jogurt galaretka w dwóch smakach. Ciasto jogurtowe bez pieczenia Bez znaczenia ile mamy lat, każdy z nas jest mniejszym lub większym łasuchem. Deser jogurtowa pianka możesz przygotować z naturalnego jogurtu lub jogurtu greckiego. Może też być pianka z owocami lub bez. Moim ulubieńcem z ubiegłego roku stała się pianka truskawkowa. A teraz zapraszam na ciasto jogurtowa pianka. Zapraszam(...)Zwróć uwagę na galaretki, niestety nie każda jest na 500 ml wody. Sprawdź czy czasem nie są mniejsze. Wybierz smaki jakie lubisz, u mnie była wiśnia i brzoskwinia, pianka wychodzi lekko pastelowa. Jeżeli chcesz intensywniejsze kolory niestety musisz dodać barwnika. Każdą z galaretek rozpuść w 100 ml gorącej
Dieta moja pasjamamy swoje, arbuz kupiłam w sklepie. Tłum ludzi, każdy coś kupuje, wybiera. Pani od mleka zapisuje zamówienia na sobotę, pan od pomidorów pieczołowicie wybiera ze skrzynki okazałe sztuki. Morele, brzoskwinie, borówki, porzeczki, kalafiory, pomidory, ogórki, ogórki, całe mnóstwo ogórków... I jabłka. Genewa, Julja (hm, pisownię zachowałam oryginalną) i papie... A tak w ogóle, to jabłka na targu biją rekordy ceny(...)jabłuszko naturalnie piękne, mniejsze, z robakiem nawet, bo skoro on może takie jabłko jeść, to i mnie nie zaszkodzi:) Z jabłkami chyba poczekam do jesieni, a póki co do ciasta wykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami
Obiad gotowyPyszne, delikatne miniserniczki brzoskwiniowe z borówkami i jagodową galaretką na ciasteczkowym spodzie. Z podanych proporcji wyszły mi 24 serniczki. Składniki: Ciasteczkowy spód: 270 g ciasteczek owsianych
Na Ciasteczkowych PapierachDodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ponownie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepiące, ale nie dosypujmy mąki, aby serniczki nie były za twarde. Mokrymi dłońmi lub zwilżoną łyżką nabieramy porcję ciasta i obtaczamy je w mące, a następnie spłaszczamy i formujemy placuszek (dłonie warto oprószyć wtedy mąką). Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 2-3 łyżki) na złoto z obu stron(...)pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem, czy syropem klonowym. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Ja podałam je z cukrem pudrem i owocami (borówki i brzoskwinie – zerwałam też ostatnią, wrześniową poziomkę z mojej balkonowej hodowli), lecz są tak dobre, że można je również śmiało zajadać bez jakichkolwiek dodatków. * Ser musi być prawdziwy – grudkowaty, mało
Poezja smakuCiasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki(...)galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35 cm i piec
Na Ciasteczkowych PapierachWeekend majowy to idealny czas na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Z powodu pracy i codziennych obowiązków, coraz częściej zaczyna nam brakować kontaktu z najbliższymi, dlatego
BabskiePorady.pl - Przepisypołowy cytryny 1 łyżeczka cukru Do przybrania tortu: 300 ml śmietanki kremówki (36%) 200 g serka maskarpone 1 łyżeczka cukru pudru odrobina barwnika spożywczego 4 łyżki rozdrobnionych biszkoptów puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie biszkoptu: Do miski przesiałam i zmieszałam obie mąki. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę dodając partiami cukier. Łyżka po łyżce(...)jednocześnie zachowując strukturę piany. Piekarnik nagrzałam do temperatury 170°C góra/dół. Papierem do pieczenia wyłożyłam tylko spód tortownicy o średnicy 25 cm. Boków niczym nie smarowałam. Ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na około 30–35 minut (do suchego patyczka). Nie jest wskazane otwieranie drzwiczek piekarnika przez pierwsze 20 minut. Po upieczeniu, upuściłam foremkę
Kuchnia u KrysiTiramisu, wiadomo- uwielbiamy! Tym razem zamieniłam go w mały torcik! Zapraszam! Co nam trzeba? ok 24 podłużnych biszkoptów. Pudełeczko serka mascarpone -250g 500ml śmietany 36
LatosiowydomZapraszam Was dzisiaj na deser zapleciony z samych przyjemności, eterycznych nitek pierwszego babiego lata i jednych z moich ulubionych owoców. Są owoce, które lubię i takie
Kuchnia w Słońcu Skąpanawodę i słód jęczmienny (miód). Zostawić na godzinę. Zamontować hak do ciasta i wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę i połączyć w jednolite ciasto. Dodać sól i oliwę. Mieszać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyłożyć ciasto na blat i uformować w kulę. Przełożyć ciasto do dużej miski miski ewentualnie posmarowanej oliwą. Przykryć pokrywką, mokrą ściereczką(...)spożywczą i wstaw do piekarnika na około 6/8 godzin lub na noc (w zależności od temperatury) w każdym przypadku aż do podwojenia ciasta. U mnie ciasto wyrastało na blacie kuchennym 9 godzin . Po optymalnym wyrośnięciu przełożyć ciasto na blat, lekko odgazować i podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę, a następnie spłaszczyć w prostokąt. Zwinąć
Weekendy w domu i ogrodzieziemniaczanej pianka piernikowa: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 50 g pierników mus pomarańczowo brzoskwiniowy: 240 g konfitury z brzoskwiń niskosłodzona 2 pomarańcza duże 2 łyżeczki żelatyny dekoracja bezy: 2 białka 90 g cukru 1 łyżka octu winnego Biszkopt piernikowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo(...)mikserem. Mąki, kakao, przyprawę do piernika przesiewam. Dodaję w dwóch porcjach i mieszam delikatnie już łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut. Pianka piernikowa: Serek mascarpone, śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijam na sztywno. Pierniki rozdrabniam malakserem na pył.Żelatynę namaczam
wesoła kuchniatwaróg, żółtka z jaj mieszamy powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały białka jaj ubijamy na sztywną pianę z ksylitolem i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów pieczemy w temp. 170 stopni przez około 20 minut upieczone biszkopciki odstawiamy na około 1 godzinę(...)krem (ja użyłam wyciskarki do kremu) na połowę ciastka, a następnie delikatnie (żeby nam się nie złamało) zginamy w pół możemy też dodać jakieś owoce np. truskawki czy brzoskwinie SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbakaliami, obydwa pyszne, ale jednak słodycz ciasta przełamana soczystymi owocami smakuje lepiej- przynajmniej taki werdykt został ogłoszony w mojej rodzinie :) Jeżeli więc lubicie słodkie, zakalcowate i pełne owoców ciasta, to bardzo gorąco polecam! * biała czekolada- 200 g * masło- 120 g * mąka- 100 g * cukier- 80 g * jajka- 3 szt. * owoce- około 250 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W garnuszku(...)jeszcze ciepłą masę czekoladowo-maślaną, wymieszać. Wsypać mąkę i całość zmiksować na gładką masę. Przelać do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce- ja dałam brzoskwinie, czereśnie i jagody. Piec około 25 minut (sprawdzić patyczkiem, który powinien być lepki, ale nie obklejony). Smacznego
Kraina Miodem Płynącadzieci na śniadanie lub kolację. Dla małych niejadków. Moje placki będą również z dodatkami a mianowicie z nektarynką i jabłkiem. Składniki: 3 łodygi rabarbaru 1 brzoskwinia 1 jabłko 8 łyżek mąki 1 jajko od szczęśliwej kurki ( w moim trafiło się 2 żółtka :-) płaska łyżeczka sody 500 ml mleka 1 łyżka masła 1/3 szklanki(...)dusić 3 min z łyżą cukru i 2 łyżkami wody. Następnie zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dorzucić 2 łyżki maślanki ale to w sytuacji kiedy ciasto będzie za gęste. Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek. Podawać według uznania. Można z konfiturą brzoskwiniową, posypane cukrem pudrem, gęstą śmietaną. Mnie oczywiście najbardziej smakuję
pieprzny smaczektwarożku sernikowego 2/3 szklanki cukru 5 jajek Paczka herbatników owsianych ok. 200 g Duża łyżka masła Skórka z cytryny + łyżka soku Dowolne letnie owoce (truskawki, poziomki, borówki, brzoskwinie) jako dodatek i dekoracja Przygotować kruchy spód sernika: Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Całość rozłożyć równo na dnie wysmarowanej masłem tortownicy lub silikonowej foremki. Oddzielić żółtka od białek(...)masą serową. Wszystko wlać do tortownicy na herbatnikowy spód i lekko wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść – ale to normalne bo ta pyszność jest bez proszku
Gotujemy i jemy