Od jutra rusza mój miks "Historia na talerzu". Ostatnie parę dni spędziłam na pilnych poszukiwaniach i stworzyłam już wstępne menu. Jako osoba, która zdecydowania
Przepisy AleksandryKompot to coś oczywistego i banalnie prostego, w pamięci pozostaje sentyment a obecnie jego spożywanie kojarzy się co najwyżej z barem mlecznym. Co prawda czasy mamy
Kuchnia PROzdrowotnamokre składniki, dodajemy suche, łączymy je ze sobą łyżką a później całość miksujemy blenderem. Ciasto musi być lejące, jak jest bardzo gęste dodajemy jeszcze mleka. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto (żeby zakryć całą dolną formę), w zależności od mocy gofrownicy pieczemy od 4 minut w górę (ja używałam takiej o mocy 1300 W, więc piekły się szybko). Gofrów nie kładziemy(...)sztorc najlepiej na jakiejś kratce żeby nie miękły, tylko odparowywały. Ponieważ nie miałam mleka kokosowego zrobiłam sobie mus z 1 banana i łyżeczki masła orzechowego, na tym położyłam brzoskwinię ze słoika i posypałam wiórkami kokosowymi. Pełnia szczęścia a pracy niewiele :) Smacznego
Co na wege obiad?Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję(...)przypadnie do gustu :) Składniki : 4 białka 4 żołtka 100 g masła ½ szklanki wody 120 g cukru 2 szklanki mąki 2 brzoskwinie Sposób przygotowania: Do miski wbijamy żółtka ( białka odstawiamy) dodajemy cukier i mieszamy. Masło z wodą rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostudzenia, następnie dolewamy do żółtek i miksujemy (można to zrobić zwykłą trzepaczką) następnie dosypujemy mąkę i proszek
Słodkie Przyjemnościcukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Masę wyłożyć na ciasto w blaszce. Porozrzucać kulki z ciasta i lekko je powciskać.Piec w 175*, ok.45min. 3. Nektarynki wypestkować i ugotować w wodzie z cukrem.Wyjąć łyżką cedzakową. Na gorącym kompocie, rozpuścić galaretki. Jak możliwe to z nektarynek zdjąć(...)albo przetrzeć przez sito.Połączyć z płynem i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na zimny sernik i schłodzić. Rada , jeśli ktoś nie lubi mandarynek może taki mus zrobić z brzoskwiń
Sama słodycz i szczypta chiliTradycyjne racuchy przygotowuje się z jabłkami. Jednak doskonale smakują również z innymi owocami takimi jak gruszka czy brzoskwinia. Dzisiaj proponujemy wykonać je w towarzystwie banana. Efektem są pyszne, delikatnie i niezwykle smaczne placuszki. Idealne zwłaszcza dla dzieci. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki(...)Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki mieszamy z mlekiem i jajkiem przy pomocy miksera. Ciasto, które otrzymamy powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Banany obieramy ze skórki i bardzo delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (tylko tyle by banany nam nie zaczęły ciemnieć). Włączamy gaz pod patelnią i nalewamy olej. Kawałek banana wkładamy do ciasta i delikatnie obkręcamy. Umieszczamy
Kolizje Smakówwymaga pieczenia (chyba że najdzie nas fantazja na upieczenie biszkoptu co również jest dobrym pomysłem). :) Do tego ulubione owoce świeże (w sezonie) lub z puszki (poza sezonem) i gotowe. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Torcik z serków homogenizowanych PRZEPIS (tortownica o śr. 26 cm) Składniki 2 opakowania biszkoptów po 180g 800 g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam(...)masła roślinnego 2 łyżki kakao Poncz ok. 1 szkl. soku z puszki ananasów kieliszek wódki albo rumu Dodatkowo 2 galaretki owocowe dowolne owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie Przygotowanie Biszkopty maczać w przygotowanym ponczu (ale tylko chwilkę) i wyłożyć nimi dno tortownicy. Utrzeć masło na puch i dodawać serki. Masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszny deser o smaku mango, jogurtowiec „żółty ser”. Tylko trzy składniki, niesamowicie łatwy do zrobienia. Fantastyczny sposób na przemycenie owoców. Do zrobienia deseru użyłam
Pani M - kuchnia smakowitaBardzo lekki i smaczny deser zrobiony z domowego jogurtu naturalnego, posłodzony syropem z Mniszka lekarskiego. Samo zdrowie Co potrzeba na jedną porcję: 4 pełne łyżki jogurtu
Bułka z ChlebemMamy maj i już niedługo Dzień Matki. Są takie potrawy, które nierozłącznie kojarzą mi się z kuchnią mojej mamy. Pierwsze skojarzenia to tradycyjne polskie dania, gołąbki
Przepisy KulinarneNa przyrządzenie tego deseru potrzeba niewiele czasu a przy tym efektownie wygląda i jest smaczny. Użyłam do jego przygotowania owoce, które znalazłam w ogrodzie. Składniki 1
Smaki EwyTen torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie
głodny alergikdużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie mniejsze. Ciasto po upieczeniu nie może być zbyt grube. Pieczemy ok. 20 min. w tem. 160 st. C. Upieczone ciasto wykładamy na deskę lub stolnicę i lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z gorącym mlekiem i sokiem cytrynowym. Płynne składniki dodajemy stopniowo, żeby uzyskać właściwą konsystencję lukru. Gdy lukier jest jeszcze(...)kieliszkiem drobne ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo gdy lukier zastygnie będzie się kruszył :) Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady wybrane dla Ciebie: Pompadurki z brzoskwiniami , Amerykańskie ciasteczka z mleczną czekoladą , Puszyste racuchy bez proszku ciastka korzenne, ciastka z lukrem, tureckie księżyce, ciastka
Gotujemy i jemydużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie mniejsze. Ciasto po upieczeniu nie może być zbyt grube. Pieczemy ok. 20 min. w tem. 160 st. C. Upieczone ciasto wykładamy na deskę lub stolnicę i lukrujemy. Lukier robimy mieszając cukier puder z gorącym mlekiem i sokiem cytrynowym. Płynne składniki dodajemy stopniowo, żeby uzyskać właściwą konsystencję lukru. Gdy lukier jest jeszcze(...)kieliszkiem drobne ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo gdy lukier zastygnie będzie się kruszył :) Autor przepisu: Gotujemy i jemy Przepisy i porady wybrane dla Ciebie: Pompadurki z brzoskwiniami , Amerykańskie ciasteczka z mleczną czekoladą , Puszyste racuchy bez proszku ciastka korzenne, ciastka z lukrem, tureckie księżyce, ciastka
Korniszonkirazowego 120 g pomidora 21 g sałaty Drugie śniadanie 100 g brzoskwini 100 g jabłka 100 g kiwi 24 g miodu pszczelego 200 ml mleka 2% Przepis: brzoskwinię, jabłko oraz kiwi pozbawić skórki, następnie pokroić w drobną kostkę. Wsypać do miseczki, wymieszać, polać miodem. Ja zrobiłam koktajl, ale kiwi zjadłam bezpośrednio, bo dodane do mleka sprawia, że mleko(...)mleka 2% tłuszczu 150 g sera twarogowego półtłustego 1 jajo kurze całe 10 g oleju kokosowego 60 g mąki razowej 100 g szpinaku mrożonego 6 g czosnku Przepis: ciasto: Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylać taką ilość masy, aby po uformowaniu (poobracaniu patelni) wyszedł nie za gruby, nie za cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. farsz: W garnku na maśle
Kucharzyca