się w ustach musem z białej czekolady,smak raju, prawdziwa poezja smaku! Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki wiórek kokosowych białych 3 łyżki cukru Masa serowa: ½ kg twarogu półtłustego 4 jajka wiejskie 1 budyń kokosowy z cukrem 150 ml mleka kokosowego 50 ml likieru kokosowego ½ szklanki cukru(...)taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp
Wanilia i Kardamontakie na raz. Nie są ani trudne i czasochłonne w przygotowaniu. Składniki: (na około 35-45 sztuk) ciasto: 125 g masła 1 1/4 szklanki wody 1 1/4 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli łyżka cukru krem ok 600ml mleka 2 budynie waniliowe 200 g masła 5 łyżek cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą(...)dodajemy jajka i mieszamy. Wykładamy za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch. Masło ubijamy mikserem
Lena GotujeSłoiczek pełen pyszności. Idealny jako masa do ciasta, pyszny do podjadania w towarzystwie ciasta i kawy. Urozmaici Świąteczne menu. Co nam trzeba? 500ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 dojrzałe banany cytryna -sparzona wrzątkiem cukier waniliowy z prawdziwą wanilią – 2 czubate łyżki łyżka masła Robimy! Przygotowujemy budyń z podwójnej porcji, wraz z cukrem. Po przygotowaniu mieszamy z łyżką masła
Latosiowydomjednej sztuce na pewno się nie skończy! Gorąco polecam :) Składniki: (na około 30 sztuk) Ciasto ptysiowe: 3 średnie jajka w temperaturze pokojowej 190 ml wody 90 g masła 3/4 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru * Nadzienie: 400 ml mleka 1 budyń śmietankowy/ waniliowy 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia * Zamiast kremu(...)pieczenia wyciskać niewielkie, okrągłe porcję ciasta (mniej więcej 30 sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 20-25 minut do ładnego zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. 2. Nadzienie: 350 ml mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka
Nastoletnie Wypiekanieupiec wcześniej a potem tylko przełożyć masą. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki sody 200 g margaryny 3 jajka 3 łyżki miodu Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 100 g masła Krem: 3/4 l mleka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 250 g margaryny Sposób(...)ostygnięcia 3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko z cukrem i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy margarynę pokrojona w kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na pierwszy blat ciasta wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy
Na Ciasteczkowych Papierachpianką budyniową dobiega prawie końca...a ja właśnie dopiero dziś piekłam to ciasto..ja co prawda korzystałam z przepisu Kasi, jest on w sumie taki sam..troszkę różni się tylko ilością oleju..U mnie pianka jest ciemna..a to dlatego, że miałam w domu tylko jeden budyń śmietankowy i jeden czekoladowy.. 1 kostka margaryny Kasia(...)Odstawić do wystygnięcia.Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując wsypać najpierw budynie, a następnie wlać cienką stróżką olej.Powstałą piankę wyłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać. Na piance ułożyć owoce.Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec około 30 minut
Moje domowe kucharzeniedodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 18cm. Piec ok. 30-35minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, cukier waniliowy, 6 łyżek drobnego cukru do wypieków, 250g malin, budyń waniliowy, 500ml mleka, 2 płaskie(...)całkowitego ostygnięcia. Masło i margarynę utrzeć na biały puch. Stopniowo dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodawać po jednym żółtku. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać 3 łyżki nalewki z malin. Pierwszy blat ciasta nasączyć resztą nalewki zmieszaną z wodą. Posmarować łyżeczką dżemu. Wyłożyć trochę kremu, ułożyć połowę malin, ponownie rozsmarować trochę kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć
Z miłości do słodkościtwarogu (u mnie nie mielony) 2 szklanki puree z dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika spód i kruszonka: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Uwaga: klei się dość mocno do rąk, ale takie ma być. Wkładam przygotowane ciasto do lodówki na ok. 20 minut(...)Miksuję, a gdy masa jest już gładka (będzie dość rzadka), wsypuję budynie i dokładnie mieszam. Na chwilę odstawiam, pod wpływem budyniu masa nieco zgęstnieje. sernik: Na podpieczony spód wlewam zgęstniałą masę, wyrównuję wierzch, a następnie rozkładam kruszonkę z pozostałego ciasta. Sernik wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 1h i 10 minut w 180 stopniach. Studzę w uchylonym piekarniku
W kuchni Karmel-itkiopakowanie, śmietana kremówka 150 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jabłka pokroić w kostkę z pomarańczami, wymieszać z cukrem i budyniem jajka, olej, cukier, kakao, mąkę z proszkiem utrzeć robotem, ciasto będzie gęste wlać maślankę i połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia i wlać 3/4 ciasta na cieście rozsypać owoce
W Mojej Kuchni Lubiędojrzewać jabłka. W moim ogrodzie mam jabłoń, z której spadły pierwsze owoce i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania delikatnego ciasta z jabłkami w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm: Składniki: 1kg jabłek 3 budynie śmietankowe 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 150g wiórków kokosowych(...)cukru. Jabłka odcedzić, przestudzone wyłożyć na biszkopt. 4. W szklance wody rozpuścić budynie, wlać do gotującej się wody po jabłkach. Następnie ciepłą masę budyniową przełożyć na biszkopt z jabłkami. 5. W rondlu rozpuścić masło z dodatkiem 1/2 szklanki cukru, dodać wiórki kokosowe. Zagotować. Kokos wyłożyć na ciasto budyniowe i zapiekać około 10 minut w temperaturze 170 st.C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciwszystkich wielbicieli batonika bounty, kokosanek oraz kokosu to ciasto na pewno wam posmakuje. W dodatku robi się je bardzo szybko i bardzo szybko też znika ;) Składniki na tortownicę o śred. 24 cm 3 jajka niecałe 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 4 łyżki mleka 150 gr masła roztopionego i ostudzonego 250-300 gr wiórków kokosowych(...)gorzkiej do polewy + 3-4 łyżeczki słodkiej śmietany 30 % lub 36 % 1. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto rozgrzejmy piekarnik do 180-190 stopni. 2. Roztrzepujemy jajka z cukrem ( możemy za pomocą widelca bądź trzepaczki). Kokos łączymy z roztopionym masłem. Przekładamy go do jajek i dodajemy budyń proszku oraz mleko. Gdyby całość była za rzadka to dosypujemy jeszcze kokosu, jeśli natomiast będzie
Gotowanie...to proste !smaku waniliowym ) 1 niepełna szklanka cukru 5 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny pół szklanki rodzynek 1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach(...)margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę
Izabelawkuchniposiekaną (zimną ) margarynę i wszystko musimy posiekać razem. Na koniec dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok 60 minut do zamrażalnika. Masa śmietanowa: 440 gram kwaśniej śmietany (18 %) 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić gruszkami(...)rozpuszczenia się cukru i uzyskania gładkiej masy, stopniowo dodajemy olej, esencję oraz budyń cały czas miksując, następnie śmietanę, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę (22 x 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta, lekko przyciskamy do blaszki. Następnie wykładamy owoce, a na nie masę śmietanową
Słodka Kraina WypiekówTort chałwowy z orzechami przygotowałam z okazji urodzin mojej mamy. Ona bardzo lubi chałwę, więc tort o smaku chałwy orzechowej był idealnym pomysłem. Ciasto jest bardzo proste. Składa się z biszkoptu przekrojonego na 3 części oraz masy budyniowej z dodatkiem chałwy. Tort chałwowy udekorowałam zmielonymi orzechami. Ważne jest, aby tort przygotować(...)użyć zaparzonej herbaty lub kawy. Biszkopt przełożyć 1/2 masy. A drugą połową wysmarować cały tort. Tort udekorować posiekanymi orzechami. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc, aby masa zgęstniała. Krok po kroku: 1. Ugotować budyń i wystudzić 2. Ubić pianę z białek z cukrem 3. Dodać żółtka 4. Przesiać mąkę i delikatnie
KuchniaWeDwoje.pl