ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:159/932)

Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 168

sosem karmelowym i fistaszkami  na formę o wymiarach 24x28 cm: CIASTO KRUCHE: 150 g mąki 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 1 żółtko CIASTO CZEKOLADOWE: 5 jajek 1 białko 150 g cukru 100 zmielonych orzechów (np. w blenderze) 150 g roztopionej, gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 50 g solonego, obranego, prażonego(...)słoiczek dżemu morelowego lub masa z 250 g mascarpone, 200 ml ubitej śmietany 30% i 100 g białej, roztopionej czekolady i 1 łyżeczki żelatyny      Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z masłem, miksujemy mikserem około 1-2 minutki, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki

Rozpustne gotowanie
Ciasto piernikowe z jabłkami 201

Szybkie ciasto z jabłkami z piernikową nutką. Polecam. Przepis znalazłam w gazetce Moja kuchnia. Jabłeczniki (nr 9/2008).Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 szklanka oleju4 jabłka3 jajka1 łyżka kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczka przyprawy do piernikacynamon (ilość wedle uznania)Sposób wykonania(...)Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając.2. Obrane jabłka kroimy w kostkę.3. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.4. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki (u mnie 24x28cm). Pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut

Kuchnia domowa Ani
Śmietanowiec z rodzynkami 217

naprawdę rewelacyjne. Śmietanowiec z rodzynkami Składniki:  CIASTO: żółtka 6 szt  margaryna 1 kost  mąka 3 szkl  cukier 3/4 szkl  proszek do pieczenia-  2 łyżeczki  MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % -3 po 400 ml kubki  budyń śmietankowy 1 opak proszek do pieczenia - 1 łyżeczka białka(...)cukier - 3/4 szkl rodzynki - JUMBO  Przygotowanie:  Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części.  Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki.  Masa  Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń  z proszkiem do pieczenia, wymieszać.  Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany, cały czas ubijając

Kuchnia Danusi
Ciasto marchewkowe 173

sprzyjać, jutro wracam do leśnego zacisza nad jeziorko, zostały mi ostatnie 2 tygodnie wolności, jak ten czas leci! ;(  Życzę Wam udanego tygodnia ! ;) Składniki (tortownica o średnicy około 25cm): Ciasto: 400 g marchewki (startej na małych oczkach) garść suszonych owoców goji dostępnych w sklepie BadaPak.pl 4 łyżki płatków migdałów 4 jajka 4 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 4 łyżki miodu(...)miksujemy z miodem płatki migdałów oraz otręby mielimy na mąkę do żółtek dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza białkami) i miksujemy na samym końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczymy w temp. 180 stopni przez około 40 minut (po około 20 minutach przykryłam górę placka papierem do pieczenia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szarlotka z płatkami śniadaniowymi 133

ciasto w szarlotce jest oddzielenie go od jabłek warstwą z płatków cynamonowych. Komponują się idealnie! Składniki: 4 żółtka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka smalcu 25 dag płatków śniadaniowych cynamonowych 1 ½ kg jabłek 1 szklanka cukru tłuszcz i posypka do formy cukier waniliowy lub cynamon Składniki na piankę: 4 białka(...)Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka

Tradycyjna Kuchnia
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 801

gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :) Biszkopt kakaowy: 7 jajek 200 g  drobnego cukru do wypieków 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier (łyżka po łyżce(...)wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu na kratce, ciasto przekroić na dwa blaty. Beza: 6 białek 250 g  cukru szczypta soli Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać cukier. Gotową bezę przełożyć

Trzeci talerz
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 404

Nabrałam ochoty na ciasto z kremem kawowym i bananami  ale nie miałam tyle śmietanki ani bananów. Warstwę kawowo-bananową zamieniłam budyniem o smaku krówki i  wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń(...)pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec

Monia miesza i gotuje
Mazurek marcepanowy 139

składniki na ciasto i zmiksuj, aż do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 części (z każdej z nich odłóż po łyżce ciasta) i wylej je na papierze do pieczenia (możesz narysować szablon lub wylać blat małej tortownicy lub formySkładniki na pomadę umieść w garnuszku, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Wystudzone blaty przełóż marmoladą. 2 łyżki surowego ciasta wymieszaj z pokruszonym(...)marcepanem i ubitym białkiem. Wyciśnij za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego rant na wierzchu mazurka (tylko na górnym blacie). Wstaw mazurek na 5 minut do piekarnika. Gdy ponownie wystygnie udekoruj go pomadą i wykończ wedle uznania. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Makowiec 147

przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. Makowiec – składniki: Ciasto : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami(...)kostka masła (250g) 3 budynie śmietankowe (3x60g) 1 szklanka bakalii (dowolne) Polewa: zobacz tutaj   Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić

UgotujmyTo.pl
Piernik z kremem cytrynowym 190

ciasto według receptury mojej mamy i jedno z ulubionych ciast mojej córki. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 1,5 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł (u mnie z czarnej porzeczki) 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów przyprawa do piernika Krem: 1 kostka masła(...)Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, a później partiami następne składniki. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 st.C przez ok 50 minut. 2. Zrobić krem, we wrzątku rozpuścić galaretkę i odstawić do lekkiego stężenia

Kuchnia domowa Ani
Sernik cytrynowy 230

minut), po tym czasie partiami dodawać ser. Następnie dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie

Delicious Titbits
Czekoladowe ciasto na śniadanie z serka wiejskiego 174

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto czekoladowe na śniadanie? To chyba marzenie niejednej osoby,   które może się ziścić właśnie dziś! Ciasto jest smaczne, bogate w białko, a więc bardzo sycące. Składniki: -> 200g serka wiejskiego(...)mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ekstrakt wanilii oraz posiekane orzechy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Masę przelewamy do formy, wierzch obsypujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Polecam podanie z dodatkiem dżemu

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 163

plastry. Masa z białek- białka ubić na sztywną pianę i powoli wsypywać cukier. Mieszać jeszcze chwilkę. Masę z białek rozłożyć na brzoskwiniach. Teraz już tylko zetrzeć drugą część ciasta i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec godzinę. Ciasto pycha, dziękuję Luizka. Thermomix – kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić(...)kopystki i ponownie zmiksować czas 10 sek, obroty 5 masa białkowa – białka wlać do naczynia miksującego, oczywiście czyste i suche, nałożyć motylek, ubijać 2 minuty, obroty 3-3,5 – mieszać i powoli wsypywać cukier, obroty 3, zabrało mi to 35 sekund Połączenie ciasta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Pan Helmig i czekoladowa tarta ze śliwkami 215

lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, wypełnić formę fasolą lub kamykami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać budyń, a następnie powoli wlać czekoladową masę (może być letnia). Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przelać na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Smacznego! I już deszcze i wiatry mi niestraszne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki pikantne 181

lubił naleśników ,pytanie dotyczy jakich? na slono czy na słodko . U mnie w domu jadamy najczęściej na słono . Jeden  z takich przepisów podam teraz Skladnki na 10 szt ciasto naleśnikowe 1i 1/2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki kefiru (lub mleka) 1/2 szklanki wody ( mineralna gazowana daje puszystość) 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru (w dwa palce) 1 łyżka oliwy(...)smażenia Wykonanie Do miski wsypuję mąkę sól,kefir,wodę  i szczyptę soli ,dodaje oliwę, wbijam żółtka . Miksuję na jednolita masę pod koniec miksowania , ubijam z białek pianę i dodaje do ciasta naleśnikowego , delikatnie łyżką mieszam. Na rozgrzana patelnie wlewam ciasto i rozprowadzam po całym dnie ( najmniej musi być 2 mm grubości) tak smażę wszystkie naleśniki . Warzywa

Eli Gotowanie
Babka cytrynowa na białkach 140

Tym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich

Domowa Cookierenka Agi
Gofry z płatków kukurydzianych 258

już będzie sztywna wkładacie do lodówki. Sos do deserów 1.  Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min. Ciasto: 1.  Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek i każde dajemy do różnego garnka. 2.  Z białek ubijamy pianę. 3.  Resztę składników ubijamy wszystkie ze sobą, dodając(...)koniec pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. 4.  Rozdzielamy 3-4 łyżki ciasta na gofrownice i smażymy. 5.  Wyjmujemy i kładziemy na talerz i dekorujemy bitą śmietana i kładąc jakiś owoc dla smaku i efektu :) lub sos do deserów, czy też posypujemy cukrem pudrem

pichciszto