Tym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich
Domowa Cookierenka Agijuż będzie sztywna wkładacie do lodówki. Sos do deserów 1. Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min. Ciasto: 1. Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek i każde dajemy do różnego garnka. 2. Z białek ubijamy pianę. 3. Resztę składników ubijamy wszystkie ze sobą, dodając(...)koniec pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. 4. Rozdzielamy 3-4 łyżki ciasta na gofrownice i smażymy. 5. Wyjmujemy i kładziemy na talerz i dekorujemy bitą śmietana i kładąc jakiś owoc dla smaku i efektu :) lub sos do deserów, czy też posypujemy cukrem pudrem
pichcisztowięc postanowiłam upiec pieguska. A żeby piegusek nie był taki samotny dodałam krem budyniowy oraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy(...)budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mak, zmiksować
Monia miesza i gotujekokosowe 100 g białka jaj 6 szt cukier 3/4 szkl Przygotowanie: Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki. Masa Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń i wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany(...)cały czas ubijając robotem. Masę wylać na kruszonkę, posypać wierzch resztą kruszonki. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiDelikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem Składniki: 5 jajek 20 dag margaryny 30 dag mąki 25 dag cukru pudru 1/2 szklanki mleka pół szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 szklanek twarogu, sera białego wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru(...)utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie mleko i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie dodajemy pianę ubita z białek ze szczyptą soli. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać mak i przelać ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie łyżką wykładać porcje sera (kłaść kubkami- nie wyrównywać
Tagebuch po polskujest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła 1 szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki(...)biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić na sztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Dodać likier i skórkę pomarańczową wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem studzić na kratce w małym garnuszku zagrzać śmietankę, dodać połamaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Trochę się obawiałam, czy nie wyjdzie zbyt gumawata i surowa w środku, bo nie ma nic gorszego niż posmak surowego białka. Podczas pieczenia miałam dziką ochotę przeciąć ją i zobaczyć czy już! Zupełnie niepotrzebnie się stresowałam. Ciasto wyszło idealne, puszysta i chrupiaca beza doskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki. Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą(...)włożyłam do zamrażalnika). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym ręczniku. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę
Mia Cucina Sofietaproszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić na sztywno(...)margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować
Jadło i czytadłopomarańczowy Wykonanie ciasta: Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy szybko w rękach. Dodajemy śmietanę i żółtka i wszystko krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników). Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste. 3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo(...)klei się do rąk. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon oraz kisiel i całość dokładnie mieszamy. Gdy spód ciasta kończy się zapiekać przygotowujemy bezę. Trwa to około 3 minuty. Białka ubijamy mikserem
Smak mojego domubędzie gładkie odkładamy je na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i przenosimy je do formy na tartę. Potem gęsto nakłuwamy ciasto widelcem oraz na wierzch ciasta wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy groch, aby je obciążyć, żeby nie urosło i podpiekamy je przez ok. 15 min w 180 stopniach. Potem zdejmujemy papier z grochem i wykładamy(...)kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie. Cukinię kroimy w plastry - u mnie ok. 3 mm. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną (ja dodałam jeszcze białko, które zostało podczas przygotowywania ciasta), doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej do smaku. Złożenie tarty: Na podpieczony spód wykładamy usmażonego kurczaka. Na kurczaku układamy pokrojoną w plastry cukinię. Całość zalewamy masą
psgotujemyMega cytrynowe ciasto polane lukrem i posypane siekanymi orzechami to coś, co każdy powinien spróbować. Idealne na każdy dzień, orzeźwiające i niezwykle smaczne. Ja uwielbiam takie smaki i aromaty, lecz mój połówek już nie koniecznie, ale co tam :D Mnie też się coś od życia należy po siedemnastu latach małżeństwa, bo właśnie dziś mija nasza rocznica ślubu i własnie dziś(...)ścieram na tarce skórkę, osobno wyciskam sok z cytryn. Do masy dodaję startą skórkę z trzech cytryn i sok. Na końcu ubijam pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem. Piekę przez 45 min w temperaturze 180'C. Gotowe odstawiam by przestygło. Składniki na lukier ucieram i polewam ciasto połową lukru. Posypuję posiekanymi orzechami
Ciasteczkowy Potwórbardzo gęste, jeśli jest na tyle suche, że nie da się rozprowadzić mąki - dodaj odrobinę mleka. Ciasto nakładaj łyżką na lekko natłuszczoną patelnię. SMACZNEGO! Polecam zrobić do placuszków sos jogurtowo-czosnkowy :) Wartość energetyczna *: 175 kcal 8,2 g białka 3 g tłuszczów 35 g węglowodanów ogółem 6,2 g błonnika ŻELAZO
Vroblewska-fitlifeprzygotować kruche ciasto,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę. MASA SEROWA Żółtka + masło utrzeć, dodać ser, obie mąki, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć mase serową, włożyć ciasto do piekarnika, i piec ok.godz.w 180 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusicienko kaszką manną. Wyłożyć pierwszą część ciasta. Nakłuć widelcem. Dodatkowo: 75 dag truskawek, czubata łyżka kakao. Owoce umyć, odszypułkować, przepołowić i ułożyć na cieście. Oprószyć gorzkim kakao. Piana: 6 białek, 1 i 1/2 szkl. cukru, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier(...)koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Zamrożone ciasto podzielić na pół, jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na owoce. Wyłożyć ubitą pianę i zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. godz. w temp. 180st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościpieczenia, jogurt, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy ubitą piankę z białek i delikatnie wszystko mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem (u mnie aluminiowe o 150 ml poj). Foremki z ciastem wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka
Bon Appetit Małgorzaty