ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:309/780)

Cycki murzynki 289

Tego życzę wszystkim Panią i nie tylko:) Składniki: *Ciasto - biszkopt: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Ciasto - makowo - kokosowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka zmielonego maku - suchy mak, wystarczy zmielić w młynku do kawy 100 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Krem(...)żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy. Zmiksowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszać, aż do momentu tworzenia się pęcherzyków - tzw. "bąbelków". Gdy budyń ostygnie, dodajemy go porcjami do zmiksowanej margaryny.  "Składamy ciasto" Na dno blachy układamy biszkopt nasączony sokiem z cytryny i wody. Następnie wykładamy 3/4 kremu, biszkopt bezowo - makowy i 1/4 kremu. Na samej górze układamy biszkopty

Piekę, bo lubię
Placek śliwkowy z kruszonką. 426

przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami!    PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ.           Składniki: Ciasto: 170 g mąki pszennej tortowej 130 g mąki pszennej 650 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa śmietanowa: 3 jajka 225 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 65 g cukru 20 g budyniu waniliowego Ponadto: 750 g śliwek Dodatkowo do kruszonki (1/4 ciasta): 1 łyżka mąki 1/4 łyżeczki kardamonu           Sposób przyrządzania:             Mąkę przesiać do dużej miski, dodać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto Biedronka 2416

cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i rozpuszczoną sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Wymieszać. Ciasto przelać do  natłuszczonej blaszki o wym. 27x35cm. Piec około 50-60 minut w temp. 180 st. Ostudzić. Krem:  1/2 l mleka,  cukier waniliowy,  szklanka cukru(...)rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż zgęstnieje jak budyń, ostudzić. Masło utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa.  Wyłożyć ją na wystudzone ciasto. Dodatkowo: galaretka truskawkowa,  1 opakowanie okrągłych biszkoptów,  50g gorzkiej czekolady.  Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać

Z miłości do słodkości
Tartaletki z budyniem 130

żółtek zagnieść ciast.Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w do lodówce około 30 minut.Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem. Piec  przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając mniej mleka .  Na spód tartaletek wyłożyć dżem, a na dżem ugotowany budyń, posypać pokruszonymi herbatnikami i posypką

Moje domowe kucharzenie
Torcik budyniowo-bananowy 108

Prosty w przygotowaniu torcik budyniowo-bananowy to pyszny deser bez pieczenia. Idealnie nadaje się na każdą okazję i zachwyci gości swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Blog kulinarny S9.PL
Jagodowa karpatka 92

lubiłaby karpatki. Moja wersja jest z jagodami które sama nazbierałam w lesie. Uwielbiam to ciasto z charakterystycznymi górami i dolinami. ciasto parzone: szklanka o pojemności 250 ml 4 jajka L 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 125 g masła masa budyniowa: 80 g budyniu śmietankowego bez cukru/ 2 opakowania po 40 g/ 200 g masła 700 ml mleka(...)termoobieg na 25 minut do zarumienienia. Po wystudzeniu wyjmuję z formy i wykładam drugą część ciasta i tak samo piekę. Tej drugiej już nie wykładam z formy.  Masa budyniowa: Do garnka wlewam 500 ml mleka i zagotowuję. W 200 ml mleka rozrabiam budyń. Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż zgęstnieje, zdejmuję z ognia. Wierzch budyniu przykrywam folią

wesoła kuchnia
Świąteczny snikers z orzechami i kremem 363

wykładamy masę z orzechami, cały placek pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na 3 części. Krem: Połowę mleka i masło umieszczamy w rondlu, zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, jajko, budyń cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy mikserem. Do gotującego mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki(...)przygotowany budyń odstawiamy na chwilkę, by lekko przestygł. Dodajemy kajmak i dokładnie łączymy, najlepiej mikserem. Spodni blat bez orzechów smarujemy powidłami śliwkowymi układamy w keksówce, na powidła wykładamy 1/2 kremu. Układamy na krem drugą warstwę ciasta, smarujemy resztą kremu i układamy ostatnią warstwę ciasta z orzechami, dociskamy wszystkie warstwy. Ciasto wraz z formą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto pawi ogon w wersji świątecznej 828

mleka dodajemy mieszankę mąk i gotujemy budyń. Budyń studzimy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę i dodajemy do niej partiami budyń.  wierzch: Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Wykonanie: Blat z kruchego ciast smarujemy 1/3 masy budyniowej.  Na masie układamy rolady (każdą z rolad podzieliłam na części wyszły mi więc 4 mniejsze rolady). Rolady przykrywamy

Bon appetit mon amie
Karpatka z truskawkami 165

piec w tej samej wielkości blaszce dwa ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec ciasto 30- 35 minut. Ciasto musi urosnąć i powstać nierówna powierzchnia. Zostawić ciasto do ostudzenia. Wykonanie kremu – do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy i esencję waniliową. Zagotować. W dużym kubku wymieszać obie mąki i jajko oraz żółtka, zalać(...)czas mieszać. Masa musi zgęstnieć i uzyskać konsystencję budyniu.Zdjąć budyń z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie wymieszać. Truskawki umyć i osuszyć. Oderwać szypułki. Składanie ciasta – na pierwsze ciasto rozłożyć krem i obłożyć truskawkami. lekko je przydusić. Przykryć drugim ciastem. Na koniec obsypać cukrem pudrem

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 16119

ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika.Następnie 2/3 ciasta zetrzeć na dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm.Piec około 20 minut w temp. 180st.Dodatkowo:  5 białek,  150g cukru,  2 łyżki cukru waniliowego,  2 budynie waniliowe,  1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)jagód,  1/2 kg truskawek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać sproszkowane budynie oraz olej. Krótko zmiksować.  Owoce (mrożone rozmrozić i odsączyć) wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować piankę budyniową. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 40minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: blog limonkowy

Z miłości do słodkości
Królewiec 1173

łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kruche: 2 ( niepełne szkl. mąki pszennej) 150 g margaryny 1 jajko 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa: 2 i 1/2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam 3 łyżki budyniu śmietankowego ) 1 łyzka mąki pszennej(...)części. Jedną częśc ciasta przekładamy do blaszki.  Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C ( na złoty kolor) Drugie ciasto pieczemy w ten sam sposób. Masa budyniowa: Dwie szkl. mleka należy zagotowac z cukrem. Dodajemy mąkę i budyń w proszku wymieszaną z mlekiem i gotujemy budyń. Do gorącej masy dodajemy masło , energicznie mieszamy. Polewa czekoladowa: Do garnuszka wsypujemy cukier

Słodkości i nie tylko
CIASTO PINACOLADA 218

niebie :)  SKŁADNIKI: BISZKOPT: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia i octu CIASTO KOKOSOWE: 4 białka 30 dag drobnych wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru KREM: puszka ananasa w syropie 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe kostka masła 4 żółtka ORAZ: opakowanie herbatników (200 g) płatki migdałowe do dekoracji POLEWA: zrobiona z połowy(...)mieszamy żeby się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy  za pomocą łyżki.  SKŁADANIE: Biszkopt nasączamy sokiem z ananasa, wykładamy połowę masy i przykrywamy ciastem kokosowym. Wykładamy resztę masy oraz układamy herbatniki (moczymy w soku z ananasa, jeśli jest go mało

Pani na deser
Cytrynowa Delicja 258

Banalne i nieskomplikowane ciasto, przy którym praktycznie wcale się nie napracujecie :)  Cytrynowa Delicja składa się z puszystego i waniliowego biszkoptu z dodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy

Kraina Miodem Płynąca
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 128

jeszcze jeden atut – rewelacyjnie prezentuje się na talerzu!     Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 5 żółtek 250g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na piankę: 5 białek 200g cukru 1 mały cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru 125ml oleju 300g malin- mogą być mrożone(...)pieczemy przez około 20 minut- piekłam z termoobiegiem *** *** Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia !!! Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Gdy cukier się rozpuści powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy

Blog z Apetytem
Budyniowo-kokosowe ciasteczka. 160

skończy. Polecam na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Do wykonania raz dwa i pieczenie. Pięknie pachną, tak budyniowo. Upieczcie koniecznie :) Zachęcam :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Izabelawkuchni