ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:319/780)

Mazurek czekoladowy 222

sobie na czystych kawałkach papieru do pieczenia, wtedy można przesuwać je swobodnie po blacie i mniej się kruszą, a kiedy ciasto będzie gotowe po prostu odklejamy papier i przekładamy na talerz. Masło na krem powinno być bardzo miękkie. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony(...)Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń i kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy

Ciastkozercy
Lekkie ciasto z budyniem i masą truskawkową 1117

obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut (do zrumienienia biszkoptu). Upieczony biszkopt ostudzić.  Krem budyniowy Do rondelka wlać 2 szklanki zimnego mleka. Dodać cukier. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko zacznie się gotować to wlać masę z kubka(...)Dokładnie wymieszać i budyń gotować około 1-2 minuty. Gęsty budyń ostudzić. Następnie za pomocą miksera, zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Miksować tak długo, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i powstanie jasny krem. Na upieczony biszkopt wylać krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa budyniowa stężeje. Masa truskawkowa Na sam koniec przygotować warstwę truskawkową. Mus truskawkowy

Ugotować
Krem angielski czyli sos do ciast i deserów – praktyczne porady 178

Krem angielski jest to dosyć prosty, ale zarazem wymagający uwagi krem. Konsystencja kremu angielskiego zbliżona jest to budyniu. Krem angielski stanowi doskonałą bazę do wszelkich sosów, które wykorzystujemy w deserach czy ciastach. Składniki: 250 ml mleka 3,3% 20 g cukru (2 łyżki) 10 g cukru waniliowego (1 łyżka) 3 -4 żółtka Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. odstawiamy do przestudzenia

Ciasta z tradycjami
Snikers 234

przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej barwy to wtedy należy ciasto wyjąć). Krem  należy przygotować w następujący sposób: Ze wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń .  Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą masę kremową. Krem przełożyć na 2 placki

Różne smaki w kuchni
kolorowe oczy siostry anastazji 217

gotujące się mleko. Gdy powstanie budyń pogotować chwile i zdjąć z pieca. Gdy ostygnie utrzeć margarynę na puch i dodać stopniowo budyń.  Rozpuścić galaretkę w pół litra wody i poczekać aż zacznie tężeć.  Na ciemne ciasto rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch układamy pokrojone kawałki rolady. Smarujemy je resztą masy. Na sam wierzch układamy brzoskwinie lub ananasy i zalewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Snikers 2152

przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej barwy to wtedy należy ciasto wyjąć). Krem należy przygotować w następujący sposób: Ze wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń .  Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą masę kremową. Krem przełożyć na 2 placki

Słodkości i nie tylko
Sernik królewski 232

jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 1kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 5 jajek 150g cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (sam proszek) 100g masła     *** Przygotowujemy wszystkie składniki na kruche ciasto (masło kroimy w kostkę) i zagniatamy je razem. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na 2 godziny do lodówki *** *** Następnie ciasto dzielimy

Blog z Apetytem
Karpatka 235

się zagotuje wlać mleko wymieszane z mąkami i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Miksować aż składniki dokładnie się połączą. Na desce ułożyć jeden blat upieczonego ciasta. Na ciasto wyłożyć krem i ładnie wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA, NA CIASTKACH PEŁNOZIARNISTYCH 201

Dodam jeszcze tylko, że przygotowuje się je błyskawicznie, mimo wersji z domowym budyniem. Zalanie ciastek gorącym budyniem sprawia, że szybko miękną tak, że nie trzeba nawet czekać przepisowych 12 godzin na nałożenie kremówki, wystarczy dobrze schłodzić i można kończyć ciasto. Choć oczywiście najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień, ale kto niecierpliwy może degustować wcześniej. Na blogu jest już przepis(...)wrzenia. Energicznie mieszając gotowałam jeszcze ok.1 minuty. Następnie zdjęłam garnek z palnika i gorącym budyniem zalałam herbatniki na blaszce. Masę równo rozsmarowałam, wyłożyłam ostatnią, trzecią warstwę herbatników, docisnęłam i odstawiłam do schłodzenia. Po kilku godzinach (w przepisie było, że po 12h) na ciasto wyłożyłam ostatnią warstwę, czyli ubitą śmietanę, rozsmarowałam równo (zrobiłam wzorek), starłam czekoladę i odstawiłam do lodówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
pyszne placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym... 161

potrzeba, jabłka 2 sztuki duże, truskawki 50 dag, cukier puder 2 łyżki, śmietana 12% 330 gram, cukier puder do posypania Mąkę przesianą , mleko, budyń, cukier, sól, aromat arakowy, wodę gazowaną rózgą dobrze wymieszać na gładkie ciasto, powinno być nie za gęste dość lejące. Obrane jabłka zetrzeć na tarce "plasterki" do ogórków, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać, odstawić

W Mojej Kuchni Lubię
Tort ajerkoniakowo -kokosowy 215

cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem, Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut KREM: Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie

Camilla w kuchni
Śliwkowiec 241

sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do białek wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao oraz żółtka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm  35 cm i pieczemy w 180 C przez około 30 minut. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Drugą szklankę mleka wraz z cukrami zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy budynie, mieszamy i chwilę gotujemy. Budyń zestawiamy(...)masy budyniowej wykładamy na wierzch biszkopta. Na budyniu układamy śliwki kalifornijskie ( moczone przez 1 godzinę w ciepłej wodzie a następnie odsączone). Galaretkę rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kompieli wodnej, dodajemy do niej resztę masła, śmietanę oraz lekko tężejącą galaretkę. Czekoladową masę przekładamy na wierzch ciasta i odstawiamy go w chłodne miejsce do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Sernik z makiem i dżemem mirabelkowym 155

pudru 220g mąki 150g masła Składniki na masę: 500g śmietany 12 lub 18% 250g masy makowej 3 jajka 50g cukru pudru budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) skórka z połowy cytryny ok. 200g dżemu z mirabelek Wykonanie tradycyjne: Ciasto: Do miski wsypać 50g cukru pudru, dodać mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Zmiksować za pomocą miksera lub szybko zagnieść rękami

Mania Wypiekania
Zebra przekładana śmietaną 130

łasuchów , a i dla tych co od czasu do czasu lubią zjeść coś słodkiego na ząb , mam nadzieje że to ciasto także znajdzie swoich fanów . Składniki  2 szklanki mąki ( typ 405 ) 4 jajka  szklanka cukru  1 budyń  cukier waniliowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka mleka  2 łyżki kakao(...)waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie do ubitych żółtek dodaje mleko , mąkę , proszek do pieczenia , budyń i dokładnie mikserem mieszam , kiedy masa jest dobrze wymieszana , to dodaję ubite białka i delikatnie łyżką mieszam tak aby nie stracić puszystości .  Kiedy ciasto mamy gotowe , dzielę na dwie części , do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam , następnie formę smaruję masłem

Mój Smak
Ciasto francuskie - kolejna odsłona 257

zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła).Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany krem, przykryć drugim ciastem.W wersji z lukrem masło należy roztopić, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać i rozsmarować na wierzchu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała