każdy z nich na średnicę okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut każdy placek. Placki będą po wyjęciu z piekarnika kruche i twarde. Budyń gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Studzimy. Następnie masło(...)miksujemy z cukrem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Stopniowo po łyżce dodajemy przestudzony budyń. Gotową masą przekładamy placki (oprócz górnej warstwy). Margarynę na polewę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier puder, kakao oraz mleko i mieszając łączymy składniki. Nie doprowadzamy do zagotowania. Jeszcze ciepłą polewą polewamy górę ciasta. Wstawiamy je na noc lub około 12 godzin do zimnego miejsca, aż zmięknie
ChilliJemy