Wielkanocny sernik na zimno z galaretkami. Najlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający o aksamitnej konsystencji sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych przygotowywała zawsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek
W kuchennym oknie EwyRacuchy były pierwsze, potem zrobiłam crumble , ale na blogu wyszło odwrotnie, bo wpis o crumble jakoś szybciej mi się napisał. Robiłam dotąd placki, naleśniki, omlety, pancakes
Zdrowa Kuchnia SowyKocham drożdżowe racuszki i często je robię z dodatkiem jabłka lub brzoskwini i najczęściej na zwykłym mleku, tym razem zrobiłam je na mleku kokosowym które zostało mi po innych eksperymentach kulinarnych. Wyszły pyszne, pulchne i bardzo smaczne także jak macie jakiś nadmiar mleka kokosowego lub nie możecie używać mleka krowiego to spokojnie taki przepis się Wam przyda ;) Składniki na około(...)racuchów Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 1/2 łyżki cukru 3/4 szkl mleka kokosowego (wymieszana warstwa stała z wodą) Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko kl M 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżki cukru zwykłego szczypta soli ewentualnie do rozrzedzenia ciasta jeszcze 1/4 szkl mleczka około 100 g borówek 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleczku z cukrem
Gotowanie...to proste !Kremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak(...)sera wspaniale łączy się ze smakiem truskawek i u mnie frużelina jest właśnie z truskawek, ale można ją również zrobić z wiśni, brzoskwiń lub porzeczek. Do przygotowania tego sernika użyłam gęstego mielonego sera twarogowego z wiaderka (4% tłuszczu), jeśli chcecie użyć sera białego w kostce, należy go dwa razy zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Kremowa konsystencja sernika na zimno
Kuchcik gotujepołączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika(...)mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu
Bulliopołączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika(...)mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu
BullioDwa lata temu furorę zrobiła książka "Sekrety urody Koreanek. Elementarz pielęgnacji" autorstwa Charlotte Cho. Od tego czasu nie słabnie zainteresowanie koreańskimi kosmetykami, które zdobywają coraz szersze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTakie bułeczki są bardzo proste o przygotowania, nadziać możemy je dowolnym dżemem, marmolada czy konfiturą, u mnie domowy dżem brzoskwinia z żółta śliwką <--klik i co najprzyjemniejsze są małe i bardzo przyjemnie się je zjada ;) Składniki na 14 bułeczek: 2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1 jajko kl M 1/2 szkl ciepłego mleka 20 g masła roztopionego(...)ostudzonego 1 i 1/2 łyżki mleka w proszku 4 g suszonych drożdży instant (świeżych 14 g) esencja waniliowa około 3/4 słoika gęstego dżemu np. brzoskwiniowego 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy, ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. 2. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i cielimy na kulik o wadze
Gotowanie...to proste !biszkopt dała mi moja mama. A ona z kolei ma go od koleżanki. Biszkopt jest puszysty, lekko kawowy. Połączyłam go z budyniową masą i orzeźwiającą galaretką. To doskonałe połączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :) Biszkopt cappucino: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka octu(...)ziemniaczanej 1/2 szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki miękkiego masła cukier puder do smaku puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć na puch z olejem, octem i wodą. Obie masy wymieszać. Następnie przesiać mąkę, cappucino i proszek
Smakołyki Asilodówki na 5-10 minut. Po wyjęciu zerwać drugą warstwę folii, rozgnieść ciasto tak, żeby równomiernie przykryło całe dno, może też trochę wystawać na boki. Masę serową wylać na ciasto i piec 50 minut w 150 stopniach - wstawić do nagrzanego piekarnika (jeśli przez ten czas się nie zezłoci na wierzchu, można jeszcze dopiec 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostawić sernik(...)piecyku jeszcze godzinę. Po tym czasie można go wyjąć - zawsze trochę opada, ale absolutnie niczego mu to nie ujmuje. PS. Można też do masy serowej wkroić drobno pokrojoną brzoskwinię. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoSernik ma swoje rożne wydania, myślę że każdy znajdzie dla siebie ulubiony. Dzisiaj propozycja serniczka na zimno z serków homogenizowanych i galaretek. Można powiedzieć, że
W kuchennym oknie Ewymasę zrobiłam a teraz się rzeźbię, ale że udało mi się nareszcie kupić idealną blachę z kominkiem do babki postanowiłam ją wypróbować, więc upiekłam jedno ze swoich ulubionych ciast z czasów nie wege (sernik jest/był na pierwszym miejscu), czyli babkę cytrynową.Za babkami nie przepadam, bo przeważnie są suche, mam tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec(...)niemieckie babki takie w złotku i dwoma kolorowymi kropkami w środku, które podobno były owocem, albo spody biszkoptowe na które zaradne panie domu robiły krem z paczki, na to brzoskwinie z puszki i galaretka (a jakże z paczki)? Tyle z wspominek… Blachę dopadłam w Lidlu za 25 zł i szczerze polecam kupowanie własnie tam blach, są niezawodne, moja
greenscarfBardzo prosty przepis na delikatny i puszysty sernik na biszkoptach. Zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Czas przygotowania: 2.5 godziny Ilość porcji: 4
karolgotujeFormę o wymiarach 25x40, wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 zimnego ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Pozostałą część ciasta rozwałkować tworząc wałeczki, i ułożyć z nich kratkę na wcześniej rozwałkowanym cieście. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy ok 20 minut, do złotego koloru. Wystudzić(...)Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gdy lukier jest zbyt gęsty dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki dodać cukru. Polukrować mazurek. Dodatkowo: 3 dowolne konfitury np. wiśnie, brzoskwinie, jagody W okienkach w mazurku wyłożyć konfitury. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi