Gorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaTen smakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową
Czerwień i błękitJest aromatyczna, z lekko ostrą nutą. Wspaniale rozgrzewa i pachnie korzennymi smakami. HERBATA CZARNĄ LEGEND SUMMER TWIST to czarna herbata liściasta z kawałkami mango i papai oraz naturalnym aromatem brzoskwini truskawki i pomarańczy z plantacji Bogawantalawa. Jest mocno owocowa. Przywołuje zapach upalnego lata. Wspaniała na zimno z kawałkami lodu. HERBATĘ ZIELONĄ LEGEND CEYLON GP1 GREEN TEA mniej to herbata zielona(...)zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, kulkujemy
Ostra na SłodkoPadło więc na sernik na zimno. Przygotowanie go jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. To jeden z moich ulubionych truskawkowych deserów. Poza sezonem przygotowuję ten sernik z brzoskwiniami z puszki i też jest mega! Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 150 g śmietanki 30% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka biszkopty(...)kilkoma łyżkami następnie całość przelewamy do pozostałej masy serowej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy, wyrównujemy wierzch, układamy na wierzchu resztę truskawek i ciasto wkładamy do lodówki. Przygotowujemy galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, dajemy jednak nieco mniej wody. Galaretkę zostawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy sernik z lodówki, na wierzch wylewamy chłodną galaretkę i ponownie wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnyoryginale występuje świeża kolendra, ale testowałam wersję zarówno z miętą jak i bazylią i obie były równie rewelacyjne. Polecam również wersje z owocami – ananasem, truskawkami, grantem czy brzoskwiniami. Jedną z najważniejszych rzeczy przy guacamole, jest pamiętanie o skropieniu sokiem z limonki lub cytryny naszego awokado, gdyż szybko czernieje, a ciemne guacamole nie będzie niczym apetycznym. Co jest piękne(...)widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną cebulkę, przyprawy i świeżą kolendrę. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/guacamole/ BosowKuchni Artykuł Guacamole pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTorciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam
Trzeci talerzzawartości. Do czego można wykorzystać frużelinę? Frużelina to doskonały dodatek do wielu dań. Można wykorzystać ją do naleśników, gofrów , racuchów czy omletów na słodko. To idealny dodatek do ciast czy tortów. Frużelina truskawkowa do tortu, sernika, jak i innych wypieków, sprawdzi się doskonale. Z pewnością wzbogaci ich smak, nadając im oryginalnego charakteru. Polecana jest też do kruchych ciasteczek , które mogą(...)ziemniaczaną i sok z cytryny. W niektórych przepisach znajdziemy także żelatynę, która stworzy galaretowatą konsystencję, jednak nie jest ona wymagana. Frużelina truskawkowa – przepis Każda osoba, która chce zrobić ciasto z frużeliną truskawkową czy inny deser, powinna pomyśleć o przygotowaniu tego domowego przysmaku. Składniki potrzebne do stworzenia frużeliny to: 0,5 kg truskawek; 6 dużych łyżek cukru; 100 ml wody
Ugotowane pozamiataneCARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM CHLEBKI NAAN NADZIEWANE SEREM Z RUKOLĄ ROSZPONKĄ I BRZOSKWINIĄ OMLET Z BRZOSKWINIAMI ALFREDO CYNAMONEM KURKUMĄ I CHILI CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU NALEŚNIKI(...)mięty – Cukier puder do posypania / opcjonalnie syrop klonowy, syrop z agawy / – Oliwa do smażenia PRZEPIS: 1. Mąkę, mleko, jajo, drożdże oraz szczyptę soli wymieszaj w większej misce tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Dodaj borówki, nasiona granatu oraz syrop klonowy, ponownie dobrze wymieszaj. 2. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 30 minut. 3. Gotowe ciasto wykładaj partiami
globuskulinarnyLipiec zawsze kojarzy się mi z owocami. Mnóstwem owoców. Maliny, porzeczki, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, papierówki... Jagody w tym roku nie obrodziły tak, jak bym chciała. Niedzielny prawie trzygodzinny spacer po lesie zaowocował zaledwie 2 litrami uzbieranych jagód. Zdecydowanie za mało, ale wystarczyło na pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:) Co można napisać o jagodziankach? Że są mięciutkie(...)posmarowania Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, delikatnie klejące. Jeśli ciasto po wyrobieniu jednak będzie mocno
Obiad gotowytaka przekąska jest bardzo pyszna. Racuchy drożdżowe to smak mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń lub tak, jak tym razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam na maślance, która dodała racuchom delikatności, ale jeśli jej nie macie, to samo(...)zabrudzeniu kuchni, jeśli rozczyn zbyt szybko wyrośnie. Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól i roztrzepane jajka oraz 2/3 maślanki, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale swobodnie można je mieszać łyżką, jeśli jest za gęste lub za rzadkie, to dodać pozostałą maślankę lub mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na około
Kuchcik gotujepoprzednim poście, chodził za mną ten nieszczęsny sernik, aż znalazłam przepis, a nawet dwa. Ten drugi był tak nietypowy i intrygujący, że po zrobieniu jednego ciasta chciałam spróbować drugie. I oczywiście wypróbowałam. Był tak nietypowy, że musiałam sprawdzić czy mi się uda.Sernik z żelatyną i do tego zwinięty w roladę:) Oczywiście, że się uda. A moje dzieciaczki(...)Przelać na blachę wyłożoną pergaminem, poczekać aż trochę stężeje. Za pomocą pergaminu zwinąć w rulon, całość obtoczyć w reszcie pokruszonych herbatników i schładzać co najmniej 2 godz. Dodatkowo dodałam brzoskwinie, choć w podstawowym przepisie nie ma żadnych owoców
Ciasteczkowy Potwórwielu deserów oraz mogą zaskakująco dobrze komponować się z daniami wytrawnymi. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie domowych konfitur: Desery – dodaj konfitury do jogurtów, lodów czy jako nadzienie do ciast i tart. Ich intensywny smak wzbogaci każdy deser. Dania wytrawne – konfitury świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny i drobiu. Słodko-kwaśny smak konfitur z czerwonych owoców doskonale podkreśla(...)polecane do tej formy przetworów. Owoce, które świetnie nadają się na konfitury ze względu na smak i konsystencję, to np. maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki, wiśnie, jabłka, gruszki, morele i brzoskwinie . Owoce na konfitury – jakie wybrać? Wybór odpowiednich owoców to klucz do sukcesu w przygotowaniu pysznych konfitur. Nie wszystkie owoce nadają się równie dobrze do tego celu. Oto kilka zasad, które
Słodkie okruszkiPamiętam ich smak z dzieciństwa. Były i są najlepsze pod słońcem. Często kupowane w "jadłodajni" przy okazji. Ulubione jedzenie z "Podlesiaka" kiedy byłam
Malinowe Pocałunki