połączeniu np. z twarogiem. Zrobimy więc serniczki. Ciasto już mamy. Czas na masę twarogową. Na ok. 15 sztuk serniczków potrzebujemy: -0,5 kg twarogu -2 łyżki stopionej margaryny -2 jajka -1 łyżkę mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek -aromat śmietankowy lub waniliowy Do serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka(...)Ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy zmielony twaróg, stopioną margarynę i aromat. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Jeszcze raz miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy łyżką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Napełniamy masą twarogową do 2/3 wysokości. Na wierzch układamy krążki odsączonych
Maminek kulinarnybrzoskwiń w syropie Wykonanie: Składniki na kruche ciasto wyrobić, podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na spód blachy, resztę schłodzić. Twaróg zmielić 3-krotnie, masło utrzeć z cukrem dodając po j żółtku, białka odłożyć osobno .Dodać twaróg oraz mąkę i wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy, połowę pokroić(...)dodać do masy serowej. Ja dodatkowo wlewam szklankę soku z brzoskwiń do masy serowej. Masę wymieszać i wylać na przygotowane w blasze ciasto. Na wierzchu układam resztę brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Odłożone białka ubijam z 1/2 szklanki cukru. Pianę wykładam na wierzch, a na to ścieram na tarce o dużych oczkach resztę ciasta pozostawionego w lodówce
Ciasteczkowy Potwórdodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka, wanilinę i ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180ºC
Mia Cucina Sofietażółtka wcześniej wymieszać widelcem z trzema łyżkami wody). Mąki z proszkiem do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych białek i delikatnie łączyć. Gdy ciasto nie ma już grudek przełożyć do formy (średnica 24cm). Gdy piecze się w formie metalowej należy ją wysmarować masłem o obsypać bułką tartą. Piec
W kuchni u MonikiSkładniki / Ingredients: Spód / the underside of the cake:1,5 szklanki mąki pszennej do ciast / 1,5 cup of wheat flour to pie1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)2 łyżki cukru / 2 tablespoons sugar2 żółtka / 2 egg yolks1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder16 g cukru waniliowego(...)ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko w proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę mieszamy delikatnie z białkiem. Gotową masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy
Projekty ze smakiemSezon rabarbarowy w pełni, dlatego też zapraszam Was na pyszne ciasto z musem rabarbarowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki suchego maku, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu(...)żółtku. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję mak. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal
Tradycyjna kuchnia Kasikruszonkę . Mąkę i cukier puder przesiewamy , dodajemy cukier waniliowy. Wiśnie odcedzamy z zalewy , dobrze wstrząsamy,żeby nie było za dużo soku. Teraz zabieramy się za ciasto : Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka dodajemy do miski miksera , a żółtka zaś do miseczki obok, które po ubiciu białek z cukrem dodajemy(...)wyczerpania . Gdy już jajka ubite z cukrem , dodajemy na przemian , po trochę kwaśnej śmietany, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i roztopionego masła -aż do wyczerpania produktów . Taka konsystencja ciasta po dodaniu wszystkich produktów. Gotowe ciasto wylewamy do nagrzanej i wyłożonej na dnie blachy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy równo na całą blaszkę. Uwaga : Kolor ciasta jest zmieniony , ponieważ robiłam wieczorem
Pysznosci Babci Basiletniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto. Lekko przykryj, odstaw w temperaturze pokojowej do przefermentowania na 12-14 godzin. Zaczyn powinien przyrosnąć dwukrotnie, a potem lekko opaść. Ciasto: 300 g przygotowanego zaczynu 350 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 50 g mąki pszennej razowej 160-180 g wody 1 łyżeczka soli Zagnieć(...)ciasto, wyrabiaj około 5 minut, daj mu odpocząć 10 minut i jeszcze raz krótko wyrabiaj. Przykryj i odstaw na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po godzinie wyrastania przerwij proces wyrastania, wyjmując ciasto na blat, rozciągnij, załóż boki ciasta na siebie, włóż z powrotem do miski. Ciasto powinno zmienić swoją konsystencje i lekko wyrosnąć. Ponownie wyjmij, rozciągnij na blacie, podziel
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis-Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki śmietany aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć(...)Jabłka należy obrać i pokroić w plasterki. Plastry jabłek skropić sokiem z cytryny. Blaszkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wylepić dno wychłodzonym ciastem i podpiec. Na podpieczone ciasto ułożyć jabłka na tzw. zakładkę. Jabłka posypać cynamonem. Białka ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubite białka wyłożyć na jabłka i wstawić
Gotowanie-ukPiernikowe, zdrowe i niezwykle aromatyczne ciasto marchewkowe... Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm: 2 marchewki (duże) 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 białka jajek 125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa(...)Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy startą marchewkę, roztopione i ostudzone masło - całość mieszamy. W osobnej miseczce ubijamy białka na sztywno i dodajemy je do ciasta, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy najpierw w 200C przez 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180C
Emcia Pichciniż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temparaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)masę. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Partiami dodawać masę czekoladową. Zmiksować do połączenia. Wsypać migdały i wymieszać. Gotowy krem przełożyć do formy z upieczonym ciastem i piec 10-12 minut. Białka z jajek ubić w czystej, suchej misce na sztywna pianę (sprawdzić czy są sztywne odwracając miskę d góry dnem). Po łyżce dodawać pozostały cukier puder
Chocolate Muffin Blogserowa: 2 serki krówki (1/2 kg) 1 jajko + 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki margaryny Beza: 7 białek + 1 szklanka cukru Brzoskwinie z puszki Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem. Zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Część ciasta rozłożyć na blaszce. Nakłuć(...)nożem. 2. Składniki na masę serową zmiksować, aż do połączenia i powstania gładkiej masy. 3. Brzoskwinie wyjąć z puszki. Odcedzić. Pokroić w cząstki. 4. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. 5. Na ciasto wykładamy masę serową, rozkładamy brzoskwinie, wykładamy ubitą bezę i kruszymy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku: 1 godzinę
Kuchnia smakówNazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość wygląda kuszącą i w dodatku smakuje wybornie. Składniki: kostka masła 1.1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki) 9 szt białek(...)wiórka z czekolady cytrynowej Cukieteria Wykonanie: Schłodzone białka miksuje na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaje masę makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki, starcza
Różowa kuchnia