ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:162/932)

Babka na śmietanie 174

sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka

peggiwkuchni
Dietetyczny jabłecznik na żytnim cieście 193

Jestem z tego ciasta naprawdę dumna!!! jest najsmaczniejsze ze wszystkich, które do tej pory robiłam! (oczywiście to subiektywna ocena) "trochę" roboty przy nim jest, może nie tyle pracy co czasu, żeby wszystko zastygło przez co mozolnie czeka się na efekt końcowy, który zapewniam jest tego warty!  dlatego jeśli(...)Stewia/fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Spód: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek miksując na najmniejszych obrotach ciasto wylewamy do niewielkiej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest wypieczone

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Deserowy consensus - Seromakowiec 371

żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód(...)wiaderka. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy suszona żurawinę. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy łyżką. Następnie wykładamy masę serową i także wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. Po upieczeniu czekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Przepyszne ciasto 191

zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy żółtka, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jeśli ciasto jest klejące można wyłożyć na blachę ( uprzednio posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą) i rozprowadzić ciasto. Orzechy(...)włoskie należy zmielić w maszynce lub blenderem (można również pokruszyć bardzo dokładnie wałkiem). Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier puder, orzechy i chwilę ubijać. Ciasto posmarować dżemem morelowym, a następnie na dżem rozprowadzić krem orzechowy. Przykryć drugą częścią ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Smacznego

Smaczne Potrawy
Makowczyki - mini strucle z makiem 212

posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania i ozdobienia 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka 1 białko 3-4 łyżki grubego cukru do wypieków Przygotowanie ciasta Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis. Jeżeli używamy suchych drożdży, a ciasto(...)Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera, przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną mąką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta jagodowa - przepis 364

wody. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie ugnieść ciasto, sformułować z niego kulę, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym, ułożyć w posmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie(...)piekarnika. W międzyczasie przygotować nadzienie, ubijając na sztywno białka z cukrem. Połowę masy wymieszać z jagodami i ułożyć na podpieczonym cieście, drugą połowę masy ostrożnie rozsmarować na pierwszej. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec jeszcze przez 30 minut. Po wyciągnięciu tarty z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorąca, dla ozdoby można porozrzucać na niej kilka jagód

Passions hobbies life
Tort - Ciasto z Owocami Kiwi 256

bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi.   Tort - Ciasto z Kiwi - Składniki:  4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy galaretka o smaku kiwi(...)jogurtu o smaku kiwi 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wody Tort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania: Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej

Słodka Strona
Kruche z powidłami i bezową pianką. 705

żółtka  1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Pianka bezowa: 5 białek  1 szklanka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniacznej 1 cukier waniliowy Dowolne powidła ja użyłam jagodowych (malutki słoiczek ) Wykonanie : Do miski przekładamy wszystkie składniki podane na ciasto kruche i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę , przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto(...)godzinkę. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wymiarach 25/25 wyłożonej papierem do pieczenia   . Wierzch smarujemy powidłami  . Ciasto wstawiamy do rozgrzanego  180 stopni piekarnika . Pieczemy około 20 minut . Białka ubijamy  z cukrem i cukrem waniliowym na puch , dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczone ciasto . Na wierzch ścieramy resztę

Sama słodycz i szczypta chili
KRUSZAWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ 259

czarna porzeczka odsączona z kompotu 1/2 s łoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, żółtek, 1/4 szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść ponownie. Ciasto ciemne  i jedno ciasto jasne owinąć(...)ciastem wyłożyć  formę  wysmarowaną masłem i posypanej mąką.  Na cieście rozsmarować dżem lub powidła, na to wyłożyć owoce.  Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce na wyłożone owoce. Następnie  ubić  białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostałe ¾ szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijać. Dodać proszek budyniowy (lub kisiel). Ubitą piankę wyłożyć

Walijskie Pichcenie
Ciasto "do góry nogami" 444

pieczenia Polewa kakaowa:14 łyżeczek wody 14 czubatych łyżeczek cukru130 g masła4 duże łyżki prawdziwego kakaoZaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1). Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać(...)dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć na surowe kruche ciasto (fot.2). Aby przygotować masę kokosową, należy najpierw białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Wyłożyć na masę jabłkową (fot.3). Teraz ostatnia część - orzechowa. Białka ubić

Świat Ciasta
Szarlotka z bezą kokosową 265

jabłek 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka cynamonu  Beza kokosowa: 3 białka 10 dag cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie:   Torto wnicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą . Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Jabłka myjemy, obieramy ze skórki(...)okrągły placek, wykładamy nim dno i boki tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez około 25 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika i posypujemy łyżką tartej bułki . Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder , następnie delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi . Na upieczone ciasto wykładamy masę jabłkową, a na niej

Gorący kąsek
Kokosanka z jagodami 3513

Kitchen. Polecam jest bardzo smaczne, nie zbyt słodkie ale z wyrazistym smakiem kokosu i jagód.  Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 5 białek 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 200 ml kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo 4 łyżki kaszy mannej 250 g borówek Wykonanie: Składniki(...)połączą się z resztą. Masa nie może się zagotować. Gdy składniki będą dobrze połączone odstawiamy masę do ostygnięcia. W tym czasie białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy po łyżce masy.  Na ciasto wykładamy równo borówki, na wierzch równo smarujemy pianką kokosową tak aby przykryć nią owoce. Na samą górę ścieramy resztę ciasta, które daliśmy w lodówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z jabłkami ma kruchym cieście 226

białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo 4-5 jabłek Wykonanie: Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć  dno blaszki o wymiarach 23x38 cm , a drugą część owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika(...)masy dodawać stopniowo ser cały czas miksując. Wsypać budyń, proszek do pieczenia  i dokładnie zmiksować. Wlać ser na na kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić w ósemki i układać na serze obok siebie Piana Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować Wlać na jabłka. Wyciągnąć

O kuchni z uczuciem
Placek jabłkowy Róży 256

Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach,a w połaczeniu z delikatnym ,lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej(...)masłem dodając żółtka.Gdy masa jest puszysta,a cukier roztarty,dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę wymieszać i dodać ubite na pianę białka.Delikatnie połączyć je z ciastem do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta,na nie nałożyć ostudzony farsz jabłkowy i przykryć pozostałym ciastem piec około 45 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!