mojprzepisna.pl | Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców” na nalewki. Były już pigwy, jarzębiny, tarniny, wiśnie a nawet orzechy laskowe :) Czasem nalewki robimy na prawdziwym bimbrze Bełchatowskim, mają moc ale są bardzo, bardzo smaczne, polecam. Składniki na około 2 litry(...)miejsce na 2-3 dni, od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, żeby cukier się rozpuścił. Brzoskwinie powinny puścić dużo soku. Po tym czasie wlać alkohol. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Po 2 miesiącach owoce odcedzić, zużyć do ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia
moj przepis namiejsce na 2-3 dni, od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, żeby cukier się rozpuścił. Brzoskwinie powinny puścić dużo soku. Po tym czasie wlać alkohol. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Po 2 miesiącach owoce odcedzić, zużyć do ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia
moj przepis namiejsce na 2-3 dni, od czasu do czasu wstrząsnąć słojem, żeby cukier się rozpuścił. Brzoskwinie powinny puścić dużo soku. Po tym czasie wlać alkohol. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Po 2 miesiącach owoce odcedzić, zużyć do ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia
moj przepis napiekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż stanie się miękki (trwa to ok. 45-60 minut). Do przepisu nadają się także gotowane buraki pakowane próżniowo sprzedawane w supermarketach. Ciasto orkiszowe z jogurtem greckim i truskawkami Składniki / na blachę o wymiarach 20 x 20 cm: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 180 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki(...)ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej szczypta soli 16 truskawek (możesz zamienić na maliny, morele, brzoskwinie) 2 łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałowych do posypania Przygotowanie ciasta orkiszowego z truskawkami: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę orkiszową, ksylitol, proszek do pieczenia, skórkę
Chilli Czosnek i OliwaDżem brzoskwiniowy z nutką cynamonu to idealny dodatek do naleśników, kanapek czy ciasta. A zimą będzie nam przypominał o słonecznych dniach i pachniał latem Polecam! Składniki: 3 kg brzoskwiń (około 2 kg po obraniu ze skórki i usunięciu pestek) 1/4 szklanki ksylitolu (lub więcej do smaku) 1/2 – 1 laska cynamonu (w zależności jak mocną nutkę cynamonu preferujecie ) 2 łyżki
Lamarida.plŚwięta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy
Takie tam pichceniekakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) MASA ŚMIETANKOWA: 500 ml śmietanki 30 % 60 g żelatyny fix 820 g brzoskwiń z puszki 1/4 zalewy z brzoskwiń PONADTO: dżem brzoskwiniowy/morelowy 250 ml śmietanki 30 % BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej(...)Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy syrop z żelatyną i miksujemy. Wrzucamy połowę pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń (drugą połowę kroimy w plasterki do dekoracji) i mieszamy łyżką odstawiamy na 15 minut do lodówki żeby nam masa trochę stężała. Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze/ talerzu i smarujemy go dżemem, następnie wykładamy połowę masy śmietankowej i przykrywamy drugim blatem
Moje-pitraszeniearomatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Dodatkowo : kilka sztuk świeżych brzoskwini pokrojonych w małą kostkę. Oczywiście brzoskwinie zastępujemy dowolnymi owocami, którymi w danym momencie dysponujemy 😉 I tak będzie smacznie! Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego(...)mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je pokrojonymi brzoskwiniami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać
Walijskie Pichceniezapobiegnie to zabrudzeniu papieru kremem podczas przygotowań. Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując(...)Masę jeszcze gorącą przykryć druga połówką biszkoptu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, do jeszcze gorącej dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Brzoskwinie z puszki pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Wymieszać i poczekać aż masa zacznie gęstnieć, gdy to nastąpi wylać do formy i odstawić do lodówki do stężenia masy. Następnie
Jadło i czytadłonadużywany ale jedząc kaszę jaglaną chudniemy, bo ona rozkłada tłuszcze dość szybko więc chyba to zdrowy deser. Ja zrobiłam mus z brzoskwiń z puszki ale równie dobrze mogą to być owoce świeże w sezonie. Tyle dobroci w jednym cieście, zajadamy? Ciasto dyniowe z kaszy jaglanej z chia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny
moj przepis nawyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny
moj przepis nakremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór
moj przepis nakremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór
moj przepis nagalaretki o smaku agrestowym 250 g jogurtu greckiego 250 ml gorącej wody Wierzch: 2 łyżeczki niebieskiego cukru galaretka rubinowa Wodzisław 125 g mascarpone 1 brzoskwinia z syropu czekoladowe ażurki 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki czekoladowej posypki niebieski i różowy cukier opcjonalnie do dekoracji Wykonanie : 1. Ciasteczka mielimy lub tłuczemy(...)delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką. 6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta. Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem. Gotowe
vaniliowoczekoladowa