Żółtka ucieramy z cukrem i margaryna.Dodajemy otarta skórkę z cytryny i sok.,a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Doda ubitą piane z białek,lekko wymieszać łyżką.Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy i piec w 180st.przez
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijajka.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Żółtka mieszamy z zimnym ryżem.Dodajemy mąkę i piane z białek.Starannie wyrabiamy ciasto.Z przygotowanega ciasta formujemy na ręce placuszki,nakładamy śliwkę i formujemy ciasto w kulę.Pozostałe jajka roztrzepać.Zanurzać ryżowe kule,następnie obtocztć je w bułce tartej.Smażyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwsypujemy obie mąki i przyprawę, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mleko, wodę, miód i 2 żółtka. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając ją z ciastem. Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej (!) gofrownicy. Gofry równie dobrze smakują same, jak i z dodatkami np. jagodami i cukrem pudrem. Polecam podawać je z ulubionym naturalnym
Słodkie okruszkiPrzepis na Pyszny Sernik Czekoladowy bardzo łatwy w przygotowaniu. Ciasto zawiera aż 146 g Białka. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego ciacha !!! KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - SKŁADNIKI : -CZEKOLADOWY SERNIK- ✔ 1 kg MASY SERNIKOWEJ ✔ 4 JAJKA L ✔ 20 TABLETEK SŁODZIKA ✔ 10 g PROSZKU DO PIECZENIA ✔ 30 g KAKAO ✔ BUDYŃ - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie
Sylwetka Od Kuchnitego jabłecznika na kruchym cieście użyłam startych jabłek. Na jabłka nałożona jest piana z białek zabarwiona kisielem na różowy kolor, która częściowo pokryta jest ciastem. SKŁADNIKI ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnejabłka Sposób wykonania: Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, następnie dodać stopniowo olej, później mąkę, cynamon, kakao i na końcu sodę. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec
Prosto i Smacznie z Anetąwsypujemy obie mąki i przyprawę, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mleko, wodę, miód i 2 żółtka. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając ją z ciastem. Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej (!) gofrownicy. Gofry równie dobrze smakują same, jak i z dodatkami np. jagodami i cukrem pudrem. Polecam podawać je z ulubionym naturalnym
Słodkie okruszkiczasie dodać, 1 łyżeczkę soli, roztopione masło i żółtka, dokładnie wymieszać/wyrobić. Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Do bułki dodać białka i mąkę, wymieszać. Z ciasta wyrabiać okrągłe knedle. Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 – 12 minut. Pamiętajmy, że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają
królestwo garówmieszanki keksowej) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać wódkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na babkę o średnicy 21 cm (użyłam silikonowej). Piec w 175*C przez około godzinę. Po wystudzeniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaupieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru
Na Ciasteczkowych Papierachprzyprawą do piernika. Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C ok. 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku
Pobite gary Barbarydodaj łyżkę cukru. Do żółtek wsyp cukier i ubij na puszysto. Zacznij dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Teraz zacznij dodawać pianę z białek. Krótko mieszaj i wlej ciasto do wysypanej bułką tartą formy. Piecz w 180 stopniach 50 minut. Krem: Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj trzcinowy cukier puder i zacznij ubijać
AZgotuj!tabletek (najlepiej spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową) pieczemy minimum 60 minut w temperaturze 160 stopni pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a potem najlepiej jeszcze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę delikatnie miksując dodajemy białka do otrębowej masy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdrożdże oraz letnie mleko mieszamy powstałą mieszankę odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły "działać" ;) białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy do białek drożdżową masę oraz żółtka ciasto wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię delikatnie przetartą olejem smażymy omlet dość długo na małym ogniu (na chwilę możemy przykryć patelnię pokrywką, wtedy góra się zetnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzioła typu rozmaryn, szałwia itd Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy wsyp mąkę, sól, cukier, miekkie masło , białka, dodaj mąkę. I wyrabiaj ciasto. Mnie pomógł robot i hak do ciasta. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto. Odłóż misę w ciepłe miejsce na półtorej
Z Kuchni Do KuchniSpód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i dekorujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50-60 min. w 180 stopniach. Kroimy aż ciasto będzie całkowicie wystygnięte. 1/8 ciasta ma: ok. 330 kcal Białko: 11,6g Węglowodany: 46,5g Tłuszcze: 9,9g Błonnik
CzarnawisienkaBiałka ubić na pianę dodając po trochu cukier i po 1 żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 30-35 min. Po upieczeniu wyjąc gorące z piekarnika na deskę przykrytą ściereczką i szybciutko
Ciasteczkowy Potwórgorących płatków dodać , 2 łyżki mieszanki ziaren , kakao, i utarte masło , wymieszać mikserem . Następnie dodać mąkę ze sodą jeszcze raz wymieszać. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na około 10 minut aby zgęstniało. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Nakładać po łyżeczce ciasta . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , piec około
Sama słodycz i szczypta chiliciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki żółtego sera i wtedy zawijamy ciasto. Da to fajny efekt, kiedy po bokach będzie zapieczony żółty ser. Ciasto na koniec smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką. Nacinamy jeszcze, aby wilgoć miała ujście i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy na duży talerz i kroimy
vegetanietwarogu półtłustego Dodatkowo do smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek, a następnie kroić pod skosem podłużne kluseczki o długości około 4 cm. Podczas wałkowania
Na słodko lub wytrawniegalaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka soku z cytryny 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru czekolada do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka
IMPRESJA SMAKUdłuższe boki prostokąta ciasta połączyć dokładnie u góry, ozdobnie zaginając ciasto. Skleić pozostałe boki, a górę ozdobić np listkami wyciętymi z oderwanego i rozwałkowanego cienko kawałka ciasta. Ozdoby przed przyklejeniem posmarować białkiem. Zwinięty kulebiak przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 50 minut. Po tym czasie posmarować całość białkiem lub jajkiem
Stare Garymiski, dodajemy resztę mąki gryczanej i pszennej, żółtka, roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy a następnie dodajemy resztę ciepłego mleka, czekamy aż ciasto podrośnie i dodajemy ubite białka. Smażymy jak placuszki na oleju z obu stron.Dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu, doprawiamy pieprzem, kładziemy plaster wędzonego łososia, liść świeżego szpinaku, gałązkę koperku
Bon Appetit Małgorzatycebulę w ćwierćplasterki -paprykę w kostkę Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami). Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy odrobinę pieprzu, delikatu do mięs i warzywka. Miksujemy, dodajemy 2 łyżki jogurtu
Maminek kulinarnystopniowo dodając po 1 żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Dodać bakalie obsypane w mące i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki keksówki i wyrównać. Piec około 45 – 50 minut w temp.180 stopni. Razem ze mną keks piekły:[ dziękuję bardzo] Marzenka Teresa Madgalena Joasia Beata Lidia
Moje domowe kucharzenieżółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy
RAROSSAsoli ubijamy na sztywno. Mieszamy lub miksujemy ze sobą mąkę, żółtka, mleko, łyżeczkę cynamonu i drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Łączymy z pianą z białek. Maczamy krążki jabłka w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z pozostałym cynamonem. Możemy udekorować listkami mięty
Moje Kuchenne Rewelacjeduże można je pokroić w plastry Zaczynamy zwijać ciasto od dłuższego boku. Boki i końce podwijamy pod spód. Gotową roladę zostawimy jeszcze na około 30 aby ciasto trochę podrosło i smarujemy białkiem z wierzchu aby się ni przypaliło i wkładamy do pieca na około 40 minut na tem. 180 stopni. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy
ciastkarnia na kruchym spodziebezy przełamuje bita śmietana z dodatkiem soku z cytryny, również maliny wprowadzają swoją delikatną słodycz. To inna odsłona bezy. To taka Pavlova w innym wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić
RAROSSAżółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający
RAROSSAszklanki oleju rzepakowego * 2 jajka * dodatkowo : bita śmietana i owoce Przygotowanie : Ubić białka. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, lekko wymieszać z pianą z białek. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta i piec na złoty kolor, przestudzić. Dowolnie udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub czekoladą. Przy okazji chciałabym złożyć najlepsze życzenia dla naszej blogowej koleżanki Paulinki
Magiczne Życie Martyrozpuści. Wlewać małym strumieniem olej i nadal miksować. Z odważonej mąki odłożyć 1,5 łyżki, resztę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodawać do białek i wymieszać (nie miksować). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, do drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao i wymieszać. Formę wysmarować i wysypać
Ala piecze i gotujebiałko jajka * olej rzepakowy * szczypta soli * kilogram pieczarek * duża cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz , mielona czerwona papryka * żółtko jajka do smarowania pierogów Przygotowanie : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżka cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy rozczyn oraz dodajemy białki i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto
Magiczne Życie Martypszennej aromat waniliowy Żółtka utarłam z cukrem na puszystą pianę, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Na koniec dodałą wcześniej ubite na sztywno białka. Wymieszałam delikatnie wszystkie składniki. Ciasto przelałam do małej keksówki. Piekłam ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. SERNIK DALMATYŃCZYK. (ten sam, co tutaj .) Smacznego
W kuchni Karmel-itkisztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem). Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaorzechów, np. włoskich 100 g posiekanych migdałów 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego ½ szkl cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szkl cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: 1. Ciasto: Masło wymieszać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z cukru i świeżych drożdży. Gdy będzie płynny - wlać(...)Masło rozpuścić, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz maku i białek) i dobrze wymieszać. Chwilkę podsmażyć, odstawić nie wystudzenia. Połączyć z makiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej. 3. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt, wysmarować masę makową. zostawiając około 2 cm margines z każdej strony. Wszystkie ciasta
Nastoletnie WypiekanieMłyn Kopytowa masa serowa 1kg seraz z wiaderka 1 budyń waniliowy 125 g miękkiego masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru beza 5 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli oraz 1 puszka brzoskwiń Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem i dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić(...)blaszkę (42x25) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę serową. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na małe kawałki, ułożyć na masie serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijać aż cukier sie rozpuści. Przygotowaną pianę wyłożyć
Monia miesza i gotujeciasto. Uformowaną kulę ciasta podzielić na dwie części (większą i mniejszą, tak 2/ 3 i 1/3). Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera białego zmielonego; 4 jajka; 80 g budyniu śmietankowego lub waniliowego; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy(...)waniliowym, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie dodać ser i budyń, wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy na przygotowany wcześniej spód z ciasta. Na wierzch masy serowej wyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości. Beza: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Białka
In my kitchenwkładamy do mrożenia na ok. 20 minut. Po tym czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym, schłodzonym ciastem. Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut. NADZIENIE: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy krem(...)łyżce dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Do gładkiej masy wsypujemy budyń i kaszę mannę – dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , a następnie dodajemy do masy budyniowej. Dokładnie wymieszaną masę wlewamy na podpieczone ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 25-30 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoszklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, wanilię i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy(...)dodajemy łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej łyżkę mąki ziemniaczanej i odrobinę barwnika i każdą część mieszamy. Do miski z białym ciastem dolewamy kolorowe masy, ale nie mieszamy. Przygotowujemy masę makową. Ubijamy 2 białka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, aromat migdałowy, miksujemy, dodajemy zmielony mak, mieszamy i wlewamy do miski z kolorowym ciastem. Nie mieszamy. Całość przelewamy
Maminek kulinarnypolecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki(...)roztopić i dodać miód, cukier, ekstrakt/ cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, ekstrakt/ olejek migdałowy, wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Następnie odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego maku. Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy) . Każdą część ciasta rozwałkować, nałożyć
Domowa Cookierenka Agisobie z ubiciem sztywnej piany z białek i pokrojeniem jabłek. Reasumując - robot kuchenny MRK-05 cechuje wiele pomysłowych i bardzo przemyślanych rozwiązania, które ułatwiają codzienne prace w każdej kuchni, a przy tym bardzo ładnie prezentuje się na kuchennym blacie :) Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego(...)przystawki do krojenia w kostkę – dwie wielkości kostek przystawka miksująca ze stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania ciasta dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców tarcza do ucierania ziemniaków lampka kontrolna stanu pracy uchwyt do zawieszania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 jajka, 2 szklanki startej dyni, 2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu. Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodać kolejno(...)kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć blaty ciasta. Beza szwajcarska: 200g drobnego cukru, 4 białka. W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i ubijać aż masa stanie się
Z miłości do słodkościżółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy) puszka masy kajmakowej cukier do smaku 2 białka 3 jajka(...)szklanki mrożonych jeżyn Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180 oC. Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie
Czerwień i błękitkremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/5 wody Warstwa z bezą: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Wykonanie: Z podanych składników na kruche ciasto wyrabiamy jednolitą masę i dzielimy na dwie równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę o wymiarach(...)troszkę większa) wyłożoną papierem do pieczenia, przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem . Pieczemy w temp. 170*C przez 25-30 minut. Drugą część ciasta wykładamy na blaszkę o tych samych wymiarach, również wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Ubitą sztywną pianę wykładamy na nieupieczone kruche ciasto. Posypujemy migdałami
W Moim Magicznym Domucukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wody 5 łyżek soku z cytryny 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Różowa pianka: 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego) 3/4 szkl cukru pudru 1,5 op. kisielu truskawkowego bez cukru (1 op. 38 g) Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder(...)odstawić do całkowitego wystudzenia. Różowa pianka: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać przesiany cukier puder, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsypać przesiany proszek kisielowy i krótko zmiksować. Na podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoczeniu się spodu ciasta nadzieniem jabłkowym). Na to wyłożyć ostudzone jabłka
Nastoletnie Wypiekanie