ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:163/932)

sernik w wersji tortowej 244

zrobię inaczej, to zmniejszę ilość białek do bezy; chciałabym, żeby była niższa i bardziej chrupiąca. składniki: beza: 1 szkl białek 1 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu ciasto "kruche": 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa(...)piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, suszyć bezę do chwili aż jej wierzch będzie chrupiący, lekko popękany (przy tej ilości białek trwało to ok 2 godzin). Po wyjęciu z piekarnika wystudzić, dopiero potem delikatnie odciągnąć papier. Składniki na ciasto posiekać na kruszonkę. Kruszonkę wsypać do woreczka, wstawić na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze

6niebo
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie 156

plastry. Masa z białek- białka ubić na sztywną pianę i powoli wsypywać cukier. Mieszać jeszcze chwilkę. Masę z białek rozłożyć na brzoskwiniach. Teraz już tylko zetrzeć drugą część ciasta i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec godzinę. Ciasto pycha, dziękuję Luizka. Thermomix – kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić(...)kopystki i ponownie zmiksować czas 10 sek, obroty 5 masa białkowa – białka wlać do naczynia miksującego, oczywiście czyste i suche, nałożyć motylek, ubijać 2 minuty, obroty 3-3,5 – mieszać i powoli wsypywać cukier, obroty 3, zabrało mi to 35 sekund Połączenie ciasta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Pan Helmig i czekoladowa tarta ze śliwkami 208

lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, wypełnić formę fasolą lub kamykami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać budyń, a następnie powoli wlać czekoladową masę (może być letnia). Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę przelać na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Smacznego! I już deszcze i wiatry mi niestraszne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki pikantne 173

lubił naleśników ,pytanie dotyczy jakich? na slono czy na słodko . U mnie w domu jadamy najczęściej na słono . Jeden  z takich przepisów podam teraz Skladnki na 10 szt ciasto naleśnikowe 1i 1/2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki kefiru (lub mleka) 1/2 szklanki wody ( mineralna gazowana daje puszystość) 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru (w dwa palce) 1 łyżka oliwy(...)smażenia Wykonanie Do miski wsypuję mąkę sól,kefir,wodę  i szczyptę soli ,dodaje oliwę, wbijam żółtka . Miksuję na jednolita masę pod koniec miksowania , ubijam z białek pianę i dodaje do ciasta naleśnikowego , delikatnie łyżką mieszam. Na rozgrzana patelnie wlewam ciasto i rozprowadzam po całym dnie ( najmniej musi być 2 mm grubości) tak smażę wszystkie naleśniki . Warzywa

Eli Gotowanie
Babka cytrynowa na białkach 131

Tym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich

Domowa Cookierenka Agi
Gofry z płatków kukurydzianych 246

już będzie sztywna wkładacie do lodówki. Sos do deserów 1.  Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min. Ciasto: 1.  Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek i każde dajemy do różnego garnka. 2.  Z białek ubijamy pianę. 3.  Resztę składników ubijamy wszystkie ze sobą, dodając(...)koniec pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. 4.  Rozdzielamy 3-4 łyżki ciasta na gofrownice i smażymy. 5.  Wyjmujemy i kładziemy na talerz i dekorujemy bitą śmietana i kładąc jakiś owoc dla smaku i efektu :) lub sos do deserów, czy też posypujemy cukrem pudrem

pichciszto
Piegusek z kremem waniliowym i bananami 274

więc postanowiłam upiec pieguska. A żeby piegusek nie był taki samotny dodałam krem budyniowy oraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy(...)budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mak, zmiksować

Monia miesza i gotuje
Styropian 938

kokosowe 100 g białka jaj 6 szt cukier 3/4 szkl Przygotowanie: Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki. Masa Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń i wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany(...)cały czas ubijając robotem. Masę wylać na kruszonkę, posypać wierzch resztą kruszonki. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 175 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Placek z serem i makiem 251

Delikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem Składniki: 5 jajek 20 dag margaryny 30 dag mąki 25 dag cukru pudru 1/2 szklanki mleka pół szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 szklanek twarogu, sera białego wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru(...)utrzeć na jednolitą masę.  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie mleko i dokładnie wymieszać.  Na koniec delikatnie dodajemy pianę ubita z białek ze szczyptą soli.  Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać mak i przelać ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie łyżką wykładać porcje sera (kłaść kubkami- nie wyrównywać

Tagebuch po polsku
Pomarańczowa babka piaskowa 192

jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła 1 szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki(...)biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić na sztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Dodać likier i skórkę pomarańczową wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem studzić na kratce w małym garnuszku zagrzać śmietankę, dodać połamaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą 381

Trochę się obawiałam, czy nie wyjdzie zbyt gumawata i surowa w środku, bo nie ma nic gorszego niż posmak surowego białka. Podczas pieczenia miałam dziką ochotę przeciąć ją i zobaczyć czy już!  Zupełnie niepotrzebnie się stresowałam. Ciasto wyszło idealne, puszysta i chrupiaca beza doskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki. Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą(...)włożyłam do zamrażalnika). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym ręczniku. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę

Mia Cucina Sofieta
Makowiec japoński 157

proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić na sztywno(...)margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować

Jadło i czytadło
Szarlotka z bezą 171

pomarańczowy Wykonanie ciasta: Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy szybko w rękach. Dodajemy śmietanę i żółtka i wszystko krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników). Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste. 3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo(...)klei się do rąk. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon oraz kisiel i całość dokładnie mieszamy. Gdy spód ciasta kończy się zapiekać przygotowujemy bezę. Trwa to około 3 minuty. Białka ubijamy mikserem

Smak mojego domu
Tarta z cukinią i kurczakiem 159

będzie gładkie odkładamy je na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i przenosimy je do formy na tartę. Potem gęsto nakłuwamy ciasto widelcem oraz na wierzch ciasta wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy groch, aby je obciążyć, żeby nie urosło i podpiekamy je przez ok. 15 min w 180 stopniach. Potem zdejmujemy papier z grochem i wykładamy(...)kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie. Cukinię kroimy w plastry - u mnie ok. 3 mm. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną (ja dodałam jeszcze białko, które zostało podczas przygotowywania ciasta), doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej do smaku. Złożenie tarty: Na podpieczony spód wykładamy usmażonego kurczaka. Na kurczaku układamy pokrojoną w plastry cukinię. Całość zalewamy masą

psgotujemy
Cytrynowa kruszynka 160

Mega cytrynowe ciasto polane lukrem i posypane siekanymi orzechami to coś, co każdy powinien spróbować. Idealne na każdy dzień, orzeźwiające i niezwykle smaczne. Ja uwielbiam takie smaki i aromaty, lecz mój połówek już nie koniecznie, ale co tam :D Mnie też się coś od życia należy po siedemnastu latach małżeństwa, bo właśnie dziś mija nasza rocznica ślubu i własnie dziś(...)ścieram na tarce skórkę, osobno wyciskam sok z cytryn. Do masy  dodaję startą skórkę z trzech cytryn  i sok. Na końcu ubijam pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem. Piekę przez 45 min w temperaturze 180'C. Gotowe odstawiam by przestygło.  Składniki na lukier ucieram i polewam ciasto połową lukru. Posypuję posiekanymi orzechami

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania