byście się nudzili to zapraszam do przetestowania poniższego przepisu :) SKŁADNIKI: na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 6 żółtek na bezę: 6 białek 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą bardzo dokładnie i podzielić na pół. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na spodzie rozwałkowane ciasto, które należy dokładnie wyrównać. Oba blaty cista posmarować dżemem. Białka ubić na pianę , powoli dodawać cukier i miksować do momentu, aż będzie bardzo sztywna. Na samym końcu dodać mąkę i jeszcze chwile ubijać
Kuchnia w opałachuznania 3 łyżki bułki tartej Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g płatków migdałowych Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Sztywną i lśniącą wyłożyć równą warstwą na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec ok 30-40min do zarumienienia. Ostudzić
Smakołyki AsiWykonanie: • Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja wymieszałam składniki w mikserze. • Złączyć w kulę, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. U mnie leżało cały dzień. • Wyjmować po kawałku ciasta, wałkować na grubość do 5 mm i wycinać foremką ciastka. • Białka lekko rozbić, cukier wysypać
To co kochamwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Ciasto te to doskonały i smaczny sposób na wykorzystanie zbędnych białek. Jest wilgotne, puszyste i długo pozostaje świeże. Możecie użyć dowolnych owoców i pamiętajcie o tym, aby białka były w temperaturze pokojowej. (Ciepłe białko po ubiciu - będzie miało większą objętość niż wyjęte prosto(...)łyżkami cukru ubić na sztywną pianę. Resztę cukru, mąki i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i za pomocą łyżki wymieszać z białkami. Na koniec dodać roztopione masło/margarynę i ponownie rozmieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Obrane brzoskwinie pokroić na większe kawałki, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Całość piec około 40-45 minut
Di gotujepieczemy przez 10 minut. W tym momencie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Po 10 minutach przekładamy gotową pianę z białek na placka. Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości.. Forma
Podróż w kulinariamąki w misce, dodajemy i rozcieramy drożdże, dodajemy sól i wodę. Ubijamy ciasto na wysokich obrotach miksera z końcówką taką jak do ubijania białek, lub ewentualnie hakiem (ja użyłam haka). do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobujemy miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykrywamy i odstawić na noc do lodówki. Wyjmujemy ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryczarna porzeczka lub maliny - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru pudru - 1 opakowanie budyniu - 500 ml mleka - 2 białka - 100g cukru - 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: 1. Przygotowujemy budyń według zaleceń na opakowaniu. Przygotowany budyń wykładamy na ciasto(...)Owoce należy umyć i przełożyć do miseczki, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder, wymieszać i przełożyć do formy. 3. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ocet winny. Przekładamy do formy. 4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 165 stopniach C przez około 20min aż beza się zrumieni
Coś z niczegozawsze muszę coś zmienić , coś dodać ... ważne ,ze wychodzi smacznie i ciekawie . :) Składniki : forma 25x40 cm Ciasto: 1 kostka masła 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru (330g) 4 łyżki kakao 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 2,5 szklanki mąki (420g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki dżemu wiśniowego. Masa serowa: pół(...)polewę . Gdy masa w garnku wystygnie dodać do niej żółtka , dżem i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować całość. Z białek jaj ubić sztywną pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem. Wyłożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C. Ciasto odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować
Malinowa Kawiarenkabiałek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej(...)wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy z zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier, miekkie masło , no i te białka. Ja o nich, jak pisałam, zapomniałam ! I wyrabiaj ciasto. Jeśli masz CCMajor-a to ustaw na pozycje mieszania I i czas 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj
Z Kuchni Do KuchniCiasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas pieczenia ciasto(...)Jabłka zagęszczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do przestygnięcia. Beza: Białka miksujemy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Kiedy białka będą sztywne dolewamy octu winnego i miksujemy jeszcze ok. 5 min. Upieczone i przestudzone ciasto smarujemy marmoladą. Rada: marmolada powinna być miękka, żeby łatwo się rozsmarowywała. Wystarczy ją delikatnie w rondelku podgrzać lub na chwilkę wstawić
Moniki SmakołykiCzas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 1/4 szkl. cukru 2 żółtka 1,5 szkl. mąki 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 3/4 szkl. cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy(...)nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło. Cały czas ucierając , dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno
Słodkości i nie tylkomoja niekończąca się miłość do maku trwa! Mak w tym kremie to również ciekawy element pod względem doznań… delikatnie strzela Ciasto nie jest typowym ciastem biszkoptowym dlatego nie wymaga wcześniejszego ubijania białek. To znacznie skraca czas wykonywania. Jego konsystencja jest za to bardziej zbita i mniej się kruszy przy zwijaniu rolady. Składniki: Ciasto: * 120 g mąki
MohiellaWczorajszy dzień nie pozwolił mi na publikowanie posta (całkowity brak czasu). Dlatego dzisiaj wracam z pysznym ciastem dyniowo-daktylowym, podamy z borówkami (obowiązkowo!) , które idealnie dopełniają smak całości. SKŁADNIKI: 4 łyżki mąki kokosowej łyżka nasion chia białko jajka 1/2 dyni garść daktyli łyżka ksylitolu 2 garści borówek WYKONANIE: dynię obieramy(...)trzemy na tarce daktyle zalewamy wrzącą wodą na ok 10 min- po czym blendujemy je razem z dynią do zblendowanych składników dodajemy mąkę, ubite białko, chia szałwię i ksylitol- całość mieszamy ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy- pieczemy ok 30 min w 180 stopniach gotowe ciasto dekorujemy borówkami
healthy dreamsbiałka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej zagniata i wyrabia się, gdy jest ona stopiona i przestudzona. Ciasto dzielimy na 2 równe części,owijamy folią spożywczą lub, jeśli jej nie macie, folią aluminiową, i odstawiamy do schłodzenia(...)węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze :) Po ok 30 - 40 minutach jedną z części ciasta wyklejamy spód placka (druga nadal chłodzi się). Następnie wykładamy na nie śliwki wg. uznania :) Ja lubię, gdy owoców jest dużo, dlatego śliwki układam bardzo gęsto obok siebie. Schłodzone białka ubijamy mikserem na sztywną
Taste Of My Daymasę i mieszamy wszystko na niskich obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Lukier: 400g cukru pudru sok z 1 cytryny 1 białko 1 łyżka rumu Sposób wykonania: Cukier puder ucieramy(...)sokiem z cytryny, białkiem i rumem na puszystą, gładką masę. Przenosimy na lekko ostudzone ciasto. Po zastygnięciu wykrawamy foremkami ciasteczka. "Jest mnóstwo rzeczy, które przyniosły mi wiele dobrego, choć nie przyniosły mi żadnego zysku. Taką rzeczą są właśnie święta Bożego Narodzenia. Oczywiście, jest to czas hołdu i czci dla samego wydarzenia, ale dla mnie te święta to także miły
Kuchnia Pani Wiosny