masła w temp. pokojowej * budyń waniliowy Sposób przygotowania: W misce wymieszać łyżką wszystkie składniki masy makowej tzn. mak, jajka budynie i wiórki. Przygotowaną masę makową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( użyłam blaszki 25x35, może być większa, wtedy ciasto wyjdzie po prostu niższe ale równie pyszne ) W misce ubijamy białka na sztywno. W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem(...)masłem. Do masy z żółtkami dodajmy ser, śmietanę, oraz budyń i chwilę miksujemy na koniec dodajemy białka. Zmiksować na najmniejszych obrotach i przelać do blaszki na masę makową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok 75 minut. ( Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić można przykryć w trakcie pieczenia ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu zaczekać do całkowitego wystudzenia
Kulinarne przygodysłodkie, bardzo miękkie. Wbrew pozorom alkohol nie jest mocno wyczuwalny, chociaż po zjedzeniu kilku kawałków tego ciasta nie radziłabym siadać za kierownicą ;) Polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka 80 g cukru 75 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 425 ml mleka 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka(...)żółtka, połączyć. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem - budyń ugotować na mleku, odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony budyń
Domowa cukiernia Ewyschłodzonego masła 5 żółtek Piana budyniowa: 5 białek 120g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) około 550g malin (ja część malin zastąpiłam borówkami) Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Schłodzone masło(...)się gęsta i lśniąca. 6. Do piany z białek dodać dwa budynie i dokładnie wymieszać. Następnie w 3 partiach dodać olej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą. 7. Gotową pianę wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Na wierzchu gęsto poukładać owoce. Drugi kawałek schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę
Mała Cukierenkawykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę. Masa budyniowa. Z mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki. dodajemy
W kuchennym oknie Ewymieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę. Masa budyniowa. Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki. Wymiksować do masy budyniowej. Dodać
W kuchennym oknie EwyFormę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto. 6. Piec w temp 180 st. do suchego patyczka około 25 minut. 7. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół. Wykonanie masy: 0,5 l mleka i 3/4 szkl mleka 2 budynie waniliowe Winiary 35 g 1/2 szkl cukru 250 g wiórek kokosowych 200 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy wykonanie : Mleko wlać(...)małym ogniu około 15 minut żeby mleko trochę wsiąkło w kokos , dodajemy margarynę i mieszamy żeby się rozpuściła . Wlewamy budyń rozrobiony w 3/4 szkl mleka , wlewamy do kokosu i chwilkę gotujemy żeby masa zgęstniała . Masę studzimy . Przełożenie ciasta ; Na spód ciasta wykładamy połowę masy , na masę drugą połowę ciasta . Wierzch smarujemy resztą masy i odstawiam do stężenia. Polewa : 2 tabliczki
Sama słodycz i szczypta chiliwykorzystałem sposób drugi. Tak więc teraz nasza tarta musi się podsuszyć, piekarnik 180 stopni, termoobieg i do nagrzanego pieca wkładamy ciasto na 10-15 min. Nie zapominajcie mieszać jabłek z gruszkami, będą coraz bardziej przypominać budyń albo kisiel, a to lubi się przypalić. Gdy nasza tarta jest już podpieczona wyjmujemy ją z pieca i na ciepłe ciasto wykładamy nasze
Kuba Gotujekolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego masła 82% Polewa: 100g czekolady np. deserowej 70ml mleka Dekoracja (którą(...)kolejną warstwą herbatników, które także lekko moczymy wodą i smarujemy resztą masy krówkowej. Miękkie masło miksujemy, a następnie dodajemy po trochu zimny budyń ciągle miksując, do chwili, gdy krem będzie gładki i jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce
Smakowy Rajcukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 1 szkl cukru 5 jajek 1 budyń śmietankowy b/c (proszek) 100 ml śmietany kremówki 30% 200 ml oleju 250 ml Advokaat Dalkowski Starotoruński Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać(...)ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i przestudzić. Ciasto nie może być zbyt gorące przed wylaniem masy serowej. Masa serowa: Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, cukier i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Dodać budyń w proszku, olej i znowu zmiksować. Na koniec wlewać wolnym strumieniem adwokat i miksować
Ala piecze i gotujeprzynajmniej dzień przed planowanym podaniem, aby blaty miodowe zmiękły. Składniki: (na tortownice o średnicy 26 cm) Ciasto: 350g mąki pszennej 125g margaryny jajo 3 łyżki cukru 4 łyżki płynnego miodu 4 łyżki mleka 15g cukru waniliowego łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 2 niepełne szklanki mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła pół laski wanilii(...)części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wycinamy kształt formy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około 12 minut w 180 stopniach C. Krem budyniowy: Odlewamy Pól szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń
Pyry na Gazciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon, sok z cytryny, skorka pomarańczowa, czekolada czy kawa. Tym razem użyłam kremu patissiere to idealnie(...)żółtko KREM PATISSIERE: 250 ml mleka szczypta cynamonu 3 żółtka 50 g cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki masła DODATKOWO: 400 g śliwek cukier puder Przygotowujemy ciasto kruche: Przesiać mąkę, dodać cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Z ciasta utworzyć kulę, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki
Kuchnia w oparachBabka tulipan jest bardzo efektowna, kolorowa i smaczna. Idealna na Święta Wielkanocne Składniki: Ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju szczypta soli odrobina aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy 1 kisiel żurawinowy lub malinowy 2 łyżki maku 2 łyżki kakao odrobina czerwonego barwnika spożywczego(...)mieszamy z ciastem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części: I części dodajemy kakao; II części dodajemy mak; III części dodajemy kisiel i odrobinę czerwonego barwnika; IV części dodajemy budyń. Wszystkie części dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wylewamy w tej samej kolejności do formy na babkę z kominkiem
Podróż w kulinariaPiątnica – 2 jajka – 4 żółtka – 1 szklanka cukru – 2 cukry wanilinowe – 2 budynie śmietankowe – 3 szklanki mleka – 1/2 szklanki oleju roślinnego Beza -6 białek -1 szklanka cukru Wykonanie: Kruche ciasto – Do mąki dodać proszek do pieczenia, starte na tarce zimne masło i cukier puder. Rozkruszyć(...)zagnieść gładkie ciasto, uformować je w kulę i odłożyć do lodówki. – Dużą blaszkę do pieczenia ( 25×40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. – Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie blaszki, po czym docisnąć palcami na gładko. – Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut
To co kochamjedno z ciast, które lubię najbardziej, chociaż dziś dodałam do niego banany... Kokos i banany mmmm idealne połączenie...rozpływa się w ustach... Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki 2 łyżki kakao pół tabliczki czekolady 1 łyżka proszku do pieczenia Na masę kokosową: 2,5 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe 200 gram masła(...)dokładnie, podobnie jak przy wyrobie muffinek... żeby ciasto miało tzw. purchle.Pieczemy 30 min. w tem. 180 st.Masa:2 szklanki mleka gotujemy, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Gotujemy około 10 minut ciągle mieszając by wiórki sie nie przypaliły.W pozostałym mleku mieszamy budynie.Mleko zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wlewamy budyń.Z powrotem całość gotujemy na bardzo małym
NaKońcuJęzykapodczas przygotowania. Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :) Ciasto kruche: 800 gram mąki 5 żółtek 1 jajko 300 gram margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku(...)cynamon 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu olejek migdałowy Masa serowa: 1000 gram sera 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich
Ciasteczkowy Potwór