łyżkami cukru, następnie miksujemy z żółtkami. Łączymy ( już nie miksując!) z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy i pieczemy przez 30 minut w temp. 175*C Budyń gotujemy z połowy mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Po ugotowaniu i wystudzeniu miksujemy z masłem oraz 2 łyżkami spirytusu na gładki krem Resztę mleka(...)przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt Na biszkopcie rozsmarowujemy masę pierwszą - budyniową, a następnie szybko nakładamy masę cappuccino. Trzemy na tarce bądź skrobiemy nożem na koniec czekoladę wprost na górę ciasta. Wstawiamy je do lodówki na ok. 2 godzin ( aż stężeje) zaparzamy sobie kawę i cieszymy się smakiem pysznego ciasta
W Moim Magicznym Domułyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 1,4 l mleka 3,2% - 3 budynie waniliowe - 1 i ¼ szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 120g masła - 4 jajka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Ciasto zagniatamy dzień wcześniej. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy(...)porcje nacięte przed pieczeniem. Następnie szykujemy masę budyniową. Z powyższych proporcji wyjdzie ciasto dosyć wysokie, jak na zdjęciach, ale można zrobić mniej i niższe. Odlewamy ½ litra mleka. Pozostałe zagotowujemy z masłem, cukrami i wanilią (wydrążone ziarenka dodajemy do mleka z bydyniami). Do pozostawionego mleka dodajemy całe jajka, budynie, obie mąki, ziarenka wanilii. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gdy mleko się
mojewypiekiinietylkominut. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. W czasie gdy kakaowe ciasto się piecze przygotowujemy ciasto kokosowe. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 op. budyniu śmietankowego 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 op. cukru wanilinowego 150 g wiórków kokosowych Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier(...)miksując. Następnie dodajemy śmietanę, budyń, mąkę oraz wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masę wylewamy na podpieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Dodatkowo: ok kg jabłek Cynamon Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i krótko podgrzewamy na małym ogniu (ok 5 minut). Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, posypujemy cynamonem, a na wierzch
Słodka Kraina Wypiekówblaszki, na środku kładę ciasto, przykrywam folią spożywczą i dopiero wtedy wałkuję, następnie zdejmuję folię spożywczą i gotowe). Gotowe placki kolejno umieszczamy w piekarniku i pieczemy na jasno złoty kolor (w 190 stopniach C). Z wystudzonych placków ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. NADZIENIE: 500 ml mleka 40g cukru 80 g skrobi ziemniaczanej (ewentualnie 2 budynie białe, bez cukru o wadze(...)studzimy. Masło i budyń powinny mieć taką sama temperaturę. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajmy cynamon i łyżka po łyżce budyń. Na sam koniec dodajemy mus jabłkowy, dokładnie mieszamy. Składamy ciasto. Blachę, w której piekliśmy spody, wykładamy papierem do pieczenia, folią spożywczą lub aluminiową. Na spód układamy pierwszy blat ciasta, na nim 1/3 część
Rozpustne gotowaniepieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 2 jajka * 1 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * szklanka kwaśnej śmietany Masa truskawkowa: * 1 kg truskawek * szklanka cukru * 2 galaretki truskawkowe * 2 budynie śmietankowe Ponadto: * 0,5 l śmietany 30% * 3 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki cukru pudru * 16 dag kakaowych ciastek Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy(...)blendera na jednolitą masę (lub ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków). Do gotującej się na małym, ogniu masy dodajemy 2 galaretki i 2 budynie rozdrobnione w 1/2 szklanki wody. Podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Wylewamy na upieczone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy
Pobite gary Barbarypszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, ciasto orzechowe: białka 5 szt, orzechy włoskie zmielone lub bardzo drobno pokrojone 250 g, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, masa: mleko 700 ml, budyń waniliowy 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 0,5 szklanki(...)Cappuccino zalewamy 1/4 szklanki wody i również odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec powoli wlewamy cappuccino i miksujemy do połączenia. Kilka łyżek masy odstawiamy do posmarowania wierzchu ciasta. Pozostałe Cappuccino zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Pierwszą część biszkopta nasączamy połową kawy. Nakładamy połowę masy, następnie
kulinarne odsłony patiCiasto o bardzo wyrazistym smaku, raczej dla dorosłych Na pewno zapada w pamięć. Ciasto czekoladowo – rodzynkowe Drukuj przepis Składniki6 jajek2 szkl cukru1 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao1 łyżka octu40 dag rodzynek1 szkl wódki2 budynie kakaowe2,5 szkl mleka1 kostka margaryny1 słoik dżemu z czarnej porzeczki1 gorzka czekolada1 mleczna czekolada Sposób przygotowania(...)pół kostki margaryny, dodawać stopniowo budyń. Krok 3Z jajek oddzielić białka i ubić odrobiną soli i szklanką cukru na pianę. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ocet. Dokładnie wymieszać. Krok 4Piec ok 30 minut w 160*C. Krok 5Ciasto przekroić na pół. Posmarować dżemem, a potem połową masy budyniowej. Nałożyć drugi płat ciasta. Wyłożyć resztę masy. Krok 6Resztę
CoolinarniePLimieniny taty i tak się zastanawiałam co upiec, przeglądałam internet, zeszyty z przepisami, które mam i zdecydowałam się upiec Brzdąca. Tata bardzo lubi ciasta z masami kakaowymi, czekoladowymi. Masa w tym przepisie jest na bazie budyniu czekoladowego. Jest to zupełnie inny przepis niż widziałam w internecie i postanowiłam wypróbować go. Składniki: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej(...)mnie tortownica)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Do 1 szklanki mleka dodać kakao, cukier, mąkę i dokładnie wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i ugotować budyń wlewając masę kakaową. Wystudzić. 3. Masło utrzeć, dodawać po jednej
Motylkowa Kuchniapuree z dyni 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka 3 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dr.Oetker żółty lukier do dekoracji Dr. Oetker złote perełki do dekoracji Dr.Oetker Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z pokrojonym zimnym masłem, wsypujemy cukier, dodajemy żółtko oraz śmietanę i szczyptę soli, mieszamy. Zagniatamy na gładką(...)minut do lodówki, po czym wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto. Metalowe foremki do babeczek wylepiamy rozwałkowanym ciastem, brzegi delikatnie odcinamy aby uzyskać równą powierzchnię. Nadzienie: Jajka ubijamy na puszystą pianę , wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni, całość miksujemy na gładką płynną masę,rozlewamy po równo na kruchy spód babeczek, wstawiamy do nagrzanego
Wanilia i Kardamonprzypomnieć i odświeżyć stare przepisy. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 kg sera 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 9 jaj 1 małe opakowanie rodzynek 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy Składniki na ciasto: 25 dag mąki 12 dag masła 6 dag cukru 2 żółtka WYKONANIE: Składniki(...)ciasto zagniatamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Cukier i cukier waniliowy,margarynę i żółtka ucieramy mikserem 10 minut. Małymi partiami dodajemy ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucieramy. Dodajemy budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Pianę ubitą z białek na sztywno również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Dodajemy rodzynki
W kuchennym oknie Ewymasa serowa700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka)3 jajka3 łyżki cukru waniliowego2 łyżki cukru1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisławmasa makowa1 puszka masy makowej (850g)50 g rodzynek2 jajka4 łyżki kaszy mannykruche ciasto1 szklanka mąki5 łyżek cukru pudru2 żółtka100 g masła lub margarynyszczypta soliPrzygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka(...)piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac masę serową. Ser zmiksowac z cukrem i jajkami na gładka masę. Dodac budyń waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Nastęnie
Monia miesza i gotujełyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 duże jabłka KREM 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kostka margaryny POLEWA pół margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Podzielić(...)mleko.Jasną część ciasta wyłożyć na spód brytfanki (22cmx27 cm) na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st. KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości mleka rozpuścić budynie i zalać na gotujące mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch dokładać
Gotuję Testujęwersji rodzinnej czyli na dużą blachę. W sam raz na większe i mniejsze uroczystości, podzielne i po prostu pyszne ciasto. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru 2 budynie czekoladowe 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki tortowej(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Gdy biszkopt ostygnie, ostrym nożem przekrawamy go wzdłuż na pół. Dolny blat posłuży nam za podstawę naszego ciasta, górny blat kruszymy w rękach. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli serki i cukier. W około 1/3 szklanki zimnej wody mieszamy żelatynę i zostawiamy do napęcznienia
Cukiernia Pychotkiłyżki kakao łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 4 łyżki wody Składniki na masę serową: 500g sera białego szklanka cukru budyń śmietankowy (bez cukru) pół kostki masła (miękkiego) 2 jajka Wykonanie ciasta: Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz
Mania Wypiekaniatartą.Schłodzonym ciastem wylepić spód i boki tortownicy,niewielką część zostawić.Ciasto włożyć do piekarnika na ok 10 min w 200stC,aż spód się przyrumieni. Masa serowa: 100 g masła 1kg sera białego dobrej jakości 1/2 -3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 2 łyżki śmietany budyń śmietankowy brzoskwinie z puszki Brzoskwinie osączyć z zalewy i osuszyć,najlepiej(...)papierowym ręczniku.Pokroić na ćwiartki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając.Następnie dodać stopniowo zmielony ser,śmietanę i budyń.Na końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Na podpieczonym cieście położyć trochę masy serowej,ułożyć brzoskwinie,przykryć masą serową,znowu brzoskwinie i reszta masy serowej.Wyrównać powierzchnię.Ciasto wstawić do piekarnika
Niespełnione zdolności kulinarne