ciasto z brzoskwiniami - 3664 przepisów (strona:194/245)

Piernikowa delicja z konfiturą 98

ziemniaczanej pianka piernikowa: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 50 g pierników mus pomarańczowo brzoskwiniowy: 240 g konfitury z brzoskwiń niskosłodzona 2 pomarańcza duże 2 łyżeczki żelatyny dekoracja bezy: 2 białka 90 g cukru 1 łyżka octu winnego Biszkopt piernikowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo(...)mikserem. Mąki, kakao, przyprawę do piernika przesiewam. Dodaję w dwóch porcjach i mieszam delikatnie już łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut. Pianka piernikowa: Serek mascarpone, śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijam na sztywno. Pierniki rozdrabniam malakserem na pył.Żelatynę namaczam

wesoła kuchnia
Ciastka omlety z kremem/serem ;) 130

twaróg, żółtka z jaj mieszamy  powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały białka jaj ubijamy na sztywną pianę z ksylitolem i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów pieczemy w temp. 170 stopni przez około 20 minut upieczone biszkopciki odstawiamy na około 1 godzinę(...)krem (ja użyłam wyciskarki do kremu) na połowę ciastka, a następnie delikatnie (żeby nam się nie złamało) zginamy w pół  możemy też dodać jakieś owoce np. truskawki czy brzoskwinie SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto z białą czekoladą i owocami lata 186

bakaliami, obydwa pyszne, ale jednak słodycz ciasta przełamana soczystymi owocami smakuje lepiej- przynajmniej taki werdykt został ogłoszony w mojej rodzinie :) Jeżeli więc lubicie słodkie, zakalcowate i pełne owoców ciasta, to bardzo gorąco polecam! * biała czekolada- 200 g * masło- 120 g * mąka- 100 g * cukier- 80 g * jajka- 3 szt. * owoce- około 250 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W garnuszku(...)jeszcze ciepłą masę czekoladowo-maślaną, wymieszać. Wsypać mąkę i całość zmiksować na gładką masę. Przelać do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce- ja dałam brzoskwinie, czereśnie i jagody. Piec około 25 minut (sprawdzić patyczkiem, który powinien być lepki, ale nie obklejony). Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Placuszki z rabarbarem 148

dzieci na śniadanie lub kolację. Dla małych niejadków.  Moje placki będą również z dodatkami a mianowicie z nektarynką i jabłkiem.    Składniki:  3 łodygi rabarbaru 1 brzoskwinia 1 jabłko 8 łyżek mąki 1 jajko od szczęśliwej kurki  ( w moim trafiło się 2 żółtka :-)  płaska łyżeczka sody 500 ml mleka 1 łyżka masła  1/3 szklanki(...)dusić 3 min z łyżą cukru i 2 łyżkami wody. Następnie zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dorzucić 2 łyżki maślanki ale to w sytuacji kiedy ciasto będzie za gęste.  Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek. Podawać według uznania. Można z konfiturą brzoskwiniową, posypane cukrem pudrem, gęstą śmietaną. Mnie oczywiście najbardziej smakuję

pieprzny smaczek
Lekki sernik w stylu włoskim z mascarpone i owocami 96

twarożku sernikowego 2/3 szklanki cukru 5 jajek Paczka herbatników owsianych ok. 200 g Duża łyżka masła Skórka z cytryny + łyżka soku Dowolne letnie owoce (truskawki, poziomki, borówki, brzoskwinie) jako dodatek i dekoracja Przygotować kruchy spód sernika: Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Całość rozłożyć równo na dnie wysmarowanej masłem tortownicy lub silikonowej foremki. Oddzielić żółtka od białek(...)masą serową. Wszystko wlać do tortownicy na herbatnikowy spód i lekko wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść – ale to normalne bo ta pyszność jest bez proszku

Gotujemy i jemy
Prosty przepis na sernik z rabarbarem 19

wyglądem. Rabarbarowy serniczek będzie pysznym deserem na każdą okazję. Jak zrobić rabarbarowy sernik? Sernik z rabarbarem przygotujesz w kilku prostych krokach: Na początek należy zrobić kruche ciasto na spód sernika – kruche ciasto świetnie dopełnia kremowy sernik i orzeźwiającą galaretkę z rabarbarem. Następnie należy zrobić masę serową – to sernik na bazie sera z wiaderka. Jest bardzo szybki w przygotowaniu(...)kruche ciasto wyrób zwarte ciasto – możesz to zrobić ręcznie, rozcierając wszystkie składniki lub robotem. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt spodu formy. Proporcje są na formę o średnicy 24 cm. Możesz również wylepić ciastem spód formy, a następnie docisnąć. Ciasto ponakłuwaj widelcem

Via Gusto
Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. 100

smaczna. Zamiast upiec biszkopt, możecie wyłożyć dno tortownicy okrągłymi biszkoptami. Wszystko razem tworzy fantastyczną kompozycję smakową. To zdecydowanie najdelikatniejsze ciasto jakie przygotowałam do tej pory. Przepisu na torty i ciasta z owocami: – torcik jogurtowy z owocami – tort z owocami – biszkopt z owocami i bitą śmietaną – biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką(...)żelatyna na 500 ml płynu, której się nie podgrzewa, ani nie łączy z gorącymi płynami tzw. sofort gelatine marki Puda 2 łyżki cukru pudru Ponadto: owoce sezonowe (borówki, maliny, brzoskwinia i czereśnie) i kolorowa posypka Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serniczek na surowo z brzoskwiniami i galaretką 55

Jeżeli są tutaj miłośnicy serników to ten przepis jest w sam raz dla nich! Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt z 5 jajek. Białka ubić +5 kopiatych

Wasze Przepisy
Placuszki z morelami 63

pracy czy szkoły. Moje dziewczyny się nimi zajadały. Sama też nie odmówiłam sobie zjedzenia kilku sztuk do popołudniowej kawy. Morele z powodzeniem można zamienić na inne owoce: borówki, brzoskwinie czy jabłka. Inne przepisy na placki znajdziecie TU . Składniki: 2 jajka 1 szklanka kefiru 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)Żółtka, kefir, mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Morele przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do ciasta. Delikatnie wymieszać. Patelnię rozgrzać, delikatnie posmarować olejem i wykładać porcje ciasta formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Placuszki z morelami podawać z ulubionymi dodatkami. Artykuł Placuszki

Pasja Smaku
Placki z jabłkami 89

podwieczorek. Możesz podać je posypane cukrem pudrem, z dodatkiem konfitury owocowej lub ulubionym miodem. Smakują także na zimno. Przygotujesz je także z innymi owocami, jak np. z gruszkami, morelami, brzoskwiniami (nawet z puszki) oraz owocami sezonowymi – truskawkami, malinami, jagodami. Zapraszam po ekspresowy przepis na placki z jabłkami. SKŁADNIKI: 500 ml mleka 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wsyp suche składniki, dodaj mokre, wymieszaj do połączenia. Jabłko i banany obierz. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach, banany rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż na rozgrzanym oleju na złoto, z obu stron. Odsączaj na papierowym ręczniku. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Chlebek pita. 175

doczekać się chwili gdy będę leżała na leżaczku pod parasolem, popijając mrożoną kawę, słuchać szumu fal, chłonąć słońce, żeby starczyło na resztę, raczej pochmurnego roku w Polsce. Smak soczystych brzoskwiń, dojrzałych pomidorów i słodkich arbuzów.... ach, gdyby to ode mnie zależało już bym się pakowała ;) Ale wracajmy na ziemię! Za oknem u mnie dzisiaj jest słonecznie, choć chmury niebezpiecznie krążą(...)kotlety pieczone na ogniu, podane z surówką w picie. Taki przedsmak "souvlaki me pita". Przepis na te bułeczki dostałam wiele lat temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki na chlebek pita: na 6 sztuk

Rozpustne gotowanie
Muffinki z czekoladą w środku 59

Niezależnie, jakich dodatków użyjecie do muffinek, z tym ciastem zawsze urosną, będą delikatne, wilgotne, a z wierzchu zrumienione. Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec. Niezależnie od formy, czas pieczenia jest podobny, to około 30 minut, aż ciasto popęka i będzie rumiane. Jeśli lubicie wszystko co słodkie, posypcie(...)wytnijcie kwadraty z papieru do pieczenia i umieśćcie we wgłębieniach w foremce. Możecie je rozciąć na rogach, aby lepiej się ułożyły lub formować na szklance. Zobacz też: Muffinki z brzoskwiniami z puszki Muffinki czekoladowe Cytrynowe babeczki z malinami Przepis na muffinki z czekoladą w środku Drukuj przepis Porcji: 6 lub 12 Czas gotowania: 40 minut Składniki 200 g jogurtu naturalnego

Kuchnia Bazylii
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 112

trwał, trwał... Czas o smaku lata. Zatrzymany w potrawach, wspomnieniach, słowach i zdjęciach.  I pomyśleć, że jeszcze trzy miesiące temu .... A oto menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym(...)SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz pistacjowo-cytrynowym twarożkiem

KUCHARNIA