Dzień dobry, Choć pieczenie ciast i tworzenie deserów nie jest moją domeną ( zdecydowanie wolę potrawy wytrawne ), dla rabarbaru zawsze robię wyjątek . Uwielbiam ten kwaśny smak wspaniale kontrastującą ze słodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować. Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem . Tosty francuskie(...)cieszyć się dłużej jego smakiem i móc go połączyć z nowymi składnikami. Myślę, że zamiast rabarbaru możecie w tym przepisie wykorzystać sezonowe owoce, np. teraz świetnie sprawdziłyby się pieczone brzoskwinie. Tak więc zapraszam Was na pyszny deser w stylu francuskim. Kto się skusi?:) Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem na podstawie tego przepisu na 4 -5 tostów czas przygotowania
Chilli Czosnek i OliwaNastępnego dnia zdejmij obręcz tortownicy. Za pomocą długiego cienkiego noża przekrój „biszkopt” na pół. Przygotowanym cytrusowym ponczem nasącz obie wewnętrzne strony „biszkoptu” (górną odrobinę bardziej niż dolną). Kilka brzoskwiń pokrój na plasterki i równomiernie rozłóż na dolnym spodzie. Teraz zabierz się za krem. Namoczone nerkowce odsącz, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Mleka kokosowe wyjmij(...)pozostałą część śmietanki i delikatnie zamieszaj. Krem gotowy. 1/3 kremu nałóż na dolną warstwę „biszkoptu” i delikatnie rozprowadź zostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Nałóż drugą górną część ciasta i na jego wierzchu rozprowadź kolejną 1/3 kremu. Ostatnią 1/3 pokryj boki tortu. Na koniec najprzyjemniejsza część – dekorowanie. Ozdób tort dowolnymi, wybranymi przez siebie owocami, następnie wstaw do lodówki
Roślinna - blog wegańskitylko do jednej dodałam rodzynki, druga była bez nich (na zdjęciu) - jeden chlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną w dalekie strony :) Im ciasto cieniej rozwałkujemy tym bardziej ciekawsze będzie jego"wnętrze"po upieczeniu. A to znalazłam na blogu Ani: "29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina(...)piekło się specjalny Struan, błogosławiony wczesnym rankiem. Wszyscy śpiewali inwokację do Saint Michael, opiekuna zbiorów. Tradycyjna receptura chleba według starego hymnu Błogosławiony Struan, zawiera wiele ciekawych składników: mniszek, czosnek, brzoskwinię, naparstnicę i nagietek. Struan bowiem był symbolem i istotą zbiorów, chlebem rytualnym. Niestety został na długi czas w Szkocji zapomniany. Receptura ujrzała światło dzienne za sprawą Petera Reinharta , który
Proste PotrawyPyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, takie lekko ciepłe ... Po usmażeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub podać z powidłami czy konfiturą. Składniki : (na 10 sztuk średniej wielkości) 150 g przesianej mąki 2 łyżki cukru szczypta(...)szczyptę soli, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką ciasto na rozgrzany olej. Na cieście układamy po kilka plasterków banana i smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu, aby placuszki miały możliwość delikatnie urosnąć. Po usmażeniu przekładamy
Walijskie Pichceniebook HASHTAGI KULINARNE 59,00 zł Dodaj do koszyka Zajrzyj także do innych moich przepisów na serniki: sernik tradycyjny sernik z jagodami sernik z borówkami sernik z brzoskwiniami sernik z malinami sernik z kajmakiem blok czekoladowy Pyszny sernik z bezą Sernik z bezą Sernik z solonym karmelem Sernik pomarańczowy Sernik z rodzynkami Sernik z wiśniami Sernik piernikowy Sernik(...)jedynie do połączenia. Nie można napowietrzać sernika aby nie opadł po upieczeniu. Masę przelej na przygotowany wcześniej spód. Do wysokiej brytfanny piekarnikowej wlej wodę do połowy wysokości. Foremkę z ciastem owiń z zewnątrz folią aluminiową i wstaw ją do naczynia z wodą. Piecz sernik w kąpieli wodnej przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudź i wstaw sernik do lodówki
nietylkopasta.plMasz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu, chęci lub nastroju do pieczenia? Taki deser jest świetnym pomysłem na takie dni. Pyszny rabarbar z czereśniami
karmelowyPomimo wypróbowania kilku różnych sposobów na sernik na zimno... uważam że ten jest najlepszy i oczywiście przepis mam od mamy, której mogę tylko pozazdrościć talentu cukierniczego
IMPRESJA SMAKUcytryny lub octu Krem: 250g serka mascarpone 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Owoce sezonowe do wyboru: maliny, borówki, kwi, figi, czereśnie, brzoskwinie, winogrona itp. Listki mięty *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu(...)bardzo słodka więc lepiej nie słodzić za bardzo kremu *** *** Bezę wypełniamy kremem i dekorujemy owocami oraz listkami mięty *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Beza Pavlova pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemcałość miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy mąkę z proszkiem, teraz już tylko miksujemy do połączenia. Blaszkę (23x33cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C Pianka jogurtowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Żelatynę zalewamy wodą(...)mieszamy. Pianką wykładamy na ostudzony biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy na chwilę do lodówki by stężała Dodatkowo: 2 galaretki krystaliczne owoce (u mnie garść malin, jeżyn i borówek oraz brzoskwinia pokrojona w kostkę) Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Owoce układamy na piance jogurtowej i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. var widgetParams = "{ 'Id':'1914fb15-0ac0
Cynamonowe szczęściesoku) Składniki: (na 8 sztuk, szklanka o pojemności 200 ml) 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 1 łyżeczka sody pół łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki soku pomarańcza brzoskwinia Hortex 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko klasy M borówki (po 4 szt na babeczkę) cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół(...)jedna pełna łyżka (ja używam papierowych foremek na stelażu, można wyłożyć papilotkami formę na muffinki). Na wierzch każdej babeczki nakładamy borówki (po 4 sztuki), lekko wciskając je w ciasto. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (u mnie około 20 minut). Gdy babeczki ostygną oprószamy je cukrem pudrem. Wspaniale smakują z kubkiem soku Smacznego
Słodkie okruszkiBardzo dobra, wilgotna babka, która spokojnie wytrzyma nam kilka dni, nie tracąc na smaku. Składniki : u mnie foremka typu keksówka 30cmx12cm) 1/2 szkl mąki pszennej
Walijskie Pichceniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Tort, który zrobił furorę na urodzinach mojej mamy. To była c zysta improwizacja zakończona sukcesem. W smaku
Di gotujeSernik bardzo puszysty i delikatny. Spód zrobiony z wafelek w czekoladzie był rewelacyjny. Będę robić go częściej tym bardziej, że rodzince również zasmakował. Składniki: Spód 250
Ala piecze i gotujeciasto powinno być rzadsze, jeżeli lubimy grubsze – robimy ciasto bardziej gęste. Przed smażeniem naleśników ciasto musi odpocząć minimum 0,5 godz. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, wylewając cieniutką warstwę ciasta. Jeżeli planujemy smażenie dużej ilości naleśników warto użyć naleśnikarki . Dzięki smażeniu bez tłuszczu na naleśnikarce nasze naleśniki będą naprawdę fit! Usmażone naleśniki powinny być delikatnie złote, ale nie spieczone(...)rulon, ale można także smarować połówki naleśników i składać w trójkąty. Sałatka owocowa 1 opakowanie borówek amerykańskich 1 opakowanie malin 1 soczyste jabłko np. golden delicious 1 świeża brzoskwinia lub brzoskwinia z puszki banan kilka białych i ciemnych winogron bez pestek truskawki, gruszki lub inne owoce sezonowe według uznania opcjonalnie 1 łyżka likieru limoncello lub innego likieru owocowego Wszystkie owoce
Gotujemy i jemy