włoskich, drobno posiekanych Piana z białek: 5 białek 180 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Maślana kruszonka: 100 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 60 g migdałów, drobno posiekanych (pominęłam) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść dłońmi, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce(...)posiekane orzechy włoskie. Całość krótko zmiksować. Jeśli jest taka potrzeba, dosłodzić. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Piana z białek: Białka (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Po dodaniu całego cukru, wsypać budyń i dokładnie, ale delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę wyłożyć na masę makową, wyrównać. Maślana kruszonka: Miękkie masło rozetrzeć
Nastoletnie Wypiekaniegotowy w wiadereczku ) 5 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia(...)margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Izabelawkuchnimąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180’C *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy pół szklanki. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka (mleko musi zacząć wrzeć), dodajemy miód i cały czas mieszamy, gotujemy(...)minuty). Budyń studzimy (musi być zupełnie zimny). Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem przekładamy na wystudzony biszkopt. Jedną łyżkę kremu odkładamy do dekoracji, zrobimy nim później oczka pszczółek. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę *** *** Galaretki rozpuszczamy
Blog z Apetytemwaniliowego 200 gram masła Niecała szklanka cukru Polewa : ½ kostki margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Gotujemy budyń waniliowy w ½ l mleka ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Odstawiamy do ostygnięcia. Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Obrane jabłka kroimy w kostkę przesmażamy z dodatkiem(...)Masło ucieramy z niecałą szklanką cukru na jednolitą masę i dodajemy stopniowo zimny budyń ( nadal ucieramy ). Gotowy krem wykładamy na wystudzone jabłka. W garnku umieszczamy ½ kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżkę wody i 2 łyżki kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając lecz nie gotujemy. Studzimy. Chłodną polewą polewamy ciasto. I teraz wystarczy trochę zaczekać aż ciasto będzie zupełnie zimne. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyszklanki gorącej wody, gdy ostygnie to dodajemy wiśnie i mieszamy. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na spód biszkopta i wstawiamy ciasto do lodówki. 1,5 szklanki mleka stawiamy na palnik, w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, gdy mleko zacznie wrzeć to dodajemy cukier kryształ i delikatnie wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 3 min. Gorący(...)puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostygnięty budyń oraz cukier puder. Gotową masą smarujemy zastygniętą galaretkę. Warstwę kremu przykrywamy drugim biszkoptem. Masło podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem, następnie dodajemy mleko i mieszamy. Rondelek ściągamy z ognia i dodajemy przesiane kakao i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Polewą dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi
kulinarne odsłony patiCiasto na śmietanie jest wyjątkowe, pachnące i wilgotne w środku. Bardzo szybko się je przygotowuje. Upieczone z owocami sezonowymi smakuje rewelacyjnie. Polecam bo jest pyszne. SKŁADNIKI : 100 g masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka gęstej śmietany 1 budyń waniliowy 40 g 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE : Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem z cukrami i jajkami aż składniki się połączą. Następnie dodajemy śmietanę, chwilkę ucieramy. Wsypujemy budyń, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/30 cm. Równo je rozprowadzamy. Na wierzchu ciasta rozsypujemy owoce i lekko je dociskamy. Pieczemy
Kulinarne Fantazje Mariolibrązowego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Formę na tarę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Wykładamy ciastem formę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. W rondlu doprowadzamy śmietankę z rozdrobnionymi pistacjami i z cukrem wanilinowym do wrzenia. W średniej misce(...)rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pistacjami i gorzką czekoladą. Artykuł Tarta z pistacjami w roli głownej pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkzlikwidować wszystkie nierówności. Ciasto ma być dobrze wypieczone, ale płaskie. Po tym czasie ciasto wystudzić. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów formy. Masa kremowa: 500 ml mleka 250 ml śmietany kremówki 25 g cukru waniliowego 150 g cukru 6 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować budyń, często mieszać, by nie utworzyły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas ucierać. Na spód blaszki wyłożyć pierwszy płat ciasta francuskiego, na wierzch wyłożyć masę budyniową. Wyrównać, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 2 opakowania śmietan-fixu 1 łyżka
Domowa cukiernia Ewypopołudniowej kawy. Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka i ciasto gotowe. Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 200g masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 500g(...)studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Ten krem wykładamy na ostudzony biszkopt. Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Maliny układamy na kremie i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Pyszności Słodkościjogurtowa: 3 duże jogurty greckie (40 dag) 8 jaj 3/4 szklanki cukru 2 opakowaniu cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/2 szklanki oleju Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, kakao i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy(...)wszystko razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20 minut. Masa jogurtowa: Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jogurt i budynie (w proszku). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą. Na końcu dodajemy olej i delikatnie mieszamy
Qchnia po prostupyszne rurki podwójnie kawowe podane z łagodną kawą, idealne na miłe rozpoczęcie sobotniego dnia SKŁADNIKI Ciasto: 125 g masła, 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl. śmietany, szczypta soli Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej Subtil , 3 łyżki likieru kawowego Dodatkowo: 1 białko, 2 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki masła(...)góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Rurki owinięte ciastem smarujemy białkiem a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-18 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą
słodki brateksezonowe owoce- u mnie truskawki i trochę gruszki oraz kwaśna śmietana. SKŁADNIKI Kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maki krupczatki 1.5 szklanki cukru 370g margaryny PALMA 6 żółtek 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa 6 białek szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 220g wiórek kokosowych 750 ml kwaśnej śmietany(...)Dodajemy do białek z cukrem śmietanę - miksujemy na wolnych obrotach.Wiórka kokosowe mieszamy razem z budyniami i mąką ziemniaczaną,dodajemy do białek i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.Masę kokosową wykładamy na podpieczony spód.na wierzch kładziemy owoce. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce i układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy w 180C przez ok.70
Mała w garnku mieszaforma 12 cm x 31 cm): WAŻNE: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 1,75 szklanki (240 g) mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia kawałków gruszki 1 kostka (200 g) masła 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego 3 jajka 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki tartego(...)czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie tarty imbir oraz ziarenka kardamonu roztarte w moździerzu. 4) Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać mikserem. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać kawałkami gruszki. 6) Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Fitsweet.meforma 12 cm x 31 cm): WAŻNE: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: 1,75 szklanki (240 g) mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia kawałków gruszki 1 kostka (200 g) masła 0,75 szklanki (120 g) cukru trzcinowego 3 jajka 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia 2 łyżeczki tartego(...)czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie tarty imbir oraz ziarenka kardamonu roztarte w moździerzu. 4) Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać mikserem. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać kawałkami gruszki. 6) Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Fitsweet.mewięc tym razem zaproponuję Wam coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście podwajam składniki :) Składniki: - 4 żółtka - 1 1/2 szklanki cukru - 2 cukry wanilinowe - 2 budynie waniliowe - 50 dag masła - 30 dag wiórków kokosowych - paczka okrągłych biszkoptów - 3 szklanki(...)taką ilością cukru ciacho wyszło za słodkie, a dla bliskich było idealne, więc to kwestia gustu :) Gdy wszystko mamy ładnie utarte dodajemy budyń i większość wiórków kokosowych - zostawiamy tyle, by wystarczyło nam do posypania ciasta z góry. Teraz pozostaje wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć biszkopty, na nich połowę masy, na niej kolejną warstwę biszkoptów, potem masa
Kulinarne zapędy Kokosaciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam na pół. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 0,5 litra soku(...)szkl. wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń. Odłożyć troszkę kremu do posmarowania wierzchu.Połową masy posmarować jeden płat ciasta . Ułożyć delicje namoczone w kawie czekoladą do dołu . Wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim plackiem.Posmarować kremem. Na kremie ściśle poukładać brzoskwinie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia