ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:316/780)

przekładane ciasto chałwowe 153

starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 łyżki kakao 1 jajko 4 łyżki miodu 180 g cukru pudru 100 g masła 4 łyżki mleka 1 łyżeczka sody na krem: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 150 g masła 150 g chałwy sezamowej waniliowej na polewę(...)blat przedzielić na dwie części (później ciasto będzie twarde i się pokruszy). Boki wyrównać tak, aby ciasta były równe. Okrawki odłożyć do posypania po wierzchu.  Połowę mleka zagotować, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo, następnie dodawać po tro chę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH 226

umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego dnia. Składniki na masę jogurtową: 3 op.  jogurtów naturalnych (po 400g każdy) 250g drobnych wiórków kokosowych  2 budynie waniliowe bez cukru aromat waniliowy 5 białek(...)szkl cukru Ponadto:  słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g) Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy  jogurtowej i dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Blaszkę 20x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Docisnąć

Walijskie Pichcenie
Tort czekoladowo budyniowy 160

ciasta. Najpierw pierwszą, lekko mieszając, następnie drugą łącząc łyżka. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 30 minut.W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową.Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszona na kawałki czekoladę i gotujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy budyń rozprowadzony w 3 łyżkach mleka. Szybko mieszamy, aby nie powstały grudki(...)gazu, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i nalewką na jednolitą masę. Pod koniec dodajemy stopniowo zimny budyń czekoladowy. Masę ucieramy do całkowitego połączenia się składników, wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Ostudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nasączamy wodą wymieszaną z cytryna. Następnie każdy z blatów przekładamy masą budyniową. Całość dekorujemy

Słodkie Przyjemności
KRUCHE RURKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM 225

pudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki masła 0,5 opakowania cukru wanilinowego WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę(...)delikatnie natłuszczamy masłem. Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach termoobieg lub 200 ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu ściągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, dodajemy czekoladę. W drugiej szklance mleka mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy

Pani na deser
Sernik z mango (na kruchym cieście) 219

sera z wiaderka (dobrej jakości) 4 jajka klasy M (osobno żółtka i osobno białka) 3 łyżki budyniu waniliowego – użyłam Emix 100 g masła 1/2 szklanki cukru mała szczypta soli Dodatkowo: pulpa z mango Koala cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie:  Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier, aromat i posiekane masło(...)wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Gdzieś pod koniec dodajemy budyń (proszek). Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy pianę z białek, krótko miksujemy. Wyciągamy formę z lodówki. Na spód wykładamy naszą masę serową. Na wierzchu masy łyżeczką wykładamy pulpę z mango tworząc esy floresy. Na koniec wyciągamy resztę ciasta z lodówki, odrywamy kawałki i tworzymy tzw. łatki układając

Słodkie okruszki
Ciasto Rafaello 388

Gwarantuję, że kto je chociaż raz upiecze zrobi to kolejny raz. Ciasto znakomicie smakuje, ucieszy niejedno podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3  jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki  mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa kokosowa: 750 ml  mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 250g  masła, 4 łyżki cukru(...)przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję kokos oraz spirytus. Dokładnie ucieram.  Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję. 3.  Na masie kokosowej układam herbatniki. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szarlotka bez pieczenia z masą budyniową 123

Szarlotka bez pieczenia z przepyszną masą budyniową i lekko kwaskowym musem jabłkowym na biszkoptach to przepyszny deser na każdą okazję. Ciasto jest lekkie, wręcz rozpływa się w ustach i znika ze stołu w błyskawicznym tempie. [embed]https://youtu.be/YnWUFrxE6R8[/embed] Składniki na szarlotkę bez pieczenia (blaszka o wym 24 x 24cm): Masa jabłkowa: około 2,5 szklanki musu jabłkowego (albo(...)momentu, aż zaczną się rozpadać) 2 galaretki agrestowe (mogą być również cytrynowe) 1,5 szklanki wody (300 ml) Masa budyniowa: 2 szklanki mleka (400 ml) 3/4 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła Ponadto: około 100 g okrągłych biszkoptów Przygotowanie Półtora szklanki mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę

e-PrzepisyKulinarne
Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną 97

kaki . Przygotowanie musu z persymony jest banalne. Zmielcie owoc, dodajcie cukier, sok z cytryny i skrobię (w moim przypadku był to budyń czekoladowy). Wszystko zagotujcie i zagęśćcie. Lekko schłodzony jest gotowy do wylania na przekrojone ciasto. Przekrojenie ciasta może nie być proste. Tak czy inaczej, nie przejmujcie się tym, moje ciasto trochę się rozpadło podczas przekładania

Słodkie Gotowanie
Ciasto popapraniec 1668

łyżki kakao, 3 łyżki maku niebieskiego mielonego masa budyniowa: budyń śmietankowy 40g, 400 ml mleka, 150 g masła, łyżka cukru masa karpatkowa: opakowanie masy karpatkowej, 350 ml mleka dodatkowo: dżem wiśniowy ok 400 g, sok z 3 łyżek cytryny + 1/4 szklanki wody, płatki czekoladowe 2 opakowania Przygotowanie: ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno(...)minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, a następnie dzielimy na dwa blaty ciasta. masa budyniowa : Proszek budyniowy rozrabiamy w mleku, dodajemy cukier, zagotowujemy. Pod koniec gdy masa zacznie gęstnieć, należy mieszać, aby nie przywarła do dna. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Gdy budyń będzie już całkiem zimny, dodajemy stopniowo masło. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. masa karpatkowa: Masę rozrabiamy

Lena Gotuje
Tradycyjny sernik z rosą 156

serowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 16 g cukru waniliowego 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mleka 3,2 % 125 g margaryny Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Wyrabiamy(...)cukrem waniliowym. Następnie kolejno dodajemy twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko oraz wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 50 minut. Beza: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem białego cukru. Wykładamy je na upieczone ciasto (po tych 50 minutach). Na wierzchu możemy zrobić

VioletoweKucharzenie
Ciasto Brazylianka 1629

konsystencji ciasta, jeśli będzie za suche i nie będzie się chciało lepić, możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek.Masa budyniowa: 2 szklanki mleka3 łyżki cukruopakowanie budyniu smietankowego150g miękkiego masłaMasa Jabłkowa:1kg jabłekgalaretka cytrynowałyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy Dodatkowo:mleczna czekoladałyżka masłaMąkę siekamy z masłem

Czerwona Porzeczka
Rożki z masą budyniową, truskawkami i bitą śmietaną 335

małej czarnej. Rożki z kremem to również jedna z najbardziej ulubionych słodkości wśród małych łasuchów. Składniki: Ciasto półkruche: 250ml mąki pszennej 125g masła extra 125g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Krem budyniowy: 400ml  mleka 1 budyń waniliowy 1 żółtko 3 łyżki cukru 150g masła extra Bita śmietana: 300ml śmietany 36% 1 śmietan- fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 280g(...)rożków wysmarować masłem i nawinąć paski ciasta. Następnie posmarować rozkłóconym białkiem i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Krem budyniowy: Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie rozrobić budyń i żółtko. Po zagotowaniu mleka z cukrem dodać mleko

Szalona Kuchnia Eweliny
BARDZO KRUCHE RURKI Z KREMEM KAKAOWYM 154

pudru 2 żółtka 200 g zimnej margaryny 1 łyżka śmietanki do kawy 12% Masa budyniowa kakaowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny  1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Przygotowanie: Ciasto - mąkę krupczatkę z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki(...)ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek. Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny

Ciastka - domowe słodkości
Karpatka 227

ciasta dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać jajka, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formę o wymiarach 35 x 25 cm natłuścić. Rozsmarować w niej łyżką połowę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Wystudzić. Drugi placek upiec w ten sam sposób.  Krem budyniowo-maślany: 750 ml mleka(...)zrobiły się w nim grudki. Budyń przykryć folią, dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierać. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony blat ciasta, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami 312

Magda Zawsze sceptycznie podchodziłam do robienia rolady biszkoptowej – martwiłam się, że nie ogarnę zwinięcia, ciasto finalnie się rozpadnie i będzie wyglądać nieapetycznie. Przy tym niezawodnym przepisie wszelkie wątpliwości odeszły w niepamięć – wykonanie jest bardzo proste i szybkie – pieczenie zajmuje niecały kwadrans a krem to łatwizna. Delikatna, puszysta, śmietankowa rolada idealnie łączy się z prostym, niesłodkim kremem(...)użyć truskawek, jagód, wiśni) 200g dżemu malinowego – używamy takiego smaku jak użyliśmy owoców Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta oraz do rolowania   Nastawiamy piekarnik na 180*. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.   Do miski przesiewamy mąkę oraz budyń. Do osobnej miski wbijamy białka, żółtka na razie odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i mikserem zaczynamy ubijać

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania