pieczenia”, gdzie spodem były ciastka biszkopty, a teraz w domowej i zdrowszej wersji piekę biszkopt. Polecam Fanom jabłek polecam również najlepszą tartę jabłkową . Warto wypróbować również jagielnik z brzoskwiniami . Składniki: Biszkopt* (tortownica o średnicy 24 cm): 1/2 szklanki (120 ml) mąki pszennej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/4 szklanki (60 ml) brązowego cukru 1/4 szklanki (60 ml) oleju(...)mieszamy. W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut. W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy nadzienie
Lamarida.plMoi Drodzy! Mam nadzieję, że zdrowie Wam dopisuje i zostaliście w domu. Wobec zagrożenia związanego z wirusem dbajcie o siebie po stokroć bardziej niż
Domowe ciastaserka z frużeliną wiśniową. Deser smakuje i wygląda jak… ZOBACZ PRZEPIS Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką Przepis na prosty deser brzoskwiniowy w pucharkach! To deser ze świeżymi brzoskwiniami, galaretką i brzoskwiniowym serkiem. Brzoskwiniowy deserek w kubeczkach… ZOBACZ PRZEPIS Deser Kopiec Kreta bez pieczenia Mini deser kopiec kreta bez pieczenia to prosty przepis na deserek w pucharku! Kruche(...)kilku składników! Ten zielony deser Shrek to doskonały wybór dla miłośników owocowych i orzeźwiających smaków. Deserek nie tylko prezentuje się efektownie dzięki… ZOBACZ PRZEPIS Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Jak zrobić kisiel? Przepis
Via Gustodrżącego serca! Przede wszystkim trzeba użyć świeżych jaj - dokładnie białek i bardzo dokładnie oddzielić je od żółtek. Pozostałości żółtek utrudniają ubijanie piany. Pozostałe żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta "na świeżo" lub zamrozić. Testowałam mrożone żółtka - dają radę! Po drugie - do ubijania należy wykorzystać czyste i doskonale suche naczynie. Przed ubijaniem dokładnie umyj naczynie, aby było odtłuszczone. Najlepsze(...)tort bezowy przygotuj bezpośrednio przed podaniem. ... owoce! Swój tort bezowy możesz udekorować ulubionymi owocami - mogą to być maliny, porzeczki, borówki, truskawki, wiśnie, czereśnie, agrest, kiwi, świeża żurawina, mango, marakuja, brzoskwinie, figi, ziarenka granatu, pomarańcze... ach! Co tylko przyjdzie do głowy! ... dekoracje i dodatki! Do polania tortu bezowego zamiast przecieru owocowego możesz użyć np. polewy czekoladowej lub karmelu (klasycznego
Gary Bez dnaDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc
Na Ciasteczkowych PapierachChciało by się zaśpiewać 30 lat minęło jak jeden dzień :) A na tę okazję tort zrobiony przez mojego szwagra. To dzięki niemu jest dzisiejszy wpis, a
W kuchni u MonikiZrobiłam ciasto drożdżowe ze śliwkami, bez tego sierpień się nie liczy. Jednak dalej zostało mi trochę śliwek. Za mało na powidła, za dużo, żeby przejeść. Skojarzyło mi się z usłyszanym gdzieś powiedzeniem: za młoda na śmierć, za stara na snapchata ;) A że lubię wytrawne "dżemy", zwane chutney'ami, do mięs, a zwłaszcza do grillowanego camemberta, to decyzja była szybka(...)cebuli bym nie pomijała, ona jest tu równie ważna jak pierwszy składnik, czyli śliwki. A chutney'e można robić też z innych sezonowych owoców. Z moreli, brzoskwiń czy gruszek. Marz mi się jeszcze domowy chytney z mango, ale póki co wolę świeże. Za drogie, żeby przetwarzać. Składniki: 2 kg śliwek, najlepiej węgierek 3 średnie cebule
bistro mamaDobrodziejstwa lata powoli się już kończą, dlatego zaczynam sięgać już po dobra jakie przynosi nam jesień. Kiedy łapie mnie ochota na słodkie, a nie mam czasu przyrządzić ciasta lub innych słodkości zabieram się za przygotowanie sałatki owocowej. W końcu możemy w niej umieścić owoce jakie tylko chcemy i jakie mamy pod ręką. Warzyw i owoców w domu każdego(...)agawy – listki mięty Pomelo obieramy ze skórki i filetujemy (wycinamy cząstki owocu bez białych błonek), z reszty owocu wyciskamy sok. Sok z pomelo łączymy z miodem. Śliwki i brzoskwinie kroimy w plasterki, a z granatu wyjmujemy nasiona. Na talerzach układamy owoce, posypujemy granatem, skrapiamy sosem z soku z pomelo i miodu oraz posypujemy listkami mięty. Smacznego! Artykuł Szybka jesienna
Be Fit Be StrongCiasto kolorowe, wesołe i radosne. Idealne do rozpogodzenia jesiennej, deszczowej aury, ale świetnie sprawdzi się również i w lecie, współgrając z jego ciepłym, słonecznym nastrojem :-) SKŁADNIKI: - 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe + 500 ml wody - 2 galaretki z czarnej porzeczki + 500 ml wody - 1 galaretka gruszkowa + 500 ml wody - 1 litr śmietanki(...)wcześniej śmietaną. Wkładam do lodówki. Gdy są już dość gęste i dobrze stężone, wylewam na biszkopt jeden smak (truskawka) i daję do lodówki. Po jakimś czasie wylewam następny kolor (brzoskwinia) i do lodówki. Następnie jest czarna porzeczka - i do lodówki. Gdy porzeczka będzie już gotowa, wykładam owoce (ananasy i jagody) i na koniec zalewam galaretką gruszkową. SMACZNEGO
WielopokoleniowoMiodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SPÓD CIASTA - szklanka wiórków kokosowych - 150g masła - 150 g herbatników czekoladowych Herbatniki zmiel w blenderze lub pokrusz wałkiem ciasta, wiórki kokosowe upraż na gorącej patelni. Wymieszaj razem, dodaj dosyć chłodne masło i wszystko pougniataj dłońmi do uzyskania prawie jednolitej masy. Wyłóż formę 23 cm folią spożywczą lub aluminiową, lepiej tą pierwszą i masę z ciastek ugnieć na dnie dość mocno(...)cukrami. Dodaj powoli żelatynę. Wmieszaj śmietanę delikatnie. Wyłóż na przygotowany spód i schowaj ponownie do lodówki aż się wszystko zetnie. MUS: - 2 galaretki owocowe - duża puszka brzoskwiń Wodę z brzoskwiń z doprowadź do wrzenia, zestaw i dodaj galaretkę. Zostaw do przestygnięcia, dodaj brzoskwinie i wszystko razem potraktuj blenderem na jednolitą masę, powstałą pianę zbierz łyżką i zostaw
Pasje JolkiPieczone morele z kardamonem i orzechami nerkowca to pyszny dodatek do lodów czy bitej śmietany. Wyśmienite jako deser lub słodkie śniadanie z jogurtem albo owsianką. Prosto
Oryginalny smakNie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „. Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości. Jak wiemy
Ostra na SłodkoZnowu dałam się namówić córeczce na pieczenie ciasteczek. Upiekłyśmy więc kruche gwiazdki przełożone marmoladą, masą orzechową i domową konfiturą z brzoskwiń. Wierzch polałyśmy lukrem i posypałyśmy kolorowymi cukierkami i wiórkami czekolady. Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier(...)marmolada lub masa do przełożenia lukier ozdoby Mąki i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać sól, surowe żółtka, masło i ugotowane żółtka starte na tarce. Wlać wódkę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki żeby się schłodziło przez godzinę. Następnie rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec w 200*C do zrumienienia. Wystudzone ciasteczka smarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietanki 36 % 250 g. białej czekolady 250 g. serka mascarpone Do nasączenia biszkoptu: 1/4 szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i maliny) dżem truskawkowy (miałam swojski) Wykonanie: Śmietankę wlać do rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy śmietanką będzie ciepła wyłączyć(...)Dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę, żeby wszystko ładnie się połączyło. Do masy jajecznej wsypać obie mąki i delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy, boki wysmarować masłem). Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec
Agusiowe smakołyki