ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:164/932)

Mazurek pomarańczowy 139

może być mniej lub można pominąć) Wykonanie ciasta: Przesiać mąki (pszenną i migdałową) wraz z cukrem pudrem do miski. Zrobić zagłębienie, w które wbić żółtko i dodać pokrojone w kosteczkę masło wraz z odrobiną soli. łączymy składniki (jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć można dodać 2 łyżki zimnej wody). Gładkie ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki(...)grubość ok. 5 mm i formujemy tak (lub wycinamy), by powstał prostokąt. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy ok 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być blade po upieczeniu.  Wykonanie dekoracji marcepanowej: Wszystkie składniki mieszamy razem (białko, rum i marcepan). Gdy masa będzie gładka nakładamy ją do worka

Mania Wypiekania
Ciasteczka z wróżbą na Andrzejki 368

cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 łyżeczki wody 4 łyżki mąki Ciasto naleśnikowe: Ciasta naleśnikowego nigdy nie robiłam inaczej jak "na oko" - do ciastek z wróżbą powinno mieć dosyć płynną konsystencję. Przed przygotowaniem ciasta na cienkich paskach papieru wypisujemy wróżby. Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuszczamy masło i odstawiamy(...)dodajemy masło i wodę, miksujemy. Dodajemy mąkę i też miksujemy do połączenia się składników. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem kółka o średnicy około 7 cm. Nakładamy płaską łyżkę ciasta i rozsmarowujemy. Ważne, żeby nie piec jednocześnie więcej niż 2 -3 ciastek, ponieważ po wyciągnięciu z pieca trzeba je od razu zawinąć. Jeśli będą leżały na blaszce wysuszą się

Ciastkozercy
Kruche poduszeczki 140

cukier Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, (gdyby kleiło się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki) i schładzamy w lodówce co najmniej  przez godzinę (im dłużej poleży tym lepiej). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 do 5 mm, a następnie kroimy na kwadraty przy pomocy radełka. Każdy kwadrat smarujemy białkiem i oprószamy cukrem. Układamy na blaszce

Cynamonowe szczęście
Babeczki pełne uroku 159

śmietanę, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem i zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. Zawijamy je w folię i chowamy do zamrażarki na około 30 minut. Budyń gotujemy wg wskazówek z opakowania (ale w mniejszej ilości mleka aby był gęściejszy niż zwykle). Wisienki odsączamy z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy na placek około 0,5 cm grubości i wykrawamy okrągłe placuszki (przy(...)umieszczamy w każdej foremce i nakłuwamy go widelcem. Foremki nie smarujemy tłuszczem bo ciasto jest wystarczająco tłuste. Na ciasto do każdej foremki nakładamy po łyżce budyniu. W pozostałych krążkach robimy na środku dziurkę (przy pomocy wykałaczki) i przeciągamy przez nią ogonek wisienki. Brzeg każdego krążka smarujemy białkiem i układamy wisienką na budyniu - brzegi ciasta zaklejamy. Pieczemy w temperaturze

peggiwkuchni
SERNIK Z WIŚNIAMI 180

pestek galaretka wiśniowa Żółtka,cukier,masło utrzeć na puch.Następnie dodawać stopniowo ser,śmietanę,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek i 1/2 wiśni.Wyłożyć ciasto do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 60 min w temperaturze 180stC.Zostawić do ostygnięcia w piekarniku,lekko uchylając drzwiczki. Galaretkę przygotować w szklance wody,dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Makowiec japoński 232

tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.  Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą.  Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę

Ciasteczkowy Potwór
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 524

drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać letnią śmietaną i odstawić na kilka minut. Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale nie powinno się kleić ( można troszkę dosypać mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Ja w czasie wyrastania przygotowywałam masę makową. Masa makowa: - 500g maku mielonego ( do kupienia już(...)utrzeć mak z ksylitolem, miodem, kilkoma kroplami olejku, dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając. Dodajemy szczyptę drożdży, bakalie, kartoflankę, powidła . Na końcu dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie zamieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie lub trzy części w zależności od używanych keksówek. Ja użyłam dwie ok.35cm. Ciasta rozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze

Smaczne Zdrowe
Ciasto Truskawkowe z Bezą 349

się prezentuje. Przepis na formę o średnicy około 20 cm. Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 400 g truskawek 3 łyżki kisielu truskawkowego 6 łyżek konfitury truskawkowej Beza: 4 -5 białek 200 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiać przez(...)pianę, dodać cukier po 1 łyżeczce cały czas ubijając, następnie ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Spód ciasta posmarować konfiturą, wyłożyć truskawki a na koniec wyłożyć pianę z białek. temperaturze 180 o C przez około 25 - 30 minut aż beza się zarumieni

Mama Gotuje
Ciasto leśny mech z brzoskwiniami 218

wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Ciasto leśny mech z brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 200g Majonezu Kieleckiego 360g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego(...)25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Do blendera przełożyć szpinak, dodać majonez i zmiksować, odstawić. 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Masę szpinakową

Mała Cukierenka
Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji 634

Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników (oprócz kakao) i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Następnie dzielimy je na trzy części i do jednej z nich dodajemy kakao i znów zarabiamy. Porcje ciasta umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny. Mak: Białka(...)sztywną pianę i również dodajemy do całości. Kokos: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy partiami cukier. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę (ok. 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Porcje jasnego ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy prosto do formy

Słodka Strona
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie 174

posmarowania rogalików). Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Roztapiamy 50 g masła, dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy aby ostygło. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części(...)pierwszą część ciasta, nadając kształt koła, z którego wycinamy 8 równych trójkątów. Kawałki jabłka obtaczamy w przygotowanym wcześniej maśle z cynamonem i cukrem, układamy jabłko na trójkącie ciasta i zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Nadajemy rogalikom kształt półksiężyców. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odstępy między rogalikami. Z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie. Piekarnik

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z pianką 230

pyszna rozpływająca się w ustach.   Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki  na 30 minut.  Po wyjęciu ciasto wykładamy

Pyszności Słodkości
Cytrynowa babka kisielowa 586

pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz(...)wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto przekładamy do formy z kominem (średnica 23-24 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynowa babka kisielowa 587

pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz(...)wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto przekładamy do formy z kominem (średnica 23-24 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około

Kuchnia MagdaLeny
Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne :-) 944

kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej  DODATKI -truskawki  -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru  Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy(...)musimy działać szybko Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas. następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając  lekko ciasto w lewo i prawo. I wsadzamy do lodówki. Gdy stężeje   dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki. Ściągamy obręcz tortownicy.  Ciasto jest rewelacyjne, lekkie, jogurtowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku