ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:156/932)

Ciasto Biały Lion 106

Ciasto Biały Lion to jasny, puszysty biszkopt przełożony kremem budyniowym i warstwą ryżu preparowanego wymieszanego ze słodkim kajmakiem. Wierzch ciasta posypany jest solonymi orzeszkami ziemnymi, które przełamują słodki smak ciasta. Nasączenie biszkoptu wodą z sokiem z cytryny nadaje ciastu lekko orzeźwiającego smaku, a podczas jedzenia wyczuwalna jest lekka nuta cytryny, dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie. Ciasto Biały Lion(...)orzeszków ziemnych batonik Biały Lion do dekoracji Do nasączenia biszkoptu: 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta Biały Lion: Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodawać po jednym żółtku

Danka Pichci
Pychotka 3878

ciasto, bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Polecam do porannej kawy :). Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny, 25 dag  4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka  1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu lub konfitury, u mnie  frużelina truskawkowa(...)warstwą dżemu. 2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy razem, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę z białek dzielimy na połowę i wykładamy ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C, czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Aromatyczne ciasto cytrynowe 150

Proste, pyszne ciasto pachnące cytryną. Przepis znaleziony na Allrecipes Polska, nieznacznie zmodyfikowany. Polecam. 35 dag margaryny 35 dag cukru 35 dag mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 cytryny(...)cukru pudru (do przygotowania lukru) Margarynę zmiksować na puch z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryn. Piec w blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 175 stopni, około 35 minut. Wystudzić. Utrzeć cukier puder

Praktyczna pl
sernik "Kropka" Siostry Anastazji 179

łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Wszystkie trzy ciasta ubić tak jak biszkopt: najpierw białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Do ubitej masy dodać mąkę i dodatek (kisiel czy orzechy), delikatnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać żółtka oraz(...)łyżce. Wsypać budyń i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem i wykładać po łyżce każdego ciasta na przemian z masą serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Weekend na Białogonie 188

podpiec spód na złoto. Następnie wyłożyć na podpieczony spód dżem wymieszany z zapachem rumowym. Na wierzch zetrzeć na tartce o grubych oczkach zmrożony ciemny kawałek ciasta. W osobnym naczyniu ubić trzy białka pozostałe z jajek, dodać 3/4 szklanki cukru pudru i wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Tak ubitą piankę wyłożyć na ciasto, a na koniec zetrzeć na wierzch

Przepysznik - BLW i nie tylko
Murzynek z nutą piernikową 211

następnie wystudzić. Mąkę przesiać, połączyć z cynamonem,  przyprawą do piernika i sodą a następnie dodać do wystudzonej masy, wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec mieszania ciasta dodać dżem i wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Ubite jajka dodać do ciasta i  delikatnie wymieszać łyżką. Przygotować

Na słodko lub wytrawnie
Piernik 176

pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i mięciutkie!Składniki:200 g margaryny1 i 1/3 szklanki cukru3 jajka (żółtka i białka osobno)1 szklanka kwaśnej śmietany3 łyżki zimnej wodyok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki

Kuchnia domowa Ani
Kokosanka 202

szczypta soli    Składniki na wypełnienie: -1 litr jogurtu brzoskwiniowego -0,5 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy -20 dkg wiórków kokosowych -4 białka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia    Składniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka.    Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy połowę kruszonki(...)Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy a na koniec dodajemy pianę z białek.    Po wymieszaniu przekładamy masę jogurtową na kruszonkę i przykrywamy pozostałą kruszonką.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 50 minut.    Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi odpocząć ok. 10 minut a następnie musimy je przełożyć

Maminek kulinarny
CZEKOLADOWA MALINKA 296

Maliny świetnie komponują się smakowo zarówno z białą jak i mleczną czekoladą, a  w towarzystwie przepysznego kremu ciasto to smakuje wybornie. SKŁADNIKI: (forma 22 x 22 cm) BISZKOPT 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO 200 g czekolady mlecznej koszyczek malin KREM 350 g mascarpone 250 ml śmietanki(...)puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt wystudzić. Przestudzony biszkopt posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą

RAROSSA
Ciasto orzechowo-czekoladowe 265

będzie za dużo. Mam nadzieję, że takie argumenty do Was trafiają i że może właśnie ktoś z Was skusi się i moje orzechowe ciasto przygotuje na te wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno posiekanej czekolady 100 g cukru 5 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki Amaretto Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady(...)Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem do białości. Orzechy mieszamy z czekoladą oraz mąką i dodajemy wraz z Amaretto do ubitych żółtek. Mieszamy. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Ciasto delikatnie mieszamy. Foremkę o wymiarach 10x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy ciastem i pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam 40 minut

Przysmaki Karolki
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 372

szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki , tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę . Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :) Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe:   CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka(...)dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia.   Rabarbar odsączyć. Dodać do niego żurawinę i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć

Grunt to przepis!
Ciasto - orzechowa krówka. 195

Dzisiaj przy niedzieli dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto! Zapraszam! Składniki; BISZKOPT: 6 jaj 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1łyżeczka proszku bo pieczenia 2 łyżki kakao WKŁADKA ORZECHOWA: 25 dkg. orzechów włoskich   (zmielonych ) 3/4szkl. cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA(...)Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe , piec około 30 minut w temp. 175-180C . MASA Z ŻÓŁTEK: Żółtka przelać do garnka o grubym dnie, następnie wsypać cukier

Radość kipiąca uśmiechem.
Proste ciasto kakaowe 241

dodać żółtka, ponownie wymieszać. Z tej masy odlać 1/4 szklanki do późniejszego posmarowania ciasta. Do reszty masy dodać powoli mąkę z proszkiem. Dokładnie mieszając. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać delikatnie do ciasta.  Przelać masę do keksówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C na 25-30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch ciasta pozostawioną masą. Piec jeszcze

Tagebuch po polsku
Pleśniak z wiśniami 227

jednej dodać kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę o wymiarach 24x30 zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną jasną część ciasta, rozłożyć wiśnie i zetrzeć część z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Wyłożyć pianę na ciasto i zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Piec ok 40 minut na 180 C aż ciasto

Monia miesza i gotuje