sosem karmelowym i fistaszkami na formę o wymiarach 24x28 cm: CIASTO KRUCHE: 150 g mąki 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 1 żółtko CIASTO CZEKOLADOWE: 5 jajek 1 białko 150 g cukru 100 zmielonych orzechów (np. w blenderze) 150 g roztopionej, gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 50 g solonego, obranego, prażonego(...)słoiczek dżemu morelowego lub masa z 250 g mascarpone, 200 ml ubitej śmietany 30% i 100 g białej, roztopionej czekolady i 1 łyżeczki żelatyny Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z masłem, miksujemy mikserem około 1-2 minutki, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki
Rozpustne gotowanieSzybkie ciasto z jabłkami z piernikową nutką. Polecam. Przepis znalazłam w gazetce Moja kuchnia. Jabłeczniki (nr 9/2008).Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 szklanka oleju4 jabłka3 jajka1 łyżka kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczka przyprawy do piernikacynamon (ilość wedle uznania)Sposób wykonania(...)Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas ucierając.2. Obrane jabłka kroimy w kostkę.3. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.4. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki (u mnie 24x28cm). Pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut
Kuchnia domowa Aninaprawdę rewelacyjne. Śmietanowiec z rodzynkami Składniki: CIASTO: żółtka 6 szt margaryna 1 kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia- 2 łyżeczki MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % -3 po 400 ml kubki budyń śmietankowy 1 opak proszek do pieczenia - 1 łyżeczka białka(...)cukier - 3/4 szkl rodzynki - JUMBO Przygotowanie: Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki. Masa Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany, cały czas ubijając
Kuchnia Danusisprzyjać, jutro wracam do leśnego zacisza nad jeziorko, zostały mi ostatnie 2 tygodnie wolności, jak ten czas leci! ;( Życzę Wam udanego tygodnia ! ;) Składniki (tortownica o średnicy około 25cm): Ciasto: 400 g marchewki (startej na małych oczkach) garść suszonych owoców goji dostępnych w sklepie BadaPak.pl 4 łyżki płatków migdałów 4 jajka 4 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 4 łyżki miodu(...)miksujemy z miodem płatki migdałów oraz otręby mielimy na mąkę do żółtek dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza białkami) i miksujemy na samym końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczymy w temp. 180 stopni przez około 40 minut (po około 20 minutach przykryłam górę placka papierem do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasto w szarlotce jest oddzielenie go od jabłek warstwą z płatków cynamonowych. Komponują się idealnie! Składniki: 4 żółtka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka smalcu 25 dag płatków śniadaniowych cynamonowych 1 ½ kg jabłek 1 szklanka cukru tłuszcz i posypka do formy cukier waniliowy lub cynamon Składniki na piankę: 4 białka(...)Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka
Tradycyjna Kuchniagorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :) Biszkopt kakaowy: 7 jajek 200 g drobnego cukru do wypieków 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier (łyżka po łyżce(...)wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu na kratce, ciasto przekroić na dwa blaty. Beza: 6 białek 250 g cukru szczypta soli Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać cukier. Gotową bezę przełożyć
Trzeci talerzNabrałam ochoty na ciasto z kremem kawowym i bananami ale nie miałam tyle śmietanki ani bananów. Warstwę kawowo-bananową zamieniłam budyniem o smaku krówki i wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń(...)pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec
Monia miesza i gotujeskładniki na ciasto i zmiksuj, aż do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 części (z każdej z nich odłóż po łyżce ciasta) i wylej je na papierze do pieczenia (możesz narysować szablon lub wylać blat małej tortownicy lub formySkładniki na pomadę umieść w garnuszku, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Wystudzone blaty przełóż marmoladą. 2 łyżki surowego ciasta wymieszaj z pokruszonym(...)marcepanem i ubitym białkiem. Wyciśnij za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego rant na wierzchu mazurka (tylko na górnym blacie). Wstaw mazurek na 5 minut do piekarnika. Gdy ponownie wystygnie udekoruj go pomadą i wykończ wedle uznania. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytprzeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. Makowiec – składniki: Ciasto : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami(...)kostka masła (250g) 3 budynie śmietankowe (3x60g) 1 szklanka bakalii (dowolne) Polewa: zobacz tutaj Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić
UgotujmyTo.plciasto według receptury mojej mamy i jedno z ulubionych ciast mojej córki. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 1,5 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł (u mnie z czarnej porzeczki) 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów przyprawa do piernika Krem: 1 kostka masła(...)Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, a później partiami następne składniki. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 st.C przez ok 50 minut. 2. Zrobić krem, we wrzątku rozpuścić galaretkę i odstawić do lekkiego stężenia
Kuchnia domowa Animinut), po tym czasie partiami dodawać ser. Następnie dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie
Delicious Titbitshansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto czekoladowe na śniadanie? To chyba marzenie niejednej osoby, które może się ziścić właśnie dziś! Ciasto jest smaczne, bogate w białko, a więc bardzo sycące. Składniki: -> 200g serka wiejskiego(...)mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ekstrakt wanilii oraz posiekane orzechy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Masę przelewamy do formy, wierzch obsypujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Polecam podanie z dodatkiem dżemu
Jedz zdrowo żyj zdrowo!plastry. Masa z białek- białka ubić na sztywną pianę i powoli wsypywać cukier. Mieszać jeszcze chwilkę. Masę z białek rozłożyć na brzoskwiniach. Teraz już tylko zetrzeć drugą część ciasta i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec godzinę. Ciasto pycha, dziękuję Luizka. Thermomix – kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić(...)kopystki i ponownie zmiksować czas 10 sek, obroty 5 masa białkowa – białka wlać do naczynia miksującego, oczywiście czyste i suche, nałożyć motylek, ubijać 2 minuty, obroty 3-3,5 – mieszać i powoli wsypywać cukier, obroty 3, zabrało mi to 35 sekund Połączenie ciasta jak wyżej
Kuchnia Pokoleńlodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, wypełnić formę fasolą lub kamykami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać budyń, a następnie powoli wlać czekoladową masę (może być letnia). Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przelać na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Smacznego! I już deszcze i wiatry mi niestraszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubił naleśników ,pytanie dotyczy jakich? na slono czy na słodko . U mnie w domu jadamy najczęściej na słono . Jeden z takich przepisów podam teraz Skladnki na 10 szt ciasto naleśnikowe 1i 1/2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki kefiru (lub mleka) 1/2 szklanki wody ( mineralna gazowana daje puszystość) 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru (w dwa palce) 1 łyżka oliwy(...)smażenia Wykonanie Do miski wsypuję mąkę sól,kefir,wodę i szczyptę soli ,dodaje oliwę, wbijam żółtka . Miksuję na jednolita masę pod koniec miksowania , ubijam z białek pianę i dodaje do ciasta naleśnikowego , delikatnie łyżką mieszam. Na rozgrzana patelnie wlewam ciasto i rozprowadzam po całym dnie ( najmniej musi być 2 mm grubości) tak smażę wszystkie naleśniki . Warzywa
Eli GotowanieTym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich
Domowa Cookierenka Agijuż będzie sztywna wkładacie do lodówki. Sos do deserów 1. Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min. Ciasto: 1. Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek i każde dajemy do różnego garnka. 2. Z białek ubijamy pianę. 3. Resztę składników ubijamy wszystkie ze sobą, dodając(...)koniec pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. 4. Rozdzielamy 3-4 łyżki ciasta na gofrownice i smażymy. 5. Wyjmujemy i kładziemy na talerz i dekorujemy bitą śmietana i kładąc jakiś owoc dla smaku i efektu :) lub sos do deserów, czy też posypujemy cukrem pudrem
pichciszto