taka przekąska jest bardzo pyszna. Racuchy drożdżowe to smak mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń lub tak, jak tym razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam na maślance, która dodała racuchom delikatności, ale jeśli jej nie macie, to samo(...)zabrudzeniu kuchni, jeśli rozczyn zbyt szybko wyrośnie. Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól i roztrzepane jajka oraz 2/3 maślanki, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale swobodnie można je mieszać łyżką, jeśli jest za gęste lub za rzadkie, to dodać pozostałą maślankę lub mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na około
Kuchcik gotujepoprzednim poście, chodził za mną ten nieszczęsny sernik, aż znalazłam przepis, a nawet dwa. Ten drugi był tak nietypowy i intrygujący, że po zrobieniu jednego ciasta chciałam spróbować drugie. I oczywiście wypróbowałam. Był tak nietypowy, że musiałam sprawdzić czy mi się uda.Sernik z żelatyną i do tego zwinięty w roladę:) Oczywiście, że się uda. A moje dzieciaczki(...)Przelać na blachę wyłożoną pergaminem, poczekać aż trochę stężeje. Za pomocą pergaminu zwinąć w rulon, całość obtoczyć w reszcie pokruszonych herbatników i schładzać co najmniej 2 godz. Dodatkowo dodałam brzoskwinie, choć w podstawowym przepisie nie ma żadnych owoców
Ciasteczkowy Potwórwielu deserów oraz mogą zaskakująco dobrze komponować się z daniami wytrawnymi. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie domowych konfitur: Desery – dodaj konfitury do jogurtów, lodów czy jako nadzienie do ciast i tart. Ich intensywny smak wzbogaci każdy deser. Dania wytrawne – konfitury świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny i drobiu. Słodko-kwaśny smak konfitur z czerwonych owoców doskonale podkreśla(...)polecane do tej formy przetworów. Owoce, które świetnie nadają się na konfitury ze względu na smak i konsystencję, to np. maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki, wiśnie, jabłka, gruszki, morele i brzoskwinie . Owoce na konfitury – jakie wybrać? Wybór odpowiednich owoców to klucz do sukcesu w przygotowaniu pysznych konfitur. Nie wszystkie owoce nadają się równie dobrze do tego celu. Oto kilka zasad, które
Słodkie okruszkiPamiętam ich smak z dzieciństwa. Były i są najlepsze pod słońcem. Często kupowane w "jadłodajni" przy okazji. Ulubione jedzenie z "Podlesiaka" kiedy byłam
Malinowe PocałunkiPewnie znacie już firmę Planton, te roślinne zamienniki jogurtów możecie już dostać stacjonarnie w wielu sklepach. Tym razem mamy dla Was świeżynki, które wchodzą dopiero
Candy PandasGruszki zapiekane z anyżem, goździkami, miodem i białym winem pod maślaną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich. Aromatyczny deser na ciepło, który umili niejeden podwieczorek. Jest prosty
Oryginalny smakZa ten sernik zabrałam się wczoraj, ale dopiero dziś nadawał się do jedzenia, bo najlepiej jak przeleży noc w lodówce, jeden kawałek już pochłonięty ;) zdjęcia średniej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtermoobieg wyłączamy. Pieczemy dutch baby jeszcze przez 8-10 minut. Wyjmujemy dutch baby z piekarnika i podajemy od razu – im cieplejsze, tym bardziej chrupiące – ciasto w smaku bardzo przypomina ciasto ptysiowe i podobnie się zachowuje – momentami pysznie zbrązowione i chrupkie, a jednocześnie grubsze fragmenty są lekko wilgotne i mięsiste. Rozkładamy podzielony na porcje lemon curd i borówki, osypujemy delikatnie całość(...)łyżki oleju kokosowego, płynnego (może być klarowane masło albo olej ryżowy) SKŁADNIKI DO PODANIA cukier puder 6-8 łyżek lemon curd 200g borówek listki mięty opcjonalnie – mango albo brzoskwinie
Karo in the Kitchenkończy również w deszczu i chłodzie. Znikające truskawki ze straganów to najbardziej widomy znak dojrzałości lata, które z fazy owoców miękkich wchodzi w etap twardych owoców: jabłek, gruszek, brzoskwiń i moreli. Zanim jednak truskawki przeminął, kupujcie i jedzcie, próbujcie przepisy na dania z truskawek, bo mają one mnóstwo dobroczynnych właściwości: są korzystne dla serca, obniżają ciśnienie, obniżają cholesterol, pomagają oczyścić(...)wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Zobacz przepis Wytrawne quiche z truskawkami Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Zobacz przepis Super prosta tarta truskawkowa z patelni Tarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo ładnie
Niedzielny kucharzkończy również w deszczu i chłodzie. Znikające truskawki ze straganów to najbardziej widomy znak dojrzałości lata, które z fazy owoców miękkich wchodzi w etap twardych owoców: jabłek, gruszek, brzoskwiń i moreli. Zanim jednak truskawki przeminął, kupujcie i jedzcie, próbujcie przepisy na dania z truskawek, bo mają one mnóstwo dobroczynnych właściwości: są korzystne dla serca, obniżają ciśnienie, obniżają cholesterol, pomagają oczyścić(...)wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Zobacz przepis Wytrawne quiche z truskawkami Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Zobacz przepis Super prosta tarta truskawkowa z patelni Tarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo ładnie
Niedzielny kucharzTruskawki rządzą i myślę, że jeszcze przez najbliższy tydzień tak pozostanie. A później się zaczną jagody, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, śliwki... aż zastanie nas jesień;) Póki jednak do jesieni daleko, cieszmy się sezonowymi owocami. Ja już wiem, że moment znów będę tęsknić za truskawkami, ale na razie korzystam z całych sił. Gdyby tak można było się najeść nimi(...)Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, ubijać do uzyskania jednolitej kremowej masy. Wsypać mąkę i dodać olejek, wymieszać delikatnie łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze
Obiad gotowy=>BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na
Dziś Ja gotujeszanse na zyskanie Twojej sympatii. Dlaczego? Po pierwsze w przeciwieństwie do przepisu na sernik z rosą , poziom trudności w tym wypadku jest minimalny, po drugie podobnie jak sernik z brzoskwiniami na zimno , tak i ten nie wymaga piekarnika tylko kilku godzin spędzonych w lodówce. I wreszcie po trzecie ma spore rezerwy do własnych interpretacji, w tym zmniejszenia lub zwiększenia ilości(...)gorącej wody i zostaw do wystygnięcia. Truskawki umyj, połowę zmiksuj na mus i dodaj do tężejącej galaretki. Pozostałe truskawki zostaw do dekoracji. Tężejącą galaretkę wyłóż na zimne ciasto i udekoruj połówkami i ćwiartkami truskawek. Następnie wstaw sernik do lodówki na co najmniej 6 – 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Co więcej, spód i ścianki wyklejone pokruszonymi herbatnikami sprawiają
Kuchnia Na Wypasieśniadanie dla dzieci do szkoły – polecam zawinięte jeszcze ciepłe placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami w srebrną folie aluminiową i włożenie do śniadaniówki. Do tego – malinki, gruszka, brzoskwinia i mamy cudownie pyszne drugie śniadanie do pracy lub dla dziecka do szkoły . Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami najlepiej smakują w towarzystwie owoców lub posypane cukrem pudrem. Wybornie smakują(...)gruszka, maliny, cukier puder, melasa z morwy, syrop klonowy, sok z agawy – co kto lubi Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy wszystkie składniki do ciasta. Możemy posłodzić 2 łyżkami cukru i dodać szczyptą soli. Obrane jabłuszka ścieramy na tarce i mieszamy z ciastem. Po minucie mamy gotowe ciasto na zdrowe jaglane pancakes z jabłkami
W Kawiarence=>BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na
Dziś Ja gotuje