wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Ciasto leśny mech z brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 200g Majonezu Kieleckiego 360g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego(...)25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Do blendera przełożyć szpinak, dodać majonez i zmiksować, odstawić. 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Masę szpinakową
Mała CukierenkaCiasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników (oprócz kakao) i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Następnie dzielimy je na trzy części i do jednej z nich dodajemy kakao i znów zarabiamy. Porcje ciasta umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny. Mak: Białka(...)sztywną pianę i również dodajemy do całości. Kokos: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy partiami cukier. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę (ok. 20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Porcje jasnego ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy prosto do formy
Słodka Stronaposmarowania rogalików). Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Roztapiamy 50 g masła, dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy aby ostygło. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części(...)pierwszą część ciasta, nadając kształt koła, z którego wycinamy 8 równych trójkątów. Kawałki jabłka obtaczamy w przygotowanym wcześniej maśle z cynamonem i cukrem, układamy jabłko na trójkącie ciasta i zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Nadajemy rogalikom kształt półksiężyców. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odstępy między rogalikami. Z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie. Piekarnik
Smakowity Blog Kulinarnypyszna rozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wykładamy
Pyszności Słodkościpieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz(...)wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto przekładamy do formy z kominem (średnica 23-24 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około
Kuchnia MagdaLenypieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz(...)wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto przekładamy do formy z kominem (średnica 23-24 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około
Kuchnia MagdaLenykakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej DODATKI -truskawki -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy(...)musimy działać szybko Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas. następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając lekko ciasto w lewo i prawo. I wsadzamy do lodówki. Gdy stężeje dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki. Ściągamy obręcz tortownicy. Ciasto jest rewelacyjne, lekkie, jogurtowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugoście ciasto zjedzą, a Ty nie masz już czym poczęstować gości ten szybki przepis pomoże Ci nie wpaść w panikę. Warto mieć go pod ręką. Jest mięciutkie i wilgotne. szklanka mąki 3 duże jaja 1 łyżka kakao 3/4 szklani cukru pudru 1 łyżeczka sody pół łyżeczki cynamonu w proszku pół szklanki(...)kupiłam w Lidlu) Z białek ubij pianę. Żółtka ubij z cukrem, dodaj cynamon, kakao, mąkę i łyżeczkę sody. Teraz ciasto będzie bardzo gęste. Dolej mleko. Miksuj, Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowana masłem
AZgotuj!wyrabiamy na jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wykładamy cienką warstwą w formie do pieczenia. Spód i boki. Przepis jest na okrągłą formę o średnicy 26 cm. Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do lodówki. Ser, 150 g cukru (40 g zostawiamy na później(...)resztę wylewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200’C (180′ C termoobieg), na około 50 minut. Zaglądamy w między czasie do ciasta czy za bardzo się nie spiekło, jeżeli tak to nie czekamy do końca pieczenia tylko od razu przechodzimy do kolejnego kroku. Ciasto musi być lekko brązowe jak każdy sernik. Ubijamy białka
KasiaiKrzysiu.plpieczenia. Piec w 180 st. C. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto przestudzić w formie, następnie wyjąć i ułożyć do całkowitego ostudzenia spodem do góry. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przeciąć w poziomie na pół. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Porzeczki na ciasto oberwać, zasypać 50 g cukru i zalać sokiem pomarańczowym. Zagotować; podgrzewać na małym ogniu(...)tężeć. Na paterze ułożyć spód ciasta, zamknąć obręcz tortownicy. Wyłożyć tężejący krem, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce przez noc, aby krem się ściął. Brzegi formy obkroić ostrym nożem, zdjąć obręcz. Kremówkę zagotować, zalać drobno posiekaną czekoladę. Odstawić na 3 minut, wymieszać. Dodać masło pokrojone na małe kawałki, połączyć. Przestudzić. Gęstniejącą polewą oblać ciasto z wierzchu i na bokach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMargarynę, cukier gotować ok. 5 min. Po ostudzeniu dodać żółtka, delikatnie ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę. Przygotowanie masy serowej. Ser przekręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem , dodać jajka i dobrze rozetrzeć. Porcjami
W kuchennym oknie Ewycynamonowe gwiazdki, to niemiecki przysmak. Z pewnością przepisów jest mnóstwo, a każda pani domu ma swój - najlepszy. Ten, który podaję poniżej, jest naprawdę niezły. Minusem z pewnością jest lepkość ciasta - zagniotłam je wczoraj wieczorem, piekłam dziś w okolicach siódmej rano. Bliska byłam rzucenia wszystkiego, kiedy kolejne gwiazdki z wielkim oporem opuszczały foremkę. Z dobrych rad: wałkować między dwoma arkuszami papieru(...)składniki i zagnieść ciasto - będzie bardzo lepkie. Włożyć do lodówki na przynajmniej godziny, można na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Wycinać gwiazdki (foremkę można zanurzyć w zimnej wodzie - ciasto nie będzie się tak bardzo kleiło), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Glazura: Białko z solą ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamo co oryginalny batonik Daim, ale również nadaje się do wykonania ciasta. Możecie też sami zrobić batoniki Daim z mojego przepisu :) Polecam! Ciasto: 350 g mielonych migdałów (ze skórką) 200 g cukru 6 białek Dna dwóch tortownic o średnicy 24 lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mniejsza średnica foremki da nam ciasto wyższe jak na zdjęciu, natomiast(...)większa tortownica da ciasto niższe podobne do tego z IKEA. Boków foremek nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Delikatnie wmieszać mielone migdały. Masę podzielić na dwie równe części, przełożyć do foremek. Piec ok. 25-30 min. Wyjąć
maniapieczeniabudynie waniliowe Piana na wierzch 4 białka ½ szklanki cukru Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem(...)jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie
dom-agi.pldodatkiem, można oczywiście użyć ksylitolu). Polecam bardzo gorąco to ciasto, wszyscy czekoladoholicy wręcz oszaleją na jego punkcie, jest przepyszne... :-) Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy (i bez białka mleka - czekolady o dużej zawartości kakao nie zawierają mleka). Ja piekłam z masłem i z olejem, po połowie (zależało mi na maślanym smaku, olej nadaje(...)termoobiegu ok.30 minut. Odstawiamy do przestudzenia na ok.15-20 minut. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Choć ciepłe ponoć smaczniejsze. Po wystudzeniu proponuję więc podgrzać ciasto w mikrofali, wówczas czekolada stanie się fajnie płynna. Smacznego
Smaczne Zdrowe