spodzie. Bez użycia miksera, tylko kilka podstawowych składników. Sprawdzony przepis na sernik, który zawsze się uda. Zamiast śliwek możesz użyć malin, truskawek, a nawet odsączonych i pokrojonych w kawałki brzoskwiń z puszki. Sernik ze śliwkami i kruszonką SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: czubata szklanka mąki pszennej 1 czubata łyżeczka kakao 2 łyżki cukru z wanilią płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki drobnego cukru 500 g śliwek – około 7 dużych sztuk Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na kruchy spód (oprócz kakao) wymieszaj szybko ręką w misce. Ciasto na początku przypomina kruszonkę, wyrób je w kulę i oderwij 1/3 ciasta. Odłóż je na bok. Do reszty ciasta wmieszaj łyżeczkę kakao. Porada: Możesz nie rozdzielać ciasta na jasną
Zasmakuj KuchniBardzo szybkie, proste i smaczne. Wg pomysłu Magdy , zmieniłam tylko dodatki. Pasują tutaj również śliwki, jabłka, brzoskwinie lub winogron. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka brązowego cukru 3-4 łyżki kakao ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka ulubionego mleka 3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych gruszek(...)wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej mokre do suchych, dodaj obrane i drobno pokrojone gruszki i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piecz 45-55 minut. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Ci, którzy jeszcze nie widzieli najnowszego pokazu fontanny multimedialnej, mają jeszcze szansę 11 października (w sobotę
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotowania tego pysznego ciasta bez pieczenia wykorzystałam dość wysoką foremkę o wymiarach 20×20 cm. Jeśli nie masz takiej wysokiej blaszki, użyj nieco większej formy lub przygotuj niższą warstwę owocową (u mnie owoce jedne na drugich, zalane zostały sporą ilością galaretki przezroczystej, jeśli ułożysz je na płasko, wykorzystując np pokrojone na plasterki truskawki + borówki, możesz przygotować galaretkę(...)galaretki krystalicznej (przezroczystej) 200 g białej czekolady Dodatkowo: 3 op. galaretki krystalicznej dowolne owoce (u mnie 250 g truskawek, 150 g borówki amerykańskiej i 3-4 połówki brzoskwiń z puszki) Dwa opakowania galaretki krystalicznej rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Do ciepłej galaretki dodajemy połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty, po czym mieszamy tak długo, aż czekolada
Smaki Na Talerzumnie nie ma lepszego ciasta niż sernik a że dziś Międzynarodowy Dzień Sernika to nie mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :) Składniki: Czekoladowy spód: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 3/4 szklanki(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera do serników 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 budyń śmietankowy 5 łyżek śmietany 18 % 5 jajek 6 połówek brzoskwiń z puszki Sposób przygotowania: 1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując
Na Ciasteczkowych Papierachstronę. Do tego przyda się silikonowa łopatka. Kontrolujcie gaz pod patelniami, jeśli będzie on za mocny naleśniki przypalą się i będą niesmaczne! Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników. Sos mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) ok. 200 g serka waniliowego lub naturalnego(...)inny, który lubicie. Na każdy naleśnik nakładamy sporą łyżkę sosu, rozsmarowujemy po całości, zachowując odstęp od brzegów. Składamy w trójkąty/koperty. Na wierzch kładziemy ulubione owoce - w naszym przypadku brzoskwinie z syropu oraz banany, możecie polać je także miodem lub ulubioną konfiturą. Z podanej ilości sosu wystarczy na ok. 6-7 naleśników. Smacznego
Cooking Monstertowarzystwie aromatycznej kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki na biszkopt makowy 800 g suchego maku czubata łyżka skórki pomarańczowej 5-6 drobniutko posiekanych daktyli 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej(...)pół szklanki rodzynek garść pokruszonych orzechów włoskich 5-6 drobniutko posiekanych daktyli sok z połowy pomarańczy Składniki na poncz: 1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody sok z jednej pomarańczy Dekoracja: brzoskwinie z puszki skórka pomarańczowa wiśnie z likieru wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek
Gosia gotujezimno ma swoje korzenie w tradycji kuchni domowej. Jest to jedno z tych ciast, które przypomina nam smaki dzieciństwa i rodzinne uroczystości. Teraz możesz przygotować go w swoim domu i cieszyć się tradycyjnym smakiem na co dzień. Ciasta z truskawkami na zimno Jeśli jesteś fanem ciast z truskawkami, ten sernik na zimno na pewno przypadnie Ci do gustu. Truskawki nadają(...)schłodzenie w lodówce. Całkowity czas zależy od czasu stężenia galaretki. Czy mogę użyć innych owoców zamiast truskawek? Oczywiście! Możesz zastąpić truskawki innymi owocami, takimi jak maliny, jagody, kiwi, czy brzoskwinie. To zależy od Twoich preferencji smakowych. Jak długo sernik można przechowywać w lodówce? Sernik na zimno przechowuje się w lodówce przez około 2-3 dni. Po tym czasie warto
Ania i Marcin gotujątarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś. *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki(...)pieczenia na masę serową: 300 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju szczypta soli skórka z połowy cytryny łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki cukier puder masło do wysmarowania foremki Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce (ale nie zagniatać, ma być sypka). Podzielić na dwie nierówne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy, delikatnie usuwamy papier i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt(...)jeden cienki biszkopt: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej, 17 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 70 g cukru) składniki na nasączenia: ok. 125 ml syropu z zalewy brzoskwiń 125 ml wody ok. 2-3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. składniki na mus brzoskwiniowy: 300- 350 g brzoskwiń z puszki 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Domowy Smak Jedzeniamojej tęsknoty za wiosną, za latem! Nawet uczulające pyłki (teraz!) nie są mi straszne! Chcę chodzić na targ! Chcę kupować pyszne owoce i warzywa! Brakuje mi kolorów, smaków! Soczyste brzoskwinie, słodkie truskawki, szparaaaagi... !!!! Wiosno! Przybywaj :) Składniki na farsz: 450 g mrożonego bobu, 280 g mrożonego zielonego groszku, 250 g ricotty, 90 g śmietanki kremówki, 40 g tartego parmezanu, 6 suszonych(...)ricottę oraz śmietankę. Następnie dodajemy tarty parmezan, drobniutko posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory, startą skórkę z cytryny oraz posiekaną świeżą bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi Każdy pewnie ma swój przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Renaty przepadłam. Najlepsze ciasto pierogowe. Mięciutkie, pyszne i zupełnie
Plate of JoyPyszna wersja lodów dla dzieci i dorosłych to kolorowe sorbety z owoców. Można je z robić z truskawek, kiwi, moreli, malin, jeżyn, jagód czy porzeczek. Mieszanka
Smakowite DaniaKapusta pekińska to warzywo pochodzące z Chin, które jest cennym źródłem witamin oraz soli mineralnych. Kapusta pekińska jest smaczna, zdrowa i można z niej przygotować błyskawiczne
BabskiePorady.pl - PrzepisyPrzepyszny lekki tort z galaretką i owocami, który zasmakuje wszystkim gościom. Idealny na Dzień Matki, ale będzie smakował też w każdym innym sezonie – nawet w
Bardzo Gruby Smok