Jak przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny. Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru. Kto będzie chciał
IzaGotujeBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki
Aga w kuchnitkwi moim zdaniem jego urok – jest „inny”, ale wciąż bardzo smaczny. Warto spróbować. Na blogu jest już przepis na sernik budyniowy w wersji z brzoskwiniami, a tym razem do sernika wykorzystałam śliwki. Początkowo planowałam zrobić śliwkowy mus na wierzch, ale ostatecznie cieszę się, że zostałam przy kawałkach owoców. Smakowało nam Spód: 250 g ciasteczek holenderskich(...)kroimy na pół, usuwamy pestkę. Jeśli śliwki są duże można przekroić je na mniejsze kawałki. Rozkładamy je na wierzchu sernika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a tuż przed wstawieniem ciasta obniżamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy przez około 90 minut. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku
Smaki Na Talerzumiksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca dodaję kolejno żółtka, dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut gdy ciasto się upiecze upuszczam je na podłogę z wysokości ok. pół metra (zapobiega to opadaniu biszkoptu) studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach kiedy ostygnie przekrawam na trzy części pierwszy blat(...)lodówki. Przygotowuję krem. SKŁADNIKI NA KREM: 1 litr bardzo zimnej śmietany kremówki 4 śmietan-fix 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże wafle Princessa starta skórka z pomarańczy brzoskwinie ok 10 połówek PRZYGOTOWANIE KREMU : ubijam śmietanę na puszystą pianę, pod koniec dodając cukier puder wsypuję śmietan-fix, skórkę z pomarańczy i chwilę miksuję dodaję pokruszone wafelki i mieszam wszystko
Upiecz sobie babeczkękoniec dodaję po 2 łyżki cukru i nadal miksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca dodaję kolejno żółtka, dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach Proporcje kremu podaję w ilości potrzebnej do przełożenia i pokrycia małego torciku (tego na górze, dolny tort(...)szklanki cukru trzcinowego zblendowanego na puder( w zależności od smaku jogurtu) skórka starta z pomarańczy sok z 1 pomarańczy pół szklanki wiórków kokosowych owoce ja dodałam brzoskwinie z puszki (ok. 10 połówek) PRZYGOTOWANIE: dzień wcześniej przekładam jogurt na sito wyłożone ręcznikiem papierowym, wkładam sito na miskę i zostawiam na noc w lodówce wiórki blenduję na masło, zajmuje
Upiecz sobie babeczkębardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto. Idealny deser na upalne dni w sezonie obfitującym w świeże truskawki. Sernik jest niezbyt słodki, kremowy, delikatny i bardzo smaczny. Takie ciasto bez pieczenia przygotuje nawet osoba bez dużego doświadczenia, jeśli chodzi o wypieki. Minimalna ilość potrzebnych składników i prostota wykonania powinna zachęcić Was do zrobienia tego pysznego deseru. Do tego sernika użyłam(...)można użyć innych niezbyt kwaśnych owoców. U mnie ten sernik został tak szybko zjedzony, że ledwie udało mi się zrobić kilka zdjęć. Polecam również: Sernik na zimno z brzoskwiniami. Składniki: (foremka o średnicy 28 cm) 1 kg białego sera twarogowego (może być gęsty z wiaderka) 2 galaretki truskawkowe lub inne owocowe (u mnie z owoców leśnych) 500 ml śmietany
Kuchcik gotujeKupiłam morele w puszcze. Tak z ciekawości. Nie jestem zwolenniczką puszkowanych produktów. Ale morele mnie zaskoczyły. Jędrene i nie tak słodkie jak np. brzoskwinie. Kupię parę puszek, żeby mieć pod ręką. morele z puszki 1sztuka cukier brązowy lub ksylitol 3/4 szklanki jaja 3 sztuki proszek do pieczenia 1 łyżeczka mąka ryżowa lub orkiszowa 1,5 szklanki cukier waniliowy 1 łyżeczka(...)pieczenia, cukrem waniliowym. Jaja ubijamy z curem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy, wsypujemy sypkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Kawałki moreli układamy na cieście. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku
AZgotuj!Lubicie ciasta bez pieczenia? Kto ich nie lubi :) Są szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają :) Zakalec na pewno nam nie grozi :) To ptasie mleczko jest bardzo delikatne i puszyste, w kolorach słońca i pełne egzotycznych smaków. Cudowna osłoda na końcówkę dość kapryśnego w tym roku lata, które mam nadzieję jeszcze trochę nas słońcem popieści. Do musu wykorzystałam owoce(...)puszki, ale jeśli macie okazję kupić świeże mango, to śmiało zróbcie je ze świeżym owocem :) Składniki: 1 puszka mango w syropie, 1 puszka brzoskwini w syropie lub 2 świeże mango, 1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance wody), 1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody), 0,5 l śmietany 30%, 1 czubata łyżka cukru pudru, 16-20 podłużnych biszkoptów, 1 mała
Delicious Titbitssłodko lub na wytrawnie. Nikt też nie mówił, że te bez cukru nie są słodkie? :) Przedstawiam Wam gofry mango ze zblendowanych owoców mango (oczywiście mango można zastąpić np brzoskwinią). Spróbujcie :) Składniki: 1 jajko 3/4 szklanki naturalnej maślanki zblendowane mango - 7 dużych łyżek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka mąki orkiszowej + 1 łyżka mała garść płatków(...)części mokrej i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy dobrze gofrownicę (pamiętajmy, że dobre gofry wychodzą kiedy moc gofrownicy jest dość duża, inaczej mogą być zbyt miękkie). Z racji tego, że ciasto jest dość gęste, rozsmarowujemy je łyżką w urządzeniu i pieczemy ok 4 minut. Studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
ChilliJemyproszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i krótko mieszamy.Pamiętajcie że ciasto na babeczki czy muffinki nie miesza się długo ponieważ wyjdą twarde i zbite. Do papilotek nakładamy porcję ciasta ja nakładam zawsze łyżką do lodów wtedy wszystkie wychodzą równe. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni pieczemy około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone babeczki wykładamy na kratkę(...)drugi dzień są jeszcze mięciutkie, gdy użyjecie kremu musicie je zjeść w ciągu dnia bo wiadomo krem długo nie postoi.Jeśli nie macie dżemu z dyni możecie użyć z brzoskwiń, moreli itp. Życzę smacznego i udanych wypieków
Sama słodycz i szczypta chiliczekolady deserowej na krem malinowy: 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania malinowego zagęstnika do śmietany 1/2 szklanki malin dodatkowo: duży banan 3 kiwi szklanka malin 2 brzoskwinie słoiczek dżemu malinowego słodka herbata do nasączenia na dekorację: 1,5 paczki podłużnych biszkoptów 1/2 kostki masła łyżka cukru pudru cukrowe dekoracje Biszkopt upiec dzień wcześniej. Białka ubić na sztywno(...)pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarujemy, żeby biszkopt się przykleił dzięki czemu będzie równy i nie opadnie). Przełożyć ciasto do tortownicy i piec w 180*C około 40 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do następnego dnia i dopiero wtedy obkroić boki, wyjąć biszkopt i przekroić na trzy blaty
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDeser z serkiem mascarpone, biszkoptami i owocami to pyszny smakołyk w sam raz na letnie gorące dni, pokochają go wszyscy wielbiciele słodkości. Jest banalnie prosty w
Smakowite DaniaFakt że jest wspaniały bo mało pracy i nie trzeba ważyć składników. Nie mówię tu już o smaku sernika . podaje składniki 2 duże jogurty greckie o
Moje WyrobyPyszne, delikatne placuszki amerykańskie z dodatkiem skórki pomarańczowej Helio . Zapraszam do wypróbowania, w sam raz na śniadanie lub kolację, z dodatkiem syropu klonowego i brzoskwiń. Mniam :) 1 i 3/4 szklanki maki tortowej typ 550 ja używam Bolesławieckiej 2 łyżki cukru 1 cukier z wanilią 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kopiaste(...)drugiej mieszamy składniki mokre i jajka. Składniki mokre wlewamy do mąki i mieszamy aby nie było grudek. Patelnię z nie przywierającym dnem rozgrzewamy, na suchą patelnię wlewamy porcję ciasta i pieczemy z obydwu tron po kilka minut na złoty kolor. Polewamy syropem klonowym i dekorujemy owocami. Pancakes można podawać również ze śmietaną i cukrem waniliowym. Życzę smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliwbijamy jajko. Ja robię bezpośrednio na blacie, ale równie dobrze można ciasto wyrabiać w misce. Następnie stopniowo dolewam wymieszanej ciepłej wody z mlekiem. Nie za gorącej. I wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i zostawiam, by odpoczęło z 15 minut. W tym czasie jagody, jeśli nie są mrożone, dokładnie myję i zasypuję cukrem. Przed samym lepieniem pierożków dodaję(...)gęstym jogurtem i odrobiną cukru. *Lepiej używać owoców świeżych, gdyż mrożone mają znacznie więcej wody i ich struktura jest odmienna. Sposób przyrządzania pozostaje ten sam, czy to truskawki, wiśnie, brzoskwinie a może maliny
Karczma Honorietty