ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:302/780)

Ciasto chałwowe bez pieczenia. 166

Pyszne ciasto chałwowe z nutką wanilii. Bez pieczenia, podane dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: KREM: - 600 ml. mleka - szczypta soli - 1/2 szkl. cukru - 200 gr. masła - 2 budynie waniliowe w proszku - 300 gr. chałwy waniliowej POLEWA: - 100 gr. czekolady gorzkiej - 100 ml. śmietanki kremówki 30 % DODATKOWO: - 60 szt. herbatników - słoiczek dżemu truskawkowego - krokant do ozdoby ciasta * foremka 24cm. x 32cm(...)wlewamy do gotującego się mleka. Chwilkę budyń gotujemy, a następnie zostawiamy do ostygnięcia. - do misy miksera wrzucamy kostkę miękkiego masła o temperaturze pokojowej i ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Dobrze mieszamy - na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli

RITA food channel
Ciasto chałwowe bez pieczenia. 175

Pyszne ciasto chałwowe z nutką wanilii. Bez pieczenia, podane dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: KREM: - 600 ml. mleka - szczypta soli - 1/2 szkl. cukru - 200 gr. masła - 2 budynie waniliowe w proszku - 300 gr. chałwy waniliowej POLEWA: - 100 gr. czekolady gorzkiej - 100 ml. śmietanki kremówki 30 % DODATKOWO: - 60 szt. herbatników - słoiczek dżemu truskawkowego - krokant do ozdoby ciasta * foremka 24cm. x 32cm(...)wlewamy do gotującego się mleka. Chwilkę budyń gotujemy, a następnie zostawiamy do ostygnięcia. - do misy miksera wrzucamy kostkę miękkiego masła o temperaturze pokojowej i ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Dobrze mieszamy - na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli

RITA food channel
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 283

przegięłam” z ilością ;-). To już chyba ( przynajmniej na razie) ostatnie ciasto z owocami. Tym razem zrobiłam biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Składniki na biszkopt ( duża blacha) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku bez cukru 3 szklanki mleka(...)pieczenia, wszystko połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się nie tworzył kożuch) i wystudzić. Wystudzony budyń dokładnie zmiksować z masłem. Gotowy krem budyniowy

Na słodko lub wytrawnie
Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) 167

minut  (lub dłużej; w zależności od piekarnika) w 180-190 stopniach. (Ciasto powinno być zarumienione po bokach i z wierzchu.)  Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 3 blaty. Przygotować krem.   Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z rozmieszanymi budyniami. Mieszać do zgęstnienia i zagotowania(...)przykryć, aby nie robił się kożuszek.) Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem, a na końcu z sokiem cytrynowym. Krem schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia i podzielić na 3 części. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfitur

Di gotuje
Orzechowiec z powidłami 209

wanilinowy Składniki na krem do przełożenia: 1 szklanki cukru 6 białek 0,5 ml  mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na 2 prostokątne formy do pieczenia ciasta smarujemy powidłami. Białka ubijamy(...)nagrzanym 180 stopni C. Gotujemy 1,5 szklanki mleka w reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową do dołu. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego

kgwjanczewo
CIASTO "OCZY CARYCY KATARZYNY" 161

ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 całe jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń  śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła Galaretka(...)budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić. 7. Przełożyć ciasto (od dołu) 1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty) połowa kremu okrągłe biszkopty nasączone

Mała w garnku miesza
Ciasto Oczy Carycy 2586

łyżki kakao1/3 szklanki oleju rzepakowegoKrem:1 i 2/3 szklanki mleka1 budyń waniliowy / śmietankowy2 łyżki cukru1 cukier waniliowy1 kostka miękkiej margarynyGalaretka:2 galaretki (u mnie wiśniowe)2 łyżki cukru1/2 litra wodyNapar kawowy:1 łyżka kawy rozpuszczalnej1 łyżka cukru1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto)+ okrągłe biszkopty+ polewaSposób wykonania:1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier(...)budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić.7. Przełożyć ciasto (od dołu)1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty)połowa kremuokrągłe biszkopty nasączone

Kuchnia domowa Ani
Orzechowiec 157

margaryny (pół kostki) 2 łyż miodu 0,5 szklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto  Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.  polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane  orzechy(...)jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec po 15 min (180-190 stopni) Krem Żółtko rozbełtać w pół szklanki mleka  następnie dodać mąkę i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotować na małym ogniu. Do gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić.Masło ucierać

Wypieki Uli
Karpatka najlepszy przepis na tradycyjne polskie ciasto 53

Najlepszy przepis na karpatkę z ciasta parzonego wymyślony przez Mamę. Spód jest klasyczny – jasny, a wierzch kakaowy z przepyszną domową masą budyniową. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kawą, dlatego w myśl przysłowia: „ Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser.”- Ernestine Ulmer Na blachę: 23cm x 35cm Ciasto: Składniki: 190 g masła 82% 190 g maki(...)prawdziwą wanilią Wykonanie: 2/3 ilości mleka zagotować. W 1/3 ilości mleka rozprowadzić dokładnie mąkę, żółtko i budyń. Wlać do gotującego się mleka i zagotować jak budyń. Po ostudzeniu dodać masło i zmiksować. Dodatkowo: Kakao, cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przełożenie ciasta: jasne ciasto karpatkowe + krem + kakaowe ciasto karpatkowe + posypać cukrem pudrem i kakao Smacznego!!! Karpatka-najlepszy-przepis-na-tradycyjne-polskie

Przepisy Babci
Dwukolorowy sernik z gruszkami 141

Całość miksujemy.  Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. 4 żółtka ucieramy z twarogiem , resztą cukru, kremówką, 1,5 opakowania budyniu i rodzynkami. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka. Masę twarogową wylewamy na ciemne ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone gruszki. Pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu, uchylić piekarnik i odczekać aż ostygnie. Można ozdobić na wierzchu truskawkami

Różne smaki w kuchni
Kruche z czarną porzeczką i budyniem 138

wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyń: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżeczek cukru kilka kropel esencji(...)łyżeczki żelatyny Owoce wymieszać z bułką i żelatyną. Odstawić. Na podpieczony, wystudzony spód wyłożyć owoce. Na owoce przekładamy łyżka po łyżce budyń (nie przekładamy całego od razu i nie rozsmarowujemy). Na wierzch ścieramy pozostałą część zmrożonego ciasta. Całość pieczemy ok 45-50 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pokoleniowy tort makowy 172

tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20-25 minut. Przygotowanie kremu budyniowego waniliowego – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/truskawkowe-ciasto-z-galaretka-i-kremem-budyniowym/ Przygotowanie kremu czekoladowo kawowego – dobrą kawę wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Przykryć i zostawić aż ostygnie. Odcedzić kawę. Powinno pozostać nam około 1/4 czystej mocnej kawy. Budynie rozmieszać w pół(...)długo aż budynie zgęstnieją. Odstawić żeby masa ostygła. Jak już budyń jest zimny to utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu, bardzo dokładnie wymieszać. Można wlać odrobinę spirytusu. Wykonanie tortu – ciasto makowe przeciąć w wzdłuż na dwa równej grubości ciasto. To samo zrobić z biszkoptem. Przygotować talerz do toru i układać w następującej kolejności ciasto

Kuchnia Pokoleń
Mokry sernik z brzoskwiniami... 131

mokrych ciast:)Nie jest suchy a smakuje lepiej niż sklepowy:)Zdjęcia będą póżniej bo mam nie na tym kompie;) SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki tortowej 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI MASA SEROWA:) 1 kg twarogu ja daję już gotowy z wiadereczka 2 całe jajka 2 budynie żółte więc albo vanilka albo śmietanka(...)proszek do pieczenia-wszystko zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do lodówki, drugą wyłożyć na blachę. Ser, jajka, cukier, margaryna, budyń, aromat wszystko zmiksować na gładką masę. Na pierwszą część ciasta wyłożyć masę serową, na to osoączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie z 5 białek ubić pianęz 1 szkl. cukru. Zalać brzoskwinie. Na to pokruszyć drugą

Moje Słodkie Piekiełko
Karpatka 254

takiej samej wielkości blaszkach. Można zrobić to bezpośrednio na blaszce wcześniej wysmarowanej masłem   lub na papierze. Ja na cieście robię widelcem delikatne fale . Piec 20-25minut ( w zależności od piekarnika) w 200stopniach. Blaszka 25x38 Składniki masy budyniowej: 3 budynie waniliowe lub śmietankowe, po 40g 750 ml mleka 1/2 szklanki cukru  300g masła 2-3 łyżeczki cukru waniliowego(...)rozprowadzić budyń oraz roztrzepane żółtka , resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać budyń i energicznie mieszając ugotować . Po ugotowaniu budyniu wystudzić go, po czym wkręcić miękkie masło na gładką jednolitą masę. Jeden blat ciasta ułożyć z powrotem do blaszki, w którym się piekło wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem obficie

W garach u Gosi
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 156

owoców:) Ja wykorzystałam pyszne, żółte śliwki, które dostałam od sąsiadki mojej mamy. Idealnie sprawdziły się w cieście! tortownica o śr. 26cm   Składniki:    5 jajek,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  200g masła lub margaryny, szklanka cukru,  1 budyń waniliowy (40g),  łyżeczka proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki cynamonu,  łyżka cukru waniliowego(...)utrzeć na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie

Z miłości do słodkości