ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:154/932)

Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną 196

odlewałam masy. Użyłam całości, ale w zamian odjęłam jedno jajko, aby konsystencja ciasta i ilość tłuszczu pozostała podobna. Nie dzieliłam też jajek na żółtka i białka ubijane osobno, czym ułatwiłam sobie pracę. Ciasto upiekłam poprzedniego dnia wieczorem, przykryłam ściereczką aby nie wyschło, a następnego dnia zrobiłam resztę. Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną tortownica 24 cm Ciasto: kostka

Posadzone i zjedzone
Sernik z mlekiem 171

konsystencji. Masę przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożona papierem do pieczenia i posypać delikatnie kakao (kakao można dodać także do ciasta i otrzymamy dwukolorowy sernik). 2. Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno(...)jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić

Na Ciasteczkowych Papierach
Placek z serem i jeżynami ( niby sernik ) 239

boki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować z  żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Na serze ułożyć jeżyny. Do odłożonego ciasta dodać płatki jęczmienne - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto z serem i jagodami 440

boki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować z  żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto. Do odłożonego ciasta dodać płatki owsiane - rozetrzeć palcami. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 45-50 minut w 170 stopniach C. Smacznego

kolorowotorcikowo
CIASTO HERBACIANE 176

niewyczuwalny. Ciasto o pięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na fotkach. Składniki  forma( 25 cm x 10 cm ) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mocnego naparu z herbaty Sposób przygotowania Białka oddzielić(...)herbaty cały czas  miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną    pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec  około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto polukrować rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Szarlotka z mąki krupczatki 129

bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka : 4 białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki(...)zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu.   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i kisiel.    Pianę wyłożyć na masę jabłkową

cucinare
Tort "Doniczka" 155

serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g masa cukrowa żółta, 50g   Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 2 części. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy po jednym żółtku i olej. Chwilę miksujemy do połączenia(...)składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy różowy barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 17-20 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty studzimy i zdejmujemy papier

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka z serem i żurawiną. 121

łyzki smietany 20 dag masła( może tez być margaryna) 2 łyzki cukru odrobina soli   40 dag białego sera 1/4 szkl. cukru 1 jajko oraz białka które zostały z przygotowania ciasta 1 łyzeczka olejku waniliowego garść zurawiny   3 jabłka 1/3 szkl. cukru 1 łyzeczka cynamonu   Zurawina do dekoracji i cukier puder   Z podanych składników wyrabiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Jabłecznik z bezą 177

cytryny 30 gramów cukru waniliowego cukier drobny do wypieków (do smaku) cynamon (do smaku) Składniki na piankę (bezę): 5 białek  szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, jedną ciut większą od drugiej. Obie włóż w woreczki plastikowe i schowaj do zamrażalnika na około(...)tarce o grubych oczkach na warstwę jabłek. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 15 minut, aż wierzch się zarumieni.  Ubij białka na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozsmaruj bezę na wierzchu. Wyrównaj.  Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 30 minut.  Gotowe

Garniec Magalie
Sernik z brzoskwiniami 157

Składniki na ciasto mąka krupczatka, 3 szklanki margaryna, 200g cukier, 1 szklanka żółtka, 5 sztuk proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na masę serową ser biały twarogowy, 500g jajko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka cukier puder, 1 szklanka brzoskwinie, 1 puszka Składniki na pianę z białek białka, 5 sztuk cukier, 1 szklanka Przygotowanie(...)początkowo szybko siekamy nożem, później zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy blaszkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną grysikiem lub bułką tartą. Ciasto wylepiamy na wysokość około 1cm. Odstawiamy Twaróg przekładamy do wysokiej miski, dodajemy rozmącone jajko, budyń oraz cukier. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno dodając

Gotowanie moimi oczami
Masa makowa 190

zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać

Ala piecze i gotuje
Tartaletki z lemon curd 139

Spody: Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia.                     Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier(...)masa zgęstnieje i zabulgocze. Zdejmujemy z ognia. Kosztujemy i ewentualnie dosładzamy wedle uznania. Ciepłą wylewamy na ostudzone ciasto. Studzimy przed nałożeniem bezy.                     Beza i wykończenie: Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Na końcu

Cakes By Kejt
Makowy mieszaniec 179

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Piec w blaszce 33x23 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni 45-50 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową lub lukrem

Praktyczna pl
Sernik z brzoskwiniami 506

żeby sernik z brzoskwiniami czy jakikolwiek który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł.   Sernik z brzoskwiniami – składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 250g 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu (2-krotnie zmielony) 2 jajka 3/4 szklanki cukru(...)mieszać aż do połączenia składników a następnie przelać do czystej miski. Następnie dalej miksować dodając twaróg i rozpuszczone w mleku budynie. Wylać na warstwę ciasta. Wyłożyć na wierzch odsączone kawałki brzoskwiń. 3. Ubijać białka aż zaczną się robić sztywne, a następnie po trochu dodawać cukru cały czas miksując aż cukru nie będzie czuć a na koniec dodać mąkę

UgotujmyTo.pl